Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 246)

Dantte.. 

všechny recenze uživatele

Škoda některých scén, které byly za hranou realismu v rámci filmu a vyloženě byly do očí (bitva s kameny) a dvojitého finále. Herci super - výborný casting a pár scén bylo opravdu děsivých. Film čerpá strach ze zaběhnutých not a výborné stylizace klauna Pennywise a práce se zvukem. 70 % ()

existimi odpad!

všechny recenze uživatele

Nebojím se. To. Říct. Naprostá sračka. (edit: Rozumím tomu, že film bude mít pokračování, kde vše bude pravděpodobně vysvětleno, ale Part 1 sama o sobě nefunguje, nedává smysl a působí tak pouze jako příliš dlouhá slátanina, které se máme trochu polekat. Stranger Things oproti tomuhle snímku působí jako "hororový" masterpiece, což je naprostý paradox vzhledem k tomu, že jim inspirací byl právě King.) ()

Dampfer 

všechny recenze uživatele

V momentě dočtení masivní předlohy jsem se nemohl ubránit myšlence, jak moc lze zk...ehm zkazit filmové zpracování. Ale i tak jsem se musel na adaptaci dostavit. A právě moje posedlost předlohou tady dosti paradoxně stojí za mnohem lepším zážitkem z tohohle skvělého snímku. Tvůrci zvládli perfektně umění zkratky, množství scén dokázali úspěšně vypustit a přidali dost vlastní iniciativy, která v některých případech je děsuplnější a lepší než (jakýsi) ekvivalent v knize. Navíc se jim povedla velmi těžká věc, perfektní herecké obsazení mladých herců. Všech sedm statečných plní svou roli víceméně bezchybně a postavy Eddiho a Richiho se tak trefili do mé knižní představy o nich, že mě vskutku bavili. Celkově je tedy ta "dětská" půlka příběhu zpracovaná bravurně, ale TOmu ubírá na dokonalosti jako celku jedna podstatná věc... vyložená mrazení v zádech se dostavilo opravdu jen jednou (scéna s listováním novinovými články v knihovně). Ne že by Pennywise nebyl ztvárněn děsivě a jeho variace (až přímo knižní či s filmařským přispěním) rovněž strašidelné, ale byl to spíš spokojený úsměv nad dobrým provedením, než vyložená hrůza. A to je špatně. TO je skvělý film, ale mělo to být hlavně díky popadání vlastního dechu, které tady zas tak hlavní roli nehraje. Nakonec tedy slabší čtyři, především za ztvárnění hlavní mladé grupy, a dobrý odraz vůči knize, plus očekávání dvojky, v lekání doufám snad povedenější. ()

misar3 

všechny recenze uživatele

Jo! Důvtipné, strach a lekačky jsou dobře propletené s dětinskými vtípky a narážkami, klišé jsou naštěstí odsunuty až na druhou kolej, ale i přesto se jim nevyhnete (rozdělování, náhlé hrdinství dětí). Z kina solidní zážitek možná i díky osazenstvu, které si neodpustilo hlasité komentáře přes všechny řady. ()

groz122 

všechny recenze uživatele

Neznám původní předlohu, ani televizní adaptaci, proto můj pohled na film může být jemně zkreslen. Určitě nejsem jediný, kdo vidí tu obrovskou podobnost s fenoménem NETFLIX- Stranger things. Líbí se mi zasazení do 80. let. Všude jde cítit skvělá atmosféra, ale ne vždy taková, jakou bychom čekali. Pokud se chcete mrknout na horor, u kterého se chcete pořádně bát, tak nalaďte Conjuring, neboť k tomuto filmu náhradní trenky nepotřebujete. Děsivá zápletka je vyprávěna skvěle a ani jednou jsem neměl potřebu se v kinosálu podívat na čas. Ale to je tak všechno. Je zde vyprávěn fantastický příběh se skvělými efekty, (které díky bohu nejsou všudypřítomné) ale není to to, co byste od hororu čekali. TO je ale i přesto skvělý kousek a nemohu se dočkat na pokračování. Jen tak tak si film vydřel 5*. A to jen díky skvělým hlavním protagonistům. 85% ()

HERGImanCZ 

všechny recenze uživatele

Povedený film se skvělými hereckými výkony. V první řadě bych chtěl říct, že jsem nečetl knihu, takže s ní film ani nemohu srovnávat. Viděl jsem ale It z roku 1990. Zároveň bych chtěl upozornit, že tento komentář bude obsahovat spoilery. Oproti starému filmu se zde tvůrci nedrželi zpátky a když Pennywise na začátku Georgimu narovinu ukousl ruku a z chlapce vytékala krev, zatímco se snažil odplazit od kanálu, byl jsem docela zaskočen. Pak už jsem věděl, na jakou notu se mám naladit, a tak když se Beverly její otec pokusil znásilnit, ani jsem se už nedivil. Každopádně v tomhle ohledu má u mě film rozhodně plus. Samozřejmě ne kvůli znásilňování. Tvůrci si nehrají na rádoby horor, který balancuje mezi lekačkami a tím, aby byl přístupný pro co nejvíce diváků. Zkrátka už od začátku z toho chtějí vytáhnout maximum. Samotný Pennywise v podání Billa Skarsgårda vypadal skvěle, navíc se mi líbilo, že se tvůrci nenechali ovlivnit vzhledem z předchozího filmu. Herecké výkony dětí byly na skvělé úrovni, ale to, co předvedl Jackson Robert Scott bylo neuvěřitelné. To, jak skvěle zahrál Georgiho, je opravdu obdivuhodné. Byl to asi nejděsivější aspekt celého filmu. Takže abych to shrnul. Film doporučuji a pokud v běžném životě nemáte dobrý pocit z klaunů, po zhlédnutí It z nich budete mít hrůzu. ()

ShiShinka 

všechny recenze uživatele

Je to FILM, ne HOROR! Propracovanej příběh s prvky napětí, hororu, vtipu, dramatu.. Prostě Kingovina, ne jedoduchá epika s jednou lekačkou vedle druhé.. Nedokážu si představit, jak by asi vypadala k knižní předloha (a jak by asi byla úspěšná), kdyby IT měl být stejně děsivej, jako Annabelle. Nebudu to okecávat, úzkoprse se tu totiž srovnávají jabka a hrušky. PS: Bill Skarsgård nepopsatelně boží! ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější knížka od Kinga a asi i jeden z největších čtenářských zážitků vůbec. Za těch 25 nebo kolik let už jsem samozřejmě většinu TOHO zapomněl, ale co mi utkvělo v hlavě, byla ona jedinečná atmosféra největšího dobrodružství, které jste mohli jako malí prožít. A - vesmíre div se - tomuhle filmu se jakýmsi mimozemským přičiněním podařilo tu atmosféru alespoň zčásti zachytit. (Na rozdíl třeba od sračkovité televizní verze.) A ještě podivnější je, že ta dětská romantika bez větších problémů funguje dohromady s proprietami béčkového hororu v čele s klaunem, který sice nevzbuzuje hrůzu, ale zato je to správně sadistický a podvratný humusák. Děje se tu přesně to, na co spousta filmů zvysoka kašle; některé scény nijak zvlášť neposouvají děj, ale umožní vám přiblížit se k hrdinům na plátně, takže vám pak není jedno, co se s nimi děje. Ne všechno je tu vysvětlené a ne všechno úplně dává smysl, což mi osobně až tolik nevadilo, ale neznalec předlohy se může v tom morbídním cirkusu občas trochu ztrácet. Navíc, sedm charakterů je přeci jen trochu moc, a tak některé jsou víc na periferii dění (v tomto ohledu knížka se svým tisícem stránek ani nemůže mít konkurenci), ale celkovému dojmu to nijak neškodí. Vůbec se nedivím, že spokojenost vyjádřil i samotný King, tohle je zatím nejlepší adaptace jeho díla, jakou znám. Moc se těším na druhý díl. (A jeho herecké obsazení!) České titulky mi občas přišly nepřesné a moc nerozumím tomu, proč nebyl použit původní knižní termín „Klub smolařů“. Rozhodně to zní stokrát líp, než Klub nul. 80% ()

Tarhiel 

všechny recenze uživatele

Horory nemám rád, no na tento som sa tešil, kvôli známej predlohe a 80.-kovej atmosfére. Knižnú predlohu som nečítal, no je znak dobrého filmu, že dokáže vypovedať funkčný príbeh bez toho, aby ste mali pocit, že niečomu nerouzmiete,* a zároveň to vo vás vzbudí záujem si pôvodný text prečítať. Prevedenie prvej polovičky knihy sa vydarilo, a ja sa teším na druhú (3,5/5*). * (a pritom tam boli scény, ktoré boli zrejme len naznačené, a dávali by zmysel - napr. mi napadlo, či aj niektorí dospeli už o existencii Pennywise nevedeli, čomu by odpovedalo to chorobné zamykanie a stráženie detí. Taktiež si nepamätám, kedy som naposledy videl v blockbusterovom filme explicitné ublíženie dieťatu - naposledy v Čelustiach zo '75.) ()

karlospr 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy jen za "vedlejší" příběh, jinak mě TO až tolik nenadchlo... Víc mi asi vyhovují realističtěji podané horory, což bohužel není tento případ - kolikrát jsem si říkal, že takhle by se ani dítě nezachovalo (ale samozřejmě chápu, že je to ovlivněné i předlohou). ()

syphoon 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal nějaký nářez ve stylu jako tomu bylo V zajetí démonů, nestalo se a já odcházel z kina se smíšenými pocity. Pak jsem si ale říkal, že vlastně v tomhle hororu šlo úplně o něco jiného. Navázat na 90kové TO! Rázem jsem dostal na film trošku jiný pohled. Co můj pohled však nezměnilo, byla nádherně udělaná výprava - obvzláště létající děti v potrubí :) 70% ()

boo-boo 

všechny recenze uživatele

Nové It je viac dobrodružný film a sonda do života mladistvých nerdov než horor. Keď už ale horor príde, atmosféra je hutná a Skarsgardov Pennywise je desivý protivník. Trochu zamrzí málo priestoru, ktorý dostáva, ale obsadenie tých deciek je tak neskutočné, že som to ani nepocítil. Nekritických fanboyovských 5*. ()

DjangoDoe 

všechny recenze uživatele

Kingovky mám úprimne rád a som rád že sa aj v dnešnej dobe dokážu uchytiť jeho zvrátené príbehy. No v prípade remaku pôvodného TO nedostaneme nič nové, ide v podstate o tovar prebalený do nového hype obalu, ktorý aspoň podľa internetu skvele zafungoval. Nepovedal by som že ma film nebavil, ale ani ma nezaujal a pozeral som to ako náhodne prepnutý film v béčkovej televízií o štvrtej popoludní v upršanú nedeľu. Dejovo sa film taktiež v podstate nikam neposúva a taktiež nám toho ani moc nevysvetlí, čo sa dúfam vynahradí v druhej časti. Ale aby som nebol taký hnidopich, páčil sa mi koncept typu VEC od Carpentera, ktorý považujem stále z jeden z najlepších hororov vôbec. Možno keď ten hype opadne, ľudia si uvedomia, že sa v kine za posledné dva roky našli aspoň dva lepšie horory s horším hodnotením. ()

Milda003 

všechny recenze uživatele

Chybí pointa - za celý film se nedozvíme co je zač, proc to dělá, proc ho vidí jen děti. Samozřejmě znalci předlohy vědí co je "to" zač, ale mohli nám tam dát víc indicií než jen vědět že přichází jednou za 27 let. ()

Shredder 

všechny recenze uživatele

Nebudem to porovnavat s knihou, ani predchazajucou adaptaciou, kedze moje znalosti o oboch su nulove. Novy film vsak potesil, ma podobny feeling ako Stanger Things, akurat zrychlene tempo a je malinko viac mainstreamovy. Nemyslim si, ze by bol nejak ultra strasidelny, skor mi to prislo viac ako temne dobrodruzstvo. Z detskych hercov ma najviac zaujali Sophia Lillis (som zvedavy, ako sa bude dalej vyvijat jej kariera) a Jack Dylan Grazer, ktori mi prisli ako najviac vyrazni, aj napriek tomu, ze doraz je na Lieberhera. Co sa tyka nasich zapornych postav, Skarsgard sa predviedol, aj ked sa da povedat, ze ho zaskatulkovali viac ako bezhlave monstrum a uprimne, zdal sa mi desivejsi ked mal moznost hrat. Postava Bowera az trochu trapne stereotypna (tupy skaredy redneck bez osobnosti, bity otcom, vyvrsuje svoj hnev na slabych), ale ako som uz povedal, na filme vidno, ze je robeny pre mainstream. Po vizualnej stranke krasa, viacere sceny sice nie su naozaj desive, ale je lahodne ich pozerat. Film ako celok som si aj napriek chybam uzil, co sa odrazilo na hodnoteni. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, jeden z nej remaků, jaké jsem viděl. Když nevezmu v potaz Zelenou míli nebo Útěk z věznice Shawshank, jedná se suverénně o parádní zpracování Kingovy předlohy. Kniha je vážně tučná a zpracovat to do zkousnutelné podoby je fuška. Dřívější zpracování tomu nesahá ani po kotníky. Těším se na pokračování. ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Jako sorac..ale původní to je jen jedno. Jako v rámci filmu dětský -'rodinný' film to je za 4* ale jako horror rozhodně Ne. Nemůžu prostě sledovat film co má bejt pořádným hororem..Když hlavní postavy jsou parta kluků..to jako fakt Ne. Klaun je naprosto perfektní a nemám k němu žádnou výhradu . 45% ()

denbrough 

všechny recenze uživatele

Ke komentari Alusky88 nemam co dodat. Az na ten Zlin bych to vlastne cele jen okopiroval.V tomhle pripade jsme to, myslim, prozivali uplne stejne.. pro me osudova kniha, a plnohodnotne filmove zpracovani. Amen.. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Nádhera, výborná hororová áčková podívaná. Film skvěle šlapal, herecký obsazení sympatický, Pennywise je dokonale udělanej, je dostatečně děsivej a u několika lekaček jsem s sebou škubnul. Navíc ten příběh je nabitej nějakýma emocemaa fungujou. Já jsem nadmíru spokojenej. Už se těším na dvojku. ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama