Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když se člověk ocitne ve vězení, stane se z něj pouhé číslo, písmeno, jen další obyvatel malého zamřížovaného prostoru s podlahou potřísněnou krví. Přesně tak se cítí vězeň R v novém, jakoby paralelním světě s nekompromisními pravidly a tvrdými zákony, ve světě, kde čest není jen pouhé slovo. Je umístěn mezi ty největší drsňáky, v jejichž systému s pevnou hierarchií si musí vybojovat vlastní místo, a hlavně se naučit přežít. „V dopise od kamaráda, který si odpykával dlouhý trest, stálo: ‚Jen čekám a pokouším se nemyslet. Neptej se mne, jak se cítím, jen mi řekni, co se děje tam venku...‘, tak začal náš film,“ říkají tvůrci drsného dramatu R, které je společně se snímkem Prorok řazeno mezi nejlepší vězeňské filmy poslední doby. Mladí dánští filmaři se ve svém debutu především snažili vyhnout klišé příběhů za mřížemi a zprostředkovat divákovi autentický zážitek prostředí, kde se další bezpečnostní dveře otevřou, pouze když jiné za vámi pevně zaklaply. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Naturalistická exkurzia do dánskej väznice, kde vládne zákon džungle a len tí najsilnejší určujú pravidlá. Nie je to veru príjemné miesto a vďaka réžii dvojice Noer-Lindholm je to pohľad priamo do pekla. Násilníci tu šikanujú nováčikov stredovekým spôsobom a špinavá arabská čvarga tu má svoje samostatné oddelenie. Pokiaľ ste tu ochotní slúžiť hrubokrkým hovädám a pašovať pre nich drogy, môžete sa mať dobre. Ale beda ak ich sklamete - dopadnete ako naši dvaja hlavní protagonisti. Ešte dlho po zhliadnutí tohto filmu mi behali zimomriavky po chrbte. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Multikulturalizmus zjavne nefunguje ani v base. Ďalšia drsná väzenská dráma, ktorá rieši len fakt, ako prežiť. Medzi hajzlami, väčšími, akých ste kedykoľvek na slobode stretli a už vôbec nie takto pokope, sa aj zo svätca stane Čikatilo. Nečakajte strhujúci dej ako pri vzburách, ale reálne krutý príbeh, ako to v tých najťažších väzenských skupinách funguje. Hlavný hrdina mi miestami veľmi pripomínal výzorovo Ewana McGregora. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavé autentické postřehy z dánského vězení.1) Realistické drama ukazuje, jak si lidé navzájem dělají peklo._____ 2) 32letý Michael Noer a 33letý Tobias Lindholm pojali svou scenaristickou i režijní celovečerní prvotinu naturalisticky._____K tomu Lindholm: A childhood friend of mine was incarcerated because of [minor] drug crimes. He started to write letters and I went to visit him. I had no idea what was going on in Danish prisons. People think it’s a country club, and not as brutal as in other countries. It is dangerous and violent..._____ Noer: ...the most shocking thing we learned was that it becomes a school for criminals. [Crime] is what you have to do to survive. If you come in as a minor criminal - and Rune is a weak prisoner, not a weak man - this is what happens to you. And you deal with a lot of racial issues._____Jediným profesionálním hercem je Johan Philip Asbæk. Ostatní naturščiky vybral reziser z řad bývalých vězňů._____ 3) Neobyčejně zajímavý rozhovor s tvůrci vysvětluje další detaily._____ 4) 28letý Pilou Asbæk (nový vězeň R - Rune) a 20letý Dulfi Al-Jabouri (Rašid) stejně jako i všichni ostatní odvedli vskutku přesvědčivou práci. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Mladší a méně známější klon Michaela Shannona budující si karmu v dánském vězení, které působí poměrně nezvykle a žije si vlastním životem. Celkem mě zaskočilo, že se vězni mohou volně pohybovat po celém areálu. Panuje zde společenská hierarchie, kterou si vězni utváří sami. A jelikož zde panuje společenská hierarchie, tak se každý člověk musí někam začlenit. Jak vysoko se začleníte se odvíjí od toho, jak velká špína jste. Nechci do toho Dánům kecat, ale tento vězeňský systém se mi nezdá být prostředím, kde by existovala alespoň nepatrná naděje, že se z trestanců stane po uplynutí trestu lepší člověk. Slabší kusy vězení neopustí a ty silnější kusy budou po odpykání trestu ještě větší špíny. Dozorci zde plní funkci srovnatelnou se slečnami, které dohlížejí na děti v mateřské školce. Když se něco semele, tak obvykle nestihnou udělat nic víc, než odklidit mrtvolu. Dost se mi líbila forma zpracování. Celé to působilo velmi autenticky. Před zhlédnutím jsem byl zbytečně skeptický. Snímku se podařilo mi na 90 minut přidělit jednu z cel. Kvalitní záležitost. Slabší 4 hvězdy. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Kdyby člověk neměl aspoň malý stoický nadhled nad realitou, musel by se při sledování podobných realistických filmů určitě hodně rozčilovat a nadávat jak je možné, že z peněz daňových poplatníků (a tedy i z jeho peněz) jsou financovány tak beznadějně zkorumpované a nefunkční instituce jako třeba takovéhle fešácké evropské kriminály, začal by uvažovat o tom, jestli starověké vaření v kotli, středověké narážení na kůly nebo novověké těžké žaláře či nucené práce neměly něco do sebe a jestli je parlamentní demokracie se svým bezzubým právním systémem opravdu tou nejvhodnější formou vlády. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Vo filme môžeme počuť dánsky a arabský jazyk. (Crybaby)
  • Väznica, v ktorej bol film natáčaný, nesie názov Fonden Fængslet a nachádza sa v dánskom meste Horsens. (Jello Biafra)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama