Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parodie na detektivní příběhy o šlechetných lordech a nebezpečných zločincích... V pražském Smetanově divadle probíhá představení Bizetovy "Carmen". Postarší hudebník Emil (O. Nový) hraje na bicí nástroje, a má proto dost času, aby mezi jednotlivými úkony mohl číst román Fantom Morrisvillu. Jako sir Hanibal tak ve svých představách prožívá velká dobrodružství: Hanibalovy svatby s krásnou Clarence (K. Fialová) se zúčastní i inspektor Brumpby (J. Marvan) a mladý kriminální reportér Allan Pinkerton (V. Olmer). Po obřadu se objeví v Clarencině pokoji její bývalý manžel, považovaný za mrtvého, dobrodruh a zločinec Manuel Diaz (W. Matuška). Ten se chce zmocnit Clarence, ale především jejího majetku, kterého by nabyla po smrti svého nového manžela. Proto začne Diaz usilovat o Hanibalův život… (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Říkají parodie, ale zatraceně decentní parodie. Taková gentlemanská. A to i vzhledem ke skladbě herců, co se ve filmu objeví. Ta je totiž více než luxusní. Škoda jen, že jsem se tak nezasmál, jak jsem předpokládal, přitom už nápad hudebníka, co si krátí čas v orchestře čtením šestákových románů, je boží. Milé to nicméně v mnoha ohledech je. Má to pár naprosto neotřelých hlášek, co dokáží jednoznačně odbourat. Decentní je ale asi to nejlepší označení, co si tento film zaslouží. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Povedená filmová parodie na brakové čtivo...potažmo brakové filmy. Bořivoj Zeman rozvíjí to, co začal Martin Frič ve své Pytlákově schovance (propojení v podobě Oldřicha Nového i v osobě scenáristy Františka Vlčka) a co posléze mistrovsky dovedli k dokonalosti pánové Oldřich Lipský a Jiří Brdečka...což je v podstatě celá linie české filmové parodické školy... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Vyloučíme-li všechny osoby, které zločin spáchat nemohly, dojdeme k závěru, že ho mohl spáchat kdokoli jiný." :-) Po bohužel marných pokusech vzkřísit Kristiána a několika trapných montérkových anabázích dostal Oldřich Nový zase příležitost zahrát si svou tradiční dvojroli vyjukaného malého človíčka a jeho alter ega z velkého světa, tentokrát z brakového románu. Úvodními titulky burácí Bizetův Pochod toreadorů, ale zbytek filmu už tak svižný není. Škoda, že se tolik šetřilo na výpravě a tricích. Scénář je napsaný chytře a vtipně, s evidentní láskou k románům Edgara Wallace, kde se to jen hemží tajnými chodbami, tajemnými zlosyny a nejasnou minulostí hrdinek. Jenže všechno to působí tak polystyrenově a improvizovaně, že žádoucí atmosféra tajemného šlechtického sídla se prostě nedostavuje a vy si každou vteřinou uvědomujete, že sledujete jen skupinku herců v laciných kulisách. Obávám se, že argument "laciný žánr=laciné kulisy" v tomto případě neobstojí. Ale stejně mám ten film rád pro neokázalou komiku Nového, Marvana, Filipovského a královny české parodie Květy Fialové ("Manueli! Ty živ?") 70% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Další skvělá česká parodie, která si bere na paškál různá filmová a literární klišé a opět velmi kvalitně zpracovaná. Humor je zde laskavý a žertovný, žádné nechutné výlevy. nezapomenu na Jana Skopečka, který tu jako anglický sluha přímo exceluje a úžasný je i jeho projev, když se Marvan, Olmer a Filipovský chystají jít do podzemí.- Před pár lety jsme tu měli instalatéra. Říkal, že problém je někde v trubkách dole. Od té doby jsme ho neviděli. Někdy si myslím, že tam po chodbách bloudí do dnes. Šílený a hladový... a Filipovský na to. - To mi dal tu facku určitě on. To byla šílená facka! Podobných vtípků je tam víc. Například když Alan Pinkerton zvedne kulku odraženou od žulového sloupu (!!!) a jediným pohledem pozná, že to byla ráže 44, švédské pistole s dlouhou hlavní a střelec měl vysoké podpadky. K popukání vzato až ad absurdum. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vyloučíme-li všechny osoby, které zločin spáchat nemohly, dojdeme k závěru, že ho mohl spáchat kdokoli jiný." O této dedukcí Allana Pinkertona můžeme diskutovat, můžeme o ní vést spory, můžeme s ní i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se s ní dá dělat. Je totiž natolik brilantní, že ji nedokáže vyvrátit ani inspektor Brumpby ze Scotland Yardu. Já tedy nemám takový talent jako hudebník Emil, abych si mezi orchestrálním bubnováním, klepáním kladivem na kovové trubky či škádlením trianglu ještě našel čas na četbu, ale on to zvládá s velkou grácií. Mne tedy tahle parodická šílenost vždycky bavila, ale i když jsem se naučil stlát lůžko podle fakírova vzoru, tak ani po mnoha letech se má záda hrotům hřebíků nijak zvlášť nepřizpůsobila. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Co to děláte dobrý muži?" - "Zalévám." "Kdo četl Žabí bratrstvo, Práskače a jiné detektivky od Edgara Wallace a dalších autorů, může jen příjemně sedět v křesle s kvalitní whisky, doutníkem nebo dýmkou a vychutnávat prostředí a atmosféru filmu. "Kde je mé dítě?" - "Bude se ženit." - "Tedy je to syn. Dcera by se vdávala." - "Stejně bystrý jako vždy." Obdiv hercům, jak dokáží s koženou tváří odříkat věty jako "Vašemu muži někdo ukládal o život tak dlouho, až mu o něj uložil"či "Pracuješ?" - "Lůžko si stelu." ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Poletíte mým osobním dvojplošníkem. Gut lak!“ Úděl bicích v divadelním orchestru občas tkví v nevytíženosti a když k tomu přidáte bujnou fantazii, vznikne český Fantomas kontra Scotland Yard, nepokrytě těžící z dobové popularity Waldy El Mariachiho. Nemohu si pomoci, ale z hrátek s různými detektivními klišé šel vytěžit mnohem větší ohňostroj humorných i absurdních situací, ovšem třeba doživotní majordomus českého filmu Jan Skopeček se svým na prach vysušeným humorem oddaného sluhy zaválel a připomněl mi můj oblíbený vtip ze soudku lakonického služebnictva: "Londýn sužují obrovské záplavy a voda se dostane až k zápraží domu Lorda Hamiltona, který zrovna sedí se sklenicí whisky u krbu a pročítá sobotní Timesy. Do pokoje k němu vkráčí sluha a stylem, jakým se ohlašují návštěvy, praví: „Lorde, Temže..“ ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Sotva se Clarence objevila, zašumělo to sborem, jak je krásná…“ Zas jeden z domácích filmů, který se mi dlouho vyhýbal. Jde o komedii/parodii dosti suchou, místy možná až příliš. Nevyvolává totiž salvy smíchu jako spíš trvalý (leč jen) úsměv. Moc příjemně se na film dívá, ale nemůžu si pomoct, z dané látky se prostě dalo vytřískat víc. Tím spíš, když měli tvůrci k ruce tak luxusní herce, a to i ve vedlejších rolích (mými favority byli Lubomír „Lůžko si stelu.“ Kostelka a Jana „Co pak, Allane?“ Nováková). Naštěstí hlášek i všemožných dobrých nápadů je tu i tak slušná řádka. Bohužel ještě něčeho je tu hodně, a to Matušky. Ač jsem se připravil na částečně hudební film, tak ty jeho „šlágry“ se sem vůbec nehodily a děj jen zdržovaly. A proto (i s ohledem na lehkou zmatenost snímku ala liliputův účel apod.) to celkově vidím jen na slabší 4*. „Domníváte se tedy, že se moje choť může bez nebezpečí zúčastnit starodávného obřadu?“ - „Přesně za 8 minut bude v naprostém pořádku. V opačném případě si ovšem poleží 2-3 týdny.“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kultivovaná parodie staroanglických detektivek meziválečné éry tvoří osobitý vklad do české a slovenské filmové vlny šedesátých let. Jemnost a důraz na intelektuální humor kořeněný bedlivě odvažovanými sarkasmy uvozuje skvělé herecké obsazení, které se v takto uspořádaném scénáři cítí jako doma a pohoda, která z nich vyzařuje, dále zvedá kvalitu celku i režie Bořivoje Zemana. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nevyvážená parodie na další z fenoménů, kterým po válce už nebylo přáno. Po červené knihovně a westernu tentokrát přišla na řadu detektivní novela, fiktivní román Fantom Morriswillu od Jamese Harrisona. Později přijde řada na thrillery, sci-fi a další... Copak o to, námět je to skvostný, stejně jako Pytlákovka útočí především na zahraniční tituly a divák se tak může pohodlně oddat humornému odsouzení pohrobku gotického či krvavého románu. Bohužel stylově čistý koncept narušuje nedávné nadšení Limonádníkem a je tedy nutné strpět hudební výstupy Waldy Matušky, toho tehdejšího populára, a Květu Fialovou, která by snad opět toužila být jinou, lepší. Bořivoj Zeman se ostatně ve své pozdní tvorbě celkově cítil nakloněný mladé generaci, proto i Šíleně smutná princezna funguje jako pohádka Golden Kids a Honza málem králem dává příležitost šarmérovi Kornovi. Dnes už Morrisvill představuje také synonymum pro jevištní inscenace Divadla Jiřího Myrona nebo J. K. Tyla v Plzni. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pozapomenutá perla ze Zlatého fondu Československé kinematografie od kdysi předního tvůrce pohádek Bořivoje Zemana. Právě touto parodií na Anglické detektivky a mysteriózní příběhy započal svůj sice krátký, ale nezapomenutelný comeback. Spousty diváků film odsunulo na vedlejší kolej s pocitem očekávání crazy parodie alá Miloš Macourek. František Vlček a Bořivoj Zeman se však vydali jiným směrem, směrem, kudy se vydává Fričova "Pytlákova schovanka" či Brooksův "Mladý Frankenstein". Namísto crazy zábavy nabízí decentní humor a s pomocí nadsázky si utváří podle pravidel žánru vlastní příběh. Herecké obsazení snad nemohlo být v době natočení špatné (Vít Olmer až nečekaně výborný) a opět se potvrdil fakt, že pokud se ve filmu objeví Waldemar Matuška, půjde o kvalitu. Tentokrát na 100%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Co to bylo?" - "Facka. Dostal jsem ji, jen jsem tam vlez." - "A dobře vám tak!" Rád jsem si připomněl tuhle parodickou parádu plnou skvělých herců a skvělých a navíc krásných hereček (ach, ta Květa Fialová!), která sice nedosahuje kvalit Limonádového Joa, nicméně i tak je velmi snadno oblíbitelná. Čtyři a kousek. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazená a vtipná parodie, jen škoda toho waldy, dokonce jeho zpívání zapletli do příběhu, mohlo to být za 5, ale tenkrát prostě letěl, tak ho tam šoupli jako dnes kokotka ... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobré jako Limonádový Joe či Pane, vy jste vdova, ale pořád jedna z vynikajících českých komedií-parodií. Plejáda českých herců, kteří dokázali vynikajícím zbůsobem vytvořit dokonalé Angličany na starém šlechtickém sídle. Hra s jazykem pak téměř kopíruje suchý anglický humor: ,, Přesně za 8 minut bude vpořádku. V opačném případě si poleží 2-3 týdny." Nádherná spojení jako - usiluje o vaše bezživotí nebo zemřete zaživa! A důraz na spisovný jazyk potvrzuje i poznámka N.Gollové: ,, Zlosyn s ypsilon, patří mezi vyňatá slova." Podobnost s ve stejném roce natočeným Fantomasem kontra Scotland Yard je čistě náhodná. A závěr jistě připomene i rozkošnou Pytlákovu schovanku. Kromě mužů zde hrají dvě krásné ženy - K.Fialová a předčasně tragicky zesnulá Jana Nováková. Pravda, nezapomenout na tajemnou V.Fabiánovou, která svého času patřila též mezi naše velké hvězdy. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený, strašidelný hrad, tajné chodby, skryté vchody, kulomet v banju:-))) jak já si to vždycky užíval ()

burina 

všechny recenze uživatele

Čítala som niekoľko kníh E. Wallacea a musím uznať, že atmosféra jeho románov je vystihnutá celkom pekne. Problém je v tom, že na komédiu obsahuje skutočne málo naozaj vtipných scén, pri väčšine sa len pousmejete. Film stráca tempo, potom ho získava a takto vlastne funguje až dokonca, je to strašne nevyrovnané. Takže to nakoniec musia zachraňovat herecké výkony, hlavne Nového a Marvana. 3 a pol *. ()

Reklama

Reklama