Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 246)

Mouchal 

všechny recenze uživatele

Upřímně si můžete Wana a celé jeho "slavné" Conjuring strčit někam. Nechápu potřebu to zrovna s takovým bubu paskvilem srovnávat. Ano, Conjuring není špatný film, ale k výbornému má také hodně daleko a mě osobně se To líbilo mnohem více. Klaun Pennywise je naprosto skvělý a Bill (příjmení ode mě nečekejte) odvedl výbornou práci s jeho ztvárněním. Možná se na mém nadšení z tohoto filmu podepsal i fakt, že jsem nečetl knižní předlohu, ale partičku Loserů jsem si prostě ihned zamiloval. Osobně mi to ani nepřišlo jako čistý horor, ne ani tak ve smyslu, že by film neuměl vyděsit (to mi věřte umí na jedničku), ale spíše tím, jak film pracuje s postavami, dialogy a vykreslením atmosféry. Chvilku je to příběh o těžkém dospívání partičky nezapadlíků, chvilku je to školní komedie o dětech z předměstí, jindy je to drama o zneužívání dětí a šikaně a pak přijde balónek v ruce klauna Pennywisea a všechno jde stranou a je to naprosto děsivá šílenost (v tom nejlepším slova smyslu). Dětští herci jsou všichni do jednoho opravdu velmi dobří a na Beverly se zase krásně kouká. Já nemůžu říct nic jiného než to, že jsem s filmem opravdu velmi spokojen a je to alespoň za mě jedno z překvapení tohoto roku a jeden z nejlepších hororů minimálně za posledních deset let. Ano, lepší než Conjuring. 90% ()

Withree 

všechny recenze uživatele

Po všech kotrmelcích s odchody režisérů velmi vítaný výsledek. Muschiettimu ulehčuje práci geniální casting všech děcek z klubu smolařů, který dává rozpomenout na podobně vyvedený casting v seriálu Stranger Things. Tyto dvě díla navíc mají mnoho společných styčných bodů a to ani nemyslím představitele Richieho. Celá délka filmu je vyždímaná na maximum. Pennywise, v podání výborného Billa Skarsgårda, a jeho pohůnci bubácí zasévají semínka strachu do mysli dětských představitelů především v první polovině filmu. Od chvíle, kdy klub vstoupí na půdu Toho, už víte co od klauna čekat a ten až do konce nezmění výraz. Což je možná největší výtka scénáři, Pennywise by si určitě zasloužil květnatější charakter, ale to by zase potřebovalo nafouknout už tak dlouhý film na ještě délší dobu. Snad ve druhém díle. ()

Chuckitos 

všechny recenze uživatele

Mistrovská ukázka děsu, po které na plátně navždy budu vidět červené balónky. Sophia Lillis by si bez rozmýšlení měla štrádovat pro Oscara. ()

10Domik10 

všechny recenze uživatele

Preceňované, preceňované a este raz preceňované... Mainstreamový horor silou mocou vyťahujúc z diváka niečo, čo postráda. O zlaknutí sa pri pozeraní nesmie byť ani reč!.. klaun privodzujuci skôr smiech ako strach. Možno by to ale malo opačný efekt pri divákoch vo veku aktérov vo filme, ktorých charakteri boli mimochodom tou najsvetlejšou stránkou filmu. Je to paradox.. ()

milhouse333 

všechny recenze uživatele

Neodpustíte si, že tomu něco chybí... Chybí tomu To. Ten dětský strach, který King dokázal popsat na jedničku. Tohle je sled lekacích scén v hezkým kabátku s partou simpatických dětí. A ano, i já jsem se velmi těšil a není lehký si přiznat, že se ten film zas tak moc nepovedl... ()

gemi 

všechny recenze uživatele

I když jde jenom o dějovou linku, která se týká dětí, film pokrývá tak 10 % toho, co je v knize. Proto váhám mezi třemi a čtyřmi. Jenže solidní horor aby člověk pohledal, takže dávám čtyři. EDIT: 22. 11. 2019 - po druhém zhlédnutí musím konstatovat, že si to ty čtyři plně zaslouží. Je to moc pěkně natočené, příjemnou kamerou. Akorát je potřeba film vnímat jako samostatné dílo a nebýt zaslepený knihou, která je až příliš geniální. Navíc film končí dovětkem "chapter one", takže uvidíme, jak se tvůrci vyprsí v druhé kapitole... ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou jsme svědky obrody ducha 80. let, kam se všichni rádi vracíme, ať již hudbou (Strážci galaxie), detektivkami (True Detective) či paranormálními aktivitami (Stranger Things). Poslední uvedená zkušenost je také receptura, která byla využita v této adaptaci - sympatičtí dětští protagonisté (jeden dokonce totožný) a neznámé zlo. Knihu jsem nečetl, netuším, proč má tedy zlo obleček klauna, jakkoli má odrážet vždy strach jednotlivce. Tuším ale, že i zde receptura funguje a důraz na dějové linky jednotlivých postav se vyplácí a člověk je zainteresovaný do děje a osudu malých hrdinů. Dokonce mám chuť si objemnější knihu před druhým dílem přečíst, jelikož tipuji, že King straší více psychologicky než prvoplánově lekačkami, jak je tomu zde. Jsem také zvědav, zda se více vysvětlí kontext děje, který možná až příliš ustoupil do pozadí. Každopádně vlna osmdesátek pokračuje, ať si.:) ()

Simomon 

všechny recenze uživatele

POSLEDNI SLOVO: Mel jsem pocit, ze koukam na jednu epizodu z desetidilneho serialu a proto mi vetsina okolnosti a motivaci postav unika.. Hezky natocene nic, 2/5* ()

Demonic189 

všechny recenze uživatele

Až nečakane drastické a vskutku nepríjemné - niečo také som nečakal. Film ma prekvapil aj svojim pohľadom do vnútra viacerých, či už kladných (partia) alebo negatívnych (syn policajta) hrdinov. Pekna psychologická sonda, ktorej kraľuje demonický Pennywise a výborná partia mladých hercov (sympatickejších než kvarteto zo Stranger Things...) ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Než jsem si pustil film, podíval jsem se na wiki o čem vlastně To je a co mě čeká. Když jsem se dostal do pasáží o mluvících želvách a Vesmírech, tak jsem byl trochu nervozní, ale nakonec musím říct, že se toho Andy Muschietti zhostil asi nejlépe jak mohl a ve finále natočil nejen dobrý horor, ale hlavně i dobrý film. Kdo nezná předlohu (nebo si alespoň nepřečetl wikinu jako já) ten bude občas trochu zmatený. Někdy klaun, někdy krev, někdy zombie. Je to skutečnost nebo to je sen? Naštěstí se to ve druhý polovině celkem vysvětlí. Trochu mi nesedl ten poněkud dětský styl ala Spielberg ala Super 8, ale tady nemůžu tvůrcům nic vyčítat, když se jede podle Kinga. Naopak hororové pasáže na mě fungovaly skvěle. Jsou nepříjemný, děsivý, dobře a nápaditě natočený a mají i dobrou hudbu. Já jsem spokojený, šup druhou kapitolu. ()

Sweat55 

všechny recenze uživatele

Mark Hamillův The Joker z Batman Arkham Asylum smíchaný s Věcí z filmu The Thing. Asi nějak takto by se dal popsat Pennywise, vražedný klaun. Každopádně nevím, jestli se Bill Skarsgård Jokerem opravdu inspiroval, ale vůbec bych se tomu nedivil. No a zbytek? Dětská parta je fakt super, brutalitou se nešetří ani na dětech a režie je výborná. Knihu jsem si chtěl přečíst, ale nechci si vyzradit, co se stane ve dvojce, takže přečtu až po premiéře. Nemůžu se dočkat obojího. PS: Už teď chci tu oznámenou rozšířenou edici! ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadá, když se někdo pokusí zfilmovat nezfilmovatelné. Kdo četl knížku, ví o čem mluvím. Vzhledem k hodnocení ostatních je zážitek nečtenářův jiný ale já ze svojí pozice musím hodnotit záporně. Neříkám, že bych věděl jak to natočit lépe (leda by byl film tak čtyřhodinový a zakázaný ve >90% světa) ale pokud to zfilmovat nejde, tak se o to nemá cenu snažit. Slabé tři hvězdy za nehorázně okleštěnou klasiku. ()

Shaleman 

všechny recenze uživatele

Mohu porovnat s knizni predlohou a za me ToTo vitezi. Sice to nepatri mezi horory, ktere by me nutili schovavat se pod dekou, ale kamera, celkova atmosfera, triky (u kterych jsem zavzpominal na klasiky zanru) a krev (ktere je v dnesnich hororech pomalu - pokud si teda nelebedite na lacinych bracich zalozenych na strevech tekoucich z obrazovky) mi nejednou vyloudili poteseny usmev na tvari. A To nesnesu deti jako hlavni hrdiny. A vidite. Staci jim odtrhnout ruku a hned je s nimi ten film zabavnejsi. ()

0L0V0 

všechny recenze uživatele

Má to svoje skvelé miesta, ale príde mi to moc vyzdvihované. Určite sa však teším na ďalšiu časť. Perfektné obsadenie, fantasticky tu fungujú postavy. Dej rýchlo odsýpa, ľutujem že som na to nebol v kine, malo by to o to lepšiu atmosféru. Doma som nemal pocit strachu, no boli miesta kedy som súcítil s postavami keď boli osočovaný okolím a to si na tom cením. 70% ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama