Reklama

Reklama

Hanyeo

Trailer 1
Drama / Erotický / Psychologický / Thriller
Jižní Korea, 2010, 106 min

Obsahy(1)

Mladý a bohatý pár si najme mladú slúžku Lee Eun-yi. Muž podľahne jej čaru a vyspí sa s ňou. Uvidí to staršia slúžka, pani Cho, ktorá to prezradí jeho pani. Tá so svojou matkou narafičí nehodu a Eun-yi skončí v nemocnici, kde zistia, že je tehotná. Začne sa hra s vydieraním, avšak Eun-yi si svoje dieťa chce nechať a túži po pomste. (sochoking)

(více)

Recenze (17)

emma53 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle byl erotický film, tak trpím slepotou. Jinak strohý, psychologicky a výborně atmosféricky laděný film s něžnou, milou pečovatelkou, které dal život v jedné rodině tak psychicky zabrat, že to vyřešila pro sebe jediným možným způsobem, ale ten konec bych odstřihla, ten se mi zdál přece jen už přes čáru. Tam Sangovi už došla múza a nebo to psal pod drogama, jinak si to nedovedu vysvětlit. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Dělat děvku, pardon, chtěl jsem říct děvěčku, v rodině prezidenta Hyundaye, je fakt luxus! Mramor i na hajzlu, žrádlo jako z katalogu francouzských kulinářských perverzí, každé ráno poslech bezchybně interpretovaného Beethovena v klavírní místnosti o rozměrech tenisového kurtu. Navíc, když paní domu vypadá jako dawn, co sežral medicinbal, protože čeká dvojčata, tak si holka po večerech i kvalitně zašuká s machistickým patriarchou, který, znechucen z celodenního nucení ostatních ťamanů klanět se až k zemi, hledá vhodné rozptýlení, protože to s ním manželka, kdo ví proč, nechce dělat na břiše. Problém však nastane, jakmile tatík nasmrká služce do gramofónu a ta se rozhodne budoucího viceprezidenta odchovat, navzdory zcela nepochopitelnému odporu manželky a tchýně. A tak se začíná docela slušně pletichařit a intrikovat, holky na sebe vrhají šikmé, nenávistné pohledy chcípajícího basseta a verbal se docela slušně baví, ačkoliv jde o jihokorejský film. V tomto překvapivě pohodovém dramatu se totiž nikde neobjeví ani jeden retardovaný policista s falickým chováním, ani jedna močopudná Sassy kravka a všichni ťamani kupodivu jednají skoro jako spořádaní, logičtí Indoevropané. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Takto by malo vyzerat skutocne naplnenie slova "remake".______ Kim ki-youngov The Housemaid z 1960 je doteraz povazovany za jeden z najzakladnejsich filmov povojnovej juhokorejskej kinematografie. Im Sang-soovi patri vsetka vdaka za to, ze okrem spolocneho zakladneho motivu (sluzka prichadzajuca do noveho domu, kde vdaka zapleteniu sa s panom domu zmeni postupne "bezny" chod celeho osadenstva) je jeho remake uplne inym filmom ako original, reflektujucim sucasnu dobu. Original skrz pribeh sa obracal na jednu z palcivych otazok vtedajsej doby - v povojnovej Juznej Korey, ktora nastupila cestu prudkeho priemyselneho rozmachu a sprievodnym javom hospodarskeho rastu bola aj koncentracia obyvatelov smerom do velkomiest (Soul). Migracia mladych zien z vidieka za pracou a lepsim zivotom do mestych oblasti mala za vysledok, ze vacsina z nich skoncila bud ako kontrolorka v prostriedkoch MHD, alebo ako sluzky v bohatych domacnostiach, prip. rovno prostitutky. V originali predstavuje postava sluzky uz od zaciatku rusivy element, ktoremu fandenie od divaka nie je vobec umoznene. Naopak, "cistejsou" postavou sa javi pani domu_____ Remake reaguje skrz explicitne intimne sceny a otvorenu sexualnu konverzaciu na coraz uvolnujucejsie sa "mravy" v korejskom mainstreamovom filme, kde viacere sceny by boli este par rokov dozadu velke tabu. Pararelne k tomu ako moralne vyprazdneny a zvrateny ukazuje aj zivot najbohatskej vrstvy. Pan domu, jeho pani a jej matka tu vystupuju ako negativne postavy a samotna sluzka minimalne ako moralne ambivalentna.________ Velku pozornost na seba strhava styl filmu. Od uvodnej sceny, vyborne dokumentarne zachycujucej obycajnu neobycajnost jedneho zimneho podvecera v rusnom velkomeste sa nasledne az do zaverecnej sekvencie plnej cynickeho alegorizmu presuvame na pole do posledneho detailu precizne komponovanych zaberov (az s Parskovskym fetisizmom, ktory je polahky mozno u niekym oznacit za manieru). Hlavne sceny z domu tvoria dalsiu postavu pribehu a dokonale navodzuju pocit chladu a odcudzenosti na mieste, ktore by malo predstavovat stastie a teplo rodinneho krbu (aj z toho dovodu je akekolvek pozadie rodiny a jej jednotlivych clenov, ako napr. skadial pochadza ich bohatstvo, redukovane na minimum). Jeon Do-yeon v postave sluzky dokazuje, ze je pravom povazovana za jednu z najtalentovanejsich korejskych hereciek. Housemaid z roku 2010 tak hrde stoji sama o sebe a nie iba ako "modny" doplnok trendu po remaku v sucasnosti. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MÁM STRACH.“... ,,ČEHO SE BOJÍŠ?“ ... ,,JSEM VYSTRAŠENÁ.“ ... ,,TEĎ DO PUSY!“....... /// Tahle práce je S.N.O.N. (strašná, nechutná, odporná a nehanebná). Eun – yi nedělá služku u žádnejch žebráků (ostatně – máte služku?). Nejde ani o dům jako kráva, jako o vyšší společenskou vrstvu. Pan domácí má zálibu v červeném vínu a brzy propadne i kouzlu pozadí služebný. Nadarmo se neříká: ,,CO JE V DOMĚ NENÍ PRO MĚ!“ ... Intriky žen, bohatství mužů a Eun – yi zažívá víc než jen noční můry. Dlouho nevím, jestli a kdo s kým vyjebe. ,,PŘÍŠERNÍ LIDÉ. ASI PROTO JSOU BOHATÍ!“ Pravdou je, že mít dobré srdce ještě nevylučuje možnost pomsty! Příběh řeší (zjednodušeně řečeno) spíš zvrhlost zbohatlíků, než neštěstí druhejch. Ovšem po korejsku. Přestože mě film až tak emočně nevyčerpal, není to špatná dramatická podívaná. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád filmy s erotickými scénami. 2.) Mám rád filmy o potratech. 3.) Zjistím, jak vypadá novodobá korejská čarodějnice. 4.) Mám rád remake. 5.) Thx za titule ,,ZuzanQa“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá thrillerovo ladená dráma. Má dosť dobrý príbeh o slúžke, ktorá prijme možnosť pracovať pre bohatú a vplyvnú rodinu, ktorú okrem úspešného muža tvorí aj tehotná manželka a dieťa, ktoré si ju hneď obľúbi. Lenže keď časom medzi ňou a mužom začne milenecký pomer, ona otehotnie, čo sa manželke a jej mame nepáči a tak musí čeliť ich hrozbám. Spracovanie sa mi páči, síce to nie je ničím výnimočné, celý dej je dosť jednoducho podaný bez žiadnych výraznejších línií, podobne sa tu nenachádza ani moc nápadov, všetko to ide približne tak, ako sa aj dá očakávať, ale nemám s tým väčší problém, pozerá sa na to dobre. Prvá polovica sa venuje ešte na prvý pohľad ideálnej rodine, v ktorej si ale muž začne s hlavnou hrdinkou, v druhej už ona musí čeliť nátlaku a už to získa aj pár thrillerových prvkov, takže skutočne je to až moc priamočiare, ale hlavný dej je dobre podaný, získala si ma postava druhej slúžky, zaujímavá je aj tolerancia manželky a jej matky, je sa na čo pozerať. A síce záver pôsobí dosť zvláštne, ale aspoň celkom zaujme. Film je aj celkom eroticky ladený, hlavne prvá polovica obsahuje pár priemerných erotických scén. Herecké obsadenie je na tom dobre, Jeon Do-Youn v hlavnej úlohe, ktorá aj na základe predchádzajúcich úloh do tohto sadla, nesklame ani Lee Jung-Jae, ktorého postava ale prekvapivo nemá až tak moc priestoru, ako by som čakal a bavili ma aj zvyšné ženské postavy. Réžia a technická stránka nie sú ničím výnimočné, hlavne žáner thriller mohol byť výraznejší, priestor tu na to bol, ale na ten slušný štandard to stačí. Originál bol rozhodne o dosť kvalitnejší, ale zároveň aj výrazne iný, takže toto je prakticky úplne iný film a keďže ma bavila aj táto verzia, nemám dôvod dávať horšie hodnotenie. 70% ()

balone 

všechny recenze uživatele

Když jsem dokoukal (tedy po nějaké půl hodině proklikal na konec) na film, řikal jsem si, co má vlastně s originálem společné? Název, herečku? Postrádá to spoustu vlastností, čím se stal originál The Housemaid od Kim Ki-younga již kultem. Jen velké řeči, obří dům, spousta šperků, nahá těla, drahé šaty, tímto se dá asi celý film popsat. 30% ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Občas je tam sice cítit jakýsi režijní záměr, ale celkově jde o strašně slabý film, jehož postavy se pohybují ve vzduchoprázdnu a přestože by měly procházet určitým psychologickým vývojem, jednají docela iracionálně, nelogicky a tudíž nepochopitelně. Alespoň načrtnutí základních charakterů chybí a přijde mi, že více pozornosti bylo věnováno samotnému designu filmu, než jeho scénáristické přípravě. - - - Hanyo je přesně tím snímkem, který se do hlavní soutěže v Cannes dostal pouze díky jménu režiséra a zemi původu, nic víc za tím opravdu není. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Trapas. Názvem a základním tématem "Hanyo" bezostyšně vykrádá o padesát let starší jihokorejskou klasiku, ale bez psychologicky hodnověrných charakterů a zachycení sociálních rozdílů, které nenahradí design prostředí a záběrů. Ve výsledku povrchně vykalkulovaná záležitost, tvářící se jako výkladní skříň životního "stylu", kde postavám chybí logikou motivované chování a osudový rozměr. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Jak z amerického filmu... Atmosféra je tíživá, všichni jsou skety a celé je to nějaké takové mdlé. Hlavní hrdinka je husička, která nad věcmi nepřemýšlí a roztáhne nohy, jakmile jí někdo podá sklenici vína. Její šéfová je správný majordomus a slyší každou myš, jež v domě utrousí bobek. Zbohatlická rodina představuje zkrátka zbohatlíky bez skrupulí, pro něž není nic svaté. Nejsem si jistá, jestli se dalo ze snímku vydolovat ještě o trochu víc, ale zřejmě ano. První půlka se nese v oné težké atmosféře budoucího. Zato druhá půlka sklouzává k nepěkným jednoduchým řešením. Povedl se výběr herců, ale jinak je to takové... průměrné. ()

Anet21 

všechny recenze uživatele

⚪Originál som nevidela a podľa popisu ani s týmto filmom nemá veľa spoločného, no tu ide o typický príklad kórejskej sociálnej drámy, ktorá je chvíľku aj thrillerom a chvíľu sa hrá na erotiku (asi v dvoch samoúčelných scénach, ktoré už klasicky kórejsky vôbec nemuseli vo filme byť).⚪Atmosféra na začiatku filmu je výborná, poteší fajn kamera a predovšetkým výber hlavného interiéru panského domu, no po úvodných asi 40 minútach sa stráca prakticky čokoľvek - dynamika, logika, snaha diváka sledovať ďalej, iba sa zase rozrastá typická kórejská ,,chobotnica" intríg, v ktorej jeden intriguje cez druhého, druhý cez tretiu a tak dokola. Ako v telenovele. A to sa u nás smejú Argentínčanom.⚪ Všetko sú neľúbivé postavy, čo samé o sebe nevadí, na druhej strane tu by scenárista aj chcel, aby divák hlavnej postave fandil, alebo ju aspoň ľutoval, čo pri jej naivite a blbosti naozaj nejde.⚪Strieka z toho čistý pátos a čistá samoúčelnosť, takýchto podobne ladených filmov Kórea vyprodukuje ročne desiatky, otázka je, koho ešte dokážu zaujať. Teda či vôbec diváka, ktorý už ich mustru dobre pozná. Dve hodiny zhustenej nudy, peknej kamery a fajn klavírnej hudby.⚪Inak, prísť za mnou taký slizký pes (herec pôsobil fakt nechutne manipulátorsky) s vínom ako za hlavnou hrdinkou, prisahám, že by som to riešila ručne - stručne a film by mal 20 minút :D⚪ ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Psychologický film, který asi nepatří do kategorie erotických, ale jako thriller to funguje. Musím vyzdvihnout vizuální stránku věci, která byla oku lahodící na interiérový film. ()

Al44... 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama o osudech služky, pracující v domě bohaté, "aristokraticky" žijící rodině. Film se mi zdál poutavý od samého začátku, z některých scén běhá mráz po zádech. Samotné finále je sice trochu nelogické a přetažené za vlasy, ale má návaznost na úplný začátek filmu a tímto způsobem ho jakoby doplňuje. Hlavní plus snímku je ten fakt, že hlavní postava filmu není typickou kladnou ani zápornou postavou. Jedná často velmi instinktivně a nepředvídatelně, téměř vždy však bez využití rozumové složky. Typická "love or hate" postava. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Uff, tak tohle má naběhnuto do "červenýho" hodnocení? Zvolený téma bylo sice docela zajímavý, jenomže jeho zpracování proběhlo hodně nudnym způsobem. Děj se až moc pomalu táhnul a scházelo mu větší tempo nebo napětí. Zaujalo mě akorát svérázný vyřešení situace (hlavně jeho provedení), který zvolila na konci hlavní hrdinka. Jinak neni moc co chválit, snad jenom technický provedení. ()

Sicilius 

všechny recenze uživatele

Příběh netypické šloužky pracující u boháč. A protože jedná bez rozumu, intuitivně a na popud ostatních, tak skončí tam kde ji chtěli. ()

Reklama

Reklama