Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I na Slovensku stvořili dvojici vyšetřovatelů, která prošla několika filmy. Volanie démonov je v pořadí třetí z nich. Policisté, jeden maigretovsky hloubavý, druhý humorně unáhlený, tentokrát řeší požár v továrně na nábytek a navíc úmrtí dvou zaměstnanců - jeden se upálil, druhý se zřítil do vyschlé studny. Vyšetřování zamotaného případu trvá dlouho, ale nakonec se ukáže, že pomstychtivost může být mimořádně silná i vytrvalá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl trilogie z Ladislavem Chudíkem v roli kapitána Jakubce nás zavede do nábytkářskýho podniku kde nefunguje skoro nic. Zboží je šunt. Zaměstnanci i když jsou samá rodina a známý se mezi sebou hádají pomlouvají a svádí si manželky do toho požár a dvě podivný nehody. I tenhle díl se vydařil ba co víc přišel mi z celé trilogie nejlepší. stejně jako v předchozích dílech dobrá detektivka a hlavně asi nejodvážnější sebereflexe ze všech. Hádám, že po roce 1968 už by to asi neprošlo. Vynikající zakončení trilogie.80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Třetí díl jasně nejslabší, téma nešvarů v podniku evokuje komunální satiru, tomu napomáhají i místa, kde je humoru moc, potažmo ta, která jsou směšná nechtěně - poslední třetinu filmu už se jen jezdí a chodí sem a tam, jedna teorie o vyústění střídá druhou a vy si říkáte, že z hlediska pravděpodobnosti by se postavy v určitém okamžiku musely setkat na jednom místě. 50%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dáme si ako prvú kávu?“ – „Dáme si ako prvú dámu.“ Sedel som cez víkend v robote a nemal som čo robiť, tak som si pozrel starú slovenskú kriminálku s Chudíkom a to napriek tomu, že slovenské kriminálky neuznávam a Chudíka pokladám za brutálne preceňovaného herca. Preto som bol prekvapený, že sa mi to páčilo. Samotný prípad nie je nejako extrémne zaujímavý, ale bolo pre mňa zaujímavé sledovať vtedajšie policajné postupy. Zaujímavé „retro“ :-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Do čoho ma to chcete namočiť, súdruhovia?" Tak já bych si troufl tipnout, že súdruh kapitán Jakubec a súdruh poručík Michalko někoho chtějí namočit do vraždy. Mě to tedy nijak zvlášť nebavilo, protože mi připadala příliš toporná snaha o zakrytí motivací vyjádřená pomateným jednáním některejch postav a uši mi trhal odpudivě nervní hudební doprovod. Taky hromadný výslechy zaměstnanců působily poněkud zoufale, ale abych jen nehaněl, tak nejedna replika mě rozesmála a polívání svědomitejch policistů kýblem vody bylo příjemným zpestřením. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Posledná časť z trilógie kriminálnych prípadov s Chudíkom a Polónyim je klasickým zavŕšením mnoho početných pokračovaní, ktoré po úvodnej, výbornej časti, dosahujú akurát priemernú úroveň. A presne také je “Volanie démonov”. I keď námet nie je zlý, kvalita hereckého obsadenia to neutiahne. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"A odkážte tej chudej, kostnatej, ožratej nech sa dobre baví!..." Aj posledná časť detektívnej trilógie si udržala kvalitu a zdalo sa mi, že vyšetrovacia dvojica Chudík-Polónyi sa skvele zohrala a pribudol aj humor. je tu pomerne dosť vtipných hlášok a keď pre zmenu došlo na facky tak mali grády. Elo Romančík poriadne prefackal Kvetu Fialovú, až som žasol, že si niekto v tej dobe dal prácu s tým, aby to vyzeralo realisticky. Opäť zaujímavý príbeh, množstvo postáv i podozrivých. o tejto trilógii som ešte donedávna netušil a dnes po poslednej časti musím uznať, že znesie kritické oko i náročnejšieho diváka a to i po toľkých rokoch. Sú to filmy, ku ktorým sa môžte kedykoľvek v repríze vrátiť a nebude to stratený čas. 80%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nudný film bez špetky nápadu snad za detektivku nemůže považovat ani ten nejméně náročný divák. A tak nejzajímavějším aspektem celého tohoto nepodařeného snímku zůstává Květa Fialová hovořící slovensky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V tretej časti voľnej detektívnej trilógie ideme opäť vo vyšľapaných dejových koľajách. Zločin v nejakom podniku či inštitúcií, všetci podozriví sú nesympatickí, každý má nejaké to maslo na hlave. A snaha o prekvapivé rozuzlenie. Tá tentokrát celkom vyšla, kľúčom je netradičná smrteľná zbraň a v spojitosti s úvodnou scénou filmu ide dokonca o vydarený vtip. Čaká nás ešte jeden vydarený fórik, avšak inak sa film berie vážne. Napriek tomu, že sa stále niečo deje, mi pripadalo už po tretíkrát pozerať sa v podstate na to isté pomerne únavné a subjektívny čas sledovania bol v mojom prípade okolo dvoch hodín. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Nepoznám ostatné filmy z tejto "série"... Toto je však ukážka krásneho filmu. Obrazovo boháté, skvelo obsadené (všetci herci so zdrvujúcou charizmou). Noir film v československom štýle. Na škodu je fakt, že je to rozťahané a niektoré scény naivné (resp. vyšetrovateľ je trochu naivný, keď si myslí, že zamestnanci budú na seba navzájom kydať.) Je to zážitok, pretože dnes sa už takto obrazovo pekné filmy točia len málokedy. Skvelá práca z hudbou aj pesničkami... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kladom tejto priemernej kriminálky je slušné tempo, stále sa niečo deje, obrazy sa rýchlo menia, takže je stále na čo pozerať. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

Dobrá detektívka - škoda,že na slovensku sa moc netočilo v podobnom duchu. K.Fialová hovorí po slovensky , Eva Kostolányiová+Zora Kolinská spievajú v tej dobe populárne piesne. Trocha tej socialistickej rétoriky beriem ako " povinnú jazdu". ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

- "Komu ty vlastne direktorujes? Na tom nezalezi. Aaa, prizivnik, povalac .... To nie!, to nie! Nikto ma nechce pochopit. Vypadni, strat sa! Neznasam zamindrakovanych chlapov." - Vyborna detektivka zo 60. rokov 20. storocia, a dalsi krasny dokaz toho, ze najlepsie filmy cs. kinematografie vznikali v 60. rokoch. Poziar vo fabrike na nabytok je dostatocne silny namet, na to, aby o tom vznikol film. Tuto sa predstavuje Andrej Lettrich, ktory sa ukazal ako kvalitny rejza. Okolite scenerie taktiez stoja za pozornost divaka. Z hercov strhava takmer vsetku pozornost na seba Chudik, ale znamych mien je tu viac : Romancik /Na pochode sa vzdy nespieva, Kapitan Dabac - ako herca som ho mal vzdy rad/, Fialova, Slivkova /Obchod na Korze/. Zaroven aj posledny diel trilogie a daju sa pekne najst paralely so Sherlockom Holmesom a Watkinsom v tejto detektivke. Detektivna zapletka k filmu je fajn, a rozhovory su na urovni. Lettrich sa predviedol v najlepsom slova zmysle. 82 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Poslední kapitolu svérázných detektivů zakončuje mord dvou zaměstnanců a jedna "skoro" sebevražda....ale je to opravdu tak, jak se na první pohled zdá nebo je za tím pomsta, která vydržela být nepotrestána delší čas? 85% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Nechť žijú jednoduché veci"... Kdyby se tohoto principu drželi autoři tohoto snímku, mohla to být další skvělá detektivka s Ladislavem Chudíkem. Filmu by rozhodně svědčila kratší stopáž a vypuštění minimálně některých vedlejších dějových linek (např. škrtnutí postavy Růženy a zejména pak scény řádění ředitele Čerrnoka v jejím bytě). Zbytečně složitý mi přišel i způsob, jakým kapitán Jakubec nakonec vypátrá vraha. Moc nechápu, co jej tak dlouho vedlo v přesvědčení, že již první úmrtí byla vražda. Kdyby měl v tomto směru od začátku jasno, patrně by se k pachateli druhého neštěstí dostal mnohem rychleji. Ale tím by se celý příběh z pohledu autorů filmu asi příliš zjednodušil. No nevím. Trošku rozpaky. Určitě jde o nejslabší film této minisérie. Ale zas v něm vystupuje krásná Květa Fialová s bravurní slovenštinou. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tento posledný diel série je o niečo slabší, dosť neprehľadný a rozuzlenie je nezáživné. Zaujímavo vyzerá ten socialistický product placement, keď film začína reklamou. –––– Viete, aký bol jeho najväčší priestupok? Ze vyžadoval poctivú robotu. –––– Nepribližujte sa, lebo budem hrýzť. – Prosím si váš občiansky preukaz. –––– Slabí nesmú podľahnúť volaniu démonov. Nech sa nepokúšajú oplácať krivdu krivdou. Za nich sa pomstí čas. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale v rozporu s ostatními musím dát nízké hodnocení. Je to totiž mimořádně slabý film. Vykonstruovaný, nereálný, zmatený, nelogický. Chování většiny postav je divné a nepochopitelné. Jen s velkým sebezapřením jsem ho dosledoval do konce. Nemohu film chválit jen pro to, že v něm hrají vynikající herci a že byl natočen v 60. letech. Herci a několik málo vtipných hlášek z policejního pátrání nezachrání tuto slátaninu, která nemá s realitou nic společného. Například ředitel Černek prochází v krátkém časovém období prudkým duševním zvratem kdy z kariéristy toužícím po úspěchu, moci a penězích se stává neúspěšný sebevrah na útěku (proč utíká, před čím?), který se snaží všechny svoje uspořené peníze opakovaně vnutit vdově po mistrovi v továrně. Na začátku filmu se hovoří o sebevraždě upálením. Motiv je spatřován buď v náboženství (srovnáváno s buddhismem) nebo jako projev vzdoru – odporu proti nespravedlnosti. Jako by předpovídal, co se skutečně odehraje o dva roky později. Z toho je patrné, že film byl po roce 1969 odložen do trezoru. Příliš totiž připomínal čin Jana Palacha a jeho následovníků. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Velmi sympaticka Elena Pappová-Zvaríková, nadherna Kveta. Posledni dil trilogie drzi kvalitu, opet zamotany pribeh, spousta temer noirovych obrazku. U me dobra detektivka. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Volanie démonov je asi najhorší diel z tejto trilógie. Je dosť pomalí. Ale je to dosť nostalgické , hlavne keď vidím tých hercov - mnohý nie sú medzi nami. 70%. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Více psychologický než detektivka, řekl bych. Trio Fialová, Kvietik, Romančík jsou výborní a Chudík s Polonyim naplňujují dokonale svoje úlohy. Jen mi v tom trochu chybí to Kalašovské napětí a tísnivá atmosféra strachu. ()

Reklama

Reklama