Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eugenia „Skeeter“ Phelanová právě dokončila školu a je rozhodnuta začít se živit psaním. Na rozdíl od dívek, v jejichž společnosti ve městě Jackson v Mississippi vyrostla, touží Skeeter po kariéře a je zcela smířena s tím, že manželství a děti budou muset nějaký čas počkat. To se setkává s velkým odporem jak u jejích vdaných kamarádek, tak především u její matky. Když se jí podaří získat práci v místních novinách, požádá o pomoc Aibileen, služku své nejlepší kamarádky, a následně začíná na popud nakladatele pracovat na tajném spisovatelském projektu.
Aibileen Clarková strávila celý život jako služebná v domech bílých lidí v Jacksonu. Vychovala pro své zaměstnavatele 17 dětí a jednoho vlastního syna, který tragicky a zcela zbytečně zemřel během nehody. Aibileen, zarmoucená ztrátou svého jediného dítěte, je velkou oporou jak víra, tak její nejlepší kamarádka Minny. Když jí do života vstoupí Skeeter, Aibileen zjišťuje, že je poprvé v životě ochotna se s někým podělit o své zážitky a zkušenosti – ačkoliv tento zdánlivě prostý čin s sebou nese velká rizika.
Přímočará Minny Jacksonová je třiatřicetiletá služebná, která má pověst nejlepší kuchařky v Mississippi. Pracuje pro Hilly Holbrookovou (Bryce Dallas Howard), ale následkem vzdoru je z práce vyhozena a nucena vydat se na periferii Jacksonu, kde pracuje pro osamělou Celii Footeovou (Jessica Chastain). Minny je Aibileenina nejlepší kamarádka a pomáhala jí vyrovnat se se ztrátou jediného syna. Ačkoliv je silná a nezávislá, je Minny současně velice rozumná a také zdravě skeptická, co se Skeeteřina projektu týče.
Mezi trojicí žen vznikne doslova sesterské pouto, které jim pomáhá překonat těžkosti, jimž jsou během svého snažení vystaveny, a pomáhá jim uvědomovat si, že občas je třeba vybočit ze zajetých kolejí – i pokud to znamená nutnost konfrontovat celé město tváří v tvář a ukázat mu, že doba se mění. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

lepo

lepo (hodnocení, recenze)

Óda na smútočnú radosť, v černošskom podaní, je príbehom dojímavým svojou vernosťou a autentickým prístupom k 60-im rokom minulého storočia, v Amerike - v zemi demokracie a slobody, kde sa mali južanskí černošskí obyvatelia naozaj neskutočne " slobodne". Výborné výkony všetkých hercov nad rámec možností, bez zbytočného afektovaného stimulu. Pre mňa najlepšia postava vo filme, je aj napriek ústredným - hlavným postavám určite Jessica Chastain v úlohe Celii Footeovej, odstránenej, nenávidenej a opovrhujúcej, prirodzene bláznivej mladej ženy, tými všetkými bielymi paničkami z Jacksonu, aj napriek jej milej - až infantilnej krehkej dušičky. Je mi jej neskutočne ľúto a jej rola je zahraná naozaj bravúrne...

Dromed

Dromed (hodnocení, recenze)

Naprostý souhlas. To české přejmenovávání filmu nechápu a nelíbí se mi. Dělá to jenom zmatek. Navíc HELP je daleko atraktivnější než černobílý svět. 

stapilo

stapilo (hodnocení, recenze)

 

hero_bk: Chápu, že jde o peníze, ale nevěřím, že má název až takový vliv na to, kolik lidí se přijde podívat. Koneckonců má tenhle film po světě obří úspěch i se svým původním neokořeněným názvem. Mně to prostě přijde jako zvrácenost, co kdyby se Kmotr jmenoval "Svět mafie" a Matrix "Svět strojů", nebyl by to úlet?

Jsem celkem ráda, že podobný psí kusy neprovádí jen Češi, ale debilní mi to přijde všude. Obzvláště u knih, jak už jsem psala (v případě The Help, nebo i Larssona).

hero_bk

hero_bk (hodnocení, recenze)

stapilo: Zapomínáš, že všechno je o penězích a titul "Černobílý svět", případně "Farba citov" přitáhne do kin víc (relativně) lidí než "Pomoc". A není to taky problém jenom v Česku, příp. na Slovensku, podívej se na "Män som hatar kvinnor", který je v USA jako "Girl with Dragon tattoo"...

stapilo

stapilo (hodnocení, recenze)

 

moviesfan: To že jsou kolikrát horší názvy přece není žádnej argument. Nejde o to, jestli se ten název hodí k ději filmu, ale o to proč vůbec ten název měnit, přijde mi to jako naprostá neúcta k fimu i předloze. Chápu když je nějaký nepřeložitelný název, že se to musí nějak upravit, ale tak to v tomhle případě vůbec nebylo. Přijde mi jako by si ten, kdo to překládal řekl - hmm, černoši, běloši = černá, bílá, je to jasný, koho zajímá nějakej nudnej název od autorky knihy, tohle tomu dodá šťávu.

Prostě abych to shrnula, naprosto bezdůvodně změnit název cizího díla je hnus a nemělo by se to dělat. Ne filmům a rozhodně ne knihám.

moviesfan

moviesfan (hodnocení, recenze)

stapilo: Mně to trapný naopak nepřijde. Jsou kolikrát horší názvy a pokud k filmu český název sedí, proč ne.

 

Jinak velká gratulace Octavii!!! Klidně bych si dokázal představit více Oscarů :)

stapilo

stapilo (hodnocení, recenze)

Opravdu bylo nutné naprosto změnit název? Přeložit "the help" do češtiny by snad neměl být takový problém. Je mi jedno, že jim přijde ten jejich název lepší. To už můžou rovnou vystřihnout některé scény, protože jim přijdou zbytečné a změnit jména hlavních postav třeba na Hermionu a Bellatrix. Tohle prostě nikdy nepochopím. Mimochodem zase "svět"? Jak originální...Když dojdou nápady jak přeložit název, tak tam mrsknem slovo svět - Svět podle Prota (K-Pax), Svět podle Lelanda (United states of Leland), Svět podle Mallory (Welcome to the Rileys), Dawsonův svět (Dawson´s creek), Vincentův svět (Entourage),.... A to je jen malá ukázka. Trapný...

Beagle

Beagle (hodnocení, recenze)

Dromed: Film se nám posunul na 89.místo, takže se tou symbolikou už nemusíme tolik trápit, ne?_Gratulace Octavii!

MrPierc

MrPierc (hodnocení, recenze)

Doufám, že brzo zmizí z Top 300, nechce se mi na to dívat, ale chci mít vše shlédnuté ze seznamu. Ještě chvíli počkám, třeba zmizí  :-)

moviefilm

moviefilm (hodnocení, recenze)

moviesfan: Čiernobiely svet dosť hovorí aj o postavách. Všetko je tam akési čiernobiele (nemyslím farbou pleti). Farba citov je podľa mňa oveľa výstižnejšia. Snáď prvý raz v histórii sa mi náš preklad páči viac, ako originálny... 

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

A to se to zpočátku u nás jmenovalo ještě "Proti pravidlům"

moviesfan

moviesfan (hodnocení, recenze)

Mně taky sedí Černobílý svět. Dost o filmu napovídá. Navíc vyšla i s takovým názvem kniha.

104. nejlepší film? Super!!!

hero_bk

hero_bk (hodnocení, recenze)

Merv: Mě osobně připadá Farba citov jako z těchto tří názvů nejzdařilejší. A Černobílý svět jako druhý. The Help je nicneříkající. To, že si to neumí tupí Amíci pojmenovat neznamená, že si to nemůžem pojmenovat líp, ne?

Irene

Irene (hodnocení, recenze)

Nádherný superkrásný film,kterých se dnes nataáčí velice málo!!!

3stan

3stan (hodnocení, recenze)

Merv: tiež ma táto precíznosť prekladu vždy pobaví... heh

moviesfan

moviesfan (hodnocení, recenze)

Beagle: Tak Meryl to přeju, ale za vedlejší roli je snad soška jasná, ale radši nebudu předbíhat. Vím jak to s Oscarovými překvapeními chodí :D

Beagle

Beagle (hodnocení, recenze)

Taky držím palce všem z The Help, za vedlejší roli tipuju spíš Octavii než Jessicu. Trochu mě ale mrzí, že Viola Davis asi odejde s prázdnou. Je to skvělá herečka, ale mít ve své kategorii 2 čerstvé držitelky Glóbu je smůla (zvlášť, když jedna z nich je Meryl S., že...:)

moviesfan

moviesfan (hodnocení, recenze)

Já budu rád, když Oscara Help získá - za cokoli. Film i herečky mě nezklamaly.

Ernia

Ernia (hodnocení, recenze)

Octavia to má jasné :) i když Jessica měla zatraceně dobrý rok loni

3stan

3stan (hodnocení, recenze)

moviesfan: strašne držím palce Jessice Chastain, podľa mňa bola neskutočne dobrá! 

moviesfan

moviesfan (hodnocení, recenze)

Tak viděno po druhé a opětovná spokojenost. Naštěstí jsem na knihu už skoro nemyslel.

moviesfan

moviesfan (hodnocení, recenze)

3stan: Souhlasím. Těžké se odpoutat od knihy pro mě bylo. Zvlášť když jsem knihu dočetl týden před viděním filmu. Nicméně se mi film velmi líbil a brzy se podívám po druhé. Doufám, že na knihu už tolik myslet nebudu... :)

3stan

3stan (hodnocení, recenze)

ono je to ťažké neporovnávať (najmä ak to robíme všetci akosi automaticky), ale myslím si, že sa dá vychutnať si oboje a povzniesť sa nad to, čo sa nám zdá byť v danej chvíli menej dokonalé.....navyše každý jeden "formát" má svoje plusy a mínusy...

moviesfan

moviesfan (hodnocení, recenze)

Tak jsem se neudržel a film jsem viděl. Pořád jsem myslel na knihu a všechno srovnával. Kdybych "vyžadoval", aby byl film velmi věrný knize (minimum vynechaných a pozměněných scén), což ani moc nejde, tak bych dal 4*. Když nebudu tolik srovnávat s knihou, a to šlo těžce, tak musím dát prostě 5*. Herci super, kostýmy taky, o Minny nemluvě :) Musím se podívat ještě jednou a vypustit knihu úplně z hlavy.

3stan

3stan (hodnocení, recenze)

moviesfan: ej veru na knihu sa tiež chystám...

a ak sa film dostane do našich kín, tiež na neho isto pôjdem...aj keď som ho už videla.  

moviesfan

moviesfan (hodnocení, recenze)

Momentálně čtu knihu a jsem zatím velmi spokojen. Na film určitě půjdu do kina. Peníze za to určitě rád dám.

MartinezZ

MartinezZ (hodnocení, recenze)

johhny007: No právě. Pokud na něco chci do kina, skutečně HODNĚ MOC CHCI, chvíli jsem ochoten počkat. Pokud ale distributor nasadí do kin film poté, co už stačil oběhnout kina zbytku galaxie, nečekám, když už je film k dostání kdekoliv jinde. Film jsem už viděl, líbil se moc, ****. Ode mě si ale film odnese jenom tohle hodnocení, příspěvek z kina už bohužel ne.

3stan

3stan (hodnocení, recenze)

krásne spracovaný film. úžasné herecké výkony. určite si to pozriem ešte raz!

moviefilm

moviefilm (hodnocení, recenze)

moviesfan: V Amerike to zarobilo majland a je to horúci kandidát na Oscara...

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama