Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lyrická hra o citovém sbližování dvou mladých lidí... Na osamělé vesnické chalupě v Pošumaví u babičky tráví lesní praktikant Roman (M. Sobotka) konec léta. Ve vedlejší chalupě končí pobyt studentka Andula (B. Kodetová). Ráda by odjela, jenže ji obtěžují dva místní mladíci, a tak poprosí Romana, jestli by u něj nemohla zůstat, než jí druhý den pojede autobus. Náhoda tedy svede dohromady dva mladé lidi na den a noc pod jednu střechu a oba se přes mnohé dějové peripetie a počáteční nepřátelství začnou sbližovat. K erotické pointě tu nedojde, přesto však oba protagonisté spolu prožijí cosi křehkého a jedinečného, cosi, co je možná zárodkem budoucího vztahu… (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

honajz 

všechny recenze uživatele

Mno, pokud to vezmu jako pohádku (ostatně, pan Zahajský svého lesníka hraje stejně jako v Červánkové královně), tak možná. Vážně si nemyslím, že by takhle atraktivní holku, která nota bene chce dělat herectví, zaujal podobný ňouma, který ani neví sám, co se sebou, a dokonce se ani neumí vyjádřit, oč mu jde. A je znát, že ta naivní holka se Kodetové hraje těžce, proti její přirozenosti. Hrát tuhle roli nějaká obyčejnější herečka, vyzní to líp. Dialogy jsou taky často na mrtvici a šroubované, ty pokusy o vtip, ach jo ("jsem to ale koza" - "ona je taky koza nebeská" - "nehezká?"), motivace postav poněkud mimo běžné kategorie (on chce dělat u cirkusu, ona to herectví). Z krajiny údajné Šumavy toho taktéž nic moc neuvidíme. Druhou hvězdu dávám za babičku, ta jediná se nechovala cukrkandlově, měla nějaký charakter a pocity a paní Marešová je dovedla vyjádřit. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní inscenace, jež velmi příjemným způsobem zobrazuje citové sblížení dvou mladých lidí, lesního praktikanta Romana (M. Sobotka), trávícího léto u babičky na chalupě v Pošumaví a krásné studentky Anduly (B. Kodetová), obývající vedlejší chalupu, která patří jejímu otci, vysoce postavenenému politikovi. Snímek se nese ve velmi klidné a bezstarostné atmosféře, přesně takové, s jakou vnímají svět mladí lidé, kteří mají vše před sebou a nikam nemusí spěchat. Lyrický příběh spolu s popsanou atmosférou pro mě znamenal pohlazení po duši, v tomto ohledu pro mě film pana J. Henkeho představuje docela unikátní, těžko zařaditelné dílo. Kamarádské hašteření, v němž se pomalu, ale jistě začal probouzet citový vztah, bylo přerušeno pouze drzou návštěvou dvojicí nepříliš inteligentních mladíků v podání J. Šmída a T. Krejčíře, který si na nevšedně atraktivní B. Kodetovou dělal chutě. M. Sobotka se nezvaným vetřelcům hrdinně postavil a to zřejmě definitivně upevnilo milostné pouto mezi Romanem a Andulou. Další mírné probuzení z milostného lyrického snění způsobila návštěva Romanovi energické babičky M. Marešové a hajného J. Zahajského. U dialogu Anduly s babičkou, jež mladé dívce neustále nevhodně předhazovala vysoké postavení jejího otce a s tím teoreticky související protekci, jsem obdivoval klidné, skromné a moudré odpovědi mladé dívky. V závěru už je jasně patrná náklonnost mladé krasavice k poněkud nesmělému mladíkovi a tím příběh končí. Přestože se nejedná o žádný kinematografický skvost, jsem nucen hodnotit toto dílo nadprůměrně, neboť mi k tomu velí srdce a neopakovatelná atmosféra mládí, volnosti a první lásky. ()

MilesTeg 

všechny recenze uživatele

Tenhle TV film miluju, kdysi se mi trefil do životní křižovatky, kdy jsem řešil taky trable s láskou, a v mužském hrdinovi v podání Martina Sobotky jsem se docela našel. A pak, kdo by nechtěl být na jeho místě a zamilovat se do Báry Kodetové :-) Jasně, hodnotím pocitově, ale hledání a tápání ústřední dvojice bylo zpracováno s citem a naprosto přesně. V pondělí 7.9.2020 ho reprízovali na ČT3, možná Báře k narozeninám. Teda my jsme byli telátka, to už ani není pravda, já teda větší, než dvě ústřední postavy, já byl rozhodně v té době vůl. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Tak abych byl upřimnej, od odpadu tohoto aspiranta na trestní oznámení za trapnost zachránil až autobusák v závěrečné scéně: "Slečno, rve mi to srdce, ale nedá se svítit." ()

Reklama

Reklama