Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Videa (14)

Trailer 3

Recenze (1 246)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že nepochybný potenciál tohohle projektu nakonec trochu dojíždí na málo invenční práci s hrůzou a strachem. Nenechte se mýlit. Pennywise je skvělý a pár lekaček opravdu vydařených. Ale Muschietti působí dojmem režiséra, který má na vytváření napětí málo času a trpělivosti, takže volí zkratky a navíc řádně oldschoolové. Bohužel Pennywiseovo vyskakování ze všech koutů plátna se postupně přejí a člověk pak jen nostalgicky vzpomíná třeba na mistrovskou stavbu zdánlivě nekonečného pekelného teroru v druhém Conjuring. Podobně filmy jako It Follows nebo Get Out vytváří z hlediska režijního dost nelítostný kontrast k téhle solidní rutině. TO ale exceluje skvělými postavami a inteligentním obrazem dospívání v indiferentním a nebezpečném světě. S figurami se dá velmi snadno identifikovat, film je vtipný a poetický, v něčem evokuje Stand by Me. Zároveň chytře hraje na trendy noty 80s nostalgie, škoda, že ne tak rafinovaně jako Stranger Things. Klub nul přiroste rychle k srdci, atmosféra Derry je patřičně tíživá... nicméně vtíravý pocit, že TO mohlo sáhnout ještě hlouběji do podvědomí, přetrvává. Musím nicméně bez mučení přiznat, že se těším na druhý díl. První kapitola patří rozhodně mezi lepší kingovské adaptace, ale když člověk vidí to množství nahromaděného talentu, je mu jasné, že mohla a měla patřit mezi nejlepší. A to se nestalo... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keby mi bol niekto niekedy povedal, že bude jedného dňa, adeptom na horor roku, príbeh, ktorého základy budú položené na nerovnom boji medzi partiou teen lúzerov s klaunom, nadobudol by som dojem, že dotyčný prepadol záľube konzumácii narkotík či pančovaného alkoholu. Lenže ono je "TO" vzhľadom k našlapanému tempu hneď od úvodu, s množstvom atmosferických pasáží, doplnených o nejednu lakačku, vtipných gagov, odkazov na kultovú sériu "Nightmare on Elm Street", v neposlednom rade s dokonalým castingom (!!!) hlavných hrdinov, aký si ja nepamätám, skrátka "TO", čo od horor žánru očakávam najviac. Zábavu prepojenú so všetkým, čo má takýto žáner ponúknuť. "TO - TO" je skrátka doposiaľ horor roku, pričom aj keby nebol, Ja mám po neuveriteľne dlhej dobe ďalší top horor do zbierky. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $327,481,748Tržby Celosvetovo $700,381,748Tržby za predaj Blu-ray v USA $24,535,017Tržby za predaj DVD v USA $17,948,584║ Retro patina 80.rokov a Stephen King začínajú byť v kurze. Po seriály Stranger Things tu máme ďalší podarený kúsok. Horor bez jedinej známejšej tváre sa stane megahit, prekoná vo svojom žánre rekordy, sila. Režisér Andy Muschietti to prevažne dosť ustojí a dávky strachu, hrozy, brutality tu máme v primeranom tempe. Je na čo pozerať, dejovo svižné, mladé osadenstvo to zvláda. Podmanivý vizuál a potešia slušné masky a triky. /85%/ ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jako mysteriózní thriller dobrý, ale hororem bych to opravdu nenazývala... Říká mimochodem někdo, kdo na podobné filmy nekouká, protože je srab. A já se obvykle nerada bojím. Obrovský hype okolo filmu mne ale neponechal chladnou a tak jsem tomu dala šanci. Je to vlastně zvláštní, protože mne klauni opravdu děsí, ale tady jsem se nebála ani jednou! Nicméně mne zaujal příběh a dětští herci. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dětská dobrodružství s nádechem osmdesátých let započal před pár lety Super 8, ale na plno to rozjel až seriál Stranger Things v roce 2016. Rok pak trvalo, než to po komerční stránce vzorově využili i u filmu To. Ten toho využil opravdu se vší parádou, protože, co jsem četl, tak se z něj stane asi komerčně nejúspěšnější americký horor vůbec. A přitom bych osobně ani neřekl, že se jedná o horor. Dobře, začátek je trošku drsňačina, ale zbytek je úplně klasický dětský letní dobrodružství, kde si s castingem poradili úplně dokonale do posledního detailu. Popravdě mi ta parta až moc připomínala partu v Stranger Things. Jedna holka s klučičím střihem, jeden intoš, jeden ukecanej, jeden černej a tak dále. Na druhou stranu mi ale vůbec nevadí, že tvůrci tuto fungující myšlenku využili a představili právě v To. Naopak. Trošku mi ale po pravdě vadilo, že řada lekaček tu byla až moc umělých a na oko. Po shlédnutí jsem ale usoudil, že jsem vlastně nekoukal na horor, jako spíš na dětské dobrodružství a jako takové jsem si to užil opravdu perfektně. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (113)

  • Na začátku filmu, kde Georgie (Jackson Robert Scott) jde vypouštět papírovou loďku, stéká voda u chodníku od domu směrem doleva. V dalším záběru ale pouští loďku a běží za ní opačným směrem. (moukey)
  • Dva týdny předtím, než začalo natáčení, se museli herci poznat, aby přátelství jejich postav ve filmu působilo reálně. Společně chodili na jídlo, jezdili na kolech a hráli různé hry. Představitel Billa Jaeden Martell řekl, že se sobě dívali tři minuty v kuse do očí. „Byli jsme jedna velká rodina,“ dodal Martell. (ČSFD)

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama