Reklama

Reklama

Do vesmíru se Stephenem Hawkingem

(seriál)
  • Česko Vesmír Stephena Hawkinga (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu 2
Velká Británie, 2010, 2 h 55 min (Minutáž: 43–88 min)

Epizody(3)

Zásadní, provokativní a neuvěřitelně nádherný, takový je pohled na vesmír v pořadu Do vesmíru se Stephenem Hawkingem, jedním z nejlepších mozků na této planetě. Hawkingovýma očima se podíváte na počátky vesmíru, budete hloubat o životě v jiných galaxiích a prozkoumáte skutečné možnosti cestování v čase.
Kombinací počítačové animace (CGI), živých záběrů, digitálně zvětšených záběrů z archívů NASA i speciálních efektů získáte Hawkingův mimořádný obraz vesmíru, který je určen pro novou hvězdářskou generaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

Dever 

všechny recenze uživatele

Fascinujúca a zároveň najzaujímavejšia téma ľudstva, no prvý diel sú len samé špekulácie o tom ako by relatívne mohol vzniknúť alebo vyzerať život vo vesmíre. No druhý a tretí diel a to cestovanie časom a vznik vesmíru sú témy trocha bližšie k realite podložené faktami. No môj názor je,že je až nepravdepodobné ako fyzici vedie presne povedať čo,kedy, ako a kde vzniklo tak s presným časovým odhadom.....Je len na každom z nás do akej miery sme ochotný tomu uveriť. Mne osobne sa dosť veľa vecí zdalo byť až moc okaté, ale čo ja o tom môžem vedieť keď niesom fyzik že? :) A musím naozaj vyzdvihnúť vizuálne efekty vesmíru ktoré boli famózne prepracované. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Vesmír je pro mě ta nejvíce fascinující věc - jak naznačuje Stephen Hawking, je to místo jak pro nejpokročilejší vědecké bádání, tak pro špetku snění. První díl je o snění nejvíc, je to divácky velice atraktivní exkurze, která nepřináší kvanta nových informací, ale spíše jen rozšiřuje obzory myšlení - což, si myslím, je v tomto případě pro masy diváků důležitější než klasické bichlování faktů. Druhý díl je na tom obdobně, bere "sci-fi" tématiku cestování časem a snaží se ji věděcky objasnit. Doposud je to zajímavé, avšak nikoliv dokonalé. Teprve třetí díl uvede každého "vesmírného hedonika" do extáze připomínající samotný Velký třesk. Informací je spoustu a jsou podány ohromně poutavým a působivým způsobem včetně fantastických vizuálních efektů. Naráží se až na samotnou hranici uvěřitelnosti, takže těžko uvěřit, že se nejedná jen o další díl Battlestar Galacticy... Samotný poslední díl by si tedy ode mě absolutní hodnocení zasloužil. 9/10 ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Rád si poslechnu úvahy chytrých lidí z téměř jakéhokoliv spektra oborů. A protože Stephen je eso přes fyziku, s chutí jsem šel do toho. Všechno, co zde zazní, jsou vlastně úvahy založené na fyzikálních zákonech. A protože o fyzice vím velký kulový, nezbývá mně, než mu věřit. Navíc to podává zábavně a pochopitelně, což u fyziky není častý jev, takže můžu jen doporučit. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Pokud o astronomii něco málo víte, nenabídne pro vás Into The Universe asi žádné nové informace. Přece jen fakta, jako že plynutí času je nepřímo úměrné rychlosti, se kterou se pohybujete, jsou známá už od dob Einstenovy teorie relativity a černé díry patří posledních dvacet let mezi nejrozebíranější objekty ve vesmíru. Nicméně i přesto, že jsem se po stránce faktické nedozvěděla prakticky nic nového, jsem si tuto exkurzi do vesmíru užila. Vizuální stránka je poutavá a Hawking vše vysvětluje s jednoduchostí a přístupností, což ostatně ilustruje i to, že namísto témat jako "temná hmota" nebo "supernovy" jednotlivé epizody nesou divácky přístupnější názvy jako "mimozemšťané" a "cestování časem". Pomyslnou třešničkou na dortu je pak krásné prolínání podmanivého hlasu Benedicta Cumberbatche se strojovým hlasem Stephena Hawkinga. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Sice je možné, že se Hawking někdy mýlil, jak jsem se dočetl od domácích astrofyziků z ČSFD, nicméně výzkum vesmíru je hlavně teorie. Jestliže je nám známo jen malé zrnko z celého vesmíru, půjde vždy jen o teorie. Každopádně teorie zmíněného astrofyzika jsou nejsrozumitelnější a nejlogičtější, jaké jsem kdy v dokumentu viděl. Hawking tvrdí, že dokonalost neexistuje, nicméně vizuální stránka tohoto dokumentu je dokonalá. Vše co se Stephen snaží vysvětlit, výborně demonstruje na příkladech ze života. Divák si to musí přebrat po svém. Nevíme nic, můžeme jen spekulovat. Podle mně jsou jeho teorie nejlogičtější. Jestliže Tě zajímá, co všechno se může odehrávat v prostoru, který máš dennodenně nad hlavou, tak tohle je potřeba vidět. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Aliens: Málo zajímavý díl, mnoho spekulací, působí velice úsměvně 6/10, Time Travel: Zajímavá teorie o cestování časem podepřena logickými fakty 8/10, The Story of Everything: Seznámení s vesmírem a lidskou cestou, prchajicí před zkázou vstříc novým poznatkům 8/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Naprosto maximálně pochopitelné zkratkové podání vesmíru jednoho z nejznámějších teoretických fyziků současnosti. Stephen Hawking o sobě na začátku každého ze tří dílů říká, že je taky ,,tak trochu" snílek. Mám však takový dojem, že u něho snění přesáhlo docela výrazně ,,tak trochu". Přesto je to jeho povídání, když už nic, tak velmi velmi zajímavé. Samotný dokument je zpracován rovněž pěkně. S hvězdičkou však musím jít určitě dolů, neboť dokument je založen z větší části na spekulacích a snění než na vědeckých podkladech, což pro někoho může sice být zajímavým zpestřením, ale na mě to působí spíše úsměvně. 4* ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Hawking má nejlepší dokumenty o vesmíru! :) Vše parádně vysvětlí do detailů, animace je bezchybná a to jeho vyprávění mě prostě bere. Je to pán. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dnes už nebožtík pravdepodobne vie, v koľkých veciach sa mýlil. Veril v nekonečný vesmír, v mimozemské civilizácie, ale v stvoriteľa neveril. Všetko vzniklo samo a úplnou náhodou, prvého hybateľa však nikdy nevysvetlil. Z ničoho nemôže vzniknúť niečo. On sám ale povedal, že je veľmi nepravdepodobné, že by život vznikol len tak, ale nepovažuje to za zásadný nedostatok teórie, čo je tak vedecké, ako keď ja poviem, že viem o existencii nacistických koncentračných táborov ale nepovažujem to za zásadný argument proti nacistickej ideológii. Dokument je filmársky spracovaný skromnejšie, nič extra to nie je, svoju váhu dostáva len na pozadí rozprávania známeho génia. ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

První dvě části této dokumentární série vynikající, ale třetí už ne tak moc (jak se asi stalo pravidlem, konec planety byl zaměněn s koncem lidstva). Není to nějaká strašící epizoda, ale nelíbí se mi to takhle propagovat. V sérii je taky řečeno, že někteří z nás budou v budoucnu mít k dispozici vlastní vesmír. To teda nevím, jak by to pan Hawking chtěl vyčarovat (pokud tedy nemyslí jen nějakou tu standardní Virtuální realitu). (: _ _ _ I přesto, že série nezodpovídá důležité otázky (proč se děje kvantová fluktuace), tak má vysokou informační hodnotu. A taky snesitelnou hudbu a výborného vypravěče. ✔ ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

"Hello. My name is Stephen Hawking. Physicist, cosmologist and something of a dreamer. Although I cannot move and I have to speak through a computer, in my mind I am free..." - Hawking se zde skutečně ukazuje jednak jako špičkový vědec a mistr ve svém oboru a jednak také jako tak trochu snílek, který si rád domýšlí různé možné teorie a scénáře do budoucna, přičemž ale všechny ty na první pohled sci-fi vize vzápětí elegantně objasňuje pomocí vědeckých poznatků, ale zároveň tak, aby jim snadno porozuměl i laik.. ve výsledku moc zajímavá a velice poučná podívaná.. a každopádně obrovské uznání pro Stephena Hawkinga ! ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Poutavě a nádherně graficky zpracované a komentované výzkumy, vize a teorie o vesmíru jsou podané přívětivou formou pěkně srozumitelně, že se ani astrofyzikou nepolíbený divák v tomto dokumentu neztratí a záplava pojmů a temné energie ho neutopí. Tohle tajemství vesmíru je pro úplně každého. 95% (viděno v orginálním eng znění i v cz verzi) ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Úžasné. Pre človeka, ktorý už ako malý rozmýšľal nad vesmírom, planétami a mimozemšťanmi, je táto miniséria splneným snom. Navyše nadšenie z rozoberaných tém (ktoré sú zrozumiteľne podané aj pre nezasväteného jedinca) ešte umocňuje dynamická hudba, krásne počítačové znázornenie, príjemný komentár a samotný Stephen Hawking. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

První vyprávění o potenciální existenci mimozemšťanů je skvělé, zajímavé a hodě mě bavilo, navíc po celou dobu doporvázeno pěknou animací. Takže zatím po prvním díle 4* Po druhém díle: Time travel. Druhé vyprávění Stephena Hawkinga je jedno s nejlepších, nejnapínavějších a nejzajímavějších co jsem kdy vůbec viděl, ono v podstatě moc dokumentů o cestování v čase není. Zde je ale cestování v čase vysvětleno tak srozumitelně a prakticky, že jsem neměl menší problém pochopit a uvěřit! Tohle mě neskutečně vtáhlo do děje. Time travel 5*. Po třetím díle. 5* :) Doporučiju pro všechny milovníky vesmíru a těm, co se chtějí něco dovědět. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Asi to zhodnotím díl za dílem....Takže číslo jedna(o naších možnásousedech Alienech) je tak z 60ti% sračka pro uputání pozornosti tuctového tatíka s lahváčem v ruce aby pak mohl před chlapama v práci machrovat, že kouká na vědecké dokumenty--Hlavně vizuální stránka je naprosto bulvární a tuctová a beztak na to Hawking kývnul jen proto,že se mu nechtělo pracně-pohybem očí-sepisovat jací jsou to lůzři....Navíc nechápu proč předabovávali Hawkingův strojový hlas nějákým Lojzou s hlasem plným tajemna a naučeného nadšení=zní to lacině a trochu jako manipulace)..Z dalších 20% je to čiré Hawkingovo šoumenství, kdy divákovi předhazuje vděčné a líbivé teorie o tom coby kdyby alá star trek4Ever(nic moc dechberoucího ale ukazuje se, že pán má hezky bujnou představivost otevřenou ledasčemu..A posledních 20% obsahuje krutě přesné,logické,překvapivé postřehy a teorie, které názorně ukazují proč je ten člověk na vozíku tak uznávaná autorita..60%.....................................Druhý díl (zabývající se čestováním v čase)je o poznání hodnotnější, protože nedává tolik prostoru k naprostému upouštění fantasie a Hawking musí mnohem více operovat s fakty..navíc operovat tak aby to pořád pobral i běžný televizní konzument..V tomhle ohledu to ale Hawkingovi vždycky docela šlo,takže je vše pořád dost přehledné a srozumitelné=od minula-velký pokrok ve kvalitě...80%............................ Třetí díl (tak něják o všem :) ) Je nejdelší,nejobsáhlejší a zároveň odhaluje nenápadné (a možná zásadní)mezery ve vědění "všeználků" ..Hawking tu zase vysvětluje vše velmi pečlivě a srozumitelně,vše má poskládané a tam kde nestačí pozorování a výpočty předhazuje logické teorie...Jen prostě u té základní otázky velkého třesku jen slepě tápe-velkému panu mysliteli dochází slova a ve zkratce vše odbývá jen jakýmsi chabým animovaným, blikavým obrazem zevnitř bodu,který se má stát vesmírem.....Nevím nevím-na mě z třetího dílu téhle série dýchala neoprávněná velkohubost-sice sympatická a lákavá ale přesto pořád neoprávněná a velkohubá......Spousta otázek zůstala nezodpovězena a o některých bodech by se asi dalo i s Hawkingem úspěšně debatovat...přesto ten velký muž s obrovskou fantasií jakoby se s obavou vyhýbal všemu co neodpovídá fyzikálním hodnotám,všemu co nejde spočítat,všemu co by jen naznačovalo možnost existence něčeho složitějšího než jsou čísla a konstrukce vědeckých pojmů....škoda....70% ()

oondra 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Podle mě ještě lepší než Hawkingova kniha Stručná historie času. I když se třetí část dokumentu od knihy nikterak neliší(avšak pár kapitol je zde vynecháno), vizuální vjem nám pomáhá pochopení daleko víc než vlastní fantazie při čtení knihy. První dva díly nás zavádějí do Hawkingovy fantazie jak by to mohlo být s cestováním časem nebo navázáním kontaktu s mimozemskými civilizacemi nebo jenom jejich životem někde daleko ve vesmíru. Poslední díl je ze všech nejlepší,protože není založen na domněnkách ale popisuje nám jak vesmír vznikl, co a jak se stalo od jeho vzniku až doposud a nabízí nám dvě teorie o konci vesmíru resp.života. Výborné vizuální efekty a do toho sám S.Hawking!! Pro mě jasných 10/10!! ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Vesmír zobrazený za pomocí líbivých, někdy až krásných (černá díra, Země v počátcích existence) záběrů doprovázených hudbou, která by mohla být i v leckterém velkofilmu. A co je nejdůležitější, veškeré zákonitosti vesmíru a fyziky vysvětlené a doplněné praktickými ukázkami tak, že to musí pochopit snad i ten, kdo jest na pokraji REM fáze spánku, jíž dosáhl za pomoci LSD, mentosu, coca coly a úderu Thorova kladiva. Víc takových dokumtenů, víc! 95% ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Ono je to síce podané veľmi jednoduchou formou, ale o to lepšie, človek si lepšie zapamätá veci ktoré su mu povedané, ehm po lopate :D ()

Reklama

Reklama