Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od poloviny 50. let začaly vznikat zprvu ještě nesmělé pokusy o běžný kriminální film, který by se nehemžil nepřátelskými agenty. V tomto případě, ještě hodně toporném a proklamativním, se však tvůrci dostali jen do půli cesty: někdejší příslušník hrabivých revolučních gard, profesí zubař, se na samém konci války zmocní zlatého pokladu, který pocházel od vězňů z nacistických koncentračních táborů. Avšak zlato vykoupené krví nevinných obětí ani novému majiteli, jenž zpychne a vede zhýralý život, nepřinese štěstí, po letech jej čeká krušné odhalení. Za zmínku stojí, že svou první "dospělou" roli zde ještě nepříliš poutavě vytvořila Jana Brejchová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Odporně uvědomělý nepodplatitelný špehounský fízl Bek, který musí zvítězit a zlikvidovat celkem kladného hrdinu, aby bylo socialistické spravedlnosti učiněno zadost. Ta je ve finálním dialogu zargumentována až do morku kostí, protože kapitalista musí pochopit, ze kradl, kradl a nic než kradl (tehdejší nesmyslné zákony považovaly každou nalezenou věc za majetek státu, a kdo ji neodevzdal, byl zloděj, a to se tento ubohý film snaží dokázat a obhájit...) V roli nesnesitelné husy manželky (scény, kdy na sebe s panem doktorem zamilovaně civějí, patří k nejpitomnějším, a klávesa šipka doprava, která posunuje děj o 5 sekund vpřed, snášela vždy alespoň 5 stisknutí v rychlé kadenci bez rizika ztráty orientace v ději) září Jana Brejchová, která je tak zmalovaná, že jsem ji celý film nepoznal a dočetl jsem se o ní až v titulkách. Hrozná hudba jenom stupňuje utrpení z filmu. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Zajimavej povalecnej kousek, kdy se soudruhum podarilo vytvorit temer becckovy noir ala USA! To jsem teda koukal. Liceni krasavic Fialove a Brejchove bylo hollywoodske naprosto a nejeden zaber (napr Brejchova prechazi pres zeleznicni prejezd/zavory) by se mohl klidne stat tematem k vasnivym diskusim v krouzcich priznivcu noir filmu. :) Me to bavilo. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Film zlatý pavouk , je trocha pochmúrny film z 50-tych rokov.  Za zmienku stojí hlavná postava  Róberta Vrchotu , ale hlavne mladučká Jana Brejchová...  Aj preto dávam tretiu hviezdičku  ..  50%... ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Poslabší kriminálny príbeh, značne naivný, málo realistický až agitačný. Darmo, pírslušníci SNB boli bdelí a vždy plno krokov vpredu... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Poměrně nudná záležitost. Manželka dentisty Hrušky sice měla být mladička, ale přesto šestnáctiletá Brejchová, to byla poněkud pěst na oko, navíc se ani na tu roli naivky moc nehodila. Příběh o náhodně nalezeném zlatu, který Hruška využíval nejen k zubním náhradám, ale i ke kšeftování, byl v podstatě nezajímavý, snad mohlo diváka zaujmout nejvýš to, jak se měnil jeho vztah s bývalým kamarádem Valtou, který jej nakonec musel nechat zatknout...Ani to celkové pochmurtné prostředí nepřispělo k výraznému úspěchu filmu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Je po válce a kdo má to štěstí, může někde narazit na ukryté zlato ukradené majitelům nacisty. Byla povinnost takovou věc patřičným úřadům hlásit, ale ne každý to udělal. Tento příběh je o zubaři mající o zlato, přesněji zubařské zlato, nouzi. Náhodně na půdě najde zlaté šperky a ponechá si je. Když z nich udělá zubařské plíšky, dá se to pochopit, ale proč je dal zlotřilci emigrujícího na západ, už ne. Jeho pochopitelně zastřelili a zlato bylo u něj nalezeno. Zubařův kamarád, kterého ubytoval ve svém bytě, tento případ vyšetřuje a po čase na něj příjde. Jo jo, když jde o zločin, sebelepší kamarád v tu ránu není kamarádem. Zákon je zákon. Tato kriminálka poukazuje na reálné skutky poválečné doby. Natočený příběh je podle postupů své doby a tak na dnešní dobu již vyznívá krapet rozporuplně. Značně se tlačí na psychologické výjevy zubaře a na skromnost jeho kamaráda. Opět tu vyznívají klasická fakta, jako to, že zločinci to nemají v hlavě v pořádku a policajti jsou dobráci od duše. A tak těžko posoudit, co že je to vlastně za žánr. Hodilo by se zařazení mezi psychologické krimi. Je to bez napětí, bez akce, prostě bez ničeho. Jen prostoduchý poválečný příběh a nic víc. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Je to přesně na 2,5. Kdyby na hl. roli připadl lepší herec než p. Vrchota, dal bych 3. Pan Bek a pan Nový mají role jen vedlejší, takže to nepřeváží. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Tak tady asi ani není co pochválit, zápletka nic moc, děj se táhne, herecké výkony mizerné, včetně Brejchové (na rozdíl od pozdějšího Probuzení). Z letargie mě vytrhlo vždy jen dramatické kvílení smyčců, bohužel přítomné zejména v nejnudnějších scénách. Stále aktuální je na filmu pouze poptávka po zlatě, které opět nahrazuje zcela nedůvěryhodné měny. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, zda se dá mluvit o kriminálce v pravém slova smyslu. Hlavní hrdina - zubař, přistoupí na úschovu zlatého pokladu, protože si díky tomu může otevřít praxi. Jeho kamarád, ale dost rychle poznává, že všechno není úplně v pořádku a začíná ho podezřívat. Je to takový nemastný, neslaný film, kde sice byl zločin spáchán, ale jde hlavně o to ukázat na ty, kteří si přivlastnili poklady nacistů, kteří je zase uloupili jiným lidem. Takových bylo v Československu jistě mnoho. Ale jistá tendenčnost zde je. Nakonec se nacházíme v půlce 50. let, byť se zde objevila celá řada skvělých herců. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Je třeba si hlídat zvuk, aby o něj člověk nepřišel. Někdy je ta hudba tak uřvaná, že to serve reproduktor. Takže je třeba dávat pozor. Jinak jde o příběh zajímavý, ale bez nějakého nadšení pro věc. Takový, dalo by se napsat, mrtvý. Rozhodně však není podprůměrný, ovšem nad, to také není.  50 %  ()

LuckyK 

všechny recenze uživatele

Hodně toporné a značně nelogické v mnoha pasážích. Nejzajímavější je dokumentární hodnota vypovídající o tom, jak vypadalo Ústí nad Labem, reálné exteriéry jsou pěkné, po dosídlení a konfiskacích, kdy bylo výslovně řečeno, jak osídlenci jen rabovali a neměli vztak k sudetským městům. A začínající Jana Brejchová. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Po nadějném začátku bohužel přišla naprosto nudná a nezáživná část, kterou nezachrání ani takový herci jako Bek, Brejchová, Nový, Fialová atd. Velká škoda! Hodnocení: 40 % ()

nanamarak1 

všechny recenze uživatele

Pomatoval jsem si to jako napínavou kriminálku. Chyba lávky. Je to totálně nudné, nezáživné drama. Herci to nevytáhnou. Vrchota nic moc, ale ještě ujde, Brejchová naprosto příšerná, doslova předvedla herecký výron, ostatní mají jen malý prostor, trochu zaujme jen slizák Růžek a barman Nový. Bekyně kliška si opět střihnul roli slušňáká nejslušnějšího a mě sral, jen co poprvé promluvil. Pak tu máme kastrátora Heyla, kterému poldu věřím asi stejně jako Volnému inteligenci. Režisér byl při natáčení asi ožralý jak bluma, protože všechno je natočeno nudně až mizerně, např. úvodní zmatená kokotská přestřelka. Hudba byla koupena z nějakého jiného filmu, protože se nehodila snad ani do jedné scény. Kameraman měl evidentně úchylku na dlouhé záběry na lidské obličeje v zoomech. Vidět každejch 5 minut úsměv Brejchové či Beka je na spáchání seppuku. Střih je taky volaký domrvený. Když to vemu kolem a kolem, ty 2 hvězdy jsou skoro moc. 25% ()

Pepi74 

všechny recenze uživatele

Tak jsem nečekal, že vydržím u filmu z roku 56 celou dobu. Nevím proč ale Vrchotovi jsem proti Bekovi fandil. No nedopadlo to. To je tak když mám doma nakradené zlato a nasadím si tam esenbáka. :-D ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Nevalné a takové ani ryba ani rak, místy jak románek z 40 let (zubař se na první pohled zamiluje do uchazečky o místo a ožení se s ní), většinou 50kově agentské drámo, zejména hrozná dramatizující hudba, náznak šedesátek stěží k dohledání. Herecký je problém, protože Robert Vrchota jako obvykle leda průměr, Jana Brejchová donucená do role zmalované naivky, kterou by zvládla Libuška Šafránková, ale JB na to není, takže nedobré, Oldřicha Nového je bohužel málo, Bek hraje to co tehdy vždy, rovinu čistou a neposkrvrněnou, Deyl v této době býval buď padouch agent nebo policajt, tady je b) správně, ale je zcela placatý. Růžek je dobová karikatura hnusného kapitalisty a Květa Fialová je neméně dobová milenka kapitalisty, sama nevalné morální pověsti. To téma vlastně zatajení nálezu a dopad tohoto přečinu by nemuselo být nezajímavé, kdyby bylo lépe napsané a zejména jinak zahrané. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dalo se na to dívat. Nechyběl sice na tu dobu nepostradatelný narušitel státní hranice co chtěl opustit komunistický ráj, ale děj měl nějakou gradaci. Čekal jsem ještě, že mladá paní Marie (J.Brejchová) se přesune do náručí Josefa Beka, ale to se nestalo, možná až v ději, který nebyl nafilmován... Květu Fialovou jsem nepoznal. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

"..ale dědeček byl prostej člověk..", povídá babka, aha, jasně, všichni lékaři a vzdělanci jsou špatní, nj, doba dělnické třídy.....brrrr.....dobrej začátek, pak už to šlo z kopce, Janu Brejchovou sem málem nepoznal, no, nevim..celkem nuda, moc tmavý...mi to přišlo (obraz)....a....nevim...v lesčem příliš zastaralý poustupy....nenapinavé..hudba.......no...určtitě to je fajn si občas dát něco prakticky neznámého....cs filmu dík (a někomu na yt :) )...myslim, že to má vůbec dokumentární hodnotu (spíš).... ()

Milonak 

všechny recenze uživatele

Film jsem vůbec neznal a narazil na něj v televizi náhodou. Bohužel slabší scénář, ale dobré herecké výkony (kromě Vrchoty v hlavní roli) a příjemným překvapením je 16letá Jana Brejchová, kterou bych vůbec nepoznal. Mám rád staré černobílé filmy, tenhle je něco mezi těmi skvělými a těmi poplatnými tehdejšímu režimu neboli mizernými. Takže 3*, i když s odřenýma ušima. ()

Související novinky

Květa Fialová 1929 - 2017

Květa Fialová 1929 - 2017

26.09.2017

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 88 let herečka Květa Fialová. Narodila se v české kolonii u slovenského Fiľakova do rodiny plukovníka letectva. Spolu se sestrou Blankou navštěvovala katolickou školu… (více)

Reklama

Reklama