Reklama

Reklama

Skupina dětí se rozhodne natočit film o zombie. Když v noci točí na opuštěné železniční stanici, do projíždějícího vlaku narazí auto a vlak vybuchne. Děti katastrofu přežijí a v troskách auta najdou těžce zraněného učitele místní školy. Ten je z místa vyžene za pomoci pistole a se slovy, že pokud něco někomu řeknou, vojáci zabijí jak je, tak i jejich rodiny. Děti utečou ve chvíli, kdy se na místě neštěstí objevují první vojáci. Druhý den se otřesené děti dohodnou, že film dotočí, ale že nikomu neřeknou, že byly na místě neštěstí. Mezi chlapcem Joem a dívkou Alice vzniká náklonnost, které však brání jak otec Alice, tak i otec Joea. Otec Joea totiž obviňuje ze smrti své manželky, Joeovy matky, právě otce Alice. Joeova matka zahynula při jakési nehodě v místní továrně ve chvíli, kdy vzala za opilého Alicina otce směnu. Ve městě se začnou dít podivné věci. Mizí elektronické přístroje a ztrácejí se lidé, a to včetně šerifa. Ve městě se objevují vojáci, kteří s podivnými přístroji propátrávají okolí. Město a jeho okolí trpí výpadky proudu. Joeův otec Jack brzy zjistí, že vojáci provádí jakousi podivnou „pěší operaci“, a tak na velícího plukovníka jako zástupce šerifa udeří a chce znát odpovědi. Místo nich ho však vojáci zatknou. V té době se věcně opilý otec Alice pohádá s dcerou a vyhodí ji z domu. Následně, když mu dojde, co provedl, ji pronásleduje v aute po městě. Dojde k autonehodě, při které Alice unese neznámý tvor. Když se Joe dozví, co se stalo, je rozhodnut dívku najít. Tou dobou začínají vojáci pod záminkou požáru evakuovat město. Joe se vrací v doprovodu ostatních chlapců do města a tady se uprostřed chaosu a boje vojáků s příšerou snaží dívku najít... (TV Prima)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (1 188)

genetique 

všechny recenze uživatele

Rodinný film 21.storočia. Napínavý, takže na svoje si príde aj dospelá časť publika a samozrejme veľmi hravý a nápaditý. J.J. Abrams si splnil svoj sen a sčasti aj povinnosť prispieť do série mimozemských filmov natočených aj pre menej náročné publikum. Spielbergov rukopis je takisto čitateľný, ale neposúva kvalitu k moderným trendom. Infantilnosť a naivita však sprevádzajú celý film pomerne často a až veľmi viditeľne nato, aby som si to nevšimol a nezačalo mi to vadiť. Herci však hrali úžasne, najmä detský casting sa podaril na výbornú a všetko šlapalo ako hodinky. Dokonca aj dialógy mi nedriapali uši a tak sa diery v scenári podarilo aspoň provizórne zaplátať. Čo ma však prekvapilo a mrzelo viac je, že sa tvorcom vôbec nepodarilo citovo previazať detských hercov a extra terrestriálnu bytosť, a tak vyšiel záver emotívne úplne naprázdno. V skratke asi toľko, že keby som mal o desať rokov menej, tak slintám blahom, takto som si len spravil čiarku v kolónke ďalších nepodarených blockbusterov. A Abramsovi odporúčam držat sa sci-fi témy mimo hraníc našej planéty, najmä v pokračovaní dobrodružstiev vesmírnej lode Enterprise. 60%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

S osmičkou své první filmařské hrátky pro budoucí generace konzervovali jak Abrams, tak Spielberg. Záleží na vás, zda oceníte, nebo odsoudíte, že Super 8 budí pochyby, který z nich film ve skutečnosti režíroval. Sci-fi zápletka není zcela bezvýznamná, v zásadě ale plní pouze funkci MacGuffinu (do vyprávění symbolicky přijíždí společně s vlakem), který slouží vývoji postav a vztahů mezi nimi. Vyhrocené situace akcelerují proces dospívání, jež probíhá v návaznosti na protagonistovy rodiče. Joe musí přijmout smrt jednoho z nich a autoritu druhého, který mezitím pochopí, že může část zodpovědnosti ponechat na synovi (a tedy i slevit ze své přehnané přísnosti). Podobně jako v raných Spielbergových filmech s teprve dozrávajícími, v zásadě obyčejnými postavami, které se teprve tváří tvář neobyčejnému dobrodružství mění v hrdiny. Super 8 k filmům jako Sugarlandský expres, Blízká setkání třetího druhu nebo E.T. – Mimozemšťan odkazuje také situováním děje do malého amerického města nebo zájmem o rodinu, jejíž soudružnost představuje klíčovou podmínku happy endu. Abrams dokázal sedmdesátkové rodinné drama bezbolestně skloubit s akcí pro 21. století, třebaže v režírování dialogů neprojevuje stejnou zručnost jako během dynamických akčních sekvencí, kdy vůbec nevadí, že před neznámým nebezpečím o překot prchá parta děcek. Více než jiné filmy Super 8 potěší ty, kdo mají rádi filmy. Ne nutně jen ty Spielbergovy. Na filmové předstírání vtipně upozorňuje zejména během dobrých čtyřicet minut trvajícího úvodu, kouzelné poctě všem filmařům-amatérům (je to jen falešná krev). Úsměvná nostalgie, včetně zlehčování určitých „zákonitostí“ v dřívějších filmech stejného typu („Odkdy je tenhle šéf?“), ale prostupuje většinu scén. Je to Joe, protagonista filmu, kdo má v mikro-štábu na povel speciální efekty a masky. Vydává realitu za atraktivnější, nabízí, co život sám nepřináší. Což, jak dobře víme, filmy dělají. Není ovšem od věci nechat si to čas od času připomenout těmi, kdo filmy dělají. 80% Zajímavé komentáře: POMO, Marigold, Lavran, novoten, rowdys, mcb, kestrel ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak Abrams má solidně našlápnuto na post nového univerzála, který natočí cokoliv na vysoké úrovni. Super 8 není žádný nový ET (uf) a kdyby si odpustil přehnané digitální pasáže, řekl bych, že se nesnaží působit ani velkolepě. V podstatě je to jen komorní příběh kluka, jeho lásky a víry, že každý by měl odpouštět a nechat minulost být. Hlavní silou pro mě je tempo, které se stupňuje a od pomalejších prvních minut je závěr prostě skvělý a zvedá celek na ty slabší 4*. I přes nedostatek výjimečných momentů nemám dojem, že ta látka šla natočit lépe a poutavěji. PS: zombie-horor točený během filmu u těch závěrečných titulků člověka udrží velmi snadno:) ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

E.T. mimozemšťan + Cloverfield + bežná rodinná dráma. Okolo tohoto filmu boli také tajnosti, že to v konečnom dôsledku určite mnohých ľudí prekvapí. Prekvapí to hlavne svojím štýlom spracovania a možno aj nemilo. Jedná sa tu znovu o problém ako tomu už bolo v mnohých iných prípadoch - nejasné zameranie na diváka. Pre detského diváka to je častokrát hrozivé ale aj uťahané. Pre dospelých tiež nie je najšťastnejšia voľba to všetko snímať z pohľadu malých naivných detí. Hlavne keď to ku koncu začína tlačiť na emócie a podobá sa to na E.T.-ho . U mňa to tvorcom neprešlo. Záver je jednoducho smiešny. Málo napatia, málo akcie a málo vtipu. Na druhú stranu však dobrá hudba, za zanedbateľný rozpočet veľa muziky (vypadá to jednoducho draho) a atmosféra 80tych rokov. Pozerateľné, ale čakal som viac. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je čistokrevnej ničím neředěnej Spielberg. Je to zajímavej biják, není moc co bych mu vytknul, vyprávění příběhu dobré, efekty, zejména zvukový vynikající, herecké výkony taky nejsou z lavičky náhradníků, ale chyběly mě emoce. Strach o hlavní hrdiny nebyl, napětí jak to všechno dopadne se rovněž nedostavilo, takže jediný co na mě zapůsobilo byl takovej ten ryze "spielbergovský" duch filmových 80let, což rozhodně není k zahození. Takže koupit lístky do kina, nakoukat, napapat, nabumbat a hajdy do postýlky a zapomenout. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (23)

  • J.J. Abrams a Steven Spielberg dokázali film udržet v utajení velmi dlouho. První teaser byl ukázán příjemně překvapeným divákům před promítáním filmu Iron Man 2 (2010) v březnu 2010. (ČSFD)
  • Záběry pro první trailer byly natočeny kameramanem Wallym Pfisterem samostatně v dubnu 2010, několik měsíců před natáčením filmu, které začalo v září 2010. Kameramanem filmu byl Larry Fong. (Pod)
  • V závěru filmu, kdy na všechny předměty působí magnetismus, je možné vidět vojáka se zbraní v ruce. V ústech Cary (Ryan Lee) jsou navíc rovnátka, která by měla být také ovlivněna. (Timak)

Související novinky

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Známe zápletku sedmých Star Wars?

Známe zápletku sedmých Star Wars?

21.07.2014

J. J. Abrams (Mission: Impossible III, Star Trek) je proslulý tím, že se snaží co nejdéle tajit zápletky svých filmů. Třeba o Super 8 jsme do premiéry nevěděli skoro nic a debaty o tom, kdo je… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama