Reklama

Reklama

Vikingové

Trailer

VOD (1)

Vikingský vůdce Ragnar (E. Borgnine) zabil během jednoho ze svých nájezdů anglického krále Northumbrie a zneuctil jeho ženu, královnu Enid (M. Audleyová). Když se království ujal králův bratranec Aella (F. Thring), královna se začala bát o život svého narozeného dítěte, potomka Ragnara a dědice trůnu, a poslala jej z Anglie pryč do Itálie. Jeho loď však napadli vikingové a malý chlapec vyrostl v zajetí jako otrok Erik (T. Curtis) u samotného Ragnara, aniž by kdokoliv znal jeho skutečný původ. Jednoho dne Erik připraví o oko nelítostného válečníka Einara (K. Douglas), Ragnarova syna a svého nevlastního bratra, čímž zažehne mezi nimi plamen nenávisti. Před jistou Einarovou pomstou zachrání Erika čarodějka Kitala (E. Wayová) a spojenec vikingů lord Egbert (J. Donald), který v něm pozná dědice trůnu a vezme jej pod svou ochranu. Einarův únos velšské princezny Morgany (J. Leighová), zaslíbené králi Aellovi, poté rozpoutá otevřený boj na život a na smrt mezi oběma bratry, kteří se do ní zamilují… 50. léta přála historickým velkofilmům, a i když snímky ze středověku zaznamenávaly jistý divácký úspěch, nebyly tak výrazné jako biblické spektákly nebo velkofilmy z antického Řecka a Říma, které tehdejší době kralovaly. Etapa vikingských nájezdů byla pro filmaře ještě méně vyhledávanou tématikou než rytířské příběhy a vzniklo jich pomálu, o to víc však vyčnívá právem úspěšný snímek Vikingové Richarda Fleischera z roku 1958, který je ukázkou kvalitního dobového řemesla. Vznikl na motivy předlohy "Viking" Edisona Marshalla z roku 1951 a do podoby scénáře jej zpracoval Calder Willingham. Natáčel se v autentických lokacích norských fjordů a také u francouzského hradu Fort la Latte (La Roche Goyon), které v nádherných obrazech zachytil kameraman Jack Cardiff. V hlavních rolích se objevili Kirk Douglas a Tony Curtis se svou ženou Jane Leighovou po boku. Ačkoliv byl snímek z hlediska vyobrazení vikingů 8. – 9. století a jejich života v rámci své doby věrohodný, tvůrci navlékli Angličany do kostýmů z pozdější éry vrcholného středověku, aby je odlišili od Seveřanů. Samotný kamenný hrad Fort la Latte, kde probíhala závěrečná bitva, je taktéž dílem až původně gotických architektů z poloviny 14. století. Nic z toho však neubírá na atraktivitě dobrodružného příběhu o souboji otroka a jeho pána o lásku jediné ženy, jenž je hrdým zástupcem svého žánru. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Biják, který si libuje v deformování těl hlavních hrdinů, lesy umělých mečů se v něm ohýbají o sto šest a nakonec, díky početnému komparzu a „mlčenlivým“ bitvám, dojde i na fyzičnost. Škoda, že je to celé tak šíleně triviální a chvílemi to působí jak pohádka od Martina Friče. A vlastně proč ne. Citelně tomu schází akorát tak vikingský Werich. V paměti mi zůstane „Avengers“ helma Kirka Douglase a obrovské množství obrazů natočených v spektakulárním reálu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Strašne veľa ľudí v smiešnych parochniach. Ale príbeh solídny (chcelo by to viac prepracovať hlavnú kladnú postavu) a výprava skvostná. Dobrodružná klasika, ale na tie skutočne veľké slávne žánrovky z rovnakého obdobia nemá. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5miliónovKirk Douglas ako viking v mierne zápornej úlohe je výborným protipólom vikingskému otrokovi Tonymu Curtisovi, príbeh po celý čas má čím zaujať, akcia tu je taká skôr ľahšia aby si nikto z bojujúcich pri filmovačke nejak moc neublížil ale dobre na tú dobu je to znesiteľné, pozeranie spríjemní aj dobrý výber lokalít kde sa natáčalo a záverečné dobíjanie hradu s prekvapivým a smutným záverom spraví s príbehu aj slušnú drámu. /90%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V osmém a devátém století podnikali Vikingové ničivé nájezdy do Anglie, kterou za sebou zanechávali v potocích krve. Na jedné z těchto výprav zabije vikingský náčelník Ragnar (Ernest Borgnine) anglického krále a znásilní jeho ženu Enid (Maxine Audley). Enid své těhotenství drží v tajnosti, neboť musí svého syna, jediného legitimního pretendenta trůnu, chránit před usurpátorem Aellou (Frank Thring). Dítě je však odvlečeno a vyrůstá jako otrok pod jménem Eric (Tony Curtis). O dvacet let později upadne anglický lord Egbert (James Donald) v nemilost a spojí se s Vikingy, kde díky amuletu rozpozná dědice anglického trůnu...Podle stejnojmenného románu Edisona Marshalla. Klasika dobrodružného filmu. Banderas ať se jde zahrabat. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dnes jen průměr, ale ve svém žánru stále hodně dobrý film. Na chlapeckého Kirka (Einar) se skleněným okem nelze zapomenout, stejně tak jako na závěrečnou scénu vyrovnávání účtů na nějakých hradbách hradu. Ve snímku mě určitě nadchly oba hlavní výkony, ale špatní nebyli ani ostatní, film byl napěchován skutečnými hvězdami tehdejšího stříbrného plátna. Postavy tedy byly výborně napsány i zahrány, k tomu krásné exteriéry, podařené, dobře choreograficky zvládnuté bitvy a hudba, to byl také balzám pro uši. Tvůrci filmu se podle mého (a když, tak mě opravte), snažili přiblížit co nejblíž realitě nějakého devátého století a podle mého se jim to i s jakousi věrohodností celkem podařilo..Komentář v působivě výtvarném úvodu čte sám velký Orson Welles, to jen tak na konec pro zajímavost.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nejspíše nerealistický pohled do života vikingské "smetánky", kde je každý čistotným, o sebe pečujícím a vzdělaným zástupcem rodu. V šedesátých letech se však na realističnost moc nehrálo (když například Kirk Douglas opravdu neměl dvacet let a představitel jeho otce byl dokonce o měsíc mladší). V popředí byly spíše romantické a dobrodružné prvky, zaměření na příběh, na osudové souboje hlavních hrdinů a na naivní lásku na první pohled. Vikingové nedosahují kvalit a věhlasu jiných dobrodružných fláků své doby, ale i tak se zasadili o boom filmů s vikingskou tématikou, jde také o jeden z nejoblíbenějších filmů Johna Miliuse. A Kirk Douglas si splnil dětský sen, zahrát si Vikinga. "Hail Ragnar! And hail Ragnar's beard!" ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl, že Kirk Douglas v úctyhodném věku opustil tento svět, začal jsem okamžitě pátrat po snímku, kterým bych tuto hereckou legendu osamotě uctil. "Výběrové řízení" vyhráli Vikingové a rozhodně jsem nelitoval. Na dobu svého vzniku jde o počin s výbornou výpravou i solidním dějem, jehož akční scény dokáží potěšit i dnes. Být film o něco kratší, přidalo by to na údernosti. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Ďalší z rady historických amerických a britských veľkofilmov na prelome 50.-tych a 60.-tych rokov. Oproti ostatným mu však chýba silnejší príbeh, ktorý je tu len jednoduchou romantickou linkou zaobalenou do pseudohistorického balastu. Inak ale pomerne dobrý film s miestami až prekvapivo kvalitným technickým spracovaním, slušnou výpravou a skvelým obsadením, korunovaným podľa môjho názoru jedným z najlepších hercov v histórii filmu vôbec - Kirkom Douglasom. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velkofilm s velkorysou výpravou, jak jen to doba natočení umožňovala. Když je scénář o něčem, má myšlenky, napětí a obsahuje i zajímavá fakta, pak režisér a herci mají o čem hrát a na filmu se to pozná; i po nmoha letech. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé majú Vikingovia neskutočnú atmosféru. Niečo medzi historickým filmom a temnou fantasy, myslím, že Jackson sa tu mnohému priučil. Za druhé má hrdinov, z ktorých žiaden nestojí na tej správnej strane, vikingovia aj angličania vám budú skôr odpudiví. Za tretie obsahuje viacero nečakaných zvratov, takže doporučujem si o jeho deji nič dopredu nečítať. A za štvrté pôsobí skutočne monumentálne a nie je to len záverečným chytrým dobíjaním hradu, ale aj komponovaním záberov lodí na pozadí hôr alebo v hmle. Potom mu môžme odpustiť aj niekoľko logických trhlín. Kam sa hrabe McTiernan na Fleischera, kam sa hrabe Banderas na Douglasa alebo Curtisa. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Historické filmy rozhodne nefigurujú na popredných miestach môjho záujmu. Vikingovia na tom nič nezmenili. Výrazne som sa pri nich nudil. Možno to bol zaujímavý film v dobe jeho vzniku, veď skvelých hercov v ňom hrá dosť. To neriešim. Ak sa však odohráva pred tisíc rokmi, tak mám snáď právo vidieť ľudí, ktorí vyzerajú a správajú sa ako ľudia z tej doby. Aby to boli špinavé, drsné, hrubo sa správajúce typy, silné a odolné voči nástrahám vtedajšieho života. Ak mi chce niekto namiesto takýchto typov predstaviť hollywoodské hviezdy s perfektnými chrupmi, do hladka vyholenými tvárami, ženy s dokonalým make-upom a pretrhaným obočím, tak radšej nemal nakrúcať historický film. Keď to dokážu Česi v Údolí včel, Markéte Lazarovej a Čest a sláva, mali by to s nepomerne väčším rozpočtom dokázať aj Amíci. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas jako drsný Viking v nepříliš známém historickém filmu, který je výrazně komornější než známější historické eposy z konce 50. let minulého století. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Vlasatí a fúzatí. Suroví a barbarskí. Jednoduchí a primitívni. Opití a nevyspytateľní. Takto, vo väčšej väčšine pôsobia Vikingovia, v snímku Richarda Fleischera. A ďalej, cieľavedomý OTROK, s brilantným JASTRABOM, ktorý vikingskému lídrovi vyďobe jeho pyšné OKO. VERSUS. Nenávidení Angličania. Medzi nimi sa nachádza prostredník, v podobe nádhernej princeznej, okolo ktorej vzniká davová hystéria. Schyľuje sa ku KONFLIKTU. ALEBO = otrok sa postaví, zoči - voči, vikingovi. Aj tak si myslím, že sa jedná o ukážkovú predprípravu, PRED SPARTACUSOM, historický veľkofilm, v ktorom sa opäť stretnú Kirk a Tony, ktorí si pre zmenu, vo Vikingoch, nevedia poriadne prísť na meno, lebo sa klbčia, ako malí chlapci, no, netreba sa im ani čo čudovať, keď v pozadí stoji krásna MORGANA. Taktiež vnímam pozoruhodnú prácu farebnej KAMERY - JACKA CARDIFFA, u ktorého je veľká pravdepodobnosť obdivu, samotného vyprávačského štýlu snímku, pretože pracoval na takých filmoch, ako sú Čierny narcis, či trebárs Africká kráľovná, a tak práve som mal možnosť vychutnať si to, čo už dobre poznám. Až tak som si zase nevychutnal Janet, ale keď neprší, nech aspoň kvapká. Zaujímavý historický film, v ktorom som SPOZOROVAL unikátny KIKS, a tým pádom následne, po uložení recenzie, znížim o jeden stupeň na priemerných 60 % ! Vezmite si, že filmový otec Ernest Borgnine a jeho filmový syn Kirk Douglas, a viete vôbec, aký je v skutočnosti medzi nimi vekový rozdiel... ? Tak, to je pekne cez Košice ! ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Příběh obstojný a film určitou kvalitu jistě má, ale není to ten velký hit, jako jiné úspěšné filmy z toho období. Ve filmu vyčnívá akorát Kirk Douglas, který opět hraje perfektně. Chyběl mi tam však klasický kladný hrdina, protože Kirk Douglas byl vlastně záporák a toho otroka jsem fakt za hrdinu nepovažoval. A je tam takových pár věcí, kterých si na první pohled všimnete, že jsou divné, např. když budoucí královna vidí poprvé toho otroka, ani ho nezná a najednou ho už miluje a líbá se s ním. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama z období vikingských nájezdů na anglická pobřeží. Bez použití počítačové techniky, pouze v technických podmínkách tehdejší doby, skvěle natočený snímek s vynikajícími Kirk Douglasem a Tony Curtisem. Takové filmy se dnes už bohužel netočí, paradoxně s tím, jaké technické možnosti dnešní režiséři mají k dispozici. Akčnosti není zbytečně nadbytek, jako u dnešních akčních produktů a krutost a barbarství Vikingů je vyjádřeno také přijatelnou mírou. Jedná se podle mého o vcelku vyvážený snímek. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Naivní děj a stejně naivní výkony. Vikingové se nesou přesně v duchu tuctových sandálovek a nic na tom nemění ani pompézně pojatá výprava, včetně závěrečného dobývání. Kirk Douglas si měl na svůj příšerný přeliv nasadit klobouk a místo meče připnout pistole, protože jako vikinský válečník nepůsobil jen směšně, ale i hloupě. 20% ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Vikingové sice nejsou ničím výjiměční oproti jiným filmovým epickým dobrodružstvím své doby, snad až na jedno - Kirka Douglase, který si tak potrénoval na Spartaka. Jeho ambivalentní postava (a její konec) je přesně ten prvek, který snímek pozvedá z vod průměru. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

No sice z tohoto filmu nemůžete mít takový syrový zážitek jako ze současného seriálu Vikingové, ale i tak se jedná o povedený americký snímek, který se na tehdejší dobu poměrně nezvykle natáčel v evropských lokacích - v Bavorsku, Norsku, Chorvatsku a Francii. Je také celkem zajímavé, že tu všichni tak nějak intrikují a touží po pomstě a není to klasický film s kladným čestným hrdinou, který bojuje proti těm zlým. Rozhodně kvalitní historická podívaná s pěkně natočenými scénami na moři. ()

Reklama

Reklama