Reklama

Reklama

Sladké mámení

Obsahy(1)

Reportážní záznam z pobytové Rekreace ROH, organizované v září 2009 v hotelu Morava v Tatranské Lomnici. 100 rekreantů se za asistence kulturních, sportovních a dalších referentů na dobu jednoho týdne dobrovolně vrátí do pomyslné doby totality. Za doprovodu budovatelských písní a v kulisách dobové výzdoby probíhají ranní rozcvičky, seznamovací večírek, brigáda kolem hotelu, "vše jako tenkrát"... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

type_B 

všechny recenze uživatele

Mě tenhle dokument nijak nepohoršuje. Nepřijde mi nijak zvlášť zaujatý, i když některé otázky zpoza kamery si mohl režisér nejspíše ušetřit, což by kvalitě pořadu asi přispělo. Když opomenu formální stránku věci, přijde mi obsah zajímavější než u většiny televizních pořadů vysílaných ve stejném čase. Místy byl pohled na účastníky zájezdu "ROH" takřka komický, probíhající zábava jako by patřila do jiného světa. (Zde bychom se ale stejně tak dobře mohli zeptat, jestli pohled na několik desítek lidí ze starších generací, kterak se drží za ruce mezi nohama a poskakují na palubovce tělocvičny za zvuku dvou elektronických varhan, není sám o sobě směšný. A to bez nějakého ohledu k ideologickým konotacím.) Dokument poodhalil psychologickou motivaci aktérů - a to jednak majitelů cestovky, a jednak turistů. Je škoda, že ji však dokument nijak dále nerozvíjí a nepojmenovává. Co však nedělá dokument, můžeme se pokusit rekonstruovat, byť jen velmi nepřesně a hrubě, my. Začněmě u majitelů cestovky: Je evidentní, že z jejich strany jde o čistě utilitární snahu vyrejžovat peníze, i když personál cestovky uvádí argumenty typu: "Už deset let netancovali. Vyhasínají. Dnes se o lidi nikdo nestará. Atd," a staví se tak do role zachránců či snad přímo kamarádů. // Jakkoli nechci účastníky zájezdu nějak znevažovat, osobně nerozumím důvodu, proč si podobný typ zájezdu, jinak řečeno trávení svého času, někdo vůbec vybere, a proto si musím klást základní otázku: Co se jim na tomto druhu zábavy zdá přitažlivé? Jak se někteří vyjádřili, jde o dobré naplánování celého pobytu, program, kolektivní zábavu a možnost nerozhodovat sám za sebe. Teď půjde z mé strany o čistou spekulaci, ale tipnul bych si, že právě možnost nerozhodovat sám za sebe a přenechat jakékoli rozhodování na vůli organizítorů, je velmi uvolňující. Že se i dnes někdo účastní zábavy, která jeví jako z Marsu, není zas tak nepochopitelné: Staré normy chování a hodnoty jsou u některých lidí stále fixovány. Závěrem bych chtěl říci, že já účastníky tohoto "povedeného" zájezdu nijak nesoudím, jsem spíše na rozpacích z poznání, že moment, kdy se rozpouští vlastní individualita, je pro některé vítaný a přináší jim potěšení. [Teď uvažuju o tom, jestli tohle nechtěl dokument nějak podprahově vsugerovat. No, jenže pár takových lidí jsem skutečně poznal, takže to pro mě není úplně nemyslitelné a vzhledem k charakteru zájezdu mi tenhle předpoklad přijde i oprávněný.] ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mělký dokument o kapitalistickém podniku pro komunistické zákazníky, jichž mi bylo vážně líto. Nebo jsou, navzdory tomu co říkali o chudobnosti svého kulturního vyžití, spokojeni se životem v minulosti? ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Obludné obludárium. Skupinka zavilých nostalgiků, vesměs bývalých soudružek a soudruhů, vzpomínajících na "staré zlaté (pendrekové) časy" s tvrzením, že dřív se žilo líp. Jako reportáž to nefunguje, jako dokument už vůbec. Chybí jakákoliv konfrontace, režisér Jiráský naopak ponechává některá denunciační vyjádření bez komentáře – mnozí účastníci zájezdu si proto neberou servítky a plivou síru na demokracii a současné poměry. Referenti, brigády, hotel Morava, Gustav Anděl, na zdi vlajka Sovětského svazu a portréty Husáka s Gottwaldem. Opravdu bizarní podívaná. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Stejně nudná fušeřina jako námětově spřízněné Vítejte v KLDR - zdejší režisér Jiráský nedokáže přidat jakokoliv vlastní hodnotu do zaznamenaného materiálu. Návštěva severní část Korejského poloostrova nabídla alespoň legrační Čecháčky střetávající se s exotickými dálavami. 40 % ()

JohnnyB. 

všechny recenze uživatele

Když hodnotím dokument, tak to byl takový šedý průměr, možná až lehký podprůměr. Hodnocení chování lidí raději bez komentáře, ale chápu, že takové typy jsou a neberu jim to. Já bych každopádně už v Žilině chytal vlak zpět na Ostravu a do Tater vůbec nedojel. Paní majitelka Moravy, s manažerem cestovní kanceláře a především ten hoch, který lidem dělal program naprosto otřesní... A možná proto mě to docela pobavilo a musel jsem se dívat až do konce (i když jsem se za účastníky dokumentu musel občas dost stydět). ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama