Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hořkou komedii o tom, jak těžké bývá odpustit rodičům jejich starostlivost, výčitky nebo nenaplněná očekávání, natočila v ostravské produkci ČT režisérka Lenka Wimmerová. To, co bývá v pozadí, můžeme odhadovat i tentokrát – je to prázdnota v jejich vlastním životě po odchodu dětí z domova, nebo rozčarování z vlastního nevydařeného manželství? Hlavní hrdinka Ivana (K. Melíšková) bydlí sama, bez muže a bez dcery, která je v zahraničí. Trpí nespavostí, jen stěží se jí daří odpoutat se od rodinných křivd i vlastních životních proher. Její dva sourozenci Maruška (P. Špalková) a Olin (J. Plesl) žijí ve velké vile s rodiči. Otec (B. Navrátil) je starý, nemocný, na svoji bývalou kariéru klavíristy dnes už jen vzpomíná. Matka (H. Maciuchová) balancuje často na hraně mezi láskou k manželovi a vztahem k dětem. Faleš, manipulace, teatrálnost aj., jsou její dominantní rysy, i když některé její projevy začneme možná v průběhu děje vnímat s větším porozuměním. Podstatné jsou tři stěžejní okamžiky – tři rodinná setkání (narozeniny otce, pohřeb otce, pohřeb matky), během nichž se vztahy vyhrotí, obnaží a posléze uvolní, osvobodí… Televizní film natočený podle scénáře Alexandry Berkové je také o tom, jak mnoho dobrého či zlého v naší vzájemnosti způsobí úporná snaha udržet alespoň zdání dobrých rodinných vztahů. Láskyplný teror, jehož se obě strany vzájemně dopouštějí, způsobuje, že staré křivdy vyplouvají na povrch i v okamžicích, kdy všichni touží po klidu a smíření. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky podaná analýza porouchaných, ale také se současně napravujících a léčících duší. Alexandra Berková se domohla uměleckých výšin, které režisérka Wimmerová dále rozvinula a výborní herci a herečky dotvrdily. Nejvíce mne upoutaly Melíšková a Maciuchová. Podobné obrazy poučené vzdělávají v lásce, pochopení a pokoře. Všichni jsme jen lidé. Mikrosvět televizní inscenace k takovému (sebe)poznání vybízí. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Narozeninový oběd a smuteční pohoštění. Dva body, týkající se jídla, mezi kterými byly emoce a vazby nejpodařeněji vykreslené. A Klára Melíšková by měla hrát samé hlavní role! :-) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 5/10 Hudba 3/10 Prostředí 4/10/// +Klára Melíšková, kvalitní herecké výkony, bohužel asi docela uvěřitelné a skutečné -slabší hudební doprovod, divný scénář, depresivní nálada snímku/// Když tomuto filmu dáte šanci a nevypnete ho hned po prvních deseti minutách, tak se do příběhu a děje dostanete. Nebude to hned, ale přijdete tomu na chuť. Jenže to nic nemění na tom, že takováto depresivní podívaná i když přesvědčivě zahraná není nic pro moje oči a uši. Navíc některé z herců bych raději viděl ve veselejším filmu. Takže jednou opravdu stačí./// Celkem 48%/// ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto prapodivného dílka si říkám, kde já tu hudbu už slyšela. A ejhle, Lumír Hrma a Tchyně a uzený. Jak je možné, že je toto možné? Jsou i diváci, kteří si takových věcí všímají a já patřím mezi ně. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dusné rodinné drama, nikoli nezajímavě koncipované, ale přece jen v lecčems pouze útržkovité. Některé postavy nemají tolik prostoru, kolik by divák, vzhledem k načrtnutým vztahům mezi jednotlivými aktéry, tak nějak očekával (Olin, Maruška). Přesto platí, že zejména Hana Maciuchová sehrála svou hysterickou a frustrovanou matku se všemi mistrovskými finesami, které této roli náleží. Škoda, že od té doby před kamerou už nedostala podobně zajímavou příležitost. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Lakmusový papírek pro detekci nestandardního počinu – hodnocení buď vysoká nebo nízká, málo středních. Rodina jako základ veškeré lidské tragédie. Vztahy, které nefungují. Lidé, co bydlí spolu, ale radši by žili na jiných planetách. Syrová dramatičnost i směšná komičnost. Precizně vybroušené dialogové výměny. Všechno výborně odpozorované, vyvážené a perfektně zahrané. Z hereckého hlediska je to sice značná dámská přesilovka, ale proč ne? Komedie, která hladí proti srsti. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nespavost je problém. Často ji způsobují stresy ze života. A o tom, jaké překážky musí překonávat hlavní hrdinka vypráví tenhle bezbarvý a všedně zpracovaný příběh. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Sice převztahováno - dvojí potenciální švagrovská vazba Ivy (Klára Melíšková) k Janě (Kristýna Frejová) - ale základní nápad o vyrovnávání se s nepochopením a rozvíjení jednotlivých motivů (nespavost, klavír) působí uceleně. Pěkná kamera, herecky přesvědčivé (velmi dobře zapadá i postava tety Růženy - Zdeny Hadrbolcové). ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Je to paradox. Chtěl jsem si na „rozloučenou“ pustit něco s vynikající herečkou Hanou Maciuchovou (čest její památce) a dočkal jsem se jejího filmového funusu (to nevymyslíš). Největší doménou tohoto filmu je herecké obsazení – jak Hana Maciuchová, tak i Klára Melíšková a Kristýna Frejová podaly velmi slušné výkony. Samotná dramatická zápletka byla zajímavá (celé to působilo tak nějak smutně – prý komedie) – no každopádně v takové rodině bych žít nechtěl – ty vole tam byli skoro všichni totálně na ránu… ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Dramaturgicky i scenáristicky nevyrovnaná a tým pádom podchvíľou nefungujúca mozaika, ktorá sa zameriava na príliš mnoho postáv, čo vo výsledku príbehu neprospieva, ale naopak mu ubližuje. Výsledok pod vplyvom uvedeného posobí ako preplnené rodinné album bez jedinej príjemnej spomienky, bez náznaku pozitívnej emócie. Napriek tomu ide "aspoň" o stopercentnú hereckú záležitosť - asi chodíme s pani režisérkou do rovnakých divadel. Nech žije Dlouhé Zábradlí v Dejvicích. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Hana Maciuchová celkem dlouho jela v prototypu matky ze Samotářů, ale když v tom byla dobrá, tak proč ne. Klára Melíšková cajk, ale ne tak skvělá jako jindy/jinde. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ne všechny rodinné vztahy jsou zalité sluncem. V této rodině to bylo dusivé a ubijející. Materiál přímo pro psychiatra. Ten by si určitě smlsnul na každém z nich. Komediální mi tady bohužel nepřišlo vůbec nic. Hana Maciuchává dokáže zahrát opravdu všechno. Tady mě ta její matka neskutečně štvala. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příznačně české vztahové rodinné drama má své světlé i temnější stránky. 1) Líbily se mi docela svižné dialogy s humornými okamžiky. Zdůraznil bych citlivou režii 38leté Lenky Wimmerové a slušný scénář 59leté Alexandry Berkové (premiéry filmu se nedožila), který vcelku nepokazily ani občasné záchvěvy nudy._____ 2) Rovněž hudba skladatele a zvukaře Lumíra Hrmy (věk nezjištěn) stojí za zmínku._____ 3) Výborná 64letá Hana Maciuchová předvedla zdrženlivé úsporné herectví. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Příijemný a milý film o rodinných vztazích, touhách, zrcadlení svého osudu do dětí. Povedené bylo obsazení a Klára Melíšková již tehdy ukazovala, že je zajímavá herečka. Byť známost na inzerát nedopadla zrovna podle jejích představ. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Figur tam bylo jak na orloji, ale v podstatě příběh o ničem. Ústřední rodinka byla pěkná výstavní přehlídka psychopatů, nechtěla bych být jejím členem. Ale musím zase uznat, že Maciuchová byla přesvědčivá. Pro zajímavost: Vila, ve které se odehrávaly rodinné scénky, se nachází v Hýskově a natáčely se zde také třeba filmy jako Saturnin a Všichni moji blízcí. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace Nespavost na mě působí jako taková malá přehlídka silně narušených mezilidských vztahů v rodině, kterou trochu odlehčuje ironický nadhled a pichlavý humor. Když přihlédnu k výbornému hereckému obsazení v čele s přesvědčivou Klárou Melíškovou a ucházející hudbě, nemám v podstatě žádné výhrady. (80%) ()

sator 

všechny recenze uživatele

Scénář Alexandra Berková a stejně jako seriál Co teď a co potom,ke kterému napsala scénář,je i tento napsán s hlubokou znalostí lidské duše a navíc i zajímavý a místy i zábavný- 100 %. Jinak za režii 100 % za herecké obsazení i výkony 100 %. Od Tv jsem nevstal ani na moment, a to už se mi dlouho nestalo. On tě má rád a tohle ti udělal? Tak mu dej taky přes hubu a máš to...panebože viděno znovu 2021. obřadník: Tomáš Bořil ()

Související novinky

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

16.02.2011

Přemýšlíte, co s načatým březnovým večerem? Chcete si rozšířit své obzory, potkat se se zajímavými lidmi a načerpat atmosféru různých koutů světa? Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi představí… (více)

Reklama

Reklama