Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 246)

HH 

všechny recenze uživatele

Velké, převeliké zklamání. Dvě hodiny předvídatelného děje a nudy, ve které některé pasáže působí až parodicky. Možná za to můžou herci, kteří příliš nehrají, možná kamera, možná i děravý scénář přeskakující z místa na místo. Ani ona stylizace do 80. let mě nějak "nevzala". A scéna, v níž Pennywise každému členovi party "nabízí personalizovaného strašáka", mi velice připomněla Harryho Pottera a výuku obrany proti bubákovi. Riddikulus a never more... ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Film nejde nesrovnávat s původní adaptací. Nemyslím si, že je dobrý nápad rozdělovat téma na film Děti a film Dospělí. King dobře věděl, proč nechává ty příběhy prolínat. Jde tam o paralelu a mám obavu, že film na stejné brdo s jinými herci bude po větší část nudit. Pennywise mi nepřijde tak strašidelný jako jeho předchůdce, kde bylo na první pohled vidět, že tento klaun nepřišel pobavit děti. Dále bych čekala, že při tak dlouhé stopáži bude čas na vývoj postav. Jenže stopáž je věnovaná akrobatickému umění Pennywise a divák se nedozví, proč děti uspěly tam, kde dospělí selhali. Kdy už konečně nějaký režisér pochopí, že Kingův talent netkví ve vytvoření nejstrašidelnějšího filmového monstra? ()

pilarius 

všechny recenze uživatele

Dětští herci za jedna, tudíž za pět, ale atmosféry už mám díky Stranger Things dost a u tohohle jsem se fakt nebál, v důsledku jsem se i dost nudil. Myslím, že to neměli půlit. Velmi silné tři, ale stále jen tři. ()

MikeeTheory 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jedno z nejdůstojnějších ztvárnění knižní předlohy, které je postaveno na skvělém nápadu kolem našeho strachu. Skvělý vzor pro nastupující generaci hororových tvůrců. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Rozdělením na dvě části mě tvůrci sice nejdřív naštvali, nakonec to ale nepovažuju za tak blbý nápad. Knižní To je dost obsáhlé a tímhle způsobem by z něj mohli tvůrci do filmu narvat více, než jak se to povedlo prvnímu filmovému zpracování. Dost jsem se téhle novodobé verze bála, naštěstí zbytečně. Tíživé a děsivé mi to přišlo dostatečně. ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, po té hrůze Temná věž, že to bude takhle věrné. Alespoň, co si z knihy pamatuju. I když lekačky nebyly strašidelný žádnej velkej krvák se taky nekonal-tady mírné zklamání- díky knize jsem věděl, co očekávat, tak film byl zvládnutý v celku dobře a obsazení taky sympatický. Takže i pro knihou nepolíbené film doporučím. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu,ze hlavni hrdinovia su deti,tak to bol skvely napinavy horor o klaunovi,ktory vyzeral fakt odporne,takze nemam vyhrady a davam plne hodnotenie...:-) ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Zručně natočené, ale po zajímavém začátku s nástinem pátrání po děsivém tajemství přichází klasicky hororově přeplácaná druhá polovina, plná lekaček a nahánění po temných prostorách. Nic výjimečného. ()

jesus666 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľná kokotina! Pri pozeraní tohto "hororu" môžu mať strach snáď len hyperprotektívni rodičia, ktorí sa zrejme budú báť, či skupinku loserov na bicykli náhodou nezrazí auto. A v tomto filme sa teda bicykluje viac ako uteká pred Pennywise-om. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Otřesné zpracování Kingova skvělého hororu, který úplně popírá myšlenku a atmosféru knihy. Přehmat jak prase. Total fail !!! Dětští herci však hráli na jedničku s hvězdičkou. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Hm.Kdyby nechal Jarda Foglar vylézt z kanálu Špejbla s Hurvínkem a Rychlokvaška s Pušínem by místo ježka hledali šprcky. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Neřeším předlohu ani jiné verze, jelikož je neznám. Za mě slušný jednou koukatelný horor, který možná mohl být o 15 - 20 minut kratší ... 70% ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Parta "chcípáků" (hypochondr, židáček, zakřiknutej negr, hláškující brejloun, zamilovanej tlouštík, rezavá flundra a koktavej huneňour) v boji proti zlu. Kdo by řekl, že z toho bude na dnešní poměry v celku inteligentně zpracovaná podívaná. On se klaun za chvilku okouká, ale přesto jsou momenty , kdy se leknete. Navíc úvodní scéna u kanálu, je naprosto geniální..."Prâsk prásk.. Vrrrr"... ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Tedy že bych z toho bych nějak odvázaný... Přeložení do osmdesátek mi moc nesedlo a podle mě to na příběhu nechává negativní stopu. Tématu jednoduše daleko více sedí knižní podoba (a ta sedí jako pověstná prdel na hrnci), tohle moc ne. ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

Původní To z roku 1990 patří k těm hororům, které mi jako dítěti v hlavě utkvěly nejvýrazněji. Byla to ta doba, kdy frčel Poltergeist, Noční můra z Elm Street, Vetřelec a my se s bráchou na tyhle filmy pro dospělé "vesele" a s chutí dívali, ačkoliv nám bylo 8-12 let. V tomhle věku na vás takový film zanechá nesmazatelné stopy a z toho důvodu jsem byl velmi zvědav, jak na mě bude působit To po 25 letech. Popravdě, moc nepůsobilo. Domnívám se tak, že To je skutečně filmem spíše pro mladší publikum, klidně pod 15 let a mělo by fungovat jako takovej bubák s prvky souboje dobra proti zlu. Ty děcka zkrátka tolik netáhnou, protože se s nimi dospělák tolik neztotožní. Mládež v jejich věku To možná více pocuchá nervy, ale když To celé prokounete a zjistíte, že se v podstatě není čeho bát, tak je vám to víceméně jedno a film se tak stává spíše divadlem speciálních efektů než temnou hororovou podívanou. Nicméně princip toho, že strach plodí zlo a zlo plodí násilí je pořád aktuální a na tom se asi nikdy nic nezmění. ()

massdonfel 

všechny recenze uživatele

Absolutně nepochopím ten Hype. film je dle mého názoru absolutně nemastný a neslaný Neviděl jsem předchozí tv film z 1990. Film je hezky jen po vizuální stránce 3/10 ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Škoda že to nakonec nedělal ten Fukunaga. Ve staré verzi je hodně charakterových věcí a málo strašení. Tady je strašení dost, ale zase není moc strašidelné, a charaktery jsou zestručněné na: "Bill – vůdce, hledá bráchu" "Richie – mluví sprostě, má strach z klaunů" atd. Navíc jak je těch postav hodně a film se vám je snaží v první hodině všechny představit včetně jejich strachů, aby měli v později co překonávat, působí ta první polovina dost fragmentovaně a uspěchaně. Jak se to ve druhé trochu najde a tempo zpomalí, začne to fungovat trochu líp – i když to pro změnu sklouzne do monumentální prezentace, která ale jenom zvýrazňuje, jak prostý děj to ve skutečnosti sleduje. Že se postavy pochlubí, že všechny pravidelně vídají obludného klauna až asi po hodině, a že minimálně tři tam jsou úplně zbytečně, mi tolik nevadí. Spíš mě mrzí, jak schematicky se film odvíjí. Má sice pěknou kameru, ale obsah je naprosto učebnicové: Kamarádi se mají rádi–první konfrontace–kamarádi se nemají rádi–něco se stane–kamarádi se usmíří–druhá konfrontace + každých deset minut vložte Pennywise. Potěšilo mě, že to nepřetéká lekačkami. Problém ale je, že to nepřetéká ani ničím jiným. Má to občas bezva nápady na děsivé scény (maňásek), ale zase je to nedovede adekvátně vytěžit. Nemá to atmosféru, není to napínavé a i Pennywise v rukou jinak talentovaného Billa Skarsgårda působí, jako by se Tim Curry pokoušel imitovat Ledgerova Jokera. Navíc sebou ve svých scénách obvykle zrychleně škube nebo zrychleně skáče do kamery... prostě dělá to, co rychle vyčpělo s remakováním japonských hororů před dvaceti lety. Velká finální bitva potom disponuje střihem na úrovni Taken, takže z ní nevidíte skoro nic, a z Pennywise je v závěru tvor vyloženě ubohý. Což je ale dost možná věc předlohy – netuším, ještě jsem ji nečetl. Každopádně mi přijde, že se To vždycky samo podkope. Dokonce i fakt, že to má rating R. Skvělá zpráva. Až na to, že brutální scény jsou buď samoúčelné (jatka), nebo tu brutalitu dotáhnou za hranici absurdnosti (všechno ostatní, kde teče krev). Těch pětatřicet mega je na tom vidět, nenudí to (byť za cenu toho, že to vedle Kingova opusu působí jako stodvacetistránkový pulp), herci jsou obecně famózní, funguje tomu zaláskovaný trojúhelník a má to skvělé triky, ale ve výsledku mi to nepřijde o nic lepší nebo horší než Wallacova adaptace, a už vůbec ne jako záležitost, u které by mi trhalo žíly, že jsem na ní nebyl v kině. Uvidíme, jestli tuhle moji perspektivu nějak převrátí sequel. Insidious 2 se to povedlo. ()

Blackhawks 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně natočené ovšem to je asi tak vše. Označení horor bych tomu nedal ani náhodou, ale jako takový napínavý film na večer proč ne. Neviděl jsem verzi z 90.let, abych mohl případně porovnat. Ale moc se mi líbily herecké výkony všech dětských představitelů. Ovšem to nic nemění na celkovém hodnocení, prostě u toho jsem se nebál ani na chvíli. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Moderní hororový kabátek IT sluší a nebýt pár drobností, asi bych ani vteřinu neváhal a plácl do prostoru pětihvězdu. Tahle adaptace mne navíc konečně dokopla k tomu, abych si Kingovu knížku i přečetl (dvěstě stránek za mnou a je skvělá :-). Přesto mě docela vadilo, jak sprostě ti kluci mluví a vcelku pravidelně mi to rušilo pocit z té narušené dětské nevinnosti, do které se v městečku Derry tak hrubě a krutě zapojil klaun Pennywise. Je moc dobře, že scénáristi nechtěli IT vměstnat do stopáže jednoho filmu (to už se jednou povedlo tak napůl), a proto si celých stotřicet minut udrží velmi dobré tempo, nepůsobí zkratkovitě a režisér Muschietti dává prostor jak psychologii dětských hrdinů, která je tady strašně důležitá, tak zároveň nezapomíná na budování charakteru Pennywise, a to je plnohodnotný zážitek stejně zásadní. Je sice pravda, že hororově se spíše pobavíte, než aby jste se báli (do téhle roviny se asi Muschietti pustil nechtěl), přesto Bill Skarsgård pochvalu zaslouží, protože jeho výkon vnáší do klauna hodně zlověstného. Na druhou stranu dokážu si představit ještě temnější vyznění, ale možná chci až moc. IT mně hodně potěšilo, nejen tím, že se snaží být vůči předloze věrné a nepoužívat účelové a pro Hollywood typické zkratky a po tvůrčí stránce jde o vysoce áčkový titul, který si myslím dlouhodobě nezapadne. Hlavně teď nepodělat dvojku, protože tohle by mohla být časem i kultovní trilogie. 85% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

„Prvá časť“ zvládnutá veľmi dobre. (Ja, na rozdiel od iných, si myslím, že tento „knižný monštrum“ Kinga je potrebný rozdeliť na dve časti.) A. Muschietti na to išiel lepšie ako kedysi Tommy Lee Wallace. Je však nutné mať na pamäti, že kým dielo z roku 1990 je jednoznačne na úrovni TV filmu, tak aktuálne spracovanie „It“ je viac mainstream. „Paradoxne“, to nové dielo je takmer vo všetkom lepší. Ja to predovšetkým vidím vo vyváženosti jednotlivých prvkov: dobre herecké výkony malých ľudí (tu dominuje skvelá S. Lillis a nemôžem si vynechať poznámku, že vizuálna zhoda s J. Chastain (objaví sa v druhej kapitole) je takmer dokonalá), neprehnané efekty, solídne vedený príbeh. S B. Skarsgårdom ako „It“ problém nemám (ale ani T. Curry nebol zlým predstaviteľom tohto monštra). Jedine, čo môžeme vytknúť je to, že film ako celok nie je tak strašidelný, akým by mal byť. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama