Reklama

Reklama

Pronásledovaná

  • Kanada Full Circle (více)

Obsahy(1)

Psychohorror o ženě, která nešťastnou náhodou přispěje ke smrti své osmileté dcerky. V následném šoku opustí manžela, koupí si dům v západní čtvrti Londýna a hodlá tu začít nový, minulostí nezatížený život. V jejím novém domově se však začínají dít divné věci, které hrdinka - a spolu s ní i divák - zprvu přisuzuje jakýmsi nadpřirozenbým silám a tajemné hrůzostrašné minulosti domu samotného. Julie začne ve svém pátrání onu krvavou minulost odhalovat, ale tím začne odhalovat i nepříjemnou pravdu o sobě samé.... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

The Haunting of Julia nebo chcete-li Full Circle je nepříliš známým, leč velmi slušným mysteriózním (duchařským) kouskem z konce sedmdesátých let. Což velká škoda, protože on by si určitě zasloužil mnohem větší pozornost a to zcela zaslouženě. Představitelka hlavní hrdinky Mia Farrow zde předvedla další ze svých excelentních výkonů (podobně jako tomu bylo u Rosemary má děťátko). Podobné role jí evidentně svědčily a ona v nich dokázala prodat veškerý svůj herecký talent. A i zde byla základním pilířem celého příběhu. Příběhu, který vás určitě nenechá chladnými. Hlavně tedy co se psychologické stránky samotné zápletky týče, stejně tak jako vybudování hutné atmosféry. Za povšimnutí určitě stojí i postupné rozplétání pochmurné minulosti nového domu a jeho obyvatelek. Sice nám nejsou nabídnuty žádné vzpomínkové záběry z minulosti, ale i mluvené slovo postačí k tomu, abychom si představili hrůzy, které se tehdy odehrály. Ať už v onom parku, nebo následně uvnitř domu. Zlověstné náznaky a podivné smrti několika postav vás rovněž jistě zaujmou. Na druhou stranu je však potřeba podotknout, že tento komorní kousek nabídne i několik poněkud zdlouhavých a nepříliš záživných pasáží. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kvalitný a atmosférický britsko-kanadský horor podľa knihy Petra Strauba s kúzelnou Miou Farrow, ktorá bola vtedy na koni (Rosemary má dieťatko, Veľký Gatsby s Redfordom). Okrem nej v tomto komornom filme narazíte už iba na zopár ďalších hercov, ale vôbec to nevadí, i vďaka formu snímka disponuje zovretým, uceleným drajvom. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Televizně vypadající duchařina, ve které se příliš mluví a investigativně pátrá po příčinách. Hektická hospodyňka Mia Farrow nedokáže zabránit smrtelné nehodě své dcery a ze svého selhání se psychicky zhroutí. Po návratu z ústavu udělá za životem tlustou čáru, opustí manžela, koupí si dům a chce začít nanovo. Příběh by měl a pravděpodobně chtěl pokračovat tak, že v domě straší a původcem zla může být ta mrtvá dcera, ale... Všechno strašení spočívá v banálních drobnostech jako je zapínání radiátoru, který Mia vypnula nebo v přeludech na ulici, kdy má dojem, že svou dceru kdesi zahlédla. To je opravdu málo na to, abych si o ni začal dělat starosti. ;-) V ději je příliš mnoho dalších postav, které to strašení nějak fatálně zasáhne a vlastně jsou ve větším ohrožení než hrdinka. Ta se docela klidně vyptává lidí na historii svého domu, čte si v knihovně staré noviny nebo tahá informace ze staré spiritistky, která už je z ní úplně na mrtvici. Všechno je to takový uspokojivý solidní průměr s jedinou velmi nadprůměrnou scénou, která se bohužel odehraje hned na začátku. 60% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Rosemary má dcerušku, ta se však po snídaňovém incidentu odebere na onen svět. Mamině z toho pochopitelně trochu hrábne a bez manžela se snaží začít nový život v právě zakoupeném domě. A jelikož se pohybujeme ve vodách duchařského hororu, musí být jasné, že v něm hrdinka nebude tak úplně sama... Slušná, ale pořád jen průměrná, bubácká story, která je dobře obsazená a hezky natočená, bohužel však ztrácí kredity na prvku nejdůležitějším - na samotné atmosféře. Čekejte hodně kecání, dlouhé záběry a jen několik nenápadných mordů maskovaných za nehody. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Aby sme si vysvetlili podstatu hororu, potrebujeme mať dobrý príklad. Ak ide o ducharinu, tá musí ( teda mala by ) obsahovať hlavne tých duchov. No nie? Alebo aspoň strašidelné náznaky, niečo čo sa pohybuje proti fyzikálnym zákonom, vie existovať a prenášať sa medzi svetmi. Ďalej by som odporučil popri tom strašení nejaký ten príbeh, v ktorom sa pomaličky prichádza na kĺb problému, prečo majú postavy s entitami problém, ale určite nie formou investigatívneho vyšetrovania, ktoré pôsobí tuctovo. No a nakoniec finále, zvrat, ktorý by nebol celkom košer, ale ani príliš predvídateľný, zato ale aspoň šokujúci a neposlednom rade veľkolepý. Nič z toho som v tomto softíku nevidel. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Pronásledovaná“ si zaslouží pozornost hororových fanoušků, protože je to film, který je dobře natočený, film s nepříjemnou atmosférou, jednoduše film, který by neměl zapadnout. Mia Farrow, i když by se mohlo zdát, že má lehce chlapecký vzhled, je skvělou křehkou, ale přitom silnou ženou, jež dovede podobné situace zvládat. „Pronásledovaná“ je snímek, který si v budoucnu rád zopakuji. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Subtilní a pomalu plynoucí klenot, plný drobných detailů, které dávají dohromady děsivou skládanku. Inteligentní sedmdesátková duchařina s éterickou Miou Farrow, kde méně znamená více. Nic pro netrpělivého diváka lačnícího po laciných lekačkách. Zapomenutý film s dechberoucí kamerou Petera Hannana, která maximálně využívá možnosti širokoúhlého formátu Cinemascope a nádhernou klavírní a syntezátorovou hudbou Colina Townse. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Nezaslúžene nízko hodnotený amtosférický horor, ktorou hlavnou výhodou je typicky mrazivá depresívna atmosféra sedemdesiatich rokov, v ktorých vznikol a tradične kvalitný výkon Mie Farrow . Na dnešné pomery je to zrejme pre tunajších užívaťelov zrejme moc psychologická ducharina a ako horor sa odohráva skôr v psychickej rovine ale práve preto bol pre mňa desivejší než všetky tie dnešné digitálne duchariny... Žiadny lacný bubáci, žiadne rýchle strihy či lakačky... Ale hlavne dlhé zábery a všade prítomná atmosféra zmaru a smrti, ktorá vrcholí síce v predvídateľnom, ale veľmi uspokojivom tragickom a smutnom závere... ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Vcelku neznámý a opomíjený horor s výbornou Miou Farrow. Dalo by se říci, takový předchůdce současných japonských hororů, alespoň co se námětu týká. V TV uváděno jako "Strašení Julie", podle amerického názvu Haunting of Julia. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Pomerne silná tematika z konca sedemdesiatych let. Spíš statická, ale napriek tomu dosť výrazná Mia Farrow. Vedľajšie postavy sú dosť v pozadí. Jedine so záverom nie som úplne vyrovnaný (aj keď som to tušil). Pomerne dobre nakomponovaná hudba. Osobné hodnotenie: 76% (***) ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Příběh mi moc smyslu nedával, zato to má atmosféru a je to dobře natočené. Takže to ani nevadí. Dobrá režie. Colin Towns - velmi pěkná hudba. V rámci žánru za 3,5. ()

Reklama

Reklama