Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počítačový technik Brad Harris má poněkud zvláštního koníčka – miluje ptáky a jako vášnivý ornitolog-amatér, takzvaný ptáčkař, se chce zúčastnit velké celosvětové soutěže, která se jmenuje Velký rok. Brad ale neví, že má velké konkurenty. Úspěšný obchodník Stu Preissler si také chce splnit celoživotní sen a stát se nejlepším světovým ptáčkařem. Celý život svou účast ve hře odkládal a teď přišla ta správná chvíle. Oba muži si vezmou v práci volno a vyrazí za svým snem. Oba však netuší, že proti nim stojí skutečný protivník, kterého není jen tak lehké porazit. Kenny Bostick je světoběžník a vítěz posledního ročníku ptáčkaře roku. Také on vyráží do přírody udržet si svůj titul... Kenny doma nechá svou mladou a krásnou manželku, která je nešťastná, že nemůže otěhotnět. Postupně se všichni tři vášniví ptáčkaři setkají a brzy zjistí, že všichni se soutěže účastní. Zatímco Brad a Stu soutěží férově, Bostick tyto zásady nezastává a je rozhodnut oběma protivníkům soutěž co nejvíc znepříjemnit... (TV Prima)

(více)

Recenze (301)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má tak šílenou pointu, že bylo jasný, že moje smíchovody si máknou. Takovej hon na ptáky co tady předvádí trio Black - Wilson - Martin, nepořádaj ani největší predátoři týhle planety - holky a že to jsou nějaký vodbornice přes ptáky. Krom absurdní komiky má v sobě film i značnou dávku pohody no a ano, taky krapet tý romantiky, která samozřejmě eskaluje na konci filmu, ale není to žádná tlačba na pilu a film mě tak s naprostou lehkostí upravil na pohodu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

The Big Year je super komedie, která má štěstí v tom, že je jiná, což tu ale mnozí z Vás odsoudili. Jenže tenhle film vůbec není o nějacích ptácích. Je o tom, že lidé jako jsme my, si rádi plní sny. Někteří ve stáří, jiní v mládí, každopádně sny jsou něco, pro co stojí žít a tak i Jack Black, Steve Martin a Owen Wilson si v jednom roce rozhodnou splnit jeden svůj sen a zaregistrovat v jednom roce co nejvíce ptáků a udělat tak rekord. Nakonec mě film potěšil nádhernými kulisami, ale především i tím, že se do něj zahrnují takové vlastnosti, jako kamarádství, klukovství a splnění snu, což u mě okamžitě vyzdvihává nahoru. A samozřejmě vše podpořeno skvělými herci, kteří sympatie rozdávají na potkání. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me znacne prijemny prekvapeni. Nejedna se o nejakou hrubozrnnou dobytkarskou komedii, jak by mohla napovidat ucast hlavni trojice, ale o vysoce prijemnej film o jedny vasni se sem tam nejakym fajn forem. Film ma celou dobu prijemny svizny tempo, herci jsou naprosty sympataci a ze sledovani ptaku dokazal reziser udelat zabavu, navic je vse vypraveny jako dokument a hezky natoceny. Takze ja se tech 100 minut skvele bavil a na 5* to sice neni, ale ty 4* naprosto bez problemu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Až na pár letmých okamžiků, kdy jsem byla spokojená s The big year se u mně tahle komedie minula účinkem. Docela to zamrzí, protože obsazení bylo výborné. Jako relax je to fajn, jako dobrý neotřelý námět určitě taky, ale já prostě nevím....... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsou to chlapi, drahá. Ti přestanou soutěžit až po smrti." Jen s obtížemi rozeznám Columba palumbus od Aquila chrysaetos, ale mám velký porozumění pro jakoukoli posedlost. Hlavně pro tu, která stojí hodně peněz, času i (ne)pochopení blízkých a jedinou odměnou za snahu je skvělej pocit. A ten já jsem při sledování tohoto snímku rozhodně měl. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nadšené ornitologické zápolení jakožto kulisa témat: „Sběratelská vášeň v protiváze rodinných hodnot“, „I cesta může být cíl“ či „Se sponzorem za zády se nemusíš tak honit“. Trošku mě zaráží, že je v rámci prestižního klání nenapadlo navštívit například pittsburské ocelárny. Tam je ve sprchách po ranní směně tolik druhů ptáků.. P.S.: Kdo rozezná moudivláčka lužního od šoupálka krátkoprstého jen na základě konzistence exkrementu přistanuvšího ve vlasech, nechť si připočítá jednu hvězdu. Kdo po olíznutí pozná, jestli měl dotyčný opeřenec k snídani pavouka, či jen motýlí housenku, ten klidně dvě.. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

To je ale taková blbina..... N8dherná...chytlavá.... Mám slabost pro raply všeho druhů a že jich v tom filmu je.... :-) ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Obsadenie (aj trailer) trochu klame telom, humor je len poleva pohodového rodiného roadmovie o troch nadšencoch do divného koníčka. Človek zmierený s tým, že sa gejzír gagov jednoducho nedostaví si v pohode užije peknú prírodu s preletmi ako z Pána Prsteňov a neškodnú americkú klasiku (alá Hlava rodiny) na nedeľné popoludnie. Jeden s prepadákov roka, hlavne kôli tomu že sa dolármi nešetrilo, ale tej muziky je akosi pomenej a ešte aj hrá potichu. 65% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nadějný rok nabízí ty nejlepší komediální herce posledních let. Jistě, že někdo raději Bena Stillera nebo Adama Sandlera, ovšem trio Black, Wilson a Martin tvoří takovou správnou a nesourodou partu, kterou spojuje zájem o Big Year, což je soutěž o to, kdo za rok spatří největší počet druhů ptactva. Každý z představitelů prezentuje odlišný styl svých filmových charakterů, ale dohromady se to stmeluje do celkem výživné komedie, která však samozřejmě více zaujme zasvěcené, tedy ornitology. Beru ho jako výživnou jednohubku...65% ()

Don Jebal

všechny recenze uživatele

Rozpočet: 41 000 000 $ Otvárací Víkend: 3 251 884 $ (v 2 150 Kinách) Tržby USA: 7 204 138 $ Tržby Celosvetovo: 7 448 385 $ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Film, který je kouzelně svůj. Trailer mě sice nalákal na komedii klasického střihu, která tady byla naposledy v roce 2001 (Milionový závod), nicméně nakonec jsem se dočkal něčeho úplně jiného... A víte, že mi to ani trochu nevadilo? Pozorovat všechny ty podivné lidi(čky), kteří zřejmě žijí v úplně jiném světě a s nimiž by i procházka od vchodu k popelnici byla velkým dobrodružstvím, to bylo něco pro mě. Že je to moralitka? No ano, je, ale aspoň nijak vnucující se a víceméně přirozená. Ústřední trio nemá chybu a moc mě bavilo, jak si pánové Martin, Wilson a Black neustále přehazovali mé sympatie od jednoho k druhému. Film opěvuje lidské přátelství stejně jako krásy přírody, má perfektní soundtrack (ten Shapirův i ten písňový - poslechněte si třeba tuhle: http://www.youtube.com/watch?v=uh6Qla-OQ-M), spoustu jemného humoru a tak nějak lidsky přirozených scén. Rozhodně jsem byl překvapený. A rozhodně více než mile. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmy kolikrát bývají takové, od kterých nic nečekáte a u kterých snad i předpokládáte, že vás nezaujmou a že je možná ani nedokoukáte, ale zkusíte na ně ze zvědavosti kouknout a než se nadějete, tak je půlka filmu pryč a vy zjistíte, že se skvěle bavíte. To byl přesně i případ tohoto filmu, od kterého jsem toho opravdu mnoho nečekal, protože o pozorování ptáků nic nevím a ani se v nich nevyznám, ale to mi překvapivě ani trochu nevadilo, protože zde byl děj docela přehledný, ale hlavně zde bylo v titulních rolích k vidění opravdu silné herecké trio Jack Black, Steve Martin a Owen Wilson, kteří si ten film prostě ukradli sami pro sebe a je to více než o čemkoliv jiném především o jejich brilantním herectví. Děj už je zde potom jen něco navíc, co dává těmto hercům příležitost vyniknout, i když musím přiznat, že během filmu jsem přišel tomu soutěžení mězi hlavními hrdiny docela na chuť a byl jsem napnutý, jak to dopadne, ale nemít film tak hvězdné a kvalitní obsazení, tak by to rozhodně nebylo ono. Takhle mohu říci, že jsem viděl zajímavou a nevšední komedii, která si ode mne po právu vysloužila nadprůměrné čtyři hvězdy. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Co všechno je člověk schopen udělat pro vítězství. I já nerad prohrávám, ať už je to cokoliv. Velice pozoruhodná komedie, originální, nápaditá a s obrovskou myšlenkou. Jsem šťastný, že jsem mohl tento snímek spatřit. A vyvolalo to ve mě vzpomínku na školu, někde na 8.třídu, kdy jsme psali poznávačku ptáků, a já jsem měl správně 2 z 20ti. Poznal jsem sojku a u ostatních jsem téměř všude psal Sýkora Koňadra, a jednou jsem se trefil =D I když možná 3, ještě Sovu, ale to už si přesně nepamatuju :-D ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Trojica Black,Wilson a Martin sľubovala super komédiu a aj príbeh o naháňaní vtákov sľuboval zábavu. Uznávam, že sa pobaviť dá, ale s touto komédiou som mal jeden zásadný problém a to po celý čas. Pravidlá...Kto koho kontroloval? Kto komu dosvedčí, že toho či onoho vtáka skutočne videl? Každý si iba odškrtval v zápisníku toho svojho a podľa toho by súťaž vyhral i magor, ktorý nevyšiel z domu. Akýkoľvek blb, ktorý povie, že bol tam a tam v pravý čas. Celý čas som vyčkával a dúfal, že som snáď iba niečo prepočul až do scény, kde sa Wilson baví s jedným "lovcom vtákov" o tom, že si odškrtnú a dosvedčia vtáka, ktorého nevideli. Je neuveriteľné, že počas písania scenára na tak dôležitú vec nikto nepomyslel. 60%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Podobné jakobych sledoval film o jakémkoliv jiném hobby, tohle je vlastně takový ptačí dokument pro milovníky ptactva. Výbuchy smíchu nečekejte a nějaké humorné scénky také ne. Je to částečně taková moralitka o tom že někdy nám náš koníček může více vzít než dát .... Celkově se nedalo nějak čekat že vznikne veledílo v herecké sestavě: Martin, Wilson a Black. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

O to divné hobby "sledovania vtáčkov" ani tak nejde...ako o to, že to mala byť komédia...a po vtipe ani chýru, ani slychu. Príroda zahrala najlepšie zo všetkých a pár pekných obrázkov stálo za to, inak nuda. ()

juta 

všechny recenze uživatele

V dnešní době je možné soutěžit v ledasčem, ale o tomhle koníčku slyším poprvé. Bohužel některé koníčky nejsou pro každého. Je to hlavně otázka financí, takže zase zpátky k filmu. Zpočátku jde o průměrnou podívanou, která se postupem času mění v něco, na co se člověk rád dívá a začne fandit honbě za viděnou co největšího počtu ptáků byť jen jednomu, nebo rovnou všem účastníkům. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný film s úžasným obsadením, až andersonovsky absurdným príbehom a skvelým koncom s ešte lepším posolstvom filmu. ()

Související novinky

Steve Martin se vrací před kameru

Steve Martin se vrací před kameru

23.08.2014

Čekali jsme tři roky, ale vyplatilo se! Komediální klasik Steve Martin se naposledy objevil v kinech v roce 2011, když sekundoval Owenu Wilsonovi a Jacku Blackovi v Nadějném roce. Od té doby jsme o… (více)

Reklama

Reklama