Reklama

Reklama

Patnáctiletá Lily a její nejlepší kamarádka Alison žijí na pobřeží Salton Sea mezi zchátralými přívěsy, hnijícími usedlostmi, vypuštěnými bazény a rozpadajícími se ulicemi. Kdysi to bývala oáza bohatých a slavných, dnes se z žádané oblasti stalo témeř město duchů. Lily bojuje se svou klaustrofobií a vzpurností, žije sama se svou šílenou matkou a zoufale doufá, že zažije něco víc vzrušujícího, než jen návštěvy své mladé, ovšem životem značně zřízené, tety. Když se Lily s Alison seznámí s několika dětmi z ulice, které jsou tam na návštěvě, projde jejich dívčí přátelství zkouškou – Lily přesvědčí Alison, aby odjely s chlapci do Los Angeles. Lily se cesty nebojí, naopak, strašně ji přitahuje jeden z chlapců a vidina svobody, ve které jejich noví přátelé žijí. Jenže ve velkém městě se dívky musejí přizpůsobit světu podvodů a drobné kriminality. Lily je odhodlána zůstat a udělat vše proto, aby v L.A. mohla žít, jenže Alison se cítí vyčerpána a chce se vrátit domů. Když někdo přijde s nápadem využít Lily jako návnadu na muže, které pak mohou okrást, vše eskaluje až do okamžiku, který dívce absolutně změní život. Lily se bude muset rozhodnout, kam až je ochotna zajít, aby dospěla a Alison si musí ujasnit, co všechno chce snášet ve snaze ochránit svou nejlepší kamarádku. (HBO Europe)

(více)

Recenze (34)

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo až tak neuvěřitelného konce, šla bych s hodnocením výš, ale kdo ví, možná i ten konec je v LA možný. Příběh o dvou Little Birds Lily a Alison, kde každá je charakterově jiná, ale spojuje je jejich mládí a podobné rodinné poměry. Obě toužící po něčem lepším, co je určitě někde jinde, ale v žádném případě doma v tak šíleném zapadákově. A tak se Alison ovlivněná Lilou vydávají do LA města snů, kde se každá z nich různým způsobem vypořádává s realitou. Jak ten jejich sen dopadl, to už se ale budete muset podívat sami. Jako nezávislý snímek to hodnotím rozhodně velmi kladně. Herecké postavy ty byly celkem nevýrazné až na Temple Juno, která opravdu táhla celý film. A kdo mě zná, tak ho vůbec nepřekvapí, když řeknu, že soundtrack byl skvělej. Celkový dojem hodnotím ale stejně na lepší trojku. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ano i mně napadly při sledování Pusinky a kupodivu i Půlnoční kovboj. Ale tam až tak o nic nešlo, byla to spíše taková road movie., Tady je téma mnohem drsnější, skutečnost reálnější. Ten scénář si jistě zasloužil větší rozpočet a snad i lepší herecké hvězdy, i když proti dvěma hlavním aktérkám nic nemám. Závěr byl drsný, někdy se prostě útěk někam jinam, do vysněného světa nepodaří. Obzvláště když se ukáže, že vysněný ráj není rájem, ale jen další o něco větší dírou... Hvězdičku navíc dávám za soundrtrack a závěrečnou píseň Little Birds. Tři náboje do devítky. * * * ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Docela zakleté království, u Salton Sea - nic, než zchátralá obydlí, vyschlá koryta, horký vítr a vyhaslé oči usedlíků - aby to taky nebylo málo, pro dvě patnáctky... Vcelku dívatelná warning osvěta pro vrstevnice lačnící po dobrodružství "velkého světa", jenže, někdo to už holt tak má, že stojí nohama na zemi a jiný vzhlíží k oblakům... a tak často zakopává. A o co, že Lily už navždy zůstane tou stejnou, zkaženou mrchou... nu, alespoň je upřímná (a díky Juno Temple se na ni hezky dívá) ;-) Viděno v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov, jako film s mládeží v hlavních rolích. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Ucházející drama o dvou mladých dívkách, kde jedna z nich hledá něco jiného, něco lepšího, než je život v poušti. Jde o psychologický rozbor dospívajících dívek, které žijí v úzké komunitě, v téměř opuštěném pouštním městě a touží po poznání a rozhledu za hranice, které většina jejich kamarádů nepřekročí. Na charakterech hlavních dívčích postav je nám ukazována zodpovědnost, logika, kamarádství a odvaha, která bojuje a souběžně podporuje nesvědomitost, lehkomyslnost, lehkovážnost a poblázněnost jiným světem. Film se sice tváří jako vážné "drama", ale nemohu se zbavit dojmu kýčovité nezávislosti z příběhu, který není ničím originálním a působí dosti nedotaženě. Herecky dobře zvládnuté, stylem nezávislé, ale něco tomu chybí a nechám na vás, zda tu chybějící část objevíte nebo necháte film spadnout do průměru, jako já :-) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Další taková ta nezávislá vidlákovina, tentokrát z pohledu dvou mladých nerozlučných kamarádek. Lily, nešťastná a divoká naivka hledající lepší život a její sidekick Alison, typická šedá myš. Zatímco Lily je svým rebelstvím a chováním neuvěřitelně otravná a nesympatická, Alison je takové životem nezkažené zlatíčko, což se celou dobu obrací proti ní. Proti herectví hlavní dvojice nemám výhrad, avšak zvolené prostředí mi nesedlo. Nedokážu pochopit, jak někdo dokáže na podobných místech a v podobných podmínkách žít. Mě chytala deprese už jen s těch "obrázků" na obrazovce, takže se moc holkám nedivím, že se tak zoufale snažily vypadnout. Rozuzlení je vcelku očekávané, byť konec se mi jevil trochu zrychleně a trošku na úkor postavy Alison. Pro fandy nezávisláren typických pro Sundance festival to je každopádně jako stvořené. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Pribeh obehrany a predvidatelny aneb jak dve holky ze zapadakova, kde se jedna z nich nudi tak, ze si musi zacit ublizovat, aby mela pocit, ze se neco deje, se rozjedou za nahodnou znamosti do nablyskaneho velkeho sveta, kde samozrejme rychle zjisti, ze je to jen pozlatko ... velka tragedie, takze zbyla jen hezka kamera, pro pany mozna i pekny pohled na mlade blondate masicko. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem nějaké větší drama, nemyslím teď jakože vážnost, ale spíše větší psychologickou hloubku, potopit se do charakterů postav a proč dělají, to co dělají. Místo toho jsem viděla film se dvěma blbkama, co utečou z domy, protože se nudí (teda ta jedna, ta druhá je BFF a tak ji následuje). Ona se vlastně ani nenudí, mělo to být jakože náhled do postavy, že trpí atd.. ale to tu prostě nebylo. Já to tam neviděla. No a nečekaně to skončí tak, že se po "dobrodružství ve velkém městě" vrací domů. The end. 2* za snahu a za Juno Temple a Kay Panabaker. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Definícia nezávislého filmu: "Váš názor naňho NEZÁVISÍ na tom, či vydržíte až do jeho konca. Je totiž celý čas konštantne nudný." ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Snímek s příjemnou hudbou a poklidnou atmosférou zapadákova. (V kontrastu s LA). Juno Temple podle mě táhne celý film a to i když jsem si její postavu zrovna nezamilovala- zahrála to bez pochyby skvěle. Poselství filmu je celkem jednoduché a otřepané, ale i tak je konec celkem působivý. To co krapet pokulhává je děj, který není zrovna dvakrát originální ani nápaditý- spíš naopak. Nelituji, že jsem si to pustila, ale znovu už to vidět nemusím. ---"Když se řežete, tak chvíli trvá, než poznáte pravou hloubku zranění. Jestli jste si udělali jen škrábanec, nebo vás to znetvořilo navždy."---- ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Škoda takého zaujímavého námetu na také úbohé spracovanie. Scenár podľa mňa celkom dobrý, dokonca aj zápletka, hoci množstvo vecí zostalo akoby nerozvinutých (napr. obavy Lilynej matky a Alisonho otca). Útek z mesta do neznáma neriešil vôbec nič, ale aspoň ako dobrá životná lekcia to určite poslúžilo. Ako inak, Juno Tempe opäť výborná (aj keď zase sa jej ušla rola takej bezohľadnej mrchy), takisto aj Kay Panabaker, ktorá pôsobila naozaj sympaticky, len škoda že jej rola bola príliš introvertná. No bohužiaľ spracovanie mi prišlo fakt podpriemerné. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Ač to tak na první pohled nemusí vypadat, jedná se o povedený přírůstek z rodiny amerických nezávislých filmů. Jasně zarámovaný, s odlišnými polovinami – a to nejen prostředím (nějaký zapadákov versus LA)... ~ Little Birds je snímek o dvou kamarádkách (Kay Panabaker a Juno Temple) s kontrastními charaktery, přičemž jejich vzájemná konfrontace a především dialog v závěru zvedne nejednoho diváka ze židle… Snímek o jejich kamarádství, o frustraci z dennodenního tvrdnutí v nedobrovolně obývaném prostředí a touze se z tohoto nijakého (??) místa dostat pryč, do nového, lepšího, vysněného světa… Snímek o tom, jak se špinavou realitou města ušpiní i ta nejčistší. ~ Malí nevinní ptáčci ve spárách velkých dravců… ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

271. Právě taková díla mi jsou a patrně i budou vždy nejbližší, dramata ztvárněná s velkým pochopením námětu a se zvláštním, provokujícím půvabem, s přiměřeným důrazem na pečlivě zvládnutou psychologii jednotlivých postav, jejich jednání, vyjadřování se, vzájemné vazby, jako vyvážený celek pak posilující věrohodnost událostí, které vyplňují ideově nosný příběh, tak se vše přesně schází i v tomto režijním debutu nadaného Elgina Jamese, dvě dívenky ztracené v pustnoucím světě dospělých, s probouzející se touhou po volnosti, po samostatném životě podle svých představ, jen už být pryč z míst, kde je vše tak obtěžkáno beznadějí a úpadkem, i přes obavy je tak těžké odolat, nepodlehnout tomu tak vábivému závanu svobody, vždyť někde přece musí pro ně být ten šťastný ráj, kde se člověku vše otevře jakoby samo dokořán a dostane se mu tak jeho životního naplnění, jen to jeho hledání bohužel bývá velmi spletité a často také nebezpečné, s překážkami i pastmi, ze kterých nemusí být snadné cesty ven, člověka pozřou jako by byl pro ně jen dalším lačně očekávaným soustem, opravdu nádherné, procítěné dílo, které mohu každému jen a jen doporučit!!! ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Hodně mě to zklamalo, čekala jsem od toho mnohem víc. Hlavní hrdinka Lily mi strašně lezla na nervy a fakt jsem neměla pochopení proto, že se řeže jen tak z nudy, ani pro její povýšené chování vůči její nejlepší kamarádce, nebo matce. Vím, že měla jakože trpět a být nešťastná, ale vzhledem k tomu, že psychologická stránka postav nebyla rozvinuta, působila jen jako pěkná mrcha, nic víc. Pro Alison jsem taky zrovna moc pochopení neměla, i když byla sympatičtější, ale její přehnaná tolerance k její kamarádce mě neskutečně štvala a myslím, že si Lily tak dobrou kamarádku jako Alison vůbec nezasloužila. Konec mi nepřišel nijak zvlášť překvapivý, svým způsobem ale pro mě nedotažený, stejně jako některé dějové linky filmu. Nelituji, že jsem to viděla, znovu už ale vidět nemusím. Na toto téma znám spoustu lepších filmů. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Dvě holčiny a jejich cesta za dobrodružstvím a sny. Párkrát jsem si vzpomněl na tuzemské Pusinky, ale Ptáčata kopou mnohem vyšší ligu. Ofiko text distributora, jak tak koukám, je celkem vyčerpávající, takže doporučuju raději nečíst. 7/10 ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Americké nezávislé sociální drama, které má smysl zhlédnout pro osobitou estetiku a skutečně vynikající hudbu. Objektivně má asi i blízko realitě (spekulativní je jen závěr snímku), subjektivně jsou kamenem úrazu divácké absentující sympatie s postavami, takže chybí zásadnější emoce. 65 % ()

Shogin 

všechny recenze uživatele

Smekám před Elginem Jamesem a jeho citlivou režií, ale hlavně před Juno Temple. Bez ní by snímek nebyl rozhodně tím, čím je. Respektive hlavně na ní celý snímek stojí. Co se celku týče, nejedná se o nic, co by ještě na filmovém plátně nebylo, ale o to vůbec nejde. Je to podáno opravdu úžasne. Výborná atmosféra, nádherné prostředí, příběh, který si na nic nehraje a celé to přirozeně plyne. Chvíli jsem váhal dokonce nad pěti hvězdičkami, uvidím po druhé projekci. A na závěr musím říct, že Juno Temple je společně s Chloe Moretz a Carey Mulligan podle mně nejlepší z mladých hereček vůbec a já se opravdu těším, co nám v budoucnu předvede! ()

Reklama

Reklama