Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 246)

horor2 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, více za koule mě chytla verze z roku 1990, jenže ta byla úplná. Tahle verze na to šla chytře a myslela na peníze navíc a rozdělila se na dvě části. Bill Skarsgård je hodně slušný, ale pobíhá po scéně jako smyslů zbavený. Pro mě ne tak děsivý a vygradovaný jako jeho předchůdce. Myslel jsem, že to bude horší. Takto je to slušné pro mladší generaci. Uvidíme, co nám přinese druhá polovina. ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv horory nesleduji takřka vůbec, tak i přes to jsem se dokopal k tomuhle filmu. A to hlavně díky tomu, že mám opravdu rád tvorbu Stephena Kinga a i když jsem zatím nečetl To, jakožto knížku, tak jsem zkrátka věřil, že u mě zaboduje. No a to se mu povedlo, protože teď, čerstvě po dokoukání, jsem naplněn pocitem spokojenosti a má očekávání byla splněna. Jsem rád, že tvůrci z It nechtěli dělat "pouhý" horor, který by cílil jen na nenáročné diváky, ale že se drželi předlohy (alespoň předpokládám) a kladly velký důraz na mystično okolo samotného Pennywise (jehož mimochodem opravdu skvěle ztvárnil Bill  Skarsgard) a rovněž na hlavní dětské postavy, jejichž vzájemná chemie, uvěřitelné a přirozené dialogy a velice sympatičtí představitelé zde dle mého tvoří takřka polovinu úspěchu. Čeho jsem si také na sobě všiml, že i když u hororů obvykle bývám podělaný až za ušima, tak tady jsem se prakticky nikdy vyloženě nevyděsil, což spousta diváků filmu vyčítala, ale já to spíše uvítal, takže u mě se strhávání bodů z tohoto pohledu nekoná. Asi největším mínusem je teď pro mne fakt, že se do snímku nedostal dostatek dodatečných informací nejen o původu Pennywise a jeho konání, ale i třeba o samotných dětech, o kterých jsem chtěl zjistit více, ale omezenost filmové stopáže tomu bohužel zabránila. Samozřejmě že od toho je tu knížka (na kterou mám jinak po filmu obrovskou chuť), ale i tak si myslím, že třeba deset minut navíc čistě o bližším představení postav by filmu neuškodilo, ba naopak. Abych to tedy nějak shrnul, tak má očekávání od této Kingovky byla naplněna a už teď vřele vyhlížím blížící se druhou část, jenž uvidíme v září tohoto roku. 80% ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Za mě spokojenost. Na skvělou knihu to sice nemá, ale zase tolik to nevadí. Příběh je rozdělen a tento film se věnuje dětské části příběhu dětí v městě Derry, kde se děje něco špatného, kde se objevuje klaun Pennywise. Příběh plný dětského přátelství, ale i šikany a přítomného zla. Zdařilá kombinace. ()

jayman 

všechny recenze uživatele

Niekto tu napísal, že filmové TO je super adaptácia ale ako samostatné dielo až tak neobstojí. Niekto iný tu napísal, že si nedáva žiadne servítky pred ústa. A niekto ďalší tu napísal, že by to chcelo viac wanovských ľakačiek. Veru, súhlasím len s tretím. Kniha TO, aj keď má svoje negatíva, je kultovka a film ju adaptuje s rešpektom a pokorou, no to je stále málo. Tam, kde má kniha gule, je film milučký, tie zásadné vynechané scény - nielen kontroverzné - robia z knihy seriózny počin a nielen detskú literatúru. Ale ako trochu drsnejší film s detskými hrdinami v tradícii reštartu osemdesiatkových atmosfér je to skvelé. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Pôvodná verzia mala nábeh k dokonalosti, zahodila ho však kvôli smiešnym hercom. Novšia verzia vďaka detským hercom a hrôzostrašnému Billovi túto cestu prekonala, stopercentnú spokojnosť si však u nás - rozmaznaných hororových fajnšmekrov - nenájde, vďaka častým úletom ignorujúcich vážnosť situácie (a tým aj kaziac desivú atmosféru) a úplnej absencie strachu. Miestami sa zľaknete, ale len vďaka náhlym jumpscarom, ktorých tu zopár je. Kingovských sexuálnych narážok je tu ako uliatych, tie sa mi ale do tohto žánru nehodia a pokojne bez mihnutia brvy by som ich zo scenára vystrihol. Už len to okuliarnaté decko, čo každou vetou dokazuje len to, že ešte len nedávno zistil, že vtáčika nemá len na cikanie, by som poslal hneď do klaunovho ozubeného pažeráka. Na druhej strane film po hereckej stránke skvostný, každý si tu nájde svojho obľúbenca a o technickej stránke prízrakov a klauna Pennywisa ani nehovorím. Tá bola zmáknutá na jedničku. Vo filme sa stále niečo deje, takže niet starosti o nudu. Celkový výsledok je z veľkej stránky kladný, len ten strach mi tam dosť chýbal. Nečudo, veď tu hrajú samé deti. Žiadny fanúšik hororov však nebude svojich 135 minút drahocenného času ľutovať. U mňa 4*. ()

Joedas 

všechny recenze uživatele

Tady ten humbuk nějak nepobírám. Těžko pohledat většího strašpytla, než jsem já, ale tohle mě nechalo docela chladnym. Když scény, co mají být děsivý, nuděj, něco je asi špatně. Může to být ve mně, protože na horory odborník rozhodně nejsem, nevyhledávám je a obecně je moc nemusim. Když ale slyšim, jaká je tohle pecka a jak se liší od všech moderních lekaček, nestačim se divit. Je to zbytečně schematická naháněčka bez šokujícího vysvětlení, která v obecný rovině asi nějak funguje, v jednotlivostech mi ale nedává moc smysl. Osmdesátková atmosféra a celkem sympatická ústřední banda to jistí, i tak jsou ale ty tři hvězdy dost upachtěný. ()

Kimkong 

všechny recenze uživatele

Začátek strašidelný. Pak do půlky ukázky strachu jednotlivých dětských hrdinů (jak je nám vysvětleno). Druhá půle je již boj se samotným Tím. Chybělo mě zde vysvětlení kde se co vzalo a proč. Ale i tak monstra hnusná a atmosféra tajemná. Jen v závěru pár wtf momentů jako když si stále opaku musíme držet pospolu a bum poztrácí se. A příhodné lano s uzly. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl mladší a kdysi jsem se díval na původní zpracování, to jsem se i lekl. Ale tady nee, už prostě vím, o čem to je. Navíc je to neskutečně dlouhý a zajímavá je víceméně jen poslední čtvrtina. ()

OJan 

všechny recenze uživatele

Strašně divný film, má to absolutně nesmyslný děj, celkové zpracování filmu jako celkem jde, ale jinak nesmyslný film. |15%| ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Tak tedy To. Film, jejíž knižní předlohu napsal sám král hororů, Stephen King. Jak ale mnozí ví, není lehké Kingovu knihu adaptovat. Jediný, kdo pro mě umí adaptovat Kinga, je Frank Darabont. Zde se tvůrci musí poprat se psychologickou stránkou věci, jenž je v knize tak barevně odvyprávěna, že natočit to tak, aby to bylo děsivé, je přímo nadlidský úkol. Poroto se tvůrci rozhodli, že aby vyrovnali tuhle prázdnotu, přidají strašnou spoustu lekaček, kterých je ale takové množství, že to začíná nudit. Scénář je typicky Kingovský, jen mi ale u něj přišlo, že krásné vysvětlení postav, jako takových, je strašně málo a my, jako diváci, nemáme žádnou šanci se s postavami nějak blíže sblížit. To je strašně účelové, vždy se ukázalo jen, aby po někom šlo, tvůrci ho tam jen tak nacpou a to je vše (výjimka je začátek s lodičkou, tam to alespoň bylo dobré) a Bill Skarsgård je takový mix, vzhledově a pohybově jde o výbornou stránku, ale jeho nucené přehrávání v mluvení je chvílemi k smíchu. Hudba působí dost jednorázově a prakticky je slyšet plus mínus jeden motiv, ale je celkem použitelný. Herci naštěstí hrají jako o život a snaží se i celkem vtipně hláškovat, pro mě byl naprosto fantastický Jack Dylan Grazer, ten nad všemi přečníval, ale to je jen můj názor. Finální verdikt je následovný, pro fanoušky knihy zde chybí lepší vysvětlení, pro normálního diváka jde jen o OK horor. Původnímu To jsem dal 70%, protože drhla druhá půlka, tady je rozdělení na části mimo kontext, protože bez pokračování tato část nedává moc smysl. Zde tedy nemohu jinak, ale 70% má jistých. PS: Nechápu titulky, ale občas je překlad dost k ničemu. Třeba "Guys" rozhodně není "Hele". ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Kingovo To byla (a stále je) jedna z mých Knih. Kniha tak úžasná, mnohovrstevnatá, do detailu propracovaná, kniha tak brutálně podporující čtenářovu fantazii. A právě proto každé filmové zpracování podobné knihy musí být zákonitě silně omezující - právě proto, že té mnohovrstevnatosti a čtenářovy fantazie z principu věci prostě nelze dosáhnout. Nicméně tohle zpracování je podle mě velmi dobré a řekl bych, že možná i na hraně toho, co z něj šlo vymáčknout. Ale prostě ta kniha je jinde... 65% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Původní film To jsem znal, i když mě na něj rodiče samozřejmě nikdy nenechali dívat, a bohužel dodnes neviděl. Každopádně filmy podle Stephena Kinga jsem už v pubertě sledoval a s nadšením nutno dodat. Jeho horory se pohybují i na okraji fantasy, sci-fi či mysteriózna. A zvláště poslední kategorie mě moc baví. Na remake jsem byl velmi zvědavý a překvapivě překonal zdejším hodnocením původní snímek. Není divu. To má mnoho rovin, které lze pojmout a i proto se stopáž přehoupla přes dvě hodiny. Máme tu šikanu, rasismus, zneužívání. K tomu každý máme nějaký strach nebo fobii. A toho využívá i Pennywise. To je postava sama o sobě. Děsivý klaun není ve filmografii využit poprvé a pokud je správně nalíčen, děsivý být opravdu může. Dětské výkony jsou skvělé a díky velmi dobrému scénáři jsem se ani minutu nenudil. Současné To však vychází z trochu jiné koncepce, a to říkám i s ohledem na fakt, že původní snímek jsem neviděl, než starší film. Je to zřejmé i z jiné doby vzniku. Zde filmaři více využili děsivých efektů než celé řady lekaček a klasických hororových námětů. Pomohli jim k tomu triky, skvělé kostýmy a především masky. To celé dotváří film k výjimečným hororům, na které divák jen tak nezapomene. Přeci jen ale zůstává otázkou, proč policie zmizení neřešila, bezpečnostní složky nejsou do filmu vůbec zapojeny, dokonce kromě dětí zmizení nikdo neřeší. Možná i samotný nezájem a liknavost je děsivá jako fakt, že děti jsou v tom celém samy, To může být kdekoli a nepotřebuje k tomu celému tmu. Je to výjimečný horor. Neodehrává se na samotě, ve tmě a v noci. Klaun se objevuje i ve dne, na veřejných místech a v hojně obsazeném městě. To je jiné než běžné horory a proto zcela jistě láká a děsí. Závěrem jen dodám, že mě překvapuje, jak velké kanály v USA mají, že jimi proleze nejen dítě, ale jak se ve druhém díle ukáže, i dospělí. ()

Rayen1 

všechny recenze uživatele

Skvelej horor, hrdinové jsou sympatický a asi nikdo mi z nich nevadil, naopak, to samý i To, který fakt dokáže vyděsit. Super film v kině i na "DVD" (you know what I mean...). ()

Filmaris 

všechny recenze uživatele

Mimozemšťan v podobe desivého klauna, a ja som sa nechal unášať jedným z najlepších filmových zážitkov aké som kedy mal. Je to ďalší film podľa knihy od výborného autora Stephena Kinga, ktorý ma na konte enormné množstvo hrôzostrašných príbehov. Táto filmová adaptácia je pre mňa osobne jedna z najlepších akú som podľa kníh mal možnosť vidieť. Režisér Andy Muschietti natočil kvalitný a prvotriedny snímok o skupinke detí, ktorá bojuje o život v boji proti krvilačnému a desivému klaunovi Pennywisovi, ktorého stvárnil desivý a fantastický Bill Skarsgard. Ja vlastne ani nemám tomuto filmu čo vytknúť, pretože po troch návštevách v kine som si tento film stále nesmierne užíval. Je to desivé, miestami nepríjemné, s vynikajúcim tempom, skvelou hudbou a s postavami, ktoré sú sympatické a naozaj mi na nich záležalo. Do toho skvelé dialógy, ktoré miestami až rozosmejú (v dobrom slova zmysle) a rôznorodé príšery, na ktorých sa Pennywise menil. Pre mňa jeden z najlepších hororov a rozhodne patrí do mojej top 10 hororov. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Před druhým dílem jsem zopakoval znovu i ten první. Zábava dobrá, lekaček je tam dost, ale jak není člověk v kině, tak to nemá takový efekt. 4-* ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Knihu som (zatiaľ) nečítal, pôvodnú verziu som nevidel. K tejto som sa dokopal po x rokoch a stálo to za to. Skarsgård je desivý sám osebe, nieto ešte ako Pennywise, ako herca ho ale mám celkom rád. Film samotný je viac psychothriller, než horor. Navyše, narvať niekoľkostostranovú knihu do dva a štvrť hodiny a zachytiť to podstatné, to si zaslúži obdiv. ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama