Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní komedie o trampotách, které v jedné rodině způsobil vánoční dárek. Předvánoční čas v domácnosti se čtyřmi malými, temperamentními dětmi už sám o sobě vytváří komediální podhoubí. Když se ale do zmatků přidají ještě potíže se zámkem na heslo, je o legraci postaráno. Zaměstnaný otec rodiny (J. Dvořák) si jeden takový důmyslný zlepšovák pořídí. Tento vynález má ratolestem znemožnit jejich věčné pídění po vánočních dárcích. Napjatá atmosféra a souhra náhodných okolností způsobí, že i malicherné problémy začínají v očích matky (I. Janžurová) nabývat zcela jiných rozměrů. Dříve důvěřivá manželka si po svém vykládá manželovy šachové tréninky, tajuplné telefonáty.... A aby toho nebylo málo, tak otec zapomene heslo na zámku. Vše vyvrcholí, když manželka pod stromečkem objeví dárek, který byl pravděpodobně určen jiné ženě. Záhady se ale objasní až na Silvestra, kdy do příběhu zasáhne – světe div se – tchyně (S. Zázvorková)! (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nostalgická vzpomínka na starostmi zaplněné prázdno doby. 1) Otec, matka, čtyři děti, babička a malý byt - na konflikt je zaděláno. Film je umělý stejně jako štěstí reálného socialismu._____ 2) Dobově typicky kontrastuje pracovitost a shon v domácnosti s odpočinkovým nicneděláním v práci. Nádech fantasy představuje šest bab v kanceláři, které se očividně mají rády a vycházejí spolu skvěle._____ 3) Vidíme typickou ukázku vyprázdněnosti vánočních oslav. Nepadne ani slovo o Jéžíškovi, vše se točí jen kolem dárků a konzumních rituálů. Silvestr pak znázorňují písničky Ivana Mládka v televizi a chlebíčky na stole._____ 4) Příznačný pro dobu je i fakt, že všichni kupují jeden stejný vánoční dárek, parfém Toro, protože...ženský to braly._____ 5) Nostalgický úspěch zajišťují skvělé herečky - 43letá Iva Janžurová (matka), 62letá Stella Zázvorková (babička), 23letá Zuzana Bydžovská (děvče z kanceláře), 20letá Barbora Hrzánová (děvče z kanceláře) a další, na něž je radost se dívat, navzdory tomu, že recitují text Stanislava Rudolfa. Ostatně profesionální režie Františka Filipa naivitu dialogů trochu maskuje. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Televizní film z období, kdy Vánoce měly svoje kouzlo, a jedna obyčejná rodina, ve které Iva Janžurová a Josef Dvořák vyrábějí vánoční cukroví z moduritu a chystají se na Štědrý den. To se ještě stály fronty na vánoční stromky, chovali se kapři ve vaně a jako každý správný manžel i Pepa Dvořák nemá vánoční dárek pro svoji manželku, což je srovnatelné i s dnešními muži, ale místo toho sehnal visací zámek, bez kterého by měl doma peklo. Pořád prima podniková nálada a s ní spojený podnikový večírek. A pozor, v takovém správném podniku nesmí chybět specialista na role podnikových říďů, co všechno zařídí, a sice Jiří Císler. Není to proklatě vtipná komedie, ale je z ní cítit velmi dobrá řemeslná "facha" pana režiséra Františka Filipa, jenž byl přímo odborníkem na podobné typy televizních filmů pro celou rodinu, které v této podobě zcela vymizely. Proč nestrávit hodinu s tímto sympatickým televizním počinem před blížícími se vánočními svátky. Film tak perfektně vystihl vánoční čas, což už dneska působí sice archaicky, ale Vánoce už zkrátka dneska jsou brány zcela jinak než za socialismu, kdy si tohle období všichni užívali s takovým tím krásně bezprostředním stylem. Kvalitně zahrané, s dobře navozenou vánoční atmosférou, ačkoliv ani na chvíli divák neopustí studiové kulisy. Jen těch podnikových Vánoc mohlo být méně a přidal bych více jiskření v kruhu rodinném v rámci zápletky, již byl jistý vánoční dárek. 60% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zápletka hodně primitivní. Jako komedie je dobrá jen krátká sekvence, kdy si Josef Dvořák vylomí zub a jeho následné dialogy s manželkou. A pak vše, kde se vyskytuje Jiří Císler. Jinak není čemu se zasmát. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Ač nerad, přiznávám, že moje teze o všeobecném zalíbení ČST v depresívních vánočních příbězích neplatí vždy. Ani tohle sice není bůhvíjaká taškařice, ale je tu plně funkční početná rodina, řada vtipných momentů a taky slušný závěr. Dvojice Janžurová-Dvořák bez chyby, ostatní ovšem spíše jen do počtu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Neznám nikoho, kdy by slavil tak podivně vánoce jako rodina Josefa Dvořáka v této televizní hříčce Františka Filipa. Je vidět, že to režisér spíchl velmi horkou jehlou, oproti jeho mnohem kvalitnější televizní tvorbě. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Průměrná televizní komedie pro pamětníky, kdy ve vaně plaval kapr, děti si hrály s moduritem, každý dostal jeden dárek a to ještě manžel nestíhal sehnat dárek pro manželku. Film sice není příliš vtipný, ale na zavzpomínání spolu s Ivou Janžurovou, Stellou Zázvorkovou a Josefem Dvořákem a dalšími na doby (ne)dávno minulé, celkem ucházející. Jak zmiňuje dopita, slušně řečeno to zde výjimečně Zuzaně Bydžovské sluší. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Parádní televizní komedie stojící především na neskutečné chemii Pepy Dvořáka a Ivy Janžurové. Jsou dokonalý pár a všechny ty rodinné trampoty jsou zcela věrné, obzvláště když doma už nějaké děti máte. Ani příhody z práce nejsou nijak padlé na hlavu. Tohle byla pro mne jedna z nejlepších televizních komedií a jedna z nejlepších manželských dvojic v televizní historii. Hudební spolupráce: Josef Spitzer ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Žádná velká legrace to není, ale jako odpočinkový film je to dobrý, s fajn obsazením a pár fórků tu taky je... "Však on si vzpomene, není to žádný blbec! Je to inženýr!"... ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl kdysi jako kluk. A protože mám rád vše s vánoční tématikou, při svém hledání vánočních filmů jsem si vzpomněl i na tento. Nakonec jsem ho opravdu sehnal a jsem tomu moc rád. I když se jedná jen o bezmála hodinovou záležitost, film nám krásně přivolá kouzlo socialistických Vánoc. Když to srovnám s dneškem, jsou Vánoce určitě lepší ve svobodném režimu. Jenže za socialismu jsem byl dítě a dětské Vánoce jsou ty, na které člověk vzpomíná celý život. Nehledě vůbec, jaká politika se v tu dobu vede a vedla. Film samotný je komorní vánoční komedií, ve které hrají nezapomenutelní čeští herci Papa Dvořák, Iva Janžurová, Stella Zázvorková, Jiří Císler a Zuzana Bydžovská. Ti sami o sobě jsou zárukou dobré zábavy. Navíc Zuzana Bydžovská se svou úlohou kokety byla celkem sexy, čemuž bych nikdy nevěřil, že řeknu. Ještě na závěr bych chtěl dodat, že divák, pokud chce vnímat, může i poodhalit krásu socialistické práce v kancelářích, kde z důvodu nulové nezaměstnanosti pracovalo přespříliš lidí. A protože neměli prakticky co dělat, bavili se různými blbinami. A proto samozřejmě chápu, že se po takovéto práci a takovéto době mnoha lidem stýská. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za účast nejlepších českých hereček - Iva Janžurová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková a v malé roličce i Bára Hrzánová, jinak je to podivně afektovaná hloupost.... ()

waits 

všechny recenze uživatele

Scénář je dobrý tak na pětiminutovou scénku v rámci školní přehlídky tříd (no, téma úplně školní není). Dvořák s Janžurovou ovšem tuhle inscenaci podávají s takovou samozřejmostí, že si užije nejen pamětník těchto typů inscenací. Ta rodinná pohoda s cigaretou, puštěnou televizí a univerzálními chlebíčky :) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Výnikající klasika televizní zábavy s vánoční tématikou, kde se v plné míře projevuje na svou dobu typické češství a humor. Iva Janžurová a Josef Dvořák tu předvedli to, co jim šlo nejlépe. Komediální talent prostě nezapřou a vlivem hojného počtu dětí i profesionalitu. Tady musela hodně zasáhnout improvizace. Hodinová stopáž a dějově je tu událostí více než dost. Film má na komedii správné tempo, jedna vtipná pecka vedle druhé a divák při sledování takřka nedýchá. Něco takového už dnes nikdo natočit neumí. ()

Reklama

Reklama