Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 246)

mclenin 

všechny recenze uživatele

Oplatí sa To vidieť. Pre mňa príjemné prekvapenie, jeden z najvydarenejších filmov r. 2017 a jeden z najlepších hororov tohto roku. Hoci, nie je to horor v pravom zmysle slova. Práca s napätím je tu odlišná ako v prípade čistokrvných hororov typu Annabelle 2 (uvádzam komerčný príklad z tohto roka), ktorý napätie kumuluje a stupňuje od začiatku s dôrazom na efekt strašenia (hlavne pomocou zvuku). TO napätie rozkladá rovnomerne na celú stopáž filmu a prekladá ho vtipnými momentami teenagerského života 80tych rokov (preto to prirovnanie k Stranger Things, ktoré je naozaj na mieste) a miestami aj prvkami až psychologickej a sociálnej drámy, s dôrazom na príbeh. Divák sa teda síce nebude vyslovene báť ako pri iných silnejších hororoch, no odnesie si komplexný zážitok, tak pobavujúci ako aj znepokojujúci. Vyzdvihujem najmä "R"kový rating, výborný kasting - na oboch stranách (looser´s club / Pennywise), úžasnú dobovú atmosféru a teším sa na part II. P.S. knihu som nečítal, túto chybu však čoskoro napravím. P.S. 2 takto sa malo pracovať s Temnou vežou. Silné 4* ()

Gray Wolfman 

všechny recenze uživatele

Je fajn, když od TOho nic nečekáte a jdete na TO do kina z důvodu, že v bedně nic jinýho stejně nedávaj a kino máte 5 minut pěšky od baráku. Řeknete si, že knížka se vám kdysi líbila, ale původní film nic moc, takže vlastně nemáte co ztratit, jenom získat... A TO je přesně můj případ, pač mě to moc mile překvapilo! Překvapil mě novej Šáša, kterýho si Bill Skarsgård fakt užíval a začínám pomalu sjíždět jeho předchozí filmy. Překvapili mě dětský hrdinové, který hráli vskutku uvěřitelně, což u filmovejch fakanů nebejvá zvykem a hlavně mě překvapila hororová atmosféra, která dnes v kině už VŮŮŮBEC!!! nebejvá zvykem... Strčte si doprdele všechny ty ubohý Conjůringy, Insídijůse, Ančy a všechnu tu veteš jim podobnou!!! Protože TO je konečně opravdovej moderní kino horor.... Jo a ano, mám rád Stranger Things ()

Cuzan 

všechny recenze uživatele

Za mně dobrý, já se bála. Akorát lidi mi pak říkali, že ve filmu oproti knížce chybí scéna, kdy ta holka přefikne vsechny ty kluky, po tom, co se vymaní z tenat zlého klauna. To je trochu smutek, takže bez ztráty kytičky, ztráta hvězdičky. ()

Patrik256 

všechny recenze uživatele

Rozpočet_ 35 milionov dolarov // Tržby_ 695.6 miliona dolarov // Tržby v ČR*_ 33 396 145 Kč // Diváci v ČR_ 228 471 // Tržby v USA*_ 327.4 miliona dolarov ()

Warle 

všechny recenze uživatele

Strach - 0, napětí - 0, děti až na tu holčinu 0, kýče na maximu (romance tlouštíka a poslední 3 minuty filmu jsou tak nechutný kýč, až to bolí). Celé to zachraňuje ten střelený klaun v podání Billa Skarsgarda, který je celkem super (dancing scéna boží). Kdyby to mělo mrazivý feeling ve stylu Conjuring, tak by to nemuselo být vůbec špatné. Takhle je to ale jen jedna velká zívačka, která nebaví a jen doufáte, že skončí co nejdřív. 40%. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Film je jen motivován knižní předlohou, ale působí dost strašidelně hned na začátku. To verze z 90 let se předlohy víc. Myslela jsem si že obsazení z roku 1990 je nepřekonatelný, samozřejmě dětské, to jsem se ale spletla. Už vidím původní Beverly jak kouří :) Ale tato Beverly byla přesná a stejně tak i Richie Tozier, který hláškoval daleko líp a víc než Seth Green v původní verzi a baví diváky daleko víc než čtenáře v knižní verzi. Vytknout mohu jen to, že se nedrželi předlohy. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Možno som čakal viac, alebo aspoň to, že sa budem báť. Nezachytil som jedinú vydarenú ľakačku len pár zimomriavok. Ani to napätie, či nebodaj strach o niektoré z detí sa nedostavilo. Mestečko si prežilo desy aké iné nepamätá, no nebyť mestskej knižnice, sa to ani nedozviem. Chýbal mi tu chlad, čo musel ulice poznamenať, chýbali v nich obyvatelia, ich problémy. Aj tie detské sa popisujú iba povrchne, takže vyšinutosť rodičov musí dosiahnuť extrémnych rozmerov, aby som pochopil, prečo chcú preč z domu, prečo sa chcú mstiť. Malí predstavitelia boli ale fajn, tá zrzka navyše krásna, s dlhými vlasmi ešte viac. Pennywise zatiaľ strašiak bez minulosti, no s potenciálom bárs aj na celú sériu. A ústredná myšlienka, viacmenej sklamaním, však ide len o upgrade Kingovho The Body. Film má ale pekný vizuál, dynamický spád aj ozvučenie, po tejto stránke je to špička. Čo žiaľ neplatí o dabingu, dospelé ženy by fakt nemali dabovať malých chlapcov, vážne nie. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Původní film znám, ale přiznávám, že ani jednu část jsem neviděl v kuse celou. Takže se dá říct, že jsem to prostě neviděl. Knihu vůbec. Takže jsem šel s celkem čistým štítem za nějakou tou hororovkou... SPOILERY!!! No a když přišel v prvních minutách Georgie o ruku, došlo mi, že to nebude trapárna s děckama v hlavní rolích. Že to bude s děckama v hlavních rolích něco mnohem lepšího. Horor skvělej. Možná tomu chyběla ta dobrá fakt jako hororová atmoška, ale prostředí luxusně zpracované, klaun v podání B. Skarsgårda neměl chybu! a dětské postavy, jako je dnes už v kurzu (Stranger Things) nadmíru sympatické a fakt dobré! Efekty nadprůměrné. Jako dobré, fakt dobré. A ze Sophie Lills roste velká, nádherná a talentovaná herečka! ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

To je strach. Není nic horšího, než nechat strach ovládnout tělo, mysl, duši. Postavit se svému strachu, čeho se bojíme nejhlouběji a nejvíc, to chce velikou odvahu. Stephen King byl zajímavý tvůrce... Viděl do lidských duší a nebál se ani temna. Sestup dětí do studny mi připomíná sestup do podsvětí, pověst o Inaně. Jen sestupem do nejtemnějších hlubin vědomí a postavení se svým strachům se těch strachů (a úzkostí) lze zbavit. Ale opravdu to není ani trochu snadné... Znám to z vlastní zkušenosti. Hlavní je se nevzdávat... ()

ProgLaney 

všechny recenze uživatele

Jakožto velkej fanoušek Kinga jsem se na tuhle novou adaptaci fakt těšil a dostal jsem vrchovatě. Napětí, humor, gore, lekačky, skvělá atmosféra, výborný mladý herci, obzvlášť Sophia Lillis byla naprosto dokonalá Beverly a Finn Wolfhard jako Richie byl fakt vtipnej. Ta chemie mezi nima fakt musí fungovat i v osobním životě, protože takhle přirozenou a vyrovnanou partu jsem ve filmu už dlouho neviděl. Všemu kraluje naprosto úžasnej Bill Skarsgard - jak dokázal podchytit infantilního a zároveň děsivě krutýho a nenávidějícího Pennywise - klobouk dolů. K tomuhle se budu vracet a kdykoliv se na to podívám rád znova. ()

Kejf. 

všechny recenze uživatele

Hrozne se mi libilo herecky obsazeni, vsechny deti super, jedno sympatictejsi nez druhy. Ale bafaci sceny mi prisly obcas jako "vydesit za kazdou cenu". Nemam rada takovy ty sci-fi bubaky, mam radsi necekany nepocitacovy lekacky, kterych tam taky par bylo. Pennywise by urcite zaslouzil vic prostoru. Spokojena jsem, ale na prdel jsem si nesedla, The Conjuring porad TOPka... ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Je to určitě lepší verze, než ta z roku 1990, kterou mám mimochodem hodně rád. Děj je značně inovovaný a původní linky se drží jen vzdáleně, podobný je víceméně pouze začátek. Jsou zde více vykresleny jednotlivé charaktery, více ukázáno přátelství a soudržnost party "nul", zatímco úhlavní nepřítel party Henry, je o hodně více drsnější a neváhá popravit ani vlastního fotra. Nejlepší na celém filmu he ovšem Pennywise, který dostal neskutečně mrazivou podobu a je mnohem děsivější a démoničtější, než v původním díle. Suma sumárům, jedná se podařený horor o to víc, že se jedná v podstatě o remake u kterých to kolikrát dopadá s kvalitou špatně. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Nevim, zda je to víc lekací horor nebo monster horor nebo dětskej film. Děcka mě obvykle ve filmech spíš serou, ale když je casting dobře vybere a režisér zpacifikuje, je radost se na to herectví koukat. Stejně jako v Super 8, i tady je vidět taková ta radostná filmařina a výbornej osmdesátkovej retro pocit. A doufám, že v budoucnu uvidíme jak Mika ze Stranger Things, tak předevšim Beverly, protože oba působěj fakt nadějně. (Tak ňák nadějně působila Elle Fanning v Super 8 a dotáhla to o pár let pozdějc až na sváděni Collina Farrela – to jen aby bylo jasný, co nás možná od Sophie Lillis v budoucnu čeká.) „Pouhejch“ 80% jen proto, že nesnášim lekací filmy. Jinak bych asi dal stovku. Edit 15. 4. 2019: Po opakovanym zhlédnutí je to jasná stovka. Páč napopátý už jsem se nelekal. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Nie sú to čisté 4*, ale za posledných 10 rokov (od Mlhy) je to Kingova najlepšia adaptácia, ktorá sa smelo zaradí medzi velikánov, ako je Misery či Shining. Predovšetkým výborná atmosféra, 80kový feel ako vystrihnutý zo Stranger Things, vynikajúci detskí herci, ktorí robia svojim predlohám česť a Pennywise, ktorý je dostatočne desivý a pôsobivý (aj s jemnými detailmi, ako jeho "mŕtve" oko, ktoré robia close-up zábery na jeho tvár nepríjemnými). Film je konzistentný, vtipný, vďaka hustote predlohy natrepaný jednou desivou scénou za druhou a po všetkých stránkach je zvládnutý. Problém, a mierne sklamanie je však v tom, že na to, koľko ľakačiek To obsahuje, ich len veľmi málo vie skutočne vystrašiť. Vizuálne sú takmer všetky (až na pár prípadov s pofidérnym CGI) zaujímavé, no väčšina z nich sú len varáciou na tému "odkiaľ môže Pennywise tentokrát vyskočiť". Tie ľakačky sú poctivé, ale jednoducho nepríliš originálne. A to, spolu s nepríliš objavným záverom (ten bozk si mohli naozaj odpustiť) zamrzí, pretože to mohlo byť ešte lepšie (chápem, že Rituál Chud a makroverse so Želvou sa dá pri obmedzenom rozpočte ťažko sfilmovať, ale i tak). Každopádne sa už teším, keď si To pozriem v pohodlí domova znova, bez priblbých puberťákov, ktorí sa v kine smiali na každej hlúposti. A som veľmi rád za úspech filmu, pretože sa režisér môže v druhej časti viac odviazať. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Povedený remake, rozdíly jsou oproti verzi z 90 roku a jsou samozřejmě strašácky příjemné. Kostra je z podstaty románu stejná, některým postavám bylo dáno více prostoru, některým méně a nový klaun, o kterého jsem měl strach, že minimálně nedorovná Tima Curryho byl nakonec neopodstatněný. Maska, zuby a hlavně ty otočená očka od sebe byla parádní. Děti sekají latinu, krve, že by to drákulovi vydrželo do důchodu a nadupané strašící scény s opravdu hutným zvukem, až mi z toho tvrdly bradavky. Jediné, co mi nikdy z románu nesedělo byla slabá psycho výdrž samotného klauna, který po zjištění, že se ho nebojí, uschnul jak sopl otřený o rozpálený parapet. 75% ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama