Reklama

Reklama

Umění odpadu

  • Brazílie Lixo Extraordinário (více)
Ukázka z filmu
Brazílie / Velká Británie, 2010, 95 min

Z největší skládky odpadů na světě přichází neuvěřitelně pravdivý příběh známého newyorského umělce a skupiny catadores (mrchožrouti).  Film, jehož natáčení trvalo téměř tři roky, sleduje známého umělce Vika Munize na jeho cestě z Brooklynu do rodné Brazílie, konkrétně na největší skládku odpadů na světě Jardim Gramacho, který se nachází na okraji Rio de Janeira. Právě tam vznikly fotografie eklektické skupiny Catadores (mrchožrouti) - samozvaných sběračů recyklovatelných materiálů. Munizovým počátečním cílem bylo namalovat Catadory s odpadky, nicméně následná spolupráce ho inspirovala k fotografickým obrazům z odpadků, které odhalují jejich důstojnost i zoufalství.
Režisérka Lucy Walker a spolurežiséři Joao Jardim a Karen Harley měli úzký přístup k celénu procesu tvorby a na konci nabízejí strhující důkaz transformační síly umění a alchymie lidského ducha. (HBO Europe)

(více)

Galerie (18)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Oceňované dokumenty na Jednom světě

Oceňované dokumenty na Jednom světě

22.02.2011

Třináctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se uskuteční v Praze od 8. do 17. března, osloví letos své diváky a divačky sloganem „Vaše energie je… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama