Reklama

Reklama

Květiny v podkroví

  • USA Flowers in the Attic (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po smrti svého manžela se matka vrací ke svým bohatým rodičům i se svými čtyřmi dětmi. Aby získala zpět sympatie i i jmění svého umírajícího otce, který nesouhlasil s její svatbou, ukrývá děti v podkroví a zapře před ním jejich existenci. Starší Cathy a Chris a malá dvojčata Carrie a Cory žijí v podkroví navštěvovány pouze despotickou babičkou a matkou, která se objevuje čím dál tím míň a přestává mít o děti jakýkoli zájem. Sourozenci pomalu slábnou a Cathy zjistí, že se je jejich matka a babička pokoušejí otrávit. Po smrti Coryho přísahá Cathy matce pomstu.

Film byl natočen podle knihy populární spisovatelky Virginie C. Andrewsové. Kniha Květiny v podkroví se dočkala i několika pokračování. (Saara)

(více)

Recenze (40)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tento film bych označil za převeliké zklamání. Ne snad proto, že bych se na něj nějak extra těšil, nýbrž kvůli potenciálu, který je cítit doslova z každé situace a jehož se vůbec nepodařilo využít. Flowers in the Attic mají předně vynikající pochmurnou hudbu a celkem dobré herce, kteří jsou bohužel nuceni odříkávat dosti naivní dialogy a chovat se nepříliš uvěřitelně. Zkrátka chtělo by to ve všech ohledech přitvrdit, více zapracovat na psychologii a bylo by vyhráno, téma je dostatečně silné pro velmi dobrý psychologický thriller/horor. Tohle si hlasitě volá o remake. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Po smrti svého manžela se musí matka i se čtyřmi dětmi vráti do rozlehlého domu svých rodičů. A jelikož chce, aby ji její umárající otec vrátil do závěti, musí se pro to snažit udělat cokoli. I kdyby to znamenalo zavření svých dětí v jedné místnosti se vstupem do podkroví na nekonečně dlouhou dobu. Flowers in the Attic jsou zvláštním filmem (jaká je kniha bohužel netuším), kdy prakticky permanentně sleujeme chřadnutí dětí a jejich neúspěšné pokusy o útěk z vězení, kde je drží jak despotická babička, tak posléze i matka, které se návrat do světa boháčů zalíbil. Na stěnách tu visí hromada pušek, které kamera ukazuje ale ze kterých se nevystřelí - namátkou - incestní vztah, smečka vlčáků, správce s puškou... Takže jste neustále v očekávání něčeho, co se nakonec nestane, nicméně i tak měla autorka předlohy (která podle všeho víc tlačí vztah dospívajících sourozenců), potažmo tvůrci koule na pár nepěkných překvapení. Spíše doporučuji, jen asi nedostanete to, co jste původně čekali. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tady pozor. Pokud vás trailer navnadil na pořádnou hororovou jízdu, možná se lehce spálíte. Květiny v podkroví je hlavně psychologickou drámou, přičemž těch vyloženě hororových sekvencí je poskrovnu. Ale neznamená to, že film je výrazným zklamáním, jen mu zkrátka chybí koule. Samotný námět čtveřice árijských dětí - uvězněných v pokojíčku s výhledem přes mříže - je nadmíru lákavý a slibuje trochu víc, než jen detailní rozbor jejich postupného chátrání a psychického vyčerpání. Na druhou stranu Louise Fletcherová je svině k pohledání, některé scény mají docela sílu (viz. nepodařený útěk ze střechy domu) a režisérovi kryje záda veterán Young. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Retardované melodrámo se silnou příchutí gotického hororu (tajemné venkovské sídlo, pošahaná babička) na všední dopoledne, ze kterého mohl být při troše snahy parádní horor, jen trochu přitlačit na pilu, i když i tak je to docela psycho. Taky to měl původně točit Wes Craven, který si to později vynahradil nápadně podobnými LIDMI POD SCHODY. Přesvědčivá Louise Fletcher, půvabná Kristy Swanson a velmi atmosférická Youngova hudba. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Film "Kvety v podkroví" je adaptáciou rovnomennej literárnej predlohy, ktorú napísala v roku 1979 americká spisovateľka Cleo Virginia Andrewsová. Zatiaľ som nemal možnosť si ju prečítať. No po zhliadnutí tohto bizarného komorného snímku sa určite pokúsim si ju niekde zohnať. Tragický príbeh štyroch súrodencov, ktorí sa po smrti otca musia spolu s krkavčou matkou presťahovať do obrovského rodinného sídla ich bigotnej, autoritatívnej a despotickej starej mamy ma zaujal. Nie sú tam vítaní. Čaká ich tam len opovrhnutie, psychický i fyzický teror a smrť. *** ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Všetko je tu akoby len v náznakoch - náznak o bezútešnú a dusivú atmosféru, náznak o zaujímavé vyústenie deja... len škoda, že nič z toho nebolo dotiahnuté do konca. Všetko sa nakoniec pokazilo a ostalo len pri náznaku. Herci boli vybratí dobre (typovo), samozrejme najviac ma zaujala L. Fletcher, ktorá v postave bigotnej a zvrátenej babičky dokázala vo mne navodiť riadnu nechuť. V tomto smere za asi najslabší článok považujem obe staršie deti, ktorých naivita (plynúca zo scenára aj z ich hrania) mi miestami dosť vadila a narúšala inak solídny psychoteror a atmosféru. Oceňujem aj hudbu, ktorá bola presne taká aká mala byť - jednoduchá, no po atmosferickej stránke veľmi účinná. Záver ma ale dosť sklamal - pár vecí tu zostalo nevysvetlených a mne jednou veľkou záhadou a samotné vyústenie mi prišlo veľmi, ale veľmi rýchle, odbité a príšerne lacné. 65/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu jsem si nemusel číst ani obsah a přesto jsem věděl o čem bude. Svýho času jsem totiž bejvalce pracně sháněl knížku. V té době žádnej novej dotisk knihy nebyl a tak jsem ji sehnal po delší době až na nějakým knižním bazaru. Osobně jsem jí ale nečetl. Teď už k filmu. Jde o celkem silný psychologický drama. Za zmínku určitě stojí Louise Fletcher, kterou si mnoho diváků vybaví jako sestru Ratchedovou z filmu Přelet nad kukaččím hnízdem(1975). Řekl bych, že tady si zahrála ještě větší svini. Ratchedová level 2. Jak už jsem psal knižní předlohu jsem nečetl takže hodnotím jen to co jsem viděl. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Tak na tento film si velice dobře pamatuji, i když jsem ho viděl celkem dávno. Výborná atmosféra, děsivý film ... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

" Ani všechny peníze světa nestojí za to, co jsme tu ztratili.." Tak tohle režisér Jeffrey Bloom tak dokonale zazdil, že jednomu musí být opravdu líto, jak se tu mrhalo potenciálem silného knižního předobrazu Virginie Andrews, zvlášť když měl Květiny v podkroví původně točit sám Wes Craven.. Špatný dojem ze snímku, jehož takřka každá druhá scéna volá po lepším timingu, silnějším herectví a především kvalitním dialogu, vylepšuje snad jen skvostný hutný soundtrack Chrise Younga, který tuhle šmíru táhne kupředu jako splašení koně, a rovněž to skvostné svatební finále s nevěstou "na větvi".. Ani přeletokukaččí Louise Fletcher jako šílená babička jak z gotického hororu nestrpí výhrad, ta ovšem nezklame nikdy.. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Z dnesneho pohladu cokolvek ine prebijaju udesne dialogy a herci. Ked som ale film videla ako dieta, strasne na mna zaposobila atmosfera, beznadej a ich bledost. To filmu nejde upriet, hlavne vzhladom na rok vzniku. Update: Teraz (na imdb) citam, ze Swanson (starsia dcera), ktorej vykon som povazovala za najhorsi, vyhrala za film v Young Artist Award cenu za Best Young Actress in a Horror or Mystery Motion Picture, Flethcher (babicka) bola nominovana na Saturn Award (Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films). Zaujimave. Inak slovom horor kdekade sa nenechajte odradit, ziadne nadprirodzeno ci sadisticky hotelier, len... privelmi... poboznostou posadnuta babicka a uzavrety priestor bez slnka, takze ako duchovia vyzeraju samotne deti... Psychodrama... ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Čistá telenovela s veľmi jemnými thrillerovými prvkami (po nejakom napätí ani chýru ani slychu). Celý príbeh a všetky postavy sú tak nereálne až blbé, že je to ťažko pozerateľné a každú chvíľu som mal chuť tie postavy preplieskať. Herecké výkony na zlaté maliny komplet celá podarená rodinka od najmenšieho dvojčaťa po starú mamu (Louise Fletcher ani zďaleka nedokázala zopakovať jediný skvelý herecký výkon vo svojej kariére a Victoria Tennant bola podpriemerná TV herečka na to, aby dokázala zahrať šialenú krvilačnú matku). Ťažko uveriť, že by sa to takto domrvilo filmovým spracovaním, už kniha musela byť riadny brak. No schopný režisér by dokázal aj z tohto materiálu urobiť aspoň obstojne napínavý film, nie takúto brečku. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Mal som 100 chuti vstupit do deja a Louise Fletcher poriadne vyfackat. Vyborna atmosfera, hudba a herecke vykony. 75% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem viděl nedávný remake, nemyslel jsem si, že budu nějak překvapen, ale opak je pravdou. Tohle zpracování příběhu, který jsem bohužel nečetl, je mnohem zajímavější v tom smyslu, že je drsnější. Tohle vůbec není laskavý příběh a happy end je zde vykoupený skutečně pořádným strádáním. Navíc Louise Fletcher je prostě démonická. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Komorní thriller s prvky hororu a televizním feelingem. Když se to takto napíše, nevypadá to nějak výrazně oslnivě, ale skutečnost je úplně jiná a já jsem byl doslova šokován tím, že i v tak zdánlivě obyčejném filmu se dají tak působivě znázornit psychická muka. Prožil jsem s hrdiny tohoto filmu každý krok v domě hrůzy a situace byla tak vyhrocená, že každá další scéna pro mě mohla znamenat infarkt. Sám nevím, jakým kouzlem mě tento film omámil, plně chápu, že pro většinu lidí je to jen průměrný snímek a i když taky trochu cítím nevyužitý potenciál, byl jsem při sledování doslova v sedmém nebi a proto je plné hodnocení na místě. ***** ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nebýt hudby Cristophera Younga, která některými fragmenty připomínala Hellraisera (stejný rok výroby), tak bych šel s hodnocením ještě níže. Hudba je na tomto snímku to nejlepší a ten nadpozemský ženský chorální nápěvek, který se prolínal po celou stopáž, mě evokoval Zánik samoty Berhof. Samotný příběh není špatný, ale chybí mu svižnější tempo a lepší gradace. Victoria Tennant jakoby z oka vypadla naší herečce Mileně Steinmasslové a Louse Fletcher si zahrála na chlup stejnou mrchu jako v Přeletu nad kukaččím hnízdem. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tohle má pěknou atmosféru, ale taky spousta nelogičnosti, zvláště, že se ty děti nejsou schopni pokusit o útěk v tak velkém domě by se jim to muselo rozhodně podařit. Krásně je matka zazdila a dává jim čím dál tím víc lásky. Ta tchýně byla na zabití. Konec moc pěkný, jen ho ještě víc vyšperkovat. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Táto mysteriózna dráma má muchy už v predlohe a preto výsledok nemusí byť chybou len spracovania. Ani viac napätia by nepomohlo. Mystérium prítomne je, všakovaké rodinné tajomstvá rovnako, vrátane vykričanej religiozity, napriek tomu som si film kvôli nelogickostiam a občas divnému chovaniu postáv nemohol naplno užiť. Dovtedy milujúca matka uprednostňujúca dedičstvo pred štyrmi deťmi je viacmenej pritiahnuté za vlasy a nevieryhodné. Nestačí iba povedať, že matka sa zmenila. Nie je ani dostatočne vysvetlené, prečo sa čoraz viac podobá na svoju tyranizujúcu matku (jasná voľba pre Louisu Fletcherovú). Záver s nehodou je zasa príliš klišovito vyriešený. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Milé děti, v tomto názorném přírodopisném dokumentu uvidíte, jak nebezpečná je příbuzenská plemenitba. V takového chudáčka blbečka jako je Christopher nebo bezduchou husu může vyrůst váš potomek. Tedy pokud rovnou nebude mít dvě příšerný hlavy. Připitomělost postav je skutečně vysvětlitelná jen dědičností, příběh nejen nefunguje, ale s hrkáním klopotá pozpátku a divák si může vybrat mezi zíváním a zvracením. A dobře mu tak, měl se radši dívat z okna. ()

Reklama

Reklama