Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Videa (14)

Trailer 3

Recenze (1 246)

movie 

všechny recenze uživatele

70% Potenciál v kvalitní předloze umlácený zbytečnou snahou strašit na každém rohu za pomoci vyhroceného audiovizuálního terroru. V některých momentech to bylo až příliš úmorné a vysilující. Palec nahoru za to, že se tvůrci nesnaží jet na 80. retro vlně a umí přitlačit i mimo vyjeté koleje (zdaleka nejstrašidelnější postavou je Henry Bowers a Pan Marsh). ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Myslím, že neznalost knižní předlohy se v tomto případě vyplatila. Film totiž začíná servírovat hororové pološílenosti nečekaně brzy. Žádné sáhodlouhé budování atmosféry, od počátku jsme vrženi do sympatického dětského příběhu okořeněného o pořádné zlo. Momenty hrůzy jsou poměrně zdařilé, nejedná se (jen) o lacinné lekačky, byť je pravda, že efekt strachu je z největší části založen na hlasitém zvuku. Oceňuji příjemnou propracovanost, nebo chcete-li barvitost charakterů. To je vlastně takové údernější Stranger Things. 7/10 ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že nepochybný potenciál tohohle projektu nakonec trochu dojíždí na málo invenční práci s hrůzou a strachem. Nenechte se mýlit. Pennywise je skvělý a pár lekaček opravdu vydařených. Ale Muschietti působí dojmem režiséra, který má na vytváření napětí málo času a trpělivosti, takže volí zkratky a navíc řádně oldschoolové. Bohužel Pennywiseovo vyskakování ze všech koutů plátna se postupně přejí a člověk pak jen nostalgicky vzpomíná třeba na mistrovskou stavbu zdánlivě nekonečného pekelného teroru v druhém Conjuring. Podobně filmy jako It Follows nebo Get Out vytváří z hlediska režijního dost nelítostný kontrast k téhle solidní rutině. TO ale exceluje skvělými postavami a inteligentním obrazem dospívání v indiferentním a nebezpečném světě. S figurami se dá velmi snadno identifikovat, film je vtipný a poetický, v něčem evokuje Stand by Me. Zároveň chytře hraje na trendy noty 80s nostalgie, škoda, že ne tak rafinovaně jako Stranger Things. Klub nul přiroste rychle k srdci, atmosféra Derry je patřičně tíživá... nicméně vtíravý pocit, že TO mohlo sáhnout ještě hlouběji do podvědomí, přetrvává. Musím nicméně bez mučení přiznat, že se těším na druhý díl. První kapitola patří rozhodně mezi lepší kingovské adaptace, ale když člověk vidí to množství nahromaděného talentu, je mu jasné, že mohla a měla patřit mezi nejlepší. A to se nestalo... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem nečekal, že by tak mainstreamově úspěšný horor mohl být výrazně dobrý - ne že by to bylo nemožné, jen to je v dnešní době (na rozdíl od dob minulých) nepravděpodobné. Nečekal jsem ale až takový přeplácaný bordel, který má v sobě asi tolik děsu jako FX seriál, ale bohužel o dost míň charismatu. Hádám, že komu chutná popcorn s příchutí Stranger Things, může být spokojený. Mě to nezajímá nad rámec pár hezkých záběrů. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pôvodný film, alebo skôr televízna miniséria ma síce celkom bavila, ale vylepšiť sa dala prakticky po všetkých stránkach, preto som sa na túto novú verziu tešil a o to viac, keď sa stala komerčne najúspešnejším hororom roku a takmer aj vôbec a síce mu slušnú úroveň predsa len uprieť nemôžem, ale všeobecné nadšenie určite nezdieľam. Najväčší klad v porovnaní s pôvodnou verziou, teda okrem technickej stránky, ktorá je úplne niekde inde vidím určite v tom, že sa scenár venuje len deťom, teda neskáče neustále medzi rokmi, kedy mi kvôli tomu bolo jasné, kto určite prežije, takto to aspoň pôsobí kompaktnejšie, ale inak mi to neprišlo prakticky ničím výnimočné. Dejovo mi to celkom vyhovovalo, ale nedokázalo si ma to úplne získať, samotnému klaunovi sa nevenuje zase tak moc, čo by nemusel byť problém, ale ani tá atmosféra osemdesiatych rokov a detského priateľstva ma vôbec nestrhla. No film dosť utrpel aj tým, že len nedávno skončila tématicky relatívne podobná séria Stranger thing, o ktorej kvalitách môže ale tento film len snívať, tam som si tie detské priateľstvá skutočne užíval, ešte viac, ako riešenie samotnej záhady. Takže tento film si len splnil potrebný štandard a tým to končí, nič výnimočné sa nekoná. Ale za mojimi očakávaniami zaostáva aj samotný klaun. Zahraný je veľmi dobre a aj celkom vtipne, čo je ale rozporuplná vlastnosť, keďže kvôli tomu ma síce jeho výstupy bavili, ale nevyvoláva moc rešpektu. No horšie je, že som vôbec nevedel, ako ho mám brať, potreboval by svoje pravidlá, ktorých by sa držal, prišiel mi ako podivná kombinácia Freddyho Kruegera, ľubovoľného démona z ducharín, legendy o prastarom zle a neviem, čoho ešte, ale spolu to aj tak nefunguje. Preto sú podivné aj hororové scény, vizuálne sú atraktívne a klaun v nich vyzerá dobre, ale inak ma zase tak moc nebavili. Jedine úvod s chlapcom dopadol veľmi dobre, toto je jediná napínavá sekvencia z filmu a dokonca aj celkom krutá. Ten zvyšok si už len splní ten priemerný štandard. Obsadenie tiež mohlo byť aj lepšie, Bill Skarsgård zahral klauna veľmi dobre, ale detské zloženie mohlo byť aj lepšie, za niečo stoja možno dvaja, zvyšok ma absolútne nezaujímal. A čo sa réžie týka, vizuálna stránka je prvotriedna, vidno, že sa jedná o skutočne áčkový horor, ale atmosféra je veľmi slabá a napätie funguje len v tom úvode. Takže nebolo to zlé, má to svoje klady a pokračovanie si určite pozriem, potenciál to stále má, ale jednoducho som čakal viac. 62% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (113)

  • Žena z obrazu se výrazně podobá postavě z Muschiettiho předchozího filmu Mama (2013). V rozhovoru pro New York Times Muschietti přiznal, že inspirací mu byl obraz od Amadea Modiglianiho, který jej v dětství děsil. (baronGrga)
  • V zábere, kde si deti vyberajú lieky v lekárni, je v pozadí vidieť bezpečnostnú kameru, ktorá v tých rokoch neexistovala. (Garmiz)
  • Pred úderom do hlavy má Georgie (Jackson Robert Scott) vysielačku v pravom vačku pršiplášťa, ale po údere už v ľavom vačku. (Wargoo)

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama