Reklama

Reklama

Film Avatar: The Way of Water nabízí filmový zážitek na zcela nové úrovni. James Cameron vrátí diváky zpět do nádherného světa Pandory ve velkolepém a strhujícím dobrodružství plném akce. Ve filmu Avatar: The Way of Water se po více jak deseti letech znovu setkáváme s Jakem Sullym, Neytiri a jejich dětmi, kteří stále bojují za to, aby se udrželi v bezpečí a naživu. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (41)

  • Náklady na výrobu filmu dosáhly cca 460 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 684,1 milionu dolarů, součet těch celosvětových 2320,2 mil. (NIRO)
  • „Avatar“ je pojem v hinduismu a doslova znamená „sestup“. Představuje hmotný vzhled nebo inkarnaci mocného božstva, bohyně nebo ducha na Zemi. Jiný výklad hovoří o tom, že se jedná o bytost, která sestoupila na zem z lásky k lidem, aby jim byla pomocná ukončit inkarnační řetězec. (sator)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Ve filmu několikrát zazní slovenský lidový hudební nástroj fujara. Můžeme ji slyšet například během scény, v níž plukovník Quaritch (Stephen Lang) v těle avatara sleduje své původní lidské tělo, které prvním díle zastřelila šípem Neytiri (Zoe Saldana). (Manu1488)
  • Nebešťané loví tulkuny kvůli vzácnému mozkovému enzymu, který nazývají "amrita". Slovo pochází z indického sanskrtu a znamená "nesmrtelnost". (heavy66)
  • To, že kapitánovi tulkun utrhne ruku, je narážka na knihu Hermana Melvilla "Bílá velryba", v níž velrybář, kapitán Achab, pronásleduje Moby Dicka, který ho připravil o nohu. Ve filmu jsou i jiné podobnosti s velrybářstvím, například získávání drahocenné tekutiny, kterou je v případě velryb ambra (pižmo, používané jako přísada do parfémů). (Facillitant)
  • V tomto ani v prvním filmu nejsou nikde na Pandoře k vidění žádná opeřená zvířata. Je tudíž záhadou, odkud Na'vi berou peří na výrobu ozdob nebo letek šípů. (efenberger)
  • Herci kvůli filmu absolvovali pobyt na Havaji, kde se mimo jiné učili potápět. (Claw)
  • Největší část vodních scén vznikla v nádrži v Manhattan Beach Studios v Jižní Kalifornii. Ta pojala přes 946 tisíc litrů vody, byla dlouhá téměř 36 metrů, široká přes 18 metrů a hluboká přes devět metrů. (Claw)
  • Na premiéře v Londýně James Cameron řekl: „Vzpomínáte na pár let starého Avatara? Tohle je to samé, akorát lepší.“ (orionn12)
  • Kate Winslet (Ronal) prozradila v rozhovoru pro The Hollywood Reporter že se kvůli své roli naučila volnému potápění. Nejdéle pak dokázala zadržet dech na sedm minut a čtrnáct sekund. Sigourney Weaver (Kiri/Grace Augustine) se zase pochlubila, že vydržela pod vodou nějakých šest minut. Weaver ke Cameronovým podvodním požadavkům také řekla, že „měla určité obavy“. Ale právě proto prý všichni podstoupili speciální trénink. Weaver: „Opravdu jsem to chtěla dokázat. Nechtěla jsem, aby si někdo myslel: ‚Páni, už je stará, nemá na to.'“ (CrypzzXD)
  • Natáčelo se od 25. září 2017, a to nejen tento film, ale zároveň i díl třetí. Až 14. listopadu 2018 pak James Cameron prohlásil, že "performance capture" část je dokončena. Následovalo ještě natáčení "živých" scén, které trvalo až do září 2020. (Varan)
  • Roli ve filmu odmítl Edward Norton: „S Jamesem jsme přátelé a opravdu jej obdivuji a tak trochu zbožňuji. Ale když po mě chtěl, abych vzal roli v Avatarovi 2, řekl jsem mu, že když nebudu Na’vi, tak do toho nejdu. Nebudu součástí industriálního světa, který přichází zničit Pandoru. Buď Na’vi nebo nic.“ (Geralt z Rivie)
  • Tvůrci zvažovali název "Avatar 2: Manifest Destiny". (kellermanp)
  • Původně měl film mít premiéru v roce 2014, ale kvůli zemětřesení nedaleko Japonska by nemohly být natočeny scény pod vodní hladninou. Premiéra se tedy odsunula nejprve na rok 2016 a kvůli vytíženosti Jamese Camerona pak ještě na 2017. Další odsuny pak měla na svědomí i pandemie COVID-19. (samu.dino)

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama