Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 246)

mortak 

všechny recenze uživatele

Snaha dostat do filmu vícero rovin z knihy se cení, ale i tak je vidět, že scénáristé škrtali, kde mohli, a poslední třetina je až moc uspěchaná. King do knihy dostal maloměsto se vším všudy, ve filmu zbyly jenom dětská traumata (předkládaná s nezvyklou otevřeností na mainstream) a Pennywise (který hned v první scéně kraluje). Ovšem film dělají herci, a tady se povedl skvělý casting. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí trailerů jsem měl jistý pocit a teď, když jsem konečně dočetl knihu a podíval se i na film, musím říct, že se rozhodně jedná o jednu z nejlepších filmových adaptací románu Stephena Kinga. Ano, více jak tisíci stránkovou knihu do čtyř hodin nenacpete (druhá kapitola teprve přijde), ale z filmu je opravdu cítit atmosféra města Derry jako z knihy. Dětské postavy tu jsou díky hercům i scénáristům ztvárněny úžasně a celý film by klidně mohl stát jen na nich. Casting se v tomto případě povedl opravdu na 100 % a to platí i pro dospělé herce, včetně Pennywise. Poněkud mě ale překvapilo, že film až na minimum scén vlastně ani není hororový. Přesto je ale dost napínavý a při scénách s Pennywisem vám stejně nejspíš bude běhat mráz po zádech. Velmi dobrá je tu i hudba a vůbec i práce s kamerou a se světlem. Celkově můžu říct, že tento film je prostě hezky natočený. Jen teď trošku doufám, že pravé Pennywisovo "eso v rukávu" si filmaři nechávají pro druhou kapitolu, protože jestli ano, tak ta skutečná hrůza ještě ani nezačala. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Atmosféra budována dobře, scénář podle mě s knihou zametl až příliš. Chápu, ale nestrávil jsem to. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Kdo mě zná, ten ví, že mě horory neděsí. Tedy, to jsem o sobě tvrdil, nebo to tak bylo, nebo jsem špatně chápal slova horor a strach. Však teprve toto byl první film, který mě donutil v baráku rozsvítit každé světlo, jelikož jsem byl nervózní, že přijde Bill Skarsgard a s úsměvem na tváři mi uhryzne ruku, nohu, pusu, nebo že přijde přestrojenej za školu a sežere mě tak jako tak. Každopádně to bude strašlivě děsivé. Teď když jsem se už trošku probral (i z jeho megagigatanečku, který mi hlavu zamotal o to víc), jsem se rozhodl napsat toto. Film je to rozhodně zajímavý, natočen zábavným tempem a poctivým řemeslem, které sálá z každého jednoho záběru (kde se perfektně pracuje s clonou, která je moc pěkně ostrá - až na temný konec, ve kterém není téměř nic vidět). Herci mi i přes jejich označení ,,dětští herci'' překvapivě nevadili a perfektně tam pasovali a skvěle hráli - jen se mi jejich vzhledem nechtělo věřit, že jim je už 13 (ale to mám vždycky). Rozhodně z nich chci ale upozornit na postavu Ritchieho, jehož herec, hlášky, linka... všechno tam perfektně sedí a tvoří z něho jednu z nejlépe napsaných dětských rolích v kinematografii za dlouhou dobu. Teď ale jedna taková menší vsuvka!: jak je u mě (občasným) hororovým zvykem, tedy smutek projevený slzy, se projevil i zde! Zaprvé na začátku kvůli Georgiemu (osobní důvody) a za druhé kvůli postavě Jeremyho Raye Taylora, jehož první zjevení na scéně (tlouštíci, keří se snaží o něco na čem jim záleží mě vždy bůhvíproč dojme) mě tak nějak dojmulo (což možná zní divně, ale holt to tak mám). Jediné, co už asi můžu říct, jsou minusy, kterými jsou občasný zkratkovitý scénář s občasným nelogickým přemýšlením (které naštěstí není tak časté jak u jiných hororů) a závěrečná romance, která není nijak vybudovaná. Stephen King je knižní božan, s neuvěřitelnými náměty a občasnými povedenými adaptacemi, ve kterých lze i jeho rukopis silně poznat. A toto je velice (i přes mou nevědomost ohledně knihy) povedené a silně Kingovské (,,Copak jsi neviděl, jak mi ráno tekly zvratky i nosem'' - typický příklad Kingovi knižní mluvy a nechutnosti). Děsuplný zážitek, u kterého jsem už podle kámošova popisu ,,posereš se a tři týdny se nevyspíš'' mohl očekávat, že budu řvát ,,k*urva, ne, nelez tam, no ty vole to je v p*či''. Tímto uděluji 7,5/10 ()

charge 

všechny recenze uživatele

První polovina vypadala velice nadějně a já se těšil na každou další scénu ať už jakýkoliv linky - To, parta Nul, sígři od Henryho Bowerse - ovšem zhruba od půlky začne děj uvadat a i když se nuda vyloženě nedostaví, divák nemá pocit gradace a Kingovu tolik typickou atmosféru, která byla dosažena i v těch nejhorších filmových, televizních či video zpracováních, jsem tady taky hledal marně, byla zde víceméně jen v náznacích a film víc připomínal lekačkovou duchařinu, navíc děsivost scén hodně kazí jejich digitální úprava a zvolená nikterak zajímavá hudba, která toho moc nepodkresluje a celkově nenadchne, díky tomu všemu dohromady pak To jako horor příliš nefunguje. Taky mi chvíli trvalo, než jsem se zorientoval v postavách, resp. ohledně Stana a Eddieho, kteří stejně jako Mike s Richiem dostali velice málo prostoru na nějaký projevení jejich charakterů, vše se točilo jen kolem Billa, Bev a Bena a rodinný zázemí postav bylo vyobrazeno předevšim u Bev, velice střídmě pak u Eddieho, Billa, Stana, taky Henryho a jinak nic, což mi zde taky dost chybělo a To zde bylo vyobrazeno často jen jako chlap v kašparským kostýmu, oproti první verzi, ve který bylo skoro vždy vidět a slyšet i něco nadpřirozenýho za hranou a to nejen u Pennywise. Kdybych měl hodnotit jen první část verze z roku 1990, tak můžu s klidem říct, že se mi v mnoha ohledech líbila víc (druhá část předevšim v závěru film degradovala) - hudba perfektní, scény mrazivý a mnohem věrnější vyobrazení postav z knižní předlohy, u remaku scény spíš jen zábavný, nebo lekavý a hudba až příliš tuctová. Určitě se jedná o lehce nadprůměrnou podívanou a některá zpracování nápadů nejen z knihy byly též na úrovni, avšak ne nijak zvlášť lepší, než v předchozí verzi (kanál, koupelna). // Po druhým shlédnutí dávám hvězdu dolů, strašidelný to neni vážně ani trochu, dětští představitelé až na Beverly otravní obzvlášť únavnej "hláškař" Richie (nesrovnatelný s energickým Sethem Greenen) i s jeho trapnýma lupama, kterýho akorát všichni okřikujou a sami vymyslej leda tak hovno, necharizmatickej Bill, Ben průměr, Eddie dejme tomu, ostatní jen do počtu a parta celkově nesoudržná. Hodně se povedla postava Henryho i s jeho šílenstvím, ale ta byla vydařená i v první verzi, spíš lepší a vydařily se i vedlejší postavy jako fotři Bev a Henryho, nebo pedofilní lékárník, ale co se týká Belche tak zde tragédie, zjev původního Krkouna a jeho říhání, to zkrátka nemělo chybu. Pro srovnání: kanál byl zpracován v obou verzích dá se říct dobře, ale když si srovnám třeba malomocnýho a scénu kdy se Benovi zjeví na hladině jeho zesnulej otec - veterán z Koree, je jasný v čem se oba snímky zásadně odlišujou - mysterium versus zábava. 55% ()

Deyw 

všechny recenze uživatele

hele vole zacatek bomba jak vole na nej mluvi humorne a pak vazne a slinta u toho atd..pak ho tam totalne rozmrda a ta hudba dotoho jak to slapalo dunelo atmoska jak pica! ocekavani velky..pak smradi sikana - nepochopitelny picoviny lekacky v knihovne v kostele..z niceho nic si rikas jebnuty mestecko vooe lidi pici..pak zase klaun atmoska hudba duni epik jak krava (stim negrem u dveri) pak sracka vole nejaka sikana buzici nepochopitelny zbytecna cast filmu..pak snaha o vysvetleni proc se to deje ale uplne k hovnu vubec nevim proc ten klaun zere deti proc nehraje na klavir treeba..hovno vysvetleni..pak decka kecy hovno nic pak dou do baraku kde atmoska zase slape duni a je to bozi a ja si rikam aby to vydrzelo ted treeba 5min tempo napeti jenze to utne hned a nic..pak vole smradi se rozhadaj a cekal sem ze to skonci..napsalo to zari a jede se dal a vole ted se smradi daj dohromady a dou do stuny tak si rikam pico ted to pride kdyz to ma 80% a zase kouskama epik napeti duni to jako svina chci to a zase to skonci a vole klaun zaleze do dalsi studny..pak kokoti se porezou a podaj ruce pritom staci rict jo..no a konec vole part1... furt sem jakoby vole cekal na vystrik a ono nic..takovy vole jakoby dobrej klaun mega mazec atmosfera a hudba u nej..brutalni tempo u klauna..ale vole furt cekas na meco a ono to tam nebylo..sem rozpolceny ztoho..ale ten klaun byl kurevskej! jakoby respektuju ze je to podle predlohy a drzel se toho - proto ty nudnejsi mista - klaun epickej, hudba epicka, decka - stranger things like..stopaz moc dlouha nudny mista..ale je to tak mezi 3-4, ale ze sem na tom byl v kine se zdejsim hororovym expertem, tak tomu musim lousknout 4 a tesim se a dalsi cast! ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Původně jsem na TO ani nechtěl jít, ale nakonec ve mě ten obrovskej hype kolem TO vzbudil zvědavost.. knížku jsem nečetl a původní verzi jsem viděl kolem roku 2000, takže si jí už vůbec nepamatuju.. TO má skvělej začátek, děsivou hudbu a místama i dobrou atmosféru, ale problém sem viděl v tom, že tam podle mýho názoru bylo až moc hluchejch míst.. Pennywise mohl dostat víc prostoru.. jestli něco u hororů nesnášim tak to je když se při nejmenším jednu třetinu stopáže nic neděje.. konec dobrej, ale jako celek mě TO mírně zklamalo.. znova bych na TO do kina nešel.. slabší čtyři.. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Mám trošičku dojem, že jde hlavně o to vytřískat prachy na vlně popularity hrůznejch/strašidelnejch klaunů, kteří jsou teď v módě a hodně se o nich mluví v médiích. Proto se vrátili ke Kingově předloze, kterou kdysi už televizně dost hrozně zpracovali, i když Pennywise nebyl vůbec špatnej. Avšak Pennywise z nového It je mnohem temnějsí - to je jak kdybyste srovnali Batmana a Batmana. Taky jde vidět, že doba pokročila, efekty, triky a krvárny jsou na úplně nové úrovni. Takže tady bych nic nevytýkal. Ale ty děcka - myslim, že výber herců se moc nepoved a v tom televizním zpracování z roku 1990 byli dětští herci mnohem sympatičtější. Jsou ale dvě výjimky - možná to bude znít úchylně, ta zrzavá pihovatá holka Beverly (Sophia Lillis) je krásná a musím říct, že i sexy a to jí bylo teprf 16 let, ale holt je to typ holky, který se mi dycky líbily. Předpovídám (a přeju) jí velkou budoucnost. Druhej povedenej výběr byl sprostej hláškující brejlovec v podání Finna Wolfharda. Ostatní mi tam vadili. Myslím, že tvůrci nejsou žádní matlové a s předlohou si pěkně pohráli a nijak jí neuškodili. Ale myslím, že ta bublina kolem filmu je až moc nafouklá. Prostě to není nic, kvůli čemu by se měly přepsávat dějiny. Je to ale docela slušnej horor, kterej mě spíš potěšil, než nasral. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Módní žánr hororu pro dvanáctileté děti má další přírůstek. Tenhle film nemá dobrý scénář, postavy jsou neživotné a celé to vůbec nedává žádný smysl. I Stranger things jsou lepší, toto je jen jejich klon. Nuda to byla veliká. 50% ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOUR HAIR IS WINTER FIRE. JANUARY EMBERS. MY HEART BURNS THERE TOO! Parádní vizuál, i když CGI bylo moc okaté. Ve filmu se stále někdo ztrácí, umírá a nikomu to nepřijde nijak divné nebo šokující a i když všichni ví, že v děsivých situacích se má držet po spolu, tak stále nepochopitelně někdo utíká na jasnou návnadu. Navíc se stále, až na pár výjimek, parta vydává na nebezpečná místa s holýma rukama. Tolik k negativům. Pozitivní je rozhodně herecké obsazení party a klaunův smích, který mi připomínal Formanova Mozarta. Temný příběh mrazí a To má hlad. AND NOW I'M GONNA HAVE TO KILL THIS FUCKING CLOWN!!! ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Na jedničku mě nalákal až trailer na dvojku, ale když hned v prvních minutách vcucne klaun malé dítě do kanalizace, tak jsem toho začal trošku litovat a nepřestal jsem litovat vesměs celý film. Děti ve filmech mohou být i dobře zakomponovaní jako v Super 8. Tady se ztrácí děti, nikdo to pomalu neřeší, odkud se klaun vzal se nijak nevysvětlí. Konec zvláštní. Předlohu už nemám tím tuplem načtenou, což se odráží v hodnocení. Aspoň ta osmdesátková atmosféra dýchá se všech stran. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl celý film (vynechejme fakt, že má jet podle knihy) v duchu úvodu, byla by to bomba. Prostě jen horor o klaunovi z kanálu, který požírá děti. Do toho slýchávání hlasů mrtvých děcek, nacházení jejich mrtvolek v kanálu,  něco ve stylu scény s jedním ze šikanátorů. Nic navíc nebylo potřeba, celé strašení si bohatě vystačilo se zlověstným Pennywiseho kukučem lákající svoji oběť. Bohužel se to zvrhne (nevím jak moc podle knihy) v plácání všeho možného s hromadou typově rozdílných bubáků a ve výsledku to absolutně neví, čím chce být - jestli vyvražďovačkou s démonickým klaunem, duchařinou se zhmotněnými nočními můrami, nebo jen dramatem o šikanovaných, zneužívaných dětech. Maglajz. Technicky je to zpracováno skvěle, ale je tam toho prostě moc. Šikana byla přes čáru, to už bylo na regulerní volání policajtů a kluci to řeší jen házením kamenů nebo utíkáním? P.S. Co má furt King s těma partama děcek + šikanou? Nemá to v knihách nějak často? Mindrák z vlastního dětství? ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Je to hodně dobré. Možná to na pět hvězd není, ale já si nemůžu pomoci. Adaptace je to relativně zdařilá a poměrně věrná. Zpětně můžu říct, že jsem dostal přesně to, co jsem chtěl. Asi by se pár detailů dalo vytknout, ale proč bych to dělal? Pennywise je dokonalý (jeho strašení se neopakuje a je pořád originální; Bill Skarsgård to zvládl naprosto s přehledem), atmosféra je dokonalá (ano, takhle nějak jsem si Derry a hlavní hrdiny představoval), napětí je skutečně napínavé. A to obsazení - to, že by si dětští herci tak skvěle sedli, jsem viděl naposledy ve Stranger things. A u jména Sophie Lollis si budu muset udělat tlustý vykřičník. Ty její rusé vlasy a neodolatelný úsměv mi v hlavě zůstanou ještě hodně dlouho. Bavilo by mě se na to stejně dívat, i kdyby tam žádný klaun nebyl. Ty vzájemné vztahy a přátelství mezi partou… věřil jsem jim každé slovo, a opravdu jsem se o ně bál. Překvapivě hodně humoru, který je tak akorát (na odlehčení). Není to tak syrové jako kniha, to je ale pochopitelné, a nemá cenu to řešit. Prosím, prosím, ať vznikne i druhý díl. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Tak to bol mrazivý zážitok. Neverím tomu že to bude doma "po druhé" tak mocný zážitok ako v kime, no isto sa k snímku ešte vrátim. Tak isto aj ku knihe. Čo dodať. Filmil si držal slušné tempo. Na mňa osobne dýchala mrazivá atmosféra, škoda len že sa vo finále napätie a "temnota" nevyhrotila ešte vyššie. Kamera úžasná, kiežby takto vyzeralo všetko čo filmový priemysel pustí vom k a divákom :) Pre mňa ako diváka čo o IT nevedel nič, videl len trailer obrovské prekvapenie! 90% PS.... Kapitola 2há povinnou kinozastávkou :) ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Ani nie čistokrvný horor ako skôr fantazmagorická coming-of-age story, plná metaforického bubáčenia, kedy divák tuší, že pod každou nechutnosťou je ukrytý hlbší psychologický význam. Natočené moderne, vizuálne atraktívne, s veľmi dobrými detskými hercami a perfektným Skarsgardom. Pennywise sa objavuje akurát, aby sa neprejedol. Skutočne napínavých či desivých hororových scén minimum, vlastne asi ani jedna. To je skôr pop-horor, napĺňa základné vlastnosti svojho žánru, ale cieli ďalej - na ľudí, ktorí sa nepotrebujú v kine potiť strachom a stačí im občasný slabý mráziček na chrbte. Teda aspoň dúfam, pokiaľ sa tvorcovia snažili o hustý horor, netrafili ani omylom. Napriek tomu, že knihu som nečítal, je evidentné ako zosekaný film oproti predlohe je. Postavy sú načrtnuté slušne, ale často extrémne skratkovito. Pozitívom a pridanou hodnotou je, že deti majú natoľko rôznorodé povahy a backstory, že analyzovať by sa film a jeho psychológia dal do zblbnutia. Škoda ale, že mesto Derry nemá žiadny ksicht, nevidíme žiadnu reakciu ľudu na kvantum miznúcich detí a škoda, že dospeláci sú len dvojrozmernými karikatúrami (možno aj v predlohe, neviem). 135 minút a film ledva utiahol svoju základnú dejovú kostru. Evidentne by sa bez problémov dala prihodiť aj ďalšia pol hodina, ale netuším kto by bol schopný ísť si do kina sadnúť na trojhodinový kvázi horor o dospievaní a boji so strachom a traumami. Každopádne vďaka psychologickej rovine, klaunovmu veľmi podarenému dizajnu a dobrým postavám sa jedná na žánrovom poli po dlhej dobe o niečo zaujímavé. Príkladne Wanov Conjuring strašil nápaditejšie a efektívnejšie, ale postrádal akýkoľvek druhý plán, či snahu byť niečím viac. Verím, že To malo v duchu Kingovej rozmáchlej predlohy väčšie ambície než byť len sezónnou žánrovkou. Nevychádzajú na 100 percent, ale snaha sa cení a dvojku určite vidieť chcem. Škoda, že od projektu odišiel Fukunaga, mohol pomôcť filmu, aby na ten vyšší level bez výhrad doskočil. ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama