Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když se člověk ocitne ve vězení, stane se z něj pouhé číslo, písmeno, jen další obyvatel malého zamřížovaného prostoru s podlahou potřísněnou krví. Přesně tak se cítí vězeň R v novém, jakoby paralelním světě s nekompromisními pravidly a tvrdými zákony, ve světě, kde čest není jen pouhé slovo. Je umístěn mezi ty největší drsňáky, v jejichž systému s pevnou hierarchií si musí vybojovat vlastní místo, a hlavně se naučit přežít. „V dopise od kamaráda, který si odpykával dlouhý trest, stálo: ‚Jen čekám a pokouším se nemyslet. Neptej se mne, jak se cítím, jen mi řekni, co se děje tam venku...‘, tak začal náš film,“ říkají tvůrci drsného dramatu R, které je společně se snímkem Prorok řazeno mezi nejlepší vězeňské filmy poslední doby. Mladí dánští filmaři se ve svém debutu především snažili vyhnout klišé příběhů za mřížemi a zprostředkovat divákovi autentický zážitek prostředí, kde se další bezpečnostní dveře otevřou, pouze když jiné za vámi pevně zaklaply. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (147)

verbal 

všechny recenze uživatele

Tak co, milí zvídálkové?? Chtěli by jste vědět, jak se vaše oblíbená Kinder vajíčka obalují v čokoládě? Chcete ve škole ohromovat znalostmi, kolik hašiše se vejde do análku průměrného dánského mukla? Mysleli jste si doposud, že to, co spláchnete, je definitivně v hajzlu? Víte, proč seberozkošnější arabáš není vhodný mazlíček do postýlky? Pak Rozhodně uproste maminku, ať vám místo Kouzelné školky pustí R. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Depresivní a temné vězeňské drama, ve kterém olej a cukr nabývají nových rozměrů. Film má v podstatě dva hlavní hrdiny, i když většinou sleduje právě Runea. Po uzavřené kapitole jednoho z nich však příběh kupodivu nekončí a dále se rozvíjí z pohledu toho "dalšího v řadě". Hudební doprovod je tu nahrazen zvuky řinčících mříží a ambientními doplňky. Po technické stránce je film na vysoké úrovni, herecké výkony jsou přesvědčivé a zoufalství našich hrdinů je doprovází na každém jejich kroku. R je na rozdíl od nedávného snímku A Prophet úplně jiným příběhem, přesto se však odehrává ve stejném prostředí drsného režimu věznice. (7/10) [MFFKV 2010] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Velmi reálně působící vězeňská drsnárnička. Vžíval jsem se do toho kluka a musím říct, že jsem pro jednou spokojen se svým životem mimo dánské vězení. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Michael Noer a Tobias Lindholm jsou borci už s příchodem jejich debutu s názvem R. U něj totiž dokázali, že mají nejen skvělé nápady, ale i to, že jsou prostě absolutní profesionálové a top ve svém oboru v rámci celé Skandinávie. R je hodně drsný a dost realistický příběh z vězení, které není úplně tak růžové, jak by si člověk představil, když by si přečetl jakýkoliv článek o Brejvikovi a jeho vězeňských patáliích v Norsku. Naopak. Trošku mi to na skandinávský vězeňský systém otevřelo oči a závěrečnou scénou utvrdilo, že Skandinávci jsou prostě borci na závěrečné filmové scény. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Do prostředí dánského vězení, kam nahlédli i hrdinové Vinterbergova Submarina, se vydává ceněný snímek Michaela Noera a Tobiase Lindholma R. Film právem srovnávaný s Prorokem francouzský snímek z mého pohledu překonává svou syrovostí, sevřeností i přímočarostí. Děsivě autentický pohled na osud dvou mladíků, kteří jsou předurčeni k roztrhání divou kriminálnickou zvěří, vyniká brilantní kamerou, procítěným herectvím a minimalistickou zvukovou stopou. Vskutku prvotřídní žánrovka s velmi hořkým dozníváním. [MFF KV 2010] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Silné vězeňské skandinávské drama. Scenáristicky byla velmi zajímavá ta výměna hlavních postav ke konci filmu, jejichž příběh a postavení ve věznici bylo zrcadlové, ve vězeňské džungli proti alfa-samcům neměli šanci... Režiséři a scenáristé Lindholm a Noer si také dávají pozor, aby divákům neprozradili víc, než co jim v dialozích s dalšími postavami sděluje hlavní hrdina, a udržovali je tak v nervózním stavu plném nejistoty a strachu. Zvolené ponuré nastavení a drsně bezútěšná autentičnost činí z R opravdu mimořádně silný film, byť svým charakterem a provedením jde vlastně o ryze komorní snímek... Vynikající je casting i herecké výkony, tradičně skvělý byl můj oblíbenec Roland Møller, v podstatě dvorní Noerův herec, v roli ,,Zedníka"...stejně jako Pilou Asbæk v hlavní roli... Suma sumárum - syrové drsné vězeňské drama o novém vězni, který se snaží zorientovat se ve vězeňském životě a přežít, formálně tradičně skandinávsky spíše prosté, Dánové tyhle filmy bez kudrlinek prostě umí... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Radši bys měl něco vymyslet, protože jestli ne, vymyslí něco někdo jinej“ .... Tak to prostě chodí. Všude, nejen v Dánsku. Jen ti seveřani tomu vyprávění dávají to svoje chladný tempo a úplně jinou filmařinu, než chlapci (a holky) z USA. Příběh o klukovi, kterej se snaží přežít a nebejt za ,,malou buznu“, si rozhodně svoje místo mezi vězeňskými intelektuály najde. Jen je třeba vzít v potaz, že není tak líbivě uhlazenej, ale syrovější a jednoduše míří přímo ,,na komoru“. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Dostal jsem za domácí úkol vymlátit chlápkovi přední zuby. 2.) Chci vidět hrát andulky fotbal. 3.) Přemýšlím, čím začít trénovat ,,konečník“. 4.) Vzrušoujou mě pokérovaní chlapi. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film jsem delší dobu ignoroval, jelikož pouhá nálepka Drama atraktivně příliš nepůsobí, ale nyní jsem naprosto vykleštěn jaký vězeňský syrový Dánský skvost jsem zhlédl. Herecky zahráno prvotřídně ( Pilou Asbæk a Roland Møller excelují), vizuálně je to hodně pochmurné až autenticky natočené, šikana je zde podána hodně nepříjemně a udělat si v takovémhle prostředí respekt či získat kamarády rozhodně není nic jednoduchého. Chválím i drsné scény ( schodiště, mrazák) či samotný šokující konec, který bych nepřál ani největšímu nepříteli. Skvělý autentický zážitek z drsného prostředí. Dánové válí pokud dojde na vězení či školy.85% ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Pokud mě ze současné evropské tvorby nějáké země zajímají, pak je to Británie, Španělsko a Dánsko. Právě Dánsko je skvělým příkladem jak natočit filmy, které baví i za hranicemi (my točíme filmy pro tuzemské maloměšťáky). Už jen když porovnám toto syrové drama s českým "superfilmem" Kajínkem, seru smíchy. Ten rozdíl je neuvěřitelný, ať výběrem herců (kdo by se strachy neposral, kdyby skončil na patře s touto partou nácků, u nás roli tvrďáka dostane Noid Bárta). Češi neumí točit filmy ani pro vlastní obyvatelstvo, natož pro cizí za hranicemi. Sere mě to, koho ne, neboť zázemí i profesionály na to máme, ale serme na to, TV Nova nám příští rok zaprodukuje další sračku, která si převezme Lva a za hranicemi se z ní poserou nudou. Pojďme cestou Dánů, kteří mají stejně holou prdel, ale jejich filmy mají koule a rozměr. My máme plno hoven narvaných do romantický pseudodramat s tradiční nudnou českou "hořkostí". Nasrat... 70% 21.01. 2011 ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Čistý film, který se zbytečně nekasá a místo pozlátka jde rovnou na dřeň věci. Ačkoli pracuje se stejnými či podobnými proprietami jako většina ostatních žánrově příbuzných snímků, působí v celé své délce mnohem intenzivněji a autentičtěji. Tvůrci hned zpočátku budí drsnou náladou. Pracují s šedým prostředním, dunivým podkresem a všudypřítomnou nepřátelskou atmosférou. Navíc umožňují jisté sjednocení diváka s hlavní postavou. Oba do vězeňského prostředí vcházejí poprvé a nevědí co čekat. Příběhově však R až tak přesvědčivý není. Jedná se o směsici několika nápadů a drsného zakončení, které jsou spolu provázány nepříliš originální a zajímavou dějovou linií. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jen tak ze zvědavosti...co jsi udělal, že jsi skončil na 4. patře? Ostatní vězni jsou dvakrát tak větší než ty. Ti hromotluci nahoře na tebe už čekají. Ví, že přijdeš. Takže jsi musel udělat nějakou pěkně stupidní kravinu.“ Jenže v tomhle prostředí nezáleží na tom, co jsi udělal venku, ale čím se prosadíš tady…Rune nastupuje do vězení a už jen „úsměvné“ uvítání s matrací mu dá najevo, že tady si nebude moci jen tak hledět svého. A brzy se dostane do problémů, ať už se mu to líbí nebo ne. A divák si uvědomí, jak rychle mu začal fandit, přijal jeho perspektivu a obavy. Zároveň vnímá onu syrovost, autenticitu, nepříjemnou atmosféru (výborně podpořenou zvukem a „hudbou“). A je zaskočen momentem, který já osobně opravdu nečekal (film pak dost změní kurs). A přestože naivita směrem ke konci mi nepřišla příliš důvěryhodná (hm, svědomí…ale stejně), po samotném závěru zůstává deprese, skličující, zneklidňující pocit a dojem, že jste byli svědky překvapivě silné podívané. Za mě solidní 4*, Noer spolu s Lindholmem rozhodně nezklamali. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ve všech směrech „nápravné“ zařízení, ve kterém by Frajer Luke pozřel jen jedno vajíčko, Rita Hayworthová by měla na plakátu přimalované fixem péro v puse a pan Jingles by (doufejme) hrál v kleci fotbal s andulkou.. Silná horká káva. Působivá ve svém realismu a syrovosti, bolestná ve zjištění, že inteligence je na některých místech spíše překážkou. Hudba při závěrečných titulcích geometricky srovnaných s budovou už jen zpečetila ten deprimující dozvuk.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak brutální, drsný, schizofrenní film jako spíš celkem realistický pohled na kluka, který je pro přežití mezi bandou drsných hochů schopen - jako by ostatně byla velká řada lidí - snášet ponižování i zmlátit člověka, kterého vůbec nezná. R působí skutečněji než třeba takový Shawshank a mě osobně bavil i víc; jen těch závěrečných dvacet minut, kdy se náhle změní protagonista celého příběhu, bych nějak zkrátila. R asi nebude tím nejlepším, co jsem v Karlových Varech letos viděla, ale zajímavý a dobře koukatelný film je to určitě. [Viděno na MFF Karlovy Vary 2010.] ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Zapadnúť v "lochu" nie je to isté ako si nájsť spriaznených kolegov v novom zamestnaní. "R" je zaujímavou sondou do útrob dánskeho väzenia, v ktorom prebieha rovnaký boj o zázemie, rešpekt či teritórium, ako medzi gangami na ulici. Zásadné pravidlo: never nikomu, platí na milión percent. Samotný snímok som vzhliadol len kvôli Rolandovi Møllerovi, ktorý v mojich očiach budí neskutočný rešpekt. Ten chlap má niečo do seba, pričom nech sa zhostí akejkoľvek úlohy vo filme (Under Sandet, Nordvest), hrá najvyššími kartami. Nakoľko je poňatie príbehu reálne nechám posúdiť iných, no mne to kšeftovanie príde predsa len pritiahnuté za vlasy. Každopádne, viac ako dobrý film. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe som mal šťastie na niekoľko výborných dánskych filmov a toto je jeden z nich. Maximálne realistické zobrazenie drsných pomerov a šikany je najsilnejšou zbraňou filmu. Fakt, nováčik to nemá ľahké nikde, ale za mrežami to platí dvojnásobne. „Bažant“ ide z problému do problému, potom si spraví meno, na chvíľu sa zdá, že je z hovien vonku a všetkým to vráti aj s úrokmi... Lenže, toto je realita a filmárčina z chladného Dánska, kde je filmový život rovnako chladný a zákerný ako ten skutočný. Záver pravdepodobne mnohých vytočí, ale ja som spokojný. Nie každý môže byť Frajer Luke...80%. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Prosté, avšak poučné vyprávění o tom, jak poloblondýn skoro štěstí našel, s kamarádem Rašídem se skoro stal úspěšným, než ho černá huba, jak je již podstatou křivých zkurvených povah těch musulmzmrdů, zradila, a jak nakonec ostatní opičáci a plešatý buzny zapíchli jeho a v černé kávě uvařili prozřevšího a práskajícího Rašída. To vše se stalo v dánském vězení, kde má každý mukl jednolůžák, za vraždu se tam sedí dva roky a vězni jsou podle zájmů a sympatií rozděleni do oddělení a pater, aby se navzájem nerušili. Ta sprostá a nenávistná slova jsem převzal z filmu, který nakonec ukázal, že je úplně jedno, kdo jste, co jste, v lapáku jste prostě hovno. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nebudem sám, ak poviem, že by som bez problémov zniesol aj dlhšiu stopáž a o kúsok účelnejšie zakončenie snímku. Ale mimo toho, vážení, nemám naozaj žiadne výtky. Bodka. ()

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama