Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 246)

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Presne ten postavami hnaný, príbehovo sústredený a zábavno desivý horor aký nám v kinách posledné roky chýbal. Knihu to adaptuje v mnohých ohľadoch perfektne, vypustilo to nadbytočné Kingove excesy a dramaturgicky prispôsobilo tak, aby sa to dokonalo zmestilo do tých 135 minút a naozaj ani na chvíľu nenudilo, čo je vzácnosť. Naviac je to perfektne obsadené jak deťmi tak Skarsgardom čo je polovica kúzla u materiálu, kde sa bez stotožnenia s postavami nedá pracovať s diváckym zážitkom. Preto sa celkom desím dospeláckej, nudnejšie napísanej dvojky, prvá polovica je totižto ideálna desivá hra so strachom a fajn coming of age story. Ale budem veriť tímu, ktorý nám priniesol malý zázrak: pozerateľnú adaptáciu (najrozsiahlejšej!) Kingovky. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Osobně mohu konstatovat jen nadšení. Po velice dlouhé době jsem viděl horor, u kterého byly lekačky správně dávkované a přesto, že mám původní verzi shlédnutou asi 10x, tak jsem byl po celou dobu napjatý jak struna. Oproti původní verzi má tato ještě bonus navíc a to humor a v kině jsem se ujistil, že vtipné to nepřišlo jen mě. Celkový zážitek z kina, kdy celý sál nadskakoval děsem a během chvíle se celý smál, celkovému dojmu dodal plusové body. Další skvělou věcí bylo obsazení dětských rolí. Mě osobně většinou dětští herci nesedí, ale všichni mladí herci z tohoto filmu byli tak skvělí a přirození, že jsem jejich postavy začal mít tak rád, že jsem o ně měl po celou dobu i strach. Až mi je líto, že kapitola dvě je už o dospělých a tito mladí již nebudou mít žádný, v lepším případě malý prostor. Přesto se již nemohu dočkat pokračování... ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem hodně a nakonec jsem to i dostal. To je legendární knížka, kterou jsem ještě nečetl(v nejbližší době napravím) a ani jsem nevěděl o čem to je. A o to více jsem si To užil. Bylo to pro mě hodně příjemná změna, když jsem si nezjišťoval o čem film je, a jen jsem se nechal unášet parádní marketingovou kampaní, která mě dotlačila do kina. A jsem za to rád, jelikož jsem dostal parádní film. O To se mluví hlavně v souvislosti, že je to horor a lidé ho popisují jako Stůj při mně a Stranger Things s výraznějšími hororovými prvky. S oběma názory souhlasím, jen bych To nechtěl brát primárně jako horor. Mě To spíše připomíná sociální drama a thriller, než vyloženě čistokrevný horor. Samozřejmě, že na spoustu hororových a strašidelných scén dojde, ale z mého pohledu film mnohem více funguje v tom civilním pohledu na děti a jejich problémy s dospívání(šikana, ztráta bratra, zneužívání). Režisér Andy Muschietti odvedl výbornou práci. Jeho režie je klidná a nikam nespěchá, pečlivě budu atmosféru, staví na postavách a nedělá laciné lekačky. A hlavně má krásné vizuální cítění. Přelety nad městem, hrátky se strachem, soundtrack, kamera, zvuky. Prostě si Muschietti velmi dobře ohlídal film, aby šlapal. To má hodně velkou výhodu v tom, že sehnalo parádní herce do dětských rolí, který jsou sympatický a celý film táhnou nahoru. Lieverher je jako hlavní postava velmi dobrý a krásně prodává motivaci své postavy. Sophia Lillis jako Beverly si krade desítky scén pro sebe a je skvělá. Jeremy Ray Taylor jako Ben je zajímavá postava a mile mě překvapil. Finn Wolfhard sympaticky hláškuje a odlehčuje atmosféru. A i zbytek dětí je fajn, jen nemají tolik prostoru. Nakonec jsem si nechal Billa Skarsgårda, který podává opravdu povedený výkon, ze kterého místy mrazí. Jak už jsem psal, režisér umí pracovat s atmosférou, s lekačky a hororovými momenty, což předvede v několika scénách(úvod, šikana Bena, kanál, knihovna, koupelna, garáž, návštěva domu a prakticky celé finále). Jediné co mě na To vadilo, bylo to, že mě tam spoustu věci "jakoby" chybělo. Je to samozřejmě dáno tím, že film není natahovací, přesto si myslím, že by se některé motivy daly malinko lépe rozvinout. To je parádní film, který funguje po všech stránkách. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

TROCHA TOHO SPOILERU. Asi jsem stiženej tím, že jsem úžasnou knižní předlohu četl a byl zní patřičně nadšen. První hvězda letí dolů za nedržení se předlohy (kam zmizel závěrečněj pavoukoid, jedno z dětí mělo zkapat atd!) a druhá za ten neskutečnej patos alá Šípková Růženka, kdy se děvče probudí po polibku (WTF?) a také za závěrečné, přeněžnělé držení za ruce a poté ještě poslední polibek hlavních protagonistů. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Muschietti mává dynamickým proutkem, je nápaditý a nevsází jen na klasické lekačky. Navíc se mu povedlo, že To i při dětském obsazení nevyznívá dětsky. Nečekaně velká spokojenost, To je moc příjemné překvapení. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Stranger Things of It. Ač jsem obeznámen s It na úrovni pop kulturního přehledu, tohle je moje první setkání tváří v tvář. A za mě úspěšné. Ač to celé vypadá jako jedna dlouhá epizoda že Stranger Things (nejen díky onomu herci), jen místo pandimenzionální obludy z Mogadonova mračna tu máme čisté dřímající zlo, tak je to super. It hraje s vyloženými kartami už od začátku a sází na lekání a děs jak u svých obětí, tak u diváků, a to se mu daří. Za mě herecky skvělé, vizuálně skvělé, příběh jednoduchý ale režie/scénář mu dává komplexitu a život. Za mě paráda, skvělý horror který je i velmi dobrý film. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Po Wannovkách je tohle jeden z mála hororů, který proráží přes ostatní s naprostou pýchou. Démonických scén na samotném začátku tu bylo nespočet a já byl v sedmém nebi. Hudba se se vysloveně zarívala pod kůži a já se těšil na každý projev hrůzy. Je to můj druhý horor po Annabelle 2, který jsem měl tu možnost vidět v kině a musím říct, že na horory do kina je někdy lepší chodit ve dvou... ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Takhle. Knihu jsem četla a považuji ji za úžasnou, a to zcela jistě ovlivnilo způsob, jak jsem nejnovější zfilmované "To" vnímala. Dokázala jsem tolerovat posunutí děje o třicet let dopředu, změny zázemí postav (Mike Hanlon má úplně jiný příběh, Bevy Marshová částečně taky), naprostou absenci hororovosti (během filmu jsem si pokládala otázku, zda byl rating vůbec "R", když například komiksovka Logan je surovější a víc šokuje, než tohle), dokázala jsem přijmout dokonce i to, že skoro všechny rozhovory dětí v jedenácti letech věku se točí okolo sexu (hlavně neustálé trapné hlášky Richieho Toziera). Dokázala jsem přijmout i fakt, že film nemá v žádném případě ani z poloviny tak depresivní atmosféru jako kniha, že vsází místo na zevrubnější prokreslení postav a jejich zázemí, které je pro příběh extrémně důležité, na "lekačky", které vůbec nefungují. Co je ale největší zklamání, je nijaký vztah hlavních postav mezi sebou. Právě ona sounáležitost a láska kamarádů je nejdůležitější pro poražení Pennywise, ale já ji prostě z toho filmu necítila. Nevinné, čisté kamarádství sedmi dětí se tu mění na frašku, kde si členové party jen vyměňují urážky, vulgární "vtípky", popřípadě se hádají, nebo se rozdělují kvůli vzájemné nedůvěře. Není mezi nimi cítit skutečné pouto, jaké je například mezi dětskými kamarády v seriálu Stranger Things. Navíc Derry ani samo o sobě nepůsobí strašidelně, "nehody", které se cyklicky ve městě dějí, jsou zmíněny jenom tak mimochodem, aby vyplnily prázdná místa mezi nefunkčními rádoby hororovými scénami a scénami s hloupými kecy a hádkami přátel... Mohlo to samozřejmě dopadnout hůř, třeba jako jeho takřka pohádkový předchůdce z devadesátých let, nějaká generická efekty přeplácaná 3D jízda nebo "nahláškované" barevné omalovánky ála Marvel, ale tak skvělá předloha se dala zachytit taky daleko lépe. Se vší depresivitou, tíživostí a hororovostí v kontrastu se skutečným přátelstvím a láskou. S obrovskou hloubkou charakterů. Takhle tu vznikl na úroveň současné americké kinematografie (pokud se nebavíme o seriálech) sice nadprůměrný film, který ale ulpívá strašně na povrchu a nemá žádnou přidanou hodnotu. Objektivně 2,5* a za snahu přidám půl hvězdičky. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75% ... Ak som sa doteraz zosieral z klaunov, tak po tomto filme sa zjančím už aj z papierových. Výborná Stranger-Things-like atmosféra, dobré obsadenie, dobrá hudba. Zaujímavé a pútavé. ()

Danny F. 

všechny recenze uživatele

Nejzdárnější a nejpovedenější adaptace. Film plný napětí a krve. Souměrně se dostavovalo krvavé i napínavé řádění, které postupem stupňovalo bez zdlouhavých keců. Rozhodně se TO povedlo a při tom udrželo krok s předlohou. Konečně zdárný výsledek. Takhle to mělo vypadat. 85% ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený horor i díky výtečné předloze nesklouzává příliš k lacinému digitálnímu "bubákování" a zručně děsí i leká ztělesněným zlem (ve stylu Nočních můr), ďábelsky odporným klaunem. Sice by si on i další charaktery z nebojácné party "lůzrů" zasloužili ještě dopracovat, přestože dlouhý je film dost. Retro zasazení do konce 80. let a evokace radostných prázdninových dobrodružství však dělají hodně. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Horory nesleduju. Tuhle blbůstku jsem si pustil čistě jenom ze zvědavosti. Nakonec to nebylo tak špatné a dokonce mám chuť si pustit původní verzi Tima Curryho. A možná bych si to i přečetl. Celkově jsem spokojenej, ale do kina na to nepůjdu. 75% ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Zatraceně povedený horor! Režisérovi Muschiettimu se povedlo z adaptovat dost možná nejlepší Kingovu knihu. Já jsem ji ještě nečetl, ale mám ji doma připravenou ( sice jsem to nečetl, ale i tak si myslím že je to jedna z jeho nejlepších knih, už jen podle toho co se říká). Děj, postavy a záporák, dělají z tohohle filmu KVALITU. Všichni dětství herci jsou dobře až přesvědčivě zahraný. Z castingu je samozřejmě nejlepší Bill Skarsgård, který hraje záporáka Pennywise. Jeho výkon je dokonalý, zkrátka FUCKING GOOD!! Plus musím zmínit i soundtrack, ten posouvá snímek hodně dopředu. Někdo říká že It není horor, ano to je z části tak trochu pravda, ale tady jde o příběh a postavy. A ta atmosféra je povedená to ne že ne, ale není tak silná jako v jiných filmech. To je například něco, co chci aby dvojka nabídla, věčí pocit strachu. Kurevsky se těším na pokračování!! ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Ja sa všeobecne bojím klaunov ale ak sú k tomu taký mega nechutný ako Pennywise je to ešte o niekoľko stupňov horšie. Z môjho strachu pramenil aj odpor pozrieť si tento horor. K tomu všetkému nemám rád ani premisu kedy, deti bojujú z krvilačným démonom a sú mu rovnocenným súperom. Na druhej strane detské charaktery sú dotiahnuté k dokonalosti a ich správanie mi nijako nevadí. Veľké množstvo lakačiek a temná atmosféra okolo hrôzostrašného domu so studňou je vcelku dobre spracovaná. Porušenie dogmy že deťom ani v horore nemôže byť ublížené sa poruší hneď v prvej minúte filmu a potom už je to iba klaunovská jazda až do konca. Otvorený koniec svedčí o veľmi kvalitnom pokračovaní. Jednotka zatiaľ veľmi milo prekvapila. 75% ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Dobre natočená kingovka, oproti svojmu predchodcovi určite pôsobí hroznejšie a lepšie so skvelou hudbou aspoň tento prví diel. 3,5 *hviezdy ()

Guzo 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí mažu předchozí komentář a přidávám jednu hvězdu. Ano, stále je největší slabinou tohohle filmu sázka na digitální efekty, kdy hororové scény vůbec nejsou strašidelné, ale vypadají jako lehký pokus o parodii s minimálním rozpočtem. Také postava samotného Pennywise mi v této adaptaci nepřišla nijak hrozivá (hlavně co se týče jeho hlasu). Ale vše ostatní perfektně funguje, obzvlášť herecké obsazení je hodně povedené a komornější části filmu jsou super. 7/10 ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Ani nevím kdy jsem byl naposledy na filmu, u kterého jsem se bál, lehce se těšil až skončí, protože už se nechci bát, ani že bych se lekal. Taky hodně udělá kino. A zde to platí několikanásobně. King má mnohdy smůlu na adaptace. Letošek přinesl jeden film, který se snaží vtěsnat ságu do jednoho, a horor který se lehce snaží o to samé, ale vychází mu to. Parta děcek působí skvěle a sehraně. Lehce se zde hraje na svobodu všeho, jelikož film si nebere servítky ani v rámci násilí ani v rámci jazyku. Samý pindíky, péra, vagíny, debilové, jen to lítá. To je možná lehce zvláštní, protože film se až strašně moc podobá Stranger Things, už samo o sobě mluví jezdění na kole a taky i to, že jedné z nejviditelnějších postav se zhostil Finn Wolfhard. Ten film si celkově s námi hraje. Vlastně se s ní přímo vznášíme. Kamera nás vede kam Jung chce a mi se tomu nebráníme. Nemůžeme. Hudba si drnčí, křečí a cvrčí jak chce a my to musíme poslouchat. Hudba ve skutečnosti není moc charakterní, ale stále mi přijde, že neexistuje hudba, která by se pro film hodila lépe. King je v tomto ohledu naprosté monstrum, ale stále ho milujeme. Milujeme knihu a i lehce asi i tento film, jelikož každým v něm najde důvod se ptát. Najde důvod se vznášet. Jestli je něco pravda, tak hlavně to, že Bill si tu roli opravdu užíval. Možná až moc. Ehm. S tímhle klukem si dlouho žádná nevyjde. Jeden z nejšpinavějších, nejstrašidelnějších a celkově asi i nejlepších hororů, co byl za poslední dobou natočen. A to se cení v dnešní době. A to se cení i v rámci mé skepse vůči hororovému žánru. Tak se nechme vznášet. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Neskutečně zábavné. A určitě jeden z nejvíc bezprostřeních filmů, co jsem viděl. Dějově je It tak nabité, že si člověk připadá v kině aspoň tři hodiny, ale přitom ho gejzír režijních nápadů neustále udržuje spokojeně koncentrovaného. Je potřeba si uvědomit, že King píše veskrze braky, a tak je jasné, že čas od času Muschiettim vytvořenou atmosféru narušují jistá žánrová klišé nebo prostě jenom blbě odvyprávěné sekvence knížky (just guessing). ale Andy je docela bůh a pohrává si s nimi s jistou parodičností, a navíc je narušuje solidními žánrovými skoky (plakát kapely v pokoji tlouštíka, souboj s šutrákama..). Dětem z pusy vylézají dost neodolatelně přiblbé hlášky s takovou mírou intenzity, že jsem se provinile přiblbe culil po většinu stopáže. Jasně, lze vytýkat místy trochu zbytečný digibordel a to, že It opravdu není sázka na plíživou atmosféru a vypointované lekání, takže Pennywise a jeho podoby jsou spíš ztělesněním permanentního děsu než strachu.. Jenže - proč ne, žejo. Jo, a Sophia Lillis je jednoznačně moje femme fatale (i když vlastně taky trochu vypadá jako klaun :). ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Další dobrodružství Toma Sawyera a jeho party, tentokrát trochu drsnější a nechutnější. Televizní film z roku 1990 na mě kdysi zapůsobil mnohem víc. Kino, cca 20 diváků, jeden z nich každý druhý záběr odměňoval ryčným smíchem: 65% (zatím 3570 hodnotících s průměrem 81%). ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama