Reklama

Reklama

Skupina dětí se rozhodne natočit film o zombie. Když v noci točí na opuštěné železniční stanici, do projíždějícího vlaku narazí auto a vlak vybuchne. Děti katastrofu přežijí a v troskách auta najdou těžce zraněného učitele místní školy. Ten je z místa vyžene za pomoci pistole a se slovy, že pokud něco někomu řeknou, vojáci zabijí jak je, tak i jejich rodiny. Děti utečou ve chvíli, kdy se na místě neštěstí objevují první vojáci. Druhý den se otřesené děti dohodnou, že film dotočí, ale že nikomu neřeknou, že byly na místě neštěstí. Mezi chlapcem Joem a dívkou Alice vzniká náklonnost, které však brání jak otec Alice, tak i otec Joea. Otec Joea totiž obviňuje ze smrti své manželky, Joeovy matky, právě otce Alice. Joeova matka zahynula při jakési nehodě v místní továrně ve chvíli, kdy vzala za opilého Alicina otce směnu. Ve městě se začnou dít podivné věci. Mizí elektronické přístroje a ztrácejí se lidé, a to včetně šerifa. Ve městě se objevují vojáci, kteří s podivnými přístroji propátrávají okolí. Město a jeho okolí trpí výpadky proudu. Joeův otec Jack brzy zjistí, že vojáci provádí jakousi podivnou „pěší operaci“, a tak na velícího plukovníka jako zástupce šerifa udeří a chce znát odpovědi. Místo nich ho však vojáci zatknou. V té době se věcně opilý otec Alice pohádá s dcerou a vyhodí ji z domu. Následně, když mu dojde, co provedl, ji pronásleduje v aute po městě. Dojde k autonehodě, při které Alice unese neznámý tvor. Když se Joe dozví, co se stalo, je rozhodnut dívku najít. Tou dobou začínají vojáci pod záminkou požáru evakuovat město. Joe se vrací v doprovodu ostatních chlapců do města a tady se uprostřed chaosu a boje vojáků s příšerou snaží dívku najít... (TV Prima)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (1 188)

Botič 

všechny recenze uživatele

J.J. Abrams a Steven Spielberg zapalují předměstí v poctivé osmdesátkové jízdě. Možná se jedná o Abramsův nejslabší kousek, ale pořád je z každého okénka cítit čirá radost z filmařiny, nemluvě o nejlepším castingu za hodně dlouhou dobu. Spielberg definoval moje dětství a Abrams po jeho vzoru drnká na tu správnou nostalgickou strunu. Tak nezapomeňte, že "Drogy jsou vážně špatné", ať nepromeškáte v komatu tuhle super (8) pecku. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ze začátku snímek působí jako laciný horor, který sází na hutnou atmosféru a nesnaží se za každou cenu odhalit, o co vlastně jde. Naproti tomu druhá polovina je taková zběsilejší, akčnější a hollywoodštější a dává jasně vědět, že za projektem stojí nesmrtelné duo Spielberg-Abrams. Právě J.J. Abrams už v Cloverfiledu dokázal, že ví, jak správně pojmout sci-fi a ačkoli se už takový úspěch a očekávání podruhé naplnit nedokázalo, stále se jedná o výborně zpracovaný thriller, kterému sice trošku podráží nohy slabší příběh, ovšem dohlíží na něj zkušená ruka režiséra, který o sobě dává vědět prvním modrým odleskem (lens flare), typickým prvkem, jež proslavil nový Star Trek...75% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co stvořil J.J. Abrams, nejnadanější producent a režisér Hollywoodu a jeho kamarád a v tomto případě i producent Steven Spielberg za scifárnu? Zkombinujte dětskost z E.T. Mimozemšťan, realitu z Blízkého setkání třetího druhu a akčnost z Války světů a odpovíte si na to sami. Film nepřináší nic nového, každopádně zaručeně dokáže pobavit. A za to ten film rozhodně stojí vidět. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

S osmičkou své první filmařské hrátky pro budoucí generace konzervovali jak Abrams, tak Spielberg. Záleží na vás, zda oceníte, nebo odsoudíte, že Super 8 budí pochyby, který z nich film ve skutečnosti režíroval. Sci-fi zápletka není zcela bezvýznamná, v zásadě ale plní pouze funkci MacGuffinu (do vyprávění symbolicky přijíždí společně s vlakem), který slouží vývoji postav a vztahů mezi nimi. Vyhrocené situace akcelerují proces dospívání, jež probíhá v návaznosti na protagonistovy rodiče. Joe musí přijmout smrt jednoho z nich a autoritu druhého, který mezitím pochopí, že může část zodpovědnosti ponechat na synovi (a tedy i slevit ze své přehnané přísnosti). Podobně jako v raných Spielbergových filmech s teprve dozrávajícími, v zásadě obyčejnými postavami, které se teprve tváří tvář neobyčejnému dobrodružství mění v hrdiny. Super 8 k filmům jako Sugarlandský expres, Blízká setkání třetího druhu nebo E.T. – Mimozemšťan odkazuje také situováním děje do malého amerického města nebo zájmem o rodinu, jejíž soudružnost představuje klíčovou podmínku happy endu. Abrams dokázal sedmdesátkové rodinné drama bezbolestně skloubit s akcí pro 21. století, třebaže v režírování dialogů neprojevuje stejnou zručnost jako během dynamických akčních sekvencí, kdy vůbec nevadí, že před neznámým nebezpečím o překot prchá parta děcek. Více než jiné filmy Super 8 potěší ty, kdo mají rádi filmy. Ne nutně jen ty Spielbergovy. Na filmové předstírání vtipně upozorňuje zejména během dobrých čtyřicet minut trvajícího úvodu, kouzelné poctě všem filmařům-amatérům (je to jen falešná krev). Úsměvná nostalgie, včetně zlehčování určitých „zákonitostí“ v dřívějších filmech stejného typu („Odkdy je tenhle šéf?“), ale prostupuje většinu scén. Je to Joe, protagonista filmu, kdo má v mikro-štábu na povel speciální efekty a masky. Vydává realitu za atraktivnější, nabízí, co život sám nepřináší. Což, jak dobře víme, filmy dělají. Není ovšem od věci nechat si to čas od času připomenout těmi, kdo filmy dělají. 80% Zajímavé komentáře: POMO, Marigold, Lavran, novoten, rowdys, mcb, kestrel ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Pocta Spielbergově tvorbě je ze Super 8 velmi patrná, ať už se jedná o využívání jeho motivů - realizace dětských snů, rodinné vyznění, určitá emocionální klišé, tak o přímé odkazy na E.T., Blízká setkání a diskutabilně i další filmy... Abrams na jednu stranu chápe, že film musí být svébytný a nemůže stát jen na odkazech, ovšem na stranu druhou se mu to nedaří dotáhnout do cíle. Zhruba první třetina je ještě zajímavá, velmi atmosferická a výborně připravuje půdu pro odkrytí sci-fi prvků, bohužel za ni následuje jen úmorné a velmi, velmi průměrné běhání sem a tam. Událost postihující městečko se stále ne a ne vybarvit a teprve až na samém konci, když vidíme na vlastní oči, oč kráčí, Abrams se s tím vypořádá tak neskutečně klišovytým, nezajímavým a nudným způsobem, že by si i samotný Spielberg ublinkl pod košili... 5/10 ()

Galerie (45)

Zajímavosti (23)

  • Představitelé hlavních chlapeckých rolí dostali od štábu jako dárek kola, na kterých ve filmu jezdili. (Kacitr)
  • V počítačové hře "Portal 2" se jako bonus nachází interaktivní trailer k filmu. Hráč má v této atmosférické ukázce možnost prožít úvodní nehodu vlaku z vlastního pohledu až do tajemného otevření poklopu. (Neuge)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 127 milionů amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 260,1 mil. (NIRO)

Související novinky

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Známe zápletku sedmých Star Wars?

Známe zápletku sedmých Star Wars?

21.07.2014

J. J. Abrams (Mission: Impossible III, Star Trek) je proslulý tím, že se snaží co nejdéle tajit zápletky svých filmů. Třeba o Super 8 jsme do premiéry nevěděli skoro nic a debaty o tom, kdo je… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama