Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krotká satira pojednává o malých i větších podvodnících, jimž se daří v plánovaném hospodářství. Skvěle využili veškeré jeho přednosti i nedostatky. A režisér Zdeněk Podskalský se táže, zda je člověk více určen svým genetickým vybavením nebo výchovou - na čem záleží, že ze dvou přibližně stejně nadaných dětí může vyrůst vědec stejně jako loupežník, jak naznačuje už sám název. Jednotlivé části vyprávění jsou laděny do různých komediálních stylů, od němé grotesky přes budovatelskou agitku až civilním pohledům začínající nové vlny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Proč z dobrého filmu, potažmo komedie udělali nablblou operetku, to tedy nechápu. To jako mělo být veselejší, nebo co? Navíc jsem musel mít neustále ruku na posuvníku zvuku, jednou potichu, pak zase řev, což mne dost rušilo. Přesto musím uznat, že šlo o dobrou zábavu, a proto hodnotím jako lepší průměr. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Začátek je příliš zpěvný, komediální a opsaný z grotesek. Taková zábava pro děti. Pokud vydržíte, zastihnete Beka v roli ředitele. Čestmíra Řandu v roli ekonomického náměstka. Deyla v roli pěkného hajzla, to mu jde. Jiráskovou v prádle. Fialovou v nesmyslně špičaté podprdě. A najednou uvidíte svět mládí, kdy jste nastupovali do socialistického podniku. A svět stáří, kdy působíte v kapitalistickém podniku. Lidé jsou furt stejně směšní a hovadiozní jako v tomto filmu. Situace stejné. Režimy se mění a ničemnost lůzy za groš zůstává. Že tohle strana povolila, to se dost divím. Myslím, že Kalousek by to zakázal i dnes, podobné prase.....převlíknuté do pyžama ze Strakovky. ()

Reklama

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

...jiz dlouho zjistuji, ze pokud ma urcity film zde na csfd.cz slabe hodnoceni, bude se mi libit a mel bych si jej pustit. Tento snimek je skutecne typicky pro Podskalskeho a to nejen vyberem hercu. Trochu se divim, ze nebyl zatrezorovan, protoze zesmesnuje socialistickou (pracovni) moralku a postupy a autority tehdejsi doby. "No ja vim, ze se to nespravi, ale zavazek hned, ze se to spravi...". Zajimava role Kvety Fialove v podani sekretarky reditele Beka. Skvela alegoricka scena pri vzajemne obvinovani hranim karet s tumfy! Ctyri a pul az pet hvezdicek. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Slabá lidová komedie s jedním ozvláštňujícím prvkem: retrospektivní sekvence jsou natočené ve stylizaci do chronologických fází filmového vývoje, takže dětství hrdinů vidíme jako němou grotesku, mládí jako budovatelskou agitku padesátých let atd. Možná škoda toho obsazení, protože Jaroslav Dietl zpracoval stejný námět současně jako divadelní hru Byli jednou dva, která proslavila dvojici Kopecký-Horníček. Všude se o ní píše, dodnes se o ní mluví mezi pamětníky, ale záznam neexistuje a filmová verze vsadila na nesourodou dvojici Lipský/Bek. Škoda. 40% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Třetina filmu je pěkná, třetina nudná a třetina příšerná. 1) Pokud přežijete děsivou první půlhodinu (nemám rád němou grotesku, nemám, a to ani tu originální, natož pak její repliky), dostane se vám docela příjemné hodinky s občasným netrapným vtipem. 2) Když pak stojíte tváří v tvář exhaustorovému vibrátoru, tak se i možná začnete trochu bavit. 3) Nejvíce mě zaujal mariáš, kde karty představovaly různé diskreditující informace o protihráčích. Všichni tři udělali štych a tak to odnesl nehrající čtvrtý. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v obci Varvažov a v Českých Budejoviciach. (dyfur)

Reklama

Reklama