Reklama

Reklama

Zabíjení po česku

(TV film)
  • USA Killing, the Czech Way
všechny plakáty

Obsahy(1)

Pokus o zachycení rozporuplného fenoménu tzv. divokých odsunů mezi koncem války a Postupimskou konferencí, kdy bylo vyhnáno z domovů kolem sedmi set tisíc starousedlých Němců z Československa. Ústředním tématem dokumentu je událost v severočeských Postoloprtech, kde bylo vojáky československé armády a revolučními gardisty měsíc po válce zastřeleno 763 německých civilistů. Poprvé před kamerou promluví němečtí i čeští svědci masakru, který měl zůstat navždy utajen a jehož pozadí se pokoušeli několikrát v poslední době rozkrýt severočeští policisté. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Fikus.xf odpad!

všechny recenze uživatele

Mně se ten dokument nelíbí, autor několikrát používá záměrně dvojsmyslná a možná nepřesná data a promluvy pamětníků mi přijdou také částečně upravené tak, aby seděly do dokumentu. Většina výpovědí svědků se pak věcně a často i formulačně shoduje s následným výkladem historika a zdá se tedy, že historik používá jako zdroj právě ty pamětníky, kteří už v dokumentu mluvili před tím. Samozřejmě tato tvrzení nemůžu doložit, nicméně dobrý dokument by ve mě tyto pochybnosti vyvolávat zřejmě neměl. Plus se ptám (a to nemusí být dotaz tak úplně mimo hru), co si o tom tématu máme teda myslet nebo co s tím máme dělat, co bylo cílem toho dokumentu - o divokém odsunu jsme věděli a že to bylo svinstvo víme zcela jistě taky. Na druhou stranu tehdejší události umíme vyargumentovat: a) většina lidí, kteří to zlo páchali, resp. ho iniciovali byli především bejvalí kolaboranti maskující stopy a b) národ, který byl šest let soustavně huben s cílem úplného vyhlazení poté, co mu rozbili vzkvétající republiku (strefujte se věcně do téhle věty, samozřejmě) na kterou tak dlouho čekal, prostě nechal průchod revoluční "spravedlnosti", resp. oprávněnému vzteku. Pro mě tedy velmi špatný dokument bez poselství nebo závěru. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Smutné vyrovnávání se s minulostí má tradiční dokumentární nešvary po česku: tvůrce (David Vondráček) jako průvodce působí rušivě, množství zpovídaných je až nepřehledné. Škoda, že tvůrci víc nestříhali. Zkrátit o deset patnáct minut, pak byl by dokument zajímavější. Článek Jana Gazdíka nebo upoutávka v Událostech zajímavější než rozvláčný dokument. Kladem jsou vzpomínky obou stran - jak Čechů, tak Němců. A především pohledy historiků. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je zaujímavé, že sa z radov Čechov niekto pustil do takejto citlivej témy, kde sa málokedy priznáva chyba z pohľadu ľudskosti. Situácia v pohraničí po vojnách len ukázala, že nejde o národnosť, ale o to, aký je kto človek a aké pudy v sebe zachováva. Škoda ale, že dokument je vedený takým jednoduchším štýlom, skoro amatérskym. ()

kurzan odpad!

všechny recenze uživatele

Aneb jak si uměle - 65 let po válce v níž zahynulo obrovské množství našich lidí a nebexistuje snad rodina, kde by aspoň jeden z prarodičů nebyl v koncentračním táboře či alespoň otrocky nedřel v německých továrnách - vytvořit potic vinny za excesivní zabití několika němců. Ano bylo to špatné jako jakákoliv jiná smrt, ale tenhle dokument je tak dokonale vytržený z dějinného rámc, že jde spíše o propagandu a nic jiného než odpad si nezaslouží. ()

Zajímavosti (1)

  • Film získal cenu Respektu za nejlepší audiovizuální dílo roku 2010 a Mezinárodní cenu lidských práv Franze Werfela. (dinamit_1)

Reklama

Reklama