Reklama

Reklama

Obrázky z Francie

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2010, 3x17 min

Režie:

Jiří Pálka

Scénář:

Jiří Pálka

Hudba:

Pavel Hrubeš

Hrají:

Václav Upír Krejčí (vypravěč)

Obsahy(1)

Francie je pro většinu turistů zemí zaslíbenou labužníkům. Jídlo tady neznamená jen stravování, nejrůznější lahůdky, pochutiny, ale celé hostiny jsou součástí francouzské kultury. Dodržování kulinářských tradic a receptur úzce souvisí s francouzskou historií. Každý Francouz dokáže nejen celé hodiny hodovat, ale také celé dny o různých chutích a přípravách jídel vyprávět a diskutovat. S noblesou a vášnivě. Malý štáb českých filmařů se pokusil některé zážitky zdokumentovat.

1.-Provence:
Obrázky z Provence nás nejdříve zavedou do Avignonu, kde dávní papežové založili vinice slavného vína Chateauneuf du Pape. Setkáme se tady se současným vinařem této značky. Pak navštívíme Melounovou restauraci, která vznikla tak, že se mladý šéfkuchař zamiloval do prodavačky melounů. A návštěvu v Provence ukončíme v Marseille, která dýchá krásou i dálkami.

2.- Rhonské Alpy:
Francie je pro většinu turistů zemí zaslíbenou labužníkům. Jídlo tady neznamená jen stravování, nejrůznější lahůdky, pochutiny, ale celé hostiny jsou součástí francouzské kultury. Dodržování kulinářských tradic a receptur úzce souvisí s francouzskou historií. Každý Francouz dokáže nejen celé hodiny hodovat, ale také celé dny o různých chutích a přípravách jídel vyprávět a diskutovat. S noblesou a vášnivě. Malý štáb českých filmařů se pokusil některé zážitky zdokumentovat. Obrázky z Rhonských Alp nás nejdříve zavedou do středověkého města Perouge, kde se natáčel slavný francouzský film Tři mušketýři. V reportáži Žabožrouti se diváci konečně dozvědí, proč Francouzi pojídají žáby a jak se dnes upravují. Lyon je moderní město, my se však budeme věnovat jeho historii a navštívíme tkalce, který ještě dnes pracuje na slavném tkalcovském stavu, který pro manufakturní výrobu vynalezl Joseph Maria Jacquard.

3.-Alsasko
Francie je pro většinu turistů zemí zaslíbenou labužníkům. Jídlo tady neznamená jen stravování, nejrůznější lahůdky, pochutiny, ale celé hostiny jsou součástí francouzské kultury. Dodržování kulinářských tradic a receptur úzce souvisí s francouzskou historií. Každý Francouz dokáže nejen celé hodiny hodovat, ale také celé dny o různých chutích a přípravách jídel vyprávět a diskutovat. S noblesou a vášnivě. Malý štáb českých filmařů se pokusil některé zážitky zdokumentovat. Málokdo ví, že kousek od Strasbourgu leží Colmar, městečko s bohatou historií, které se honosí názvem Malé Benátky. Munsterský sýr se vyrábí v pohoří Vosgien díky zachráněnému černobílému kravskému plemenu. Strasbourg je kosmopolitní město s vyhlášenou restaurací U Ivony, kterou navštěvují všichni politici a státníci, kteří zavítají do tohoto města. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama