Reklama

Reklama

Vikingové

Trailer

VOD (1)

Vikingský vůdce Ragnar (E. Borgnine) zabil během jednoho ze svých nájezdů anglického krále Northumbrie a zneuctil jeho ženu, královnu Enid (M. Audleyová). Když se království ujal králův bratranec Aella (F. Thring), královna se začala bát o život svého narozeného dítěte, potomka Ragnara a dědice trůnu, a poslala jej z Anglie pryč do Itálie. Jeho loď však napadli vikingové a malý chlapec vyrostl v zajetí jako otrok Erik (T. Curtis) u samotného Ragnara, aniž by kdokoliv znal jeho skutečný původ. Jednoho dne Erik připraví o oko nelítostného válečníka Einara (K. Douglas), Ragnarova syna a svého nevlastního bratra, čímž zažehne mezi nimi plamen nenávisti. Před jistou Einarovou pomstou zachrání Erika čarodějka Kitala (E. Wayová) a spojenec vikingů lord Egbert (J. Donald), který v něm pozná dědice trůnu a vezme jej pod svou ochranu. Einarův únos velšské princezny Morgany (J. Leighová), zaslíbené králi Aellovi, poté rozpoutá otevřený boj na život a na smrt mezi oběma bratry, kteří se do ní zamilují… 50. léta přála historickým velkofilmům, a i když snímky ze středověku zaznamenávaly jistý divácký úspěch, nebyly tak výrazné jako biblické spektákly nebo velkofilmy z antického Řecka a Říma, které tehdejší době kralovaly. Etapa vikingských nájezdů byla pro filmaře ještě méně vyhledávanou tématikou než rytířské příběhy a vzniklo jich pomálu, o to víc však vyčnívá právem úspěšný snímek Vikingové Richarda Fleischera z roku 1958, který je ukázkou kvalitního dobového řemesla. Vznikl na motivy předlohy "Viking" Edisona Marshalla z roku 1951 a do podoby scénáře jej zpracoval Calder Willingham. Natáčel se v autentických lokacích norských fjordů a také u francouzského hradu Fort la Latte (La Roche Goyon), které v nádherných obrazech zachytil kameraman Jack Cardiff. V hlavních rolích se objevili Kirk Douglas a Tony Curtis se svou ženou Jane Leighovou po boku. Ačkoliv byl snímek z hlediska vyobrazení vikingů 8. – 9. století a jejich života v rámci své doby věrohodný, tvůrci navlékli Angličany do kostýmů z pozdější éry vrcholného středověku, aby je odlišili od Seveřanů. Samotný kamenný hrad Fort la Latte, kde probíhala závěrečná bitva, je taktéž dílem až původně gotických architektů z poloviny 14. století. Nic z toho však neubírá na atraktivitě dobrodružného příběhu o souboji otroka a jeho pána o lásku jediné ženy, jenž je hrdým zástupcem svého žánru. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Helo 

všechny recenze uživatele

Přes padesát let starý film a přesto stále ještě více než dobře koukatelný a to hlavně díky výborné výpravě a kostýmům (pochvala za Vikingy bez rohatých přileb!) a dobře pojatému příběhu. Nemalou zásluhu na tom mají i scénky, kde Vikingové hrají svoje "hry" a vůbec scény z večerních hostin. A dokonce i na šarvátky se dá docela dobře dívat (až na molitanové kameny a házení oštěpů). ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Příběh obstojný a film určitou kvalitu jistě má, ale není to ten velký hit, jako jiné úspěšné filmy z toho období. Ve filmu vyčnívá akorát Kirk Douglas, který opět hraje perfektně. Chyběl mi tam však klasický kladný hrdina, protože Kirk Douglas byl vlastně záporák a toho otroka jsem fakt za hrdinu nepovažoval. A je tam takových pár věcí, kterých si na první pohled všimnete, že jsou divné, např. když budoucí královna vidí poprvé toho otroka, ani ho nezná a najednou ho už miluje a líbá se s ním. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé majú Vikingovia neskutočnú atmosféru. Niečo medzi historickým filmom a temnou fantasy, myslím, že Jackson sa tu mnohému priučil. Za druhé má hrdinov, z ktorých žiaden nestojí na tej správnej strane, vikingovia aj angličania vám budú skôr odpudiví. Za tretie obsahuje viacero nečakaných zvratov, takže doporučujem si o jeho deji nič dopredu nečítať. A za štvrté pôsobí skutočne monumentálne a nie je to len záverečným chytrým dobíjaním hradu, ale aj komponovaním záberov lodí na pozadí hôr alebo v hmle. Potom mu môžme odpustiť aj niekoľko logických trhlín. Kam sa hrabe McTiernan na Fleischera, kam sa hrabe Banderas na Douglasa alebo Curtisa. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

No sice z tohoto filmu nemůžete mít takový syrový zážitek jako ze současného seriálu Vikingové, ale i tak se jedná o povedený americký snímek, který se na tehdejší dobu poměrně nezvykle natáčel v evropských lokacích - v Bavorsku, Norsku, Chorvatsku a Francii. Je také celkem zajímavé, že tu všichni tak nějak intrikují a touží po pomstě a není to klasický film s kladným čestným hrdinou, který bojuje proti těm zlým. Rozhodně kvalitní historická podívaná s pěkně natočenými scénami na moři. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Naivní děj a stejně naivní výkony. Vikingové se nesou přesně v duchu tuctových sandálovek a nic na tom nemění ani pompézně pojatá výprava, včetně závěrečného dobývání. Kirk Douglas si měl na svůj příšerný přeliv nasadit klobouk a místo meče připnout pistole, protože jako vikinský válečník nepůsobil jen směšně, ale i hloupě. 20% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (16)

  • Na konci filmu je vikingská loď zapálena planoucími šípy v podání tradičního vikingského pohřbu. Režisér Richard Fleischer se velmi staral o to, aby lučištníci procvičili střílení na loď, trénoval je, aby vystřelovali šípy na povel „tři“, a doufal, že alespoň některé šípy vystřelí správně, aby zasáhly plachtu lodi a zapálili jí. Při natáčení režisér řekl: „Dva,“ když jeden příliš nedočkavý lukostřelec vystřelil šíp, který dokonale zasáhl plachtu. Pak Fleischer zavolal: „Tři“ a ostatní lučištníci vystřelili šípy. Fleischer byl se záběrem spokojený a nechal ho ve filmu, protože to vypadalo jako součást obřadu. (Marek06)

Reklama

Reklama