Reklama

Reklama

Následky otřesu

  • Česko Krutá volba (festivalový název) (více)
Trailer 3

27. júla 1976 mesto Ťan-šan zasiahne ničivé zemetrasnie. Sedemročné dvojčatá, dievča Fang-deng (Zi-feng Zhangová) a chlapec Fang-da (Zi-feng Zhangová), sú uväznení v troskách. Dievča bolo vždy fyzicky a emocionálne silnejšie. Vždy brata bránila pred posmechom alebo trápením zo strany iných detí. Aj teraz, keď zostali uväznení pod troskami, brata utešuje, aby sa nebál. Navrhuje hrať hru, spievať pesničku. Záchranári však zistia, že môžu zachrániť len jedno z detí. Len čo uvoľnia cestu pre jedno, druhé bude zavalené a takmer istotne zomrie. Záchranári vysvetlia desivú skutočnosť ich matke. Matka Li Yuan-ni (Fan Xu) stojí pred krutou voľbou - ktoré z detí bude musieť obetovať? Po minútach vnútorného boja sa vzdá dcéry, ale tá jej rozhodnutie počuje. Keď sa akcia skončí, matka považuje dcéru za mŕtvu. Dievčatko však zázrakom prežije a po niekoľkých dňoch ju oslobodí iný záchranársky tím. Skľúčená a citovo ranená nedokáže hovoriť o svojej matke ani bratovi. O otcovi vie, že zahynul. Považujú ju za sirotu a ujme sa jej rodina jedného zo záchranárov. V adoptívnej rodine a v relatívnom blahobyte Fang-deng (Jingchu Zhangová) dospeje, odcestuje do USA a tam sa vydá. Aj v dospelosti však zostáva citovo neistá a uzavretá. Žije ďaleko od svojej pravej matky Li Yuanni a brata Fang-da (Chen Li). Matka aj dcéra sú duševne poznamenané tragickou voľbou, ktorá rozdelila ich životy. Prichádza rok 2008 a s ním mohutné zemetrasenie v provincii Sečuan. Fang-deng sa vracia do Číny, aby sa ako dobrovoľníčka zúčastnila záchranných akcií. Znovu sa ocitne uprostred nedoziernej katastrofy a ľudského zúfalstva. Je svedkom situácií, kedy žiadne riešenie neprinesie úľavu všetkým, každé z nich niekoho zarmúti. Začína sa pozerať inak aj na svoju vlastnú dávnu traumu. Okamih, ktorý ju oddelil od pravej matky a brata, konečne prestáva vidieť očami sedmročného dievčatka ako ťažko zraňujúcu krivdu. A tak po 32 rokoch nájde cestu k svojej pôvodnej rodine. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $62,962Tržby Celosvetovo $100,292,829║ pôsobivá dráma, s dobre vykonštruovaným dejom, emócie to nedokáže ale ždímať tak ako by sa patrilo, skôr to je taký civilnejší dosah pre diváka, nemá to ten nátlakový efekt aby diváka musela dostať tragédia do kolien, obrazovo je katastrofa zosnímaná veľmi pôsobivo, sila /80%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,, ZACHRÁNIT JDE JEN JEDNOHO. HONEM SI TO ROZMYSLETE! ......ZACHRÁNIT JDE JEN JEDNO DÍTĚ!“..... /// Je 28.7. 1976 a čínský Ťan-šan za chvíli zažije jedno z nejsilnějších a nejničivějších zemětřesení všech dob. Padá jeřáb, padaj lidi, padaj domy s rudou hvězdou (na čele). KATASTROFA (přírodní!)!! Špinavá a zkrvavená paní pičuje na Boha a děti volají o pomoc. ... Malá sága o rozdělené rodině, o 30 letech, která lemují dvě zemětřesení a které ovlivnila otázka: ,,KTERÉHO Z NICH?“, o holčičce (a jejím srdci rozpadlém na kousky), o matce (a jejím srdci uvězněném v troskách), bratrovi a těch okolo.... si mi zdá zbytečně rozvleklá a jistojistě bližší Číňanům než mě. Protože i když je (samozřejmě!!!!!!) závěr dojemný a emoce pracují, celek funguje spíš jako pocta těm 255 000 obětí (neoficiálně jich prý mohlo bejt až 655 tisíc), než filmovej trhák. Včetně tý politický agitky. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím co mám udělat, když městem proletí asi tak miliarda vážek. 2.) Taky na mě často volají: ,,až se najíš, tak si nasaď ruku“! 3.) Zjistím, jakými změnami prošla čínská lidová osvobozenecká armáda od roku 1976 do r. 2008. 4.) Mám dojem, že mě doma nechtěj (platí pro děti!). 5.) Thx za titule ,,KatySchka“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

JFL 

všechny recenze uživatele

První neamerický film pro IMAX a aktuální rekordman návštěvnosti v Číně je až příliš snadné smáznout ze stolu jako propagandu a povrchní sentimentalitu, ale při tom se jedná o ve své kategorii výjimečné dílo. Poplatnost dominantní ideologii a její utužování k výpravným spektáklům (ať už čínským, evropským či hollywoodským) prostě patří a jde o to, jak konkrétní dílo tuto rovinu pojímá a jestli dokáže přinést ještě něco dalšího. Právě v tomto ohledu "Aftershocks" exceluje více než řada amerických snímků. Detailní výpravě filmu lze vyčítat iluzornost a přikrášlenost, ale při tom je třeba uznat, že skvěle ilustruje vývoj Číny a nepřímo i proměnu vládnoucí ideologie z maovského komunismu na komunismus s tržní tváří. Podobně můžeme i samotný příběh vidět jako vrcholně tradicionalistickou moralitu o tom, že rodiny mají držet pohromadě a že předci si zaslouží úctu, ale současně se prostřednictvím účelně jednorozměrných postav (přesněji řečeno omezených na roli nádob pro konkrétní významy, jako tomu je například i ve filmech Jasudžiróa Ozu) rozvíjí působivé pojednání o nemožnosti nahlédnout bolest a utrpení lidí, kteří o někoho přišli. Tato linie ve filmu pozvolna krystalizuje, aby se ve finále ukázala v plném světle, což dramaturgie podporuje faktem, že z úvodní spektakulárnosti směřuje postupně k intimnějším tématům (na rozdíl od úvodní bombastické rekonstrukce zemětřesení v roce 1976 je tragédie z roku 2008 zobrazena nepřímo skrze reakce postav na zprávy v televizi). ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Matka může ze zhrouceného domu po zemětřesení zachránit jen jedno ze svých dvou dětí a druhé musí obětovat. Z toho vyplyne docela složitý čínský film o dvou osudových zemětřeseních, plný emocí a hezky popsaných postav, ale který poněkud kulhá na tempu i na logice. Matka, která by byla osudem donucena obětovat dceru, by ji možná mohla v šoku po katastrofě nechat ležet jako mrtvou před zbořeným domem, ale později by se určitě postarala o tělo a o pohřeb, nebo by hledala hrob. A hrob dítěte by jistě nemohl být vytvořen bez těla bez matčina vědomí a především bez těla - a mrtvé tělo nebylo. Navíc v komunistické Číně známé kolektivismem a tedy policejní kontrolou osob by se matka třeba i z odstupem času dozvěděla, že její dcera (zapsaná do školy pod pravým jménem) přežila; stejně tak úřady by asi nedaly souhlas k adopci bez ověření smrti pravých rodičů. Stejně tak adoptivní otec by se při zmizení dcery patrně obrátil na úřady s prosbou o pátrání... Protože film mne přes cituplnou story emočně nijak zvlášť nedostal, byl pro mne kromě zmrtvýchvstání Fang-deng paradoxně nejzajímavější lehce plakátový vývoj čínského hospodářského zázraku odehrávající se v pozadí života obou přeživších dětí. A taky jsem se naučil, že v Číně je smuteční barvou bílá... Trailer: http://www.csfd.cz/film/277784-kruta-volba/videa/ ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Parketa , ktorú CH / J / Thai /...ovláda na 1ku. Emóciami nadupané , ale až príliš reálne na to , aby som s bodíkmi šla nahor.... ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Následky otřesu sice byly natočeny s poměrně štědrým rozpočtem, ten však byl podle všeho investován hlavně do pečlivé výpravy, nikoli do okázalých diváckých atrakcí. Namísto katastrofického blockbusteru, u nichž se publikum obává o život postav a kochá se impozantními obrazy destrukce a zkázy, tedy Feng Xiaogang natočil víceméně intimní (melo)drama, které v jednom plánu přináší konzervativní poselství o rodinných hodnotách a ve druhém plánu tematizuje postupný hospodářský růst Číny, přičemž neopomíjí chválit vlídnou a ochranitelskou ruku státu, resp. komunistické strany. Ačkoli některým spolukomentátorům připadá emocionalita v tomto filmu přepálená, svým pojetím má mnohem blíže k víceméně umírněnému, "realistickému" vyjadřování západních kinematografií, nežli k typické asijské vypjatosti (kterou nicméně nevnímám automaticky negativně). Můžeme si ostatně všimnout, že momenty, které by lecjaký tearjerker využil k slzavým orgiím dojatých obličejů a tklivé hudby (shledání bratra a sestry), Xiaogangův film ze svého syžetu záměrně vypouští. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Ak má katastrofický film zaujať reálnosťou a poriadne dojať tak Aftershocksu sa to podarilo perfektne. I keď Aftershocks môže v začiatku pôsobiť nudne (úvodné príliš dlhé titulky na čiernom pozadí odporúčam rýchloposuvom pretočiť), zanedlho však prichádza zemetrasenie, trikovo zvládnuté perfektne, karty sú rozdané a sledujeme život rozbitej rodiny poznačenej katastrofou a ich rozhodnutiami v kritickej situácii, odlúčení sa od seba až po ďalšiu katastrofu vďaka ktorej dôjde k pochopeniu. Ak úvod emóciami šetril, záver to rozhodne vynahradil. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľké zemetrasenie, ktoré postihlo čínske mesto Ťan-šan je vo filme znázornené úžasne. Táto zásadná asi 3-4 minútová scéna vážne stojí za to. Triky Číňanom jednoducho vyšli na výbornú. Dej filmu je rovnako zaujímavý, horšie však dopadlo jeho prerozprávanie do filmovej podoby. V najsilnejších momentoch, kde by malo trhať srdcia na kusy, je akýsi chladný, hlavne tá krutá voľba-chlapec alebo dievča...Tu si to pýtalo pár minút navyše. Samozrejme v ázijských filmoch sa to s emóciami vždy trochu preháňa, takže príde aj na slzy. Neuškodí ani málinko čínsko-komunistickej propagandy, veľmi šikovne skrytej v podobe dvojice adoptívnych rodičov, ktorí sú vojaci z povolania a samozrejme veľmi sympatickí ľudia. Dlho ma sralo, že som sa o zemetrasení nedozvedel základné info (aká sila, koľko obetí? ) a čakal som, že to vo filme niekto spomenie. Nakoniec to spasil až samotný záver a číslo je naozaj veľké-240 000 ľudí. To je kurevsky silné zemetrasenie spracované v solídnom filme. 80%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tak trochu čínská variace na Sophiinu volbu, na níž jsou zajímavé čínské reálie a vhledy do čínského způsobu života, který se zdá být exoticky jiný, ale v prazákladu je stejný jako všude jinde na světě. Film je nabitý emocemi, které, ať se podávají ve vypjatých až exaltovaných scénách, anebo naopak nečekaně střízlivě, vždycky působí přesvědčivě. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Uznávam, bolo to typicky ázijsky sentimentálne, no na snímok sa aj tak pozeralo veľmi dobre. Len škoda toho divného strihu, niektoré situácie akoby ani na seba nenadväzovali, mnoho potenciálne zaujímavých scén (napríklad zvítanie sa s bratom) tu bolo vynechaných a preto ako celok to potom pôsobilo dosť útržkovito s veľkými skokmi v príbehu - nebolo to kompaktné. Ale na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Až se přestanu chovat jako stará želva, možná napíšu k tomuto hebkému smirkovému papíru nějaký delší komentář. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Melodramatické, prosáklé čínskou propagandou ( ale celkem nevtíravě), příliš dlouhé, často patetické ..já vůbec nevím , proč se mi to líbilo. Kecám, vím, prostě a jednoduše mě to přes to všechno dojalo. A jako pietní pocta 240 000 obětem zemětřesení v Ťan-šan to funguje skvěle. Ale neodpustím si jednu off topic poznámku, toho kanadského manžela bych sehrál líp i já, takhle strnulej ksicht nemá ani Marek Vašut :) ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Dostať sa do situácie tej matky, to je moja nočná mora. Námet zaujímavý a aj spracovanie slušné. Ale ja som to bohužiaľ pozerala so slovenským dabingom, a to vám bolo niečo príšerné. Dialógy totálna katastrofa, strašne strojené a neprirodzené. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ustredna zapletka o tragickom odluceni clenov rodiny je super. Trikove spracovanie zemetrasenia je neskutocne posobive. Hereckym vykonom tiez nemam co vytknut. Ale co mi vadilo bol pribeh, ktory obsahoval az prilis vela vaty. Tvorcovia zbytocne az prilis podrobne zobrazuju jednotlive udalosti zo zivota ustrednej rodiny, vdaka comu na mna film miestami posobil ako nekonecna telenovela pri ktorej nedockavo cakam, kedy sa konecne daju vsetci dokopy. Keby bol cely film taky emotivny ako finale, tak by sa jednalo o pecku za plny pocet, ale kedze nie je, tak sa jedna o miestami zdlhavu dramu za 6/10. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tento snímek rozhodně není bez chyb, kdyby jedna chtěla, mohla by začít sepisovat výtky, jenže nechce.. Příběh dívenky, která při zemětřesení uvízla spolu se svým bratrem pod sutinami domu, zaslechla z matčiných úst větu, která ji rozervala na kousky, mě vtáhnul a nepustil.. Přiznávám, že na konci mi tekly slzy jako hrachy.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Po vynikajúcej úvodnej, emotívne a vyzuálne nabitej zhruba polhodinke prichádza pozvoľný pád. S filmu sa začína stávať telenovela s extrémne dojímavými plačlivými scénami a slabými hereckými výkonmi, v ktorých herci prehrávajú čo im sily stačia. Úvodná scéna zemetrasenia je však špičková a v rámci svojho zaradenia jedna z najlepších. Ako celok ale hodnotím nadpriemerne. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Skoda, ze film je tak moc roztahany do osudu postizene rodiny zemetresenim... Osobne podobne velkofilmy moc nemam rad, ale natoceni samotneho zemetreseni se povedlo velmi. Solidni vyprava a herecke vykony. Ti, kteri mluvi o cinske propagande mi je lito, neni o nic vetsi nez ta, ktera se na nas dere denne z medii. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Pokud něco neztratíš, nevíš, co je to ztráta." ----- "Sophiina volba" … za jiných podmínek ... po čínsku. Jak poznamená matku - a jak její dceru ... dítě, které obětovala … které MUSELA obětovat ? Velice realisticky - a přitom komorně pojatý příběh o doživotních traumatech a nenahraditelných osobních ztrátách (i nálezech) se nenásilně prolíná s proměnami velké země v průběhu dvaatřiceti let. Příběh, který neskrývá své emoce - a přitom vás k ničemu netlačí. Nechá vás vydechnout, abyste se s ním srovnali ... abyste pochopili, čím prošlo město - i jeho obyvatelé. P.S.: Nechci se vyjadřovat k určité poplatnosti režimu, neboť skryté i zjevné propagandistické prvky se vyskytují jak v asijské, tak v americké či evropské produkci ... myslím, že si vzájemně nemají co vyčítat. ()

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Reklama

Reklama