Reklama

Reklama

Umění odpadu

  • Brazílie Lixo Extraordinário (více)
Ukázka z filmu
Brazílie / Velká Británie, 2010, 95 min

Z největší skládky odpadů na světě přichází neuvěřitelně pravdivý příběh známého newyorského umělce a skupiny catadores (mrchožrouti).  Film, jehož natáčení trvalo téměř tři roky, sleduje známého umělce Vika Munize na jeho cestě z Brooklynu do rodné Brazílie, konkrétně na největší skládku odpadů na světě Jardim Gramacho, který se nachází na okraji Rio de Janeira. Právě tam vznikly fotografie eklektické skupiny Catadores (mrchožrouti) - samozvaných sběračů recyklovatelných materiálů. Munizovým počátečním cílem bylo namalovat Catadory s odpadky, nicméně následná spolupráce ho inspirovala k fotografickým obrazům z odpadků, které odhalují jejich důstojnost i zoufalství.
Režisérka Lucy Walker a spolurežiséři Joao Jardim a Karen Harley měli úzký přístup k celénu procesu tvorby a na konci nabízejí strhující důkaz transformační síly umění a alchymie lidského ducha. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (18)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý sociální dokument. Dost mizerný dokument o umění.. Škoda, že Muniz tvoří tak otřesné kýče.. kdyby se do stejného sociálního experimentu pustil někdo kdo tvoří odvážněji a imaginativně, mohl z toho být velký film, protože motivy, které se zrovna nezabývají tvorbou, jsou zde většinou silné a vrstevnaté. ()

rowdys 

všechny recenze uživatele

Veľmi inšpiratívny dokument o ľuďoch v údesných podmienkach brazílskej favely, ktorí napriek všetkej nepriazni osudu neupadli na duchu a dokázali nájsť krásu i v odpade. To, čo Munizov humanistický zámer dokázal následne spraviť s komunitou je veľmi efektná aj dojímavá demonštrácia vplyvu a sily umenia. Že si oscara odniesol Inside Job prekvapený nie som, koniec-koncov už to tak s americkými žehličkami býva, no Waste Land by si ho zaslúžil omnoho viac už len za ten pozitivizmus, ktorý z neho srší a schopnosť zmeniť životy a uskutočniť sny ľudí, ktorí si nepýtali nič než trochu dôstojnosti a dostali omnoho viac. Lepší hudobný podmaz než Mobyho si takýto film ani priať nemohol. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání Waste Land jsem vzal krabičku s kostma od kuřete vedle počítače, dopitou láhev koly a plastovou tašku a hodil jsem to všechno do jednoho koše, který jsem následně odnesl do směsného odpadu u nás na dvoře. To je jasným důkazem, že dokument ve své funkci selhal. Jinak tenhle počin zaujme tak maximálně kvalitou prostředků, kterými byl pořízen, jinak je to extrémně melodramatický, k hlavnímu aktérovi trapně adorační a cílený na new age měšťácký publikum s naivní představou, že moderní umění má svou hodnotu, protože dokáže změnit zavedené postupy. Pokud bych na tuhle teorii přistoupil (tedy kombinaci jisté estetiky se snahou o společenskou transformaci) je atomová bomba v Hirošimě tím největším dílem na poli modern artu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Urcite by me zaujal dokument pouze o Jardim Gramacho, tedy o nejvetsi skladce sveta. Zabery na tuny a tuny odpadu, s nakladaky a delniky byly vyborne. Stejne tak i tvorba Vika Munize je vice nez zajimava. Kdy ale zacne formovat par stastlivcu, jako modely pro sve obrazy, dokument se dostava trochu jinam, nez bych chtel. Ale dokument je kompaktni a funguje dobre. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Príbeh o týpkovi, umelcovi, ktorý zmenil život pár ľuďom, upozornil na určité problémy, no nezmenil ich v podstate, akurát to celé funguje vrámci určitého systému ako také Modré z neba, čo bol jeden charitatívny slovenský program pre tých, čo nevedia. Ako celok pre mňa ale nuda pozerať na taký dokument takú dobu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Film získal Cenu divákov v Sundance a na Berlinale cenu Amnesty International a Cenu divákov v sekcii Panorama. [Zdroj: Artfilm] (imro)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Oceňované dokumenty na Jednom světě

Oceňované dokumenty na Jednom světě

22.02.2011

Třináctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se uskuteční v Praze od 8. do 17. března, osloví letos své diváky a divačky sloganem „Vaše energie je… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama