Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska, jež nabízí omamné opojení, se nechce ohlížet na společenské konvence, přestože se musí nakonec rozhodovat, zda upřednostní cit mateřský či cit milenecký. Láska chce být prostě vrchovatě naplněna. Tolstého předloha byla značně přeměněna ve prospěch romantického uspokojení. (tomtomtoma)

Recenze (6)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Láska je hollywoodskou melodramatickou limonádou. Sladkou, šumivou, po jejím požití se škytá a krká. Britský filmový režisér (Edmund Goulding), námět z "klasické" ruské literatury (ze Lva Nikolajeviče Tolstého), švédská hvězda (Greta Garbo) a romance americké studiové výroby. Film měl dva alternativní konce, někde se promítalo "tradičnější", jinde zas "šťastnější" zakončení. Tolstoj byl v Lásce vykleštěn, poté naondulován a navoněn. Film nabízí komické situace, hrst působivých dramatických okamžiků, pár srdceryvnějších scén, dechberoucí dostihové závody, staromilské erotické jiskření a uspokojivě šťastné řešení. Ústřední dvojicí romantického zájmu je Anna Karenina (Greta Garbo), milující matka a žena v manželství bez lásky, a Alexej Vronskij (John Gilbert), urozený a oslňující carský důstojník. Z dalších rolí zaujme zvláště Vronského velitel se slabostí pro svého pobočníka a velkovévoda Michael (George Fawcett), Annin manžel a ctihodný, dobré pověsti dbající senátor (Brandon Hurst) či Annin bezprostřední synáček Serjoža (Philippe De Lacy). Láska, inu pro ni se musí překonat mnohá překážka, aby se došlo až k naplnění a k divákově uspokojení. ()

Reklama

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Film podle knižní předlohy L.N.Tolstoje zachycující životní příběh Anny Kareniny, matky malého dítěte a vdané to ženy a její milostné vzplanutí k mladému pohlednému důstojníkovi, její milostný románek a následné vypořádávání se s důsledky který takovýto románek zanechal v jejím osobním životě. Závěr filmu je pak trochu odbočkou od knižní předlohy, což je minimálně nečekané. Při srovnání s pozdějším zvukovým filmem z roku 1935 kde mimo jiné také hrála G.Garbo, zdá se pozdější verze o něco lepší, především že v této verzi je důraz kladen spíše na romanci kdežto pozdější verze je více dramatická a tudíž i o něco zajímavější. 65%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

V novele Debutant od Petra Pišťanka je ústrednou postavou samotár Ulmer. Pracuje ako divadelný inšpicient (= pomocník div. režiséra). Po čase sa mu začnú zajedať nešťastné konce predstavení, dramaturgicky i scenáristicky rešpektujúce predlohy známych spisovateľov. I Ulmer sa rozhodne všetky tragické a smutné konce nahradiť šťastne sa končiacimi happy endami. Diváci si to nejako moc nevšimnú. Sú radi, že na konci predstavenia môžu radostne a šťastne tlieskať. S vedomím, že ten život neny predsa tak uslzený a nešťastný, ako na to autori hier a predlôh roky upozorňujú v stovkách románov či scenárov. Prská len pár temer nikým nečítaných kritikov. Nuž a nemá sfilmovaná Anna Kareninová záverom akoby vypadla z pera upravovača koncov hier Ulmera z Pišťankovej poviedky. To, spolu s excelentným výkonom Grety Garbovej i jej milenca a manžela, a svižne plynúcim dejom sú silné plusové body. Zaraďujú tým film k nadpriemerným záležitostiam. Výstižný komentár: burina. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

John Gilbert a Greta Garbo v klasickém příběhu o milencích, kteří bojují s nepřízní osudu a nemají šanci vyhrát. Tady je však konec hollywoodský a upřímně mě potešil, protože to zase bylo něco nového. A hlavně, chemie u této dvojice opravdu fungovala, takže je radost se na to dívat bez ohledu na vzdálenost od předlohy. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama