Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eugenia „Skeeter“ Phelanová právě dokončila školu a je rozhodnuta začít se živit psaním. Na rozdíl od dívek, v jejichž společnosti ve městě Jackson v Mississippi vyrostla, touží Skeeter po kariéře a je zcela smířena s tím, že manželství a děti budou muset nějaký čas počkat. To se setkává s velkým odporem jak u jejích vdaných kamarádek, tak především u její matky. Když se jí podaří získat práci v místních novinách, požádá o pomoc Aibileen, služku své nejlepší kamarádky, a následně začíná na popud nakladatele pracovat na tajném spisovatelském projektu.
Aibileen Clarková strávila celý život jako služebná v domech bílých lidí v Jacksonu. Vychovala pro své zaměstnavatele 17 dětí a jednoho vlastního syna, který tragicky a zcela zbytečně zemřel během nehody. Aibileen, zarmoucená ztrátou svého jediného dítěte, je velkou oporou jak víra, tak její nejlepší kamarádka Minny. Když jí do života vstoupí Skeeter, Aibileen zjišťuje, že je poprvé v životě ochotna se s někým podělit o své zážitky a zkušenosti – ačkoliv tento zdánlivě prostý čin s sebou nese velká rizika.
Přímočará Minny Jacksonová je třiatřicetiletá služebná, která má pověst nejlepší kuchařky v Mississippi. Pracuje pro Hilly Holbrookovou (Bryce Dallas Howard), ale následkem vzdoru je z práce vyhozena a nucena vydat se na periferii Jacksonu, kde pracuje pro osamělou Celii Footeovou (Jessica Chastain). Minny je Aibileenina nejlepší kamarádka a pomáhala jí vyrovnat se se ztrátou jediného syna. Ačkoliv je silná a nezávislá, je Minny současně velice rozumná a také zdravě skeptická, co se Skeeteřina projektu týče.
Mezi trojicí žen vznikne doslova sesterské pouto, které jim pomáhá překonat těžkosti, jimž jsou během svého snažení vystaveny, a pomáhá jim uvědomovat si, že občas je třeba vybočit ze zajetých kolejí – i pokud to znamená nutnost konfrontovat celé město tváří v tvář a ukázat mu, že doba se mění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 026)

POMO 

všechny recenze uživatele

Mrzí ma, že u nás nevieme o našej minulosti nakrúcať takto krásne filmy. Formálna stránka učebnicovo dokonalej hollywoodskej filmárčiny je tu iba prostriedkom k rozprávaniu kuriózneho príbehu, ktorý má obzvlášť dnes, s Barackom na americkom tróne, obrovskú váhu a historickú hodnotu. Perfektne vybraní, oblečení a vedení herci - v podstate čo postava a herecký výkon, to čerešnička na torte - bez potreby vrieskať, dramatizovať a depresiť. Či ako film sa hrať na veľkú hĺbku. The Help je od základu hlboký svojou story. A úžasný jej jemným podaním. Skôr iba "z povinnosti” som išiel na ‘ten oscarový fabrikant, plný hysterických ženských, a rasových problémov, ktoré sa ma netýkajú’ - a dostalo sa mi najmilšieho filmového pohladenia za posledný rok. Celá sála smrkala. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herečka VR - Octavia Spencer + 3 nominace: Nejlepší film, Herečka HR - Viola Davis, Herečka VR - Jessica Chastain ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Lepší telenovela, která prostřednictvím řady odlehčených epizod (ani jedna scéna nedává naplno zakusit, jak vážná situace na jihu byla) přiživuje mýtus o progresivní mladé generaci, jež ze Spojených států udělala v 60. letech lepší zemi. Příběh s velkým srdíčkem je napěchován v hermetické bublině zprostředkovávající uvězněným figurkám soudobý socio-politický kontext pouze televizí a rádiem. Film odmítá vzít na vědomí, co se dělo v reálném světě, stejně jako bílé paničky svým služebným odmítaly přiznat status plnoprávných lidských bytostí. V popírání existence fuj fuj věcí je ještě důslednější než podobně zjednodušená Precious, oproti které The Help pro jistotu nabízí sympatickou bílou hrdinku k identifikaci. Těší mne snaha natočit ženský film, byť melodramatický jen momenty, ne celkovou strukturou, a respektuji potřebu očistné podívané, jež ponižující porážku mění v hrdé vítězství, ale přijmout zploštění závažného historického tématu na skoro rodinnou zábavu s veškerou ideovou zvráceností koncentrovanou do jediné ultra-mrchy, mi přijde vrcholně konformistické. 