Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Smrť, koláče a nuda. Tak by sa dal charakterizovať stereotypný život zdravotnej sestry Pirošky. Takmer 20 rokov pracuje v nemocnici, kde sa každý deň stará o nemohúcich starých ľudí. Po práci prichádza domov, aby sa postarala aj o svojho priateľa, pozerala na televíziu, či odbicycklovala si svojich 10km na rotopede. Nič nové a napĺňajúce ju tu nečaká. Citovú prázdnotu kompenzuje prejedaním sa, ktoré jej okolie nedokáže pochopiť. Do nemocnice jedného dňa privezú pacientku menom Pál Adrienn. Piroška sa rozpomenie na svoju najlepšiu priateľku zo základnej školy a rozhodne sa, že ju musí skontaktovať... (wata)

(více)

Recenze (13)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ten konec byl trochu laciný, jako kdyby si scénárista nevěděl rady, jak příběh ukončit. Ale jinak to byl výborný film; příběh tlusté zdravotní sestry, vykonávající jedno z nejzáslužnějších, ale i nejnepříjemnějších povolání, která hledá svoji spolužačku a zanedbává trochu péči o umírající, až nakonec od ní uteče manžel, trošku se utápěl v záhadě, co je pravda a co si kdo vymýšlí, kdo má víc popletené vzpomínky na dětství či mládí... Ale jádrem filmu bylo skutečně ono prostředí, kde prožívá tolik lidí bolestivý odchod ze života. Jako by se mi připomněly nedávné roky a měsíce... Čtyři hvězdičky, ale vlastně skoro pět. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film je založen na chladném, odtažitém prostředí nemocniční ldn, které ovlivňuje celkovou osobnost hlavní hrdinky a samozřejmě taky divákovo vnímání. Je poměrně dost těžký si najít nějakou citivou cestu k Piroske, protože sice některé scény, zejména detaily nepostrádají svou sílu, ale způsob filmového vyprávění rozhodně není nějak vstřícný. Je to velmi zvláštní film, má v sobě smutek, lidskou osamělost skombinovanou s životní prázdnotou, přišlo mě to jako kdyby se Piroska řídila heslem, život je jen čekání na smrt. Na druhou stranu jsem z Pirosky cítil takovou tu obyčejnou hezkou lidskost. Z filmařského hlediska je to exceletní, ale z hlediska osobních poctů je film docela těžký ohodnotit. ()

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinka, sestřička na LDNce, jednoho dne přijme pacientku jménem Adrienna Pálová. Stejně tak se jmenovala její nejlepší kamarádka z dětství, která se tehdy náhle po čtvrté třídě odstěhovala. Rozhodne se ji tedy vypátrat.Nádherně natočený film s velmi jemným humorem. ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Když chtěla, umělá být milá viz. dětská oslava s tancem.No, a koneckonců si pomalu vypěstovala svou následovníci. V LDNce. ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejhorších povolání světa. Hrozná utopie. Film ale mohl mít aspoň děj. Na to, že miluju maďarské filmy, toto bylo utrpení absolutně o ničem. Co se jako stalo s tou Adriennou? Jaká tedy byla? K čemu se došlo? - k tomu, že by holka měla zhubnout a změnit zaměstnání. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

v podstatě o tom,že je lepší nechat minulost spát.A o tom že jako děti jsme měli zkreslený pohled na život.A pár věcí v ošoupaném kufříku dějiny jako celek nepopíší!Reakce staré ženy ,když uvidí fotku Adrieny, mluví za vše. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Nejen, že je film neuvěřitelně depresivní, ale navíc jsem jej vůbec nepochopila. Nepochopila jsem, proč se chytrá a hezká ženská nechá vláčet osudem od lednice do márnice, proč to číslo nakonec vyhodila a zda se rozhodla snížit přísun uhlohydrátů ve stravě. ()

holga 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava Piroska vede naprosto neutěšivý život. Je sice mladá a vnímavá, ale diváci ji zastihnou v době, kdy už několik let pracuje v nemocnici na oddělení dlouhodobě nemocných, kteří jeden po druhém umírají. Piroska se o tyto pacienty stará, přebaluje je, krmí a pak odváží do márnice. Tato práce ji zcela pohltila, semlela a jistě byla i jednou z příčin konce jejího partnerského vztahu. Piroscinou jedinou radostí se stalo jídlo, které konzumuje v ohromném kvantu ve dne v noci. Z tohoto podivného letargického bezčasí jejího života ji vytrhne rozhodnutí najít nejlepší kamarádku z dětství. Snímek měl pomalé tempo, sama režisérka se vyjádřila, že se snažila o co nejméně střihu (což mi připadalo jasně tarrovské). Stopáž byla dlouhá i díky záběrům zdánlivě zbytečným (sledujeme hrdinku zády, kterak v noci sama něco pojídá v setmělé kuchyni nebo jak si na lavičce dává zmrzlinu, beze slova). Ale tyto záběry se mi velmi líbily, protože byly typické pro styl a tempo života hlavní hrdinky. Snímek navozoval depresivní náladu, diváci byli konfrontováni se spoustou jídla, smrti a bezútěšnosti, což sice může znít spíše odrazujícím dojmem, ale jedná se o velmi povedený snímek, který hloubavé diváky určit osloví. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film s opakujúcimi motívmi a scénami, ale paradoxne, tá monotónnosť nevadí. Nemocničné prostredie poskytne filmu a príbehu ten pocit, ktorý potrebuje. Éva Gábor v roli zdravotnej sestry Pirošky hrá prirodzene. Škoda, že ten záver nie je ráznejší. Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

wata 

všechny recenze uživatele

6. Zurich Film Festival. Výborný film, ktorý aj z formálneho, aj z obsahového hľadiska zachytáva pomalosť, osamelosť a nudu, ktoré niekedy ovládnu život človeka v dnešnej spoločnosti. Ospalosť takéhoto života sa niekedy prejaví aj v publiku, jedna tetuška na sedadle vedľa mňa v kine sem-tam zachrapkala :) Mne zaspanie teda rozhodne nehrozilo. Výborná kamera a skvelý herecký výkon hlavnej hrdinky ma tie 2 hodiny donútili premýšľať a snažiť sa pochopiť. ()

Gertruda.W 

všechny recenze uživatele

Piroska je žena z masa a kostí. Jako jedna z nás. Ať si to chceme či nechceme přiznat. Stejně jako všichni její pacienti, stejně jako všichni ostatní účastníci tohoto filmu. Film s minimem prostředků a akce dává nahlédnout do hlubin člověka nesoucího odevzdaně svůj úděl. Ať ze své vůle nebo proto, že jinak nemůže. ()

Rajca 

všechny recenze uživatele

Absolutne skvela kamera a netradičny pribeh o hľadaní vlastného ja. Piroska cez návrat do minulosti prelamuje bludný kruh a nachádza samu seba. Aj keď sa cely film nesie v dosť depresívnom móde, som si istá, že keby mal pokračovanie bol by to happy end s ďalšími zaujímavými zvratmi :-) ()

Reklama

Reklama