Reklama

Reklama

Never Sleep Again: The Elm Street Legacy

USA, 2010, 240 min

Scénář:

Thommy Hutson

Hrají:

Robert Englund, Wes Craven, Heather Langenkamp, Marshall Bell, Alice Cooper, Rodney Eastman, Brendan Fletcher, Jsu Garcia, Mick Garris, Clu Gulager (více)

Recenze (12)

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Skvelý dokument, detailne sa venujúci všetkým dielom série = pre fanúšikov Nightmare on Elm Street povinnosť. Pre ostatných "iba" zaujímavá vec, i keď trochu viac natiahnutá, keďže tým 4 hodinám by pár zostrihov asi naozaj prospelo. Ináč je tu ale všetko čo tu má byť, obzlášť ma potešilo, že sa dokument nezasekol na filme New Nightmare, ale rozpitval aj crossover Freddy vs. Jason. Tu sa zároveň trochu ponúka porovnanie s dokumentom série Piatku 13teho: "His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th", ktorý sa mne osobne páčil trochu viac, jednak vďaka vydareným medziscénkam s Tomom Savinim a jednak vďaka prijateľnejšej stopáži. To však kvalitu tohto počinu nijako neznižuje, rovnako ako absencia rozhovorov so známejšími tvárami, ktoré sa v sérii objavili (Johnny Depp, Patricia Arquette, Breckin Meyer), hlavní sú predsa Wes Craven a Robert Englund. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Ultimátní dokument, který na čtyřhodinové ploše nabízí rozbor celé série filmů s Freddy Kruegerem. Ačkoliv originál je dodnes jedním z hororů s výborným námětem a opravdu sugestivním provedením, pokračování se velmi rychle zvhli do campového stylu. Dokument se snaží každý z dílů odlišit a vypíchnout v čem se lišil od odstatních, a to za vydatné asistance Roberta Englunda, který chválí všechny za skvěle odvedenou práci. A má proč – snový svět sloužil scenáristům a především talentovaným trikařům jako záminka k tomu, aby mohli totálně popustit uzdu své fantazii a vytvořit nezapomenutelné masky a surrealistické sekvence vražd. Jedinou (ale podstatnou) slabinou dokumentu je, že je pojat jako sekvence mluvících hlav, což je při dané stopáži opravdu hodně a dává tak prostor i lidem, jejichž přínos k dokreslení historie Noční můry v Elm Street je přinejmenším diskutabilní. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nostalgické ohlédnutí za celou touhle sérií (loňský remake naštěstí ignoruje), při němž vzpomínají nejen všichni herci a režiséři, ale i scenáristi, maskéři nebo hudebníci (viz. Alice Cooper). Je opravdu s podivem, kdo všechno se tu podělí se svou kapkou krve do téhle promazané mašiny. Dostanou se nám naprosto vyčerpávající informace o každém dílu, ať už výroba speciálních efektů, zábavné historky nebo vynechané scény. Největší prostor samozřejmě dostane první díl, ale připomeneme si i televizní seriál a Freddyho battle s Jasonem. Při závěrečném shrnutí tří nejdůležitějším mužů (Craven, Englund, producent Shaye), co jim Noční můra dala a co pro ně vlastně znamenala, si můžete hezky všimnout jejich lesklých očí. Ano, ty zážitky jsou nezapomenutelný, takže díky za ně, hoši. Pro fanoušky nutnost, pro mě jistá modla. ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dočkal a po loňském shrnutí série Pátek třináctého ( http://www.csfd.cz/film/253920-his-name-was-jason-30-years-of-friday-the-13th/ ) se ke mně dostal 4 hodinový dokument o (imho) nejlepší hororové sérii a postavě všech dob. Když to vezmu dopodrobna, nevyhnu se srovnání s výše zmiňovaným dokumentem o Jasonovi. V první řadě je Never Sleep Again nepoměrně delší, což ovšem fanouškům vůbec nepřijde a celých 240 minut uteče jako voda. Na druhou stranu nutno říci, že Never Sleep Again mi přišel mnohem více jako jako "film o filmu" - ve smyslu mála invence. Jason měl obrovskou výhodu v charismatickém průvodci v podobě Toma Saviniho a vtipně natočených předělů. Zde naproti tomu jedeme striktně chronologicky (1, 2, 3, 4, Freddy's Nightmares, 5, 6, 7, Freddy vs. Jason) bez výrazných odboček. Na dokumentu mi trochu chybělo, že herci, kteří se díky sérii vyšvihli nejvýš (Johnny Depp, Patricia Arquette) se natáčení této pocty nezúčastnili. Jinak však nechybí vůbec nikdo důležitý. Mezi vrcholy filmu řadím "gay" rozbor druhého dílu a celou část o Freddy vs. Jason - především pak výbornou historku Monicy Keena o tom, co způsobilo její seznámení s Elm Street v dětství a cameo Jasona Mewese :-). Poslední srovnání - zatímco His name was Jason bylo pojato více akčně, nešlo tolik do hloubky a vzniklo především jako reklama na remake Pátku třináctého, tak Never Sleep Again je uctivou poctou NoES sérii, která nový film naprosto ignoruje. Shrnuto a podtrženo, Never Sleep Again: The Elm Street Legacy je povinností pro každého fanouška, který na této sérii vyrůstal, ale neuškodil by mu trochu inovativnější přístup. Pod 5* ale jít nemohu, nebo si pro mě Freddy přijde. P.S.: Smekám klobouk před Wesem Cravenem, který i přesto, že překročil sedmdesátku, tak vypadá neuvěřitelně aktivně. Nemám nejmenších pochyb, že s přehledem natočí celou novou sérii Vřískotu, kterou má naplánovanou. EDIT: Zhruba po roce a půl jsem si teprve sehnal bonusy k DVD a musím říct - WOW! To jsou snad DALŠÍ 2 HODINY MATERIÁLU!!! Smekám před tvůrci tohoto veledíla! ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Skvelý dokument, ktorý mapuje celú sériu Nočných môr. 4 hodiny sú síce dosť, ale rozdelil som si to na úseky a pri repete celej série som si zakaždým potom pustil časť venujúcej sa konkrétnemu dielu. Čo zhruba 30 minút na každú časť nie je až tak veľa a aj keď sa snažia ich rozpitvať čo najobsiahlejšie, tak priestor ísť ešte viac do hĺbky tu bol. Trochu zamrzí neúčasť pár megahviezd. Hlavne keď na rozhovory zohnali skoro každého, kto sa tam mihol. Vtip s Jasonom Mewesom stál za to. Záver je smutnou bodkou za pôvodným štúdiom New Line Cinema, ktoré nadobro pohltil Warner. Celkovo to je pre fanúšikov série povinný dokument. 8/10. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama