Reklama

Reklama

Squat Wars

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2009, 27 min

Režie:

Jan Hanuš

Kamera:

Jan Hanuš

Obsahy(1)

Snímek se zabývá historií squatingu v České republice. Popisuje vznik i zánik squatů Ladronka, Zenklovka a Milada, přináší rozhovory s obyvateli a obyvatelkami squatů či archivní záběry a fotografie. Film ukazuje i násilné vyklizení squatu Milada v červnu 2009 a policejní brutalitu v září 2009, při pokusu squaterů obsadit prázdný dům na Albertově. (culas)

(více)

Recenze (7)

Radko 

všechny recenze uživatele

Základným problémom squatingu je naozaj to, čo uvádza jeden z chalanov na začiatku dokumentu: rozpor medzi posvätným kapitalistickým právom - právom vlastniť na jednej strane a právom užívať, nezávislým od vlastníctva veci, bytu, či pozemku. Väčšinou ide o obsadenie a následné dlhodobejšie užívanie zanedbávaných opustených priestorov vlastnených cudzím subjektom so snahou o vybudovanie autonómneho kultúrneho centra (koncerty, premietania, diskusie, výstavy, divadlá). Toto kapitalistom a ich apologétom nikdy nevoňalo, nevonia a voňať nebude. Kapitalistické typy tohto razenia majú skôr análnu podstatu, vyžívajúcu sa v brblaní sa odpadom, hnilobou a analyzovaním rozkladných tendencií vlastníctva. Vyplýva to okrem iného aj zo stručnej rekapitulácie dokumentu v jeho závere - totiž radšej nechávajú s vrelou podporou mocenských štruktúr (polícia, rôzne sbsky) opustené a chátrajúce objekty dlhé roky hniť, chátrať a rozpadať sa, ako by ich čo len na pár rokov ponechali autonómnej kultúrnej komunite, ktorá by aspoň dokázala zabezpečiť strechy proti zatekaniu. Alternatívny systém bývania takmer zadarmo ale narúša systémom zavedenú ilúziu nutnosti snažiť sa po ukončení štúdia o finančne neúnosne predražené bývanie. Na jeho získanie je potrebné zapojenie do kolobehu dobre výnosnej (ale tým pádom i primerane stresujúcej a na čas náročnej) práce, ktorá neprináša okrem hromadenia peňazí a hrania sa s psychikou klientov, či obchodných partnerov zväčša nič obohacujúce. Odstrihnutie od nanúteného modelu žitia a hromadenia kapitálu, podporovaného všetkými dostupnými komunikačnými prostriedkami, rodinou, školou i spoločenskými autoritami a snaha založiť squat preto za kratší, či trošičku dlhší čas vždy končí policajnou akciou, násilným vyprataním a veľmi často ďalším postupným pustnutím a rozpadom vyprataného objektu. Absurdné? Áno - no napriek tomu sa nájde kopec ľudí, čo si povedia: "Ja pracujem ako vôl od nevidím do nevidím aby som splatil hypotéku a nejaký anarchistický lenivý feťák tu bude obsadzovať cudzí (!) majetok a ešte hlukom z koncertov obťažovať susedov. Preč/ alternatívne do väzenia/ s ním - nech sa naučí makať!" ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Kvalitný krátkometrážny dokument, ktorý síce má vlastný názor, ale divákovi ho nijak nevnucuje. Pri polhodinovej stopáži ponúka dostatočné množstvo informácií, dobových záberov, rozhovorov so squatermi a hudbu, ktorá jeho autentickosť podporuje. ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do tématu squatingu v České republice. Pro nezasvěcené je to dobrý úvod, jak alespoň pro začátek porozumět o co vůbec jde a pochopit lidi, kteří se tímto směrech chtějí ubírat. Nenásilně a věcně podané. Především tak vidíme, výpovědi bývalých účastníků squatování a autentické záběry a fotografie. V rámci krátkometrážního DIY dokumentu dobrý počin, ale možná by stálo za to, popřemýšlet o něčem více hlubším a zkusit více zmapovat alespoň poslední vyklizený squat Milada, který v roce 2009 rozpoutal celospolečenskou debatu a mnozí občané se o squat dozvídali vůbec poprvé, neměli možnost se dozvědět více o celém hnutí squatingu a oficiální média byly naladěná pro vyklizení (hysterie podobná CzechTeku), takže s odstupem doby by nebylo vůbec o věci se podívat, kdo se pro vyklizení tolik zasazoval. Každopádně, Squat Wars má cenu vidět. ()

Hrobař 

všechny recenze uživatele

Příjemné zpracování, příjemná muzika a fakta o squatingu jako takovém. Nabídnutí alternativy příjemnou formou :) Takto by měl dle mého politicky zaměřený film/dokument vypadat. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem na Ladronce a Papírně strávil pár parádních večerů a nocí , nemůžu dát míň . Jinak z dokumentu je jasné , že to není záležitost pro každého .  Je to takový život v neustálém  střehu . Nicméně podstata problému je zde vysvětlena komplexně . Když někdo nechává stavbu schválně bez údržby aby se sama věkem degradovala a rozpadla , aby jí mohl potom nechat strhnout , tak klukům rozumím. ()

creTin 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál aktivní propagace, ta se naštěstí nekonala. Dokument naopak ukazuje i problémy jednotlivých squatů a konfrontuje pohled dříve a dnes. V podtónu tam sice je určitý despekt i k zrekonstruovaným domům, ale vzhledem k jejich počtu je to pochopitelné. Jednoduché, zajímavé a hlavně nenucené a informačně hodnotné. ()

Reklama

Reklama