55% Zajímavé komentáře: Marigold, Radek99, Baxt, Tanner ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ne černobílý, jak jsem se dřív bál, ale víceméně klasický snímek o rasismu - naštve vás nespravedlivé jednání postav a dojme lidská pospolitost. Začátek zářných kariér Emmy Stone a vynikající Jessicy Chastain (kterou jsem téměř nepoznal). 70%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ano, je to přesně taková ta korektní, ušlechtilá oscarová sázka na jistotu, v níž se snad všechny černošské postavy svou lidskou (lidovou?) moudrostí vyrovnají největším filosofům všech dob, ale co nadělám, moc se mi to líbilo. Ve sto čtyřiceti šesti minutách má film spád, je zábavný, dobře zahrraný, zrežírovaný i napsaný. Příjemné pokoukání, ale na Oscarech asi budu stejně fandit někomu jinému. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na začátku tam bylo asi 20 oblečených ženských jak si povídají, myslel jsem, že jsem umřel a ocitnul jsem se v pekle. Pak film nabere jednoznačný směr, nad kterým nejhloupější rasisitický černoch v Hollywoodu (Chris Rok) musí vysloveně onanovat, protože co černoušek, to chudinka...jo možná tomu tak bylo, ale v dnešní době, kdy musím při filmových cenách poslouchat celou noc urážky a zesměšnovaných bílých ten film zkrátka nebudí takový soucit jaký by budit měl. Možná kdyby si někdo dal větší práci s charakterem postav, tak možná.... Jediný co nelze zpochybnit jsou herecké výkony, a dobovost, moc se mě líbily kostýmy. Příběh je od začátku velmi lehce čitelný, má tam pár silných momentů, ale nemůžu se zbavit dojmu , že to spíš byla urputná snaha o silný momenty. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Rýdzo hollywoodska rozprávka o tom, ako južanské paničky a rasizmom a pretvárkou a ešte aj za ženské práva bojovali. "Problém" je v tom, že je to dokonale konzistentné a má to jasno v tom, čo to chce povedať a ako to podať. Navyše tu niet slabšieho hereckého výkonu (teda okrem matných chlapských postáv). Škoda tej finálnej štvrťhodinky, ktorá je tak nabitá otravným sentimentom a blábolmi typu "zostaňte s nami navždy" a "som na teba hrdá", že som skoro hodil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět skvělý, pro Ameriku uvědomělý. Herci perfektní, jen ta Emma Stone mě svým účesem zklamala. Ale to je jedno. Všechno moc hezky funguje a já bych nemusel mít sebemenší důvod dávat míň, jak čtyři hvězdičky. Samotné hodnocení tu mimochodem mluví za vše. Nicméně na to, jak vážný námět je, mě film dokázal zaujmout jen v několika scénách, které si o vážnou situaci opravdu koledovaly. Všechno ostatní se mi nesmírně protivilo. Ta šílená doba v USA, to nepochopitelné utlačování. Mělo to sílu ve všech ohledech, ale nedokázal jsem si na ty lidi zvyknout...a to i přesto, že předvedli úžasné výkony. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $169,708,112Tržby Celosvetovo $216,639,112Tržby za predaj Blu-ray v USA $30,414,990 //počet predaných kusov 1,086,638Tržby za predaj DVD v USA $95,237,898 //počet predaných kusov 4,885,153║ Milé prekvapenie, po dlhšej dobe zas prišlo na dosť vďačnú tému o využívaní černochov v USA, silný námet, ktorý si tento krát nezakladá na sondovaní tejto problematiky z tej drsnejšej stránky, keď prichádzalo na otrasnú likvidáciu od KKK tejto komunity ale skôr na komornejšie udalosti pri opatrovaní detí belochov. Príbeh ponúkne pohľad na niekoľko súbežne prebiehajúcich udalostí v rôznych rodinách, najviac zaujme tá kde vládne despotická Hilly(ako vždy skvelá Bryce Dallas Howard), taktiež ostatné herecké obsadenie moc poteší, príbeh ponúkne hneď niekoľko silných scén, ktoré dosť emociálne otrasú, dokonca príde aj na nejaké tie zábavnejšie, je to dosť vyvážené. /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Český název je diagnóza. Přesně tak, černobílý svět, až do té míry, že pokud by člověk chtěl rýpat, mohl by psát cosi o politické korektnosti přecházející do invertovaného rasismu: bělošky jsou hloupé, povrchní, neschopné citového i praktického života. Černé služebnictvo připomíná jakési super-ego, moudré, laskavé, hloubavé, rodičovské, zastávající všechny funkce, jež sociálně "nadřazeným" schází. Zajímavé je i to, kdo ve filmu není "rasistou" - vedle hlavní hrdinky jsou to postavy buď enormně blbé (Celie) nebo nemocné (stará Holbrooková), nebo absentující (muži, zřejmě... někteří). Je jasné, že to není tvůrčí záměr, že Tate Taylor sledoval bohulibé cíle, ale jak nás učí historie - černobílé světy občas mimoděk podvracejí sebe samotné, až přílišnou snahou po jednoznačnosti (viz můj oblíbený socrealismus). Černobílé světy si vyžadují i značně konzervativní formu, usedlé charaktery a velmi omezenou schopnost reflektovat problémy. Tenhle film nereflektuje podstatu rasismu, ale spíš zjednodušenou snahu současné "bílé" civilizace kultivovaně pojmenovat staré křivdy. Není pochyb o tom, že kdyby byl tento fenomén zjednodušitelný na úroveň, na jaké ho zobrazuje Taylorův film, byl by dávno vyřešený. Ale beru Černobílý svět takový, jaký je - v jádru příjemná, kultivovaně natočená pohádka o souboji dobra se zlem, opentlená něčím z brevíře mouder našich babiček a artritickým sentimentem. Díky epizodě s hovnem, snaze o trochu drsnější momenty a docela příjemnému tempu hodnotím o hvězdičku víc než usmrkanou sentimentální Havaj Děti moje. V jádru jde ale o zcela totožné typy filmů. Sestrojené k sebe-vykupitelskému dojetí a otupělému zapomnění. Kulturní symptom. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

tazko nieco vytknut tomuto filmu. Musela by som velmi dlho patrat a mozno by som sa ani nedopatrala. Ale ved ono to urcite za mna urobia tunajsi fundovani kritici :) Cesky nazov je naozaj vystihujuci, pretoze v tej dobe bolo na juhu USA naozaj vsetko cierno-biele. A bohuzial, obcas mam pocit, ze sa to nezmenilo ani doteraz, ale to je vedlajsie. Ked uz vas neuchvati tematika, tak brilantne herecke vykony su rozhodne nieco, kvoli comu sa film oplati vidiet. A moj osobny tip je, ze jedna z hlavnych osob bude nominovana na cenu akademie a mozno ju aj ziska... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ženské drama, to je zásadní klíč pro pochopení tohoto vynikajícího filmu. Filmová adaptace slavného románu Černobílý svět, který napsala americká spisovatelka Kathryn Stockett a který se, stejně jako film, celý odehrává ve výsostném světě žen, kudy manželé jen procházejí nebo do něj jen letmo nahlížejí (ve filmu jsou vlastně jen dvě okrajové mužské postavy, které tu mají víc než jen ,,štěk"), ve světě kuchyní a salónků, v dopoledních a brzkých odpoledních hodinách, kdy muži jsou mimo dům v práci, v uvnitř ,,hořícím Mississippi" a doutnajících 60. letech. Tak krásný film o tak strašných věcech. Není divu, že do tohoto světa nedoléhají mužská řešení ,,problémů" (a když už ano, tak jen v ozvěnách), tady se bojuje ženskými prostředky, Ku-klux-klan tu opravdu nehledejte. A tento ženský rastr ovlivnil i žánrové vymezení, vždyť film je víc než čistokrevné drama dobře maskované melodrama (které funguje především emočně), příběh s přemírou patosu, zvláště spjatý se silou psaného (a svobodně šířeného) slova, díky němuž vítězí dobro nad zlem, hlavními hrdiny (spíše tedy hrdinkami) jsou ryze černobílé postavy, což se ostatně ozývá i v českém distribučním názvu knihy i filmu. Dojemný děj pak ale rozhodně není laciný, stejně jako lacině nevyznívá celý snímek, i když samozřejmě z jiného (mužského?) úhlu pohledu se může jevit, že boj za lidská práva měl v USA trochu jiný průběh a nebyl zase až taková selanka, jak se může dle knihy a filmu zdát. I když konec je trochu hollywoodsky plytký, stejně tu před divákem zůstává velmi působivý a procítěný příběh o silných ženách, které dovedou svým specifickým způsobem měnit chod dějin a dopomoci konci (nejen) rasové nerovnosti... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Černobíle laskavé a trochu moc vlezlé ženské drama, které je místy až nemístně naivní (jsou zde pouze tři typy postav; bodrá osudem těžce zkoušená černoška obdařená selským rozumem, afektovaná xenofobní tupá běloška z vyšších vrstev a muži, které není vidět a když už ano, tak před problémy zásadně utíkají). Veze se to na neškodné slzopudné vlně a ne a ne zabrousit pod povrch... Pod ten se to podívá pouze v úvodní scéně a hned jde o jasně nejlepší moment filmu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Neurážející drama, které se vyhýbá nějakým vyloženě drsným scénám a to je dobře. Soustředí se to jen na služky a jejich úděl. Já o tom vim kulový takže mě to zajímalo a bavilo mě to. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BŮH ŘÍKÁ, ŽE MÁME MILOVAT SVÉ NEPŘÁTELE. NE! NENÍ TO JEDNODUCHÉ. ALE MŮŽEME ZAČÍT TŘEBA TÍM, ŽE ŘEKNEME PRAVDU“....... /// Bílý paničky, černý služebný....Výbor bílých občanů....kdesi řádí KKK...., prostě takovej milej černobílej svět nerovnoprávnosti. Jaký to je pracovat pro bělochy? (...jako bys dělal v kolbence pro černocha...) Takovej ten příběh, kde dobrej skutek okamžitě rozehřeje a pohladí vaši (samozřejmě že i mojí!!) duši. A často k tomu stačí, když se někdo chová slušně, nebo jako Skeeter či Minny. A když se vám bude zdát, že to ty ,,černý“ v Americe měli moc snadný, pusťte si třeba Gypsy(ho) (..do bytu? Já bych volil DVD...). ROVNOCENÍ, ALE SEPAROVANÍ.... Milej dojáček o odvaze černých i bílých. ŽEN (chlapi kdesi řádí s KKK...). Přesto přiznám, že jsem u týhle holčičí drámy upustil kroupu.... ty vole, že já byl v minulým životě..... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu od Kathryn Stockett číst nebudu. 2.) Mám rád filmy, který dávaj naději, že se svět dá spravit. 3.) Thx za titule ,,ni.na29“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé, předlouhé době, krásný film. Skvělé herecké obsazení, černoška Minny prostě neměla chybu. Dávám 150% :-) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Buena Vista // Počet premietajúcich kín v USA: 2,534 // Otvárací Víkend USA: $26,044,590 // Približne takto si predstavujem herecké predstavenie v ktorom hlavné , vedľajšie, úplne nepodstatné, záporné a kladné role sú hrané tak ,že ani neveríte, že sú hrané. Plus dej tak silný, dojímavý, zábavný a pravdivý zároveň? jedine 100% . The Help mal byť ocenený oscarom za najlepší film roku..... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Přestože příběh Skeeter útočí nepokrytě na city příběhem, soundtrackem i postupně dávkovanými malými pointami, překvapuje mě, jak je vlastně přímočarý. Žádné schovávání hlavního tématu do roztodivných vedlejších kudrlinek, žádné přešlapování na místě. Od první větší scény zařadí jasné poselství vyšší rychlost a přes dvě hodinky v ní bez problémů vydrží. Díky tomu tak trojitá katarze působí o to důrazněji. Snad jen kdyby v závěru přišla nějaká ještě definitivnější, o něco málo osudovější, byl bych spokojený maximálně. Takhle mi při titulcích přišlo, že bych ještě pět dodatečných minut s voiceoverem do nepatrně vzdálenější budoucnosti určitě snesl. I tak si mě ale The Help získal nejen silou vyprávění, ale také dokonalým castingem i v těch nejmenších rolích. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nemuzu si pomoct, ale tenhle film je fakt pekelne nadhodnocenej. Je mi jasny, ze to je kuli tematu, staci nekam narvat rasismus a minimalne nominace na oscara a vychvalovani je jista, jenze ja uz filmu na podobny tema videl nekolik a vetsina z nich byla daleko pusobivejsich. Obcas se tu sice silna scena najde, obcas bohuzel i nejaka vtipna, ktera sem moc nesedne, ale vetsinou to pusobi jako trochu serioznejsi telenovela o zlejch beloskach, ktery jednaj se svejma sluzkama jako se spinou a ty je za to pomlouvaj. Navic ma film naprosto silenejch 140 minut. Jediny stesti je, ze je film docela solidne natocenej a hlavne perfektne obsazenej. Akorat teda Stone me vcelku zklamala, furt ma ten svuj roztomilokyselej xichtik a navic musi nosit fakt sileny ucesy. Proste trochu lepsi drama, ktery vypravi o vaznejch vecech, ale boji se jit vic do hloubky a tak neni ve vysledku skoro vubec pusobivy. ()

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama