Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Zajímavosti (113)

  • Autor knižní předlohy Stephen King prohlásil o tom, jak vznikla úplně původní myšlenka použít v knize vraždícího klauna, toto: „Moje auto mělo jednou vážnou poruchu. Abych si zašel pro pomoc, musel jsem absolvovat 3 míle dlouhou podvečerní procházku. Zastavil jsem se u jednoho dřevěného můstku přes potok. Zde mě poprvé napadla myšlenka napsat příběh o skřítkovi, kterému se nelíbí, že přes most, pod kterým sídlí, přechází hlasitě nějaký člověk...“ (pornogrind)
  • Když kluci v lomu pozorují Beverly (Sophia Lillis), tak přitom hraje „Bust A Move“ od Young MC. Při umývání koupelny zazní „Six Different Ways“ od The Cure. (Duoscop)
  • Během rozhovoru v lékárně se objeví narážka na filmovou sérii Superman (1978). (Duoscop)
  • Dva týdny předtím, než začalo natáčení, se museli herci poznat, aby přátelství jejich postav ve filmu působilo reálně. Společně chodili na jídlo, jezdili na kolech a hráli různé hry. Představitel Billa Jaeden Martell řekl, že se sobě dívali tři minuty v kuse do očí. „Byli jsme jedna velká rodina,“ dodal Martell. (ČSFD)
  • Pennywise (Bill Skarsgård) má v celém filmu pouze čtyři minuty dialogů. (ČSFD)
  • Auto, kterým vyzvedává matka (Molly Atkinson) Eddieho (Jack Dylan Grazer), je AMC Pacer DL Wagon z roku 1979. (J.F.B.)
  • Když se konal casting na postavu Pennywise, tak se Bill Skarsgård dostavil již nalíčený jako klaun, ačkoli nemusel. Tvůrci prozradili, že jeho nadšení a zápal pro věc byly jedny z hlavních důvodů, proč ho obsadili. (Tet.Ew)
  • V knižní předloze vedl společnou přísahu věrnosti Stan Uris (Wyatt Oleff) a všem nařízl obě dlaně střepem z rozbité láhve. Ve filmu to provádí Bill Denbrough (Jaeden Lieberher) a řízne každého jen do jedné ruky. (Nocturno culto)
  • Celosvětová premiéra proběhla 5. září 2017 v Los Angeles. (Varan)
  • Některé z kontroverzních pasáží z knihy zahrnujících děti byly z filmu vypuštěny. Např. masturbace mezi Patrickem (Owen Teague) a Henrym (Nicholas Hamilton). Patrick, který zabíjí svého bratra. Beverlyin otec (Stephen Bogaert), který bije svoji dceru (Sophia Lillis). A scéna s orgiemi v kanálu. (Delock)
  • Když se Andy Muschietti dostal k režii, studio chtělo, aby použil stejný scénář, který plánoval použít původní režisér Cary Joji Fukunaga, přičemž jedinými úpravami bylo vynechání kontroverznějších scén. Např. sex Henryho Bowerse (Nicholas Hamilton) s ovcí, ejakulace na narozeninový dort, nebo otec (Stephen Bogaert) Beverly (Sophia Lillis), který se pokouší dceru znásilnit. Muschietti požádal, aby mu bylo umožněno mírně upravit scénář, aby byl věrnější románu. K těmto změnám patřilo přidání Lepera (Javier Botet), Billovo (Jaeden Martell) koktání a také změna jmen. Muschietti také plánoval zařazení scény, ve které Richie (Finn Wolfhard) a Mike (Chosen Jacobs) používají domorodé tradice, aby získali vizi, která podrobně popisuje, jak se před miliony lety dostal Pennywise (Bill Skarsgård) na Zem. Kvůli nákladné počítačové grafice, která byla pro tuto scénu potřeba, byl byla ale scéna ze scénáře vypuštěna. (Delock)
  • Všichni hlavní děti, s výjimkou Richieho (Finn Wolfhard), se samostatně setkají s Pennywisem (Bill Skarsgård) ještě předtím, než vstoupí do domu na adrese Neibolt Street. Ačkoli většina těchto událostí byla pro film změněna, Eddieho (Jack Dylan Grazer) a Beverlyino (Sophia Lillis) setkání s klaunem jsou podobná jako v románu. (Delock)
  • Režisér Andy Muschietti uvedl, že Stephen King v knižní předloze popsal ikonografii teroru 50. let, a dodal, že má pocit, že nyní je třeba celý svět znovuobjevit a aktualizovat. Prohlásil, že ve filmu nebudou žádné mumie ani vlkodlaci a že hrůzy budou mnohem překvapivější. (Delock)
  • Žena z obrazu se výrazně podobá postavě z Muschiettiho předchozího filmu Mama (2013). V rozhovoru pro New York Times Muschietti přiznal, že inspirací mu byl obraz od Amadea Modiglianiho, který jej v dětství děsil. (baronGrga)
  • Šikanér Belch (Jake Sim) má na sobě trička známých metalových skupin Anthrax a Metallica. (Dave24)

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama