Reklama

Reklama

Nebe, Peklo

  • USA Heaven, Hell
všechny plakáty
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument Davida Čálka zachycuje čtveřici lidí rozdílného věku, zaměření i povolání, kteří objevili rozkoš v bolesti a svou neobvyklou vášeň nepotlačují ani neskrývají. Tvoří uzavřené společenství, které samo sebe označuje zkratkou BDSM, a jehož členové se zabývají nejrůznějšími způsoby bolesti od tetování a piercingu, přes branding, bondage, sado maso a elektrostimulaci, až po další formy „osvobozeného pohledu na rozkoš a její možnosti“. Bolesti se oddávají dobrovolně, často za ni platí, posouvá jejich vnímání za hranice běžného života. Komunita BDSM, kam naši hrdinové patří, funguje v Čechách již řadu let a její kořeny můžeme hledat v dobách temného komunismu. Dodnes však zůstává utajeným společenstvím spiklenců slasti, kteří se na veřejnosti poznají podle znamení, která znají jen oni. „Ve filmu jsem se pokusil přistoupit k těmto lidem nebulvárním způsobem, i když, jak napovídá název cyklu „Bez cenzury“, způsobem otevřeným tak, jak byli protagonisté otevření ke mně. Ze začátku mi běhal mráz po zádech, ale postupně jsem i pro jejich fascinaci našel pochopení,“ podotýká režisér David Čálek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Jediné co bylo na tomto dokumentu nadprůměrné, byl hudební doprovod Tiger Lilies. Jinak uchylnější bylo bezesporu publikum na premiéře ve Světozoru, než ta partička vzdělaných exibicionistů. Vagina in the Sky... ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Potěšil mě především humor. Překvapilo mě, že mnozí zde vystupující sadomasochisté působí spíš jako znudění obyčejní lidé (měšťáci), co si rádi na něco hrajou, vpodstatě je bdsm v jejich podání a chápání něco jako obdoba LARPu. O velký filmový zážitek tu pro mě nejde, ale to není přece nutné. Tohle je odvážný, povedený a překvapivý dokument. Bohužel jsem některým protagonistům přlíš nevěřil, že jejich sexualita je skutečně takováhle -- že taková musí být. Mám z nich spíš pocit, že prostě chtějí být zajímaví -- že mají komplex ze své obyčejnosti, společenského nevýznamu. Snad jim nekřivdím. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Já se snažil to brát vážně, ale když se Altaire převleče do "svého", tak se prostě smíchu neubráním. K BDSM se nemá cenu vyjadřovat (jak někdo na panelové diskusi poznamenal: "nemusí se mi to líbit, ale je dobré o tom vědět"), ale já opravdu nevím co si mám myslet o dokumentu jako celku. Komedie? Vážně míněná sonda? Vlastně stejný problém jako u předešlého HBO dokumentu Vítejte v KLDR. Ale chvílemi to velmi zábavné bylo. 55 % ()

kisha 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli se budu někdy v budoucnu schopna podívat na chudáky koně bez myšlenky na Altaira:) ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

V podstatě jsou normální. Lidi jako my, jen to holt mají rádi trošku jinak. Rozhodně palec nahoru, že něco takového vůbec vzniklo, ale tak nějak jsem to prostě čekal trošku "šílenější". 5.5/10 ()

Kratoc 

všechny recenze uživatele

I když to téma mi není vůbec blízké (takže hodnotit jak autor dobře uchopil téma je nemožné), tak celkové zpracování dokumentu se mi líbilo. I když je to pro reklamu vděčnější, tak si nemyslím, že ten film je hlavně o sado-masu a podobných praktikách, ale o lidech mezi námi, kteří mají dvě tváře. A to se autorovi povedlo odhalit velmi dobře. A koník nemá chybu :-D ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Dokumentovo veľmi slabý, uspávajúci dokument. Tešil som sa. Konečne sa tu ukázala veľmi netradična téma na zdokumentovanie a ako ešte väčšie plus, od bratov čechov. Mapuje to ukrytú, undegroundovú skupinku ľudí uspokojujúcich sa náramne zvrátenými zábavkami. Po čase ma to totálne nebavilo pozerať na všetky tie latexové gýčové predražené oblečky, na ľudí čo sa nechávajú pre potešenie iných (ale aj ich vlastné) neskutočne ponižovať, na ľudí ktorých vzrušuje násilie krv a celkovo táto skupina ľudí bola náramne zvrátená. I keˇd su plnohodnotne adaptovaný v spoločnosti a možno by to na nich ani nikto nepovedal. Ale celkovo je mi to jedno, mne sa to nepáči, hnusí, už v živote nič podobné vidieť nechcem (a to verím že režisér musel ešte tento dokument náramne cenzurovať a strihať), ale týchto ľudí chápem, nemôžu zato že majú v hlave takýchto démonov a sú týmto spôsobom zvrátený. 39% ()

Matthew01 

všechny recenze uživatele

Musím ocenit odvahu tvůrců pustit se do takového tématu a ještě více obdivuju lidi, kteří zde odkryli naprosto své životy a odtajnili své soukromí, které 90% populace označí za úchylárnu. Trochu mi vadil zoom na obličeje, kde to bylo místy až přehnané a posledních 10min bylo navíc. Nadruhou stranu oceňuji, že i přes toto téma, se kinosál bavil hláškama aktérů. 80% ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Komunita BDSM je banda lidiček, kteří si tělo zaplavují endorfiny pomocí sadismu, masochismu, submisivitě, dominanci, bondage, poddajnosti a dalších podobných libůstek. Dokument Davida Čálka není ani provokativní nebo šokující jak by se na první pohled mohl zdát. Ani nás blíže neseznámí s pro někoho šokujícím způsobem života. Jde spíš o přátelské posezení u kafíčka s hlavními hrdiny dokumentu, který nám je představí jako úplně normální lidi, kteří mohou být Vaši sousedé nebo kolegové v práci. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Díky za pěknou sondu do komunity, kam bych se asi nikdy nepodíval. Jsou to vlastně normální lidi, akorát je baví něco jinýho než rybaření nebo chození na houby. ()

Louie 

všechny recenze uživatele

V podstatě jedna velká promarněná šance připomínající spíš narychlo spíchlou reportáž, než dokument. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Přehlídka bizarností, která mi však moc nedala. Snad jen to, že ta holka, kterou pověsili za háky je ta samá, která byla u Krause a říkala si Fronéma. ()

coinneach 

všechny recenze uživatele

Na celovečerním dokumentu Davida Čálka lze ukázkově demonstrovat, jak se z ctnosti může stát také nevýhoda. Příběhy tří lidí, jejichž životní radostí i strastí jsou sadomachistické sexuální metody, jsou zde pojaty střídmě, decentně, tak, aby neurazily a zároveň nezasvěceného ponořily do světa bičíků, análních kolíků a latexových oblečků. Je sympatické, že se Čálek nebál i odvážných scén, ale po celou dobu jakoby tahali tvůrci za brzdu, která jim nedovolila nasadit vyšší tempo, v druhé půli se dokument jakoby zasekne na jednom algoritmu a až závěrečné výpovědi jej opět činí přinejmenším sledovatelným. Nebe, peklo tak nepřináší nic nového, protože dokumentů o extravagantních lidech, jež jsou zobrazováni ve svých relativně spořádaných životech, jsme již mohli vidět nespočet. Je chválihodné, že je snímek natočen bez senzacechtivých ambicí, tato střídmost mu ale nastavila úzkou manévrovací plochu, na které se zázraky jednoduše dělat nedají. 60 % ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Konečně kvalitní a důkladný pohled na naše spoluobčany, kteří holdují svým specifickým zálibám. Pro mě byla nejzajímavější Terezie - silná žena , z které je to cítit i beze slov. Velmi vtipná diskuse v Hell klubu ! A vůbec - žádná úchylka v podstatě neexistuje - oni si pouze realizují to, co je baví. A jsou mnohem vyrovnanější a sympatičtější než "obyčejní" lidé. ()

corax8 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi jak jsou ukázáni lidé, kteří jsou z mého pohledu úchylní. Líbí se mi jak mají své úchylky rádi. I když někdy mi z nich bylo fakt zle. ()

Reklama

Reklama