Reklama

Reklama

Stijn a Carmen jsou moderní, krásní a bohatí manželé, mají roční holčičku a oba vlastní prosperující firmu. Života užívají plnými doušky a jsou šťastní, ale jen do chvíle, kdy se Carmen vrátí od lékaře. Ze dne na den se jejich život obrátí vzhůru nohama. Změní se z jednoho nekončícího večírku v cestu po doktorech a nemocnicích. Zatímco ale Carmen prochází léčbou, milovaný Stijn se s celou věcí vypořádává po svém a vrhá se do amsterodamského nočního života a do náručí žen. Film bez patosu a falešného sentimentu přibližuje smrtelnou a nevyléčitelnou nemoc, která zasáhla mladý manželský pár v rozkvětu života jako blesk z čistého nebe. Deprimující situace v nemocnici střídají trýznivé momenty průběhu nemoci a těžce zkoušené síly vztahu obou mladých lidí. Film je zároveň i ódou na lásku a zaručeně zasáhne do duše každého diváka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Začalo to jako pohádka..avšak když se princezna octla v nesnázích, z prince se vyklubal egoistický a sebestředný kretén. S hlavní postavou (kterou bohužel nebyla Carice, jak jsem původně myslela) jsem měla obrovský problém. Možná bych byla chápavější, kdyby šlo o muže, který se s rakovinou své ženy vyrovnává "po svém". Ale vzhledem k tomu, že ji podváděl už před nemocí, tak pro to omluva neexistuje - prostě to byl sobec, který své ženě po amputaci prsa řekne "nevypadá to pěkně" a ihned se vrhá do náručí prsaté malířky. Spíš než ztráta ženy jej trápilo, že si nemůže sáhnout na dvě prsa. Jakmile se s hlavní postavou nemůžete ztotožnit, opravdu těžko se vám film dostává pod kůži. Každopádně přestože je film neskutečně rozčilující, je kvalitní - skoro jako podle reálného scénáře. Narozdíl od jiných citových ždímaček je docela autentický a důvěryhodný. Jen mě mrzí ta odtažitost příběhu - celé to na mě působilo dost chladně a rozhodně bych dala přednost tomu, kdyby se děj soustředil na postavu Carmen - její emoční rozpoložení, humor ve vypjatých situacích nebo to, jak se vyrovnávala s nevěrou.. Bohužel, místo ní byl v centru dění Stijn a jeho úlety. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nizozemský bestseller Raymonda van de Klunderta má dnes už tři díly. Zfilmovaný byl začátek ságy, samozřejmě ten nejsilnější příběh o umírání. Kluun pracuje s autobiografickými prvky, vyrovnává se s odchodem své ženy uměleckou formou, podobně jako autor komiksové Vrány. Drobný rozdíl mezi těmito příběhy je civilismus Třetího poločasu. Rakovina a eutanazie jsou silná témata. Bohužel se ve filmové podobě jedná jen o špičku ledovce malé národní kinematografie, které ale velmi pomáhá účast Carice van Houten (v dabingu velmi nejistá Aňa Geislerová), hvězdy s mezinárodním přesahem. Řekla bych, že závěr by v mnoha jiných národních kinematografiích řešil úplně jinak. Formálně zážitek z filmu bohužel kazí dabing, na DVD ani nevyšly české titulky. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Toto je neuveriteľne nádherný film. Teda , aspoň ja mám z neho také pocity. V tomto si užijete kameru ako nikde inde , drahí priatelia ! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Téma umírání milované osoby, tentokrát bez obalu a překvapivě reálně a bez příkras. Hlavní hrdina (manžel) je děvkař a po celou dobu se jeho charakter nezmění, čímž sice nezískává divákovi sympatie, ale na druhou stranu se nestane kýčovitou figurkou napraveného šmejda. Film měl v mých očích hlavní problém v příliš pomalém tempu, díky kterému jsem si po hodině filmu myslel, že už bude konce, ale k mému údivu jsem byl v polovině a čekalo mě prakticky to samé ještě jednou. Přesto se jedná o působivý snímek, který prvoplánově netlačí na city, ale dokáže diváka donutit s postavami soucítit. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Absolútne poníženie ľudskej dôstojnosti. Debilko podvádza manželku pred chorobou aj počas choroby. Kým ona sa neúspešne lieči, on šuká čo príde, ale film sa nezameriava na tento konflikt. Film to berie normálne, že 85 percent času sledujeme debilka na love. A nakoniec dobrovoľná smrť, no čo si má z toho akože človek vziať? Len hnusný pocit, ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Filmy podle skutečných událostí se převážně snaží zaútočit na naše emoce, neboť tento příběh, natočený podle velmi prodávané knihy, je pro tento druh filmu přímo dělaný, tak si připravte pár kapesníků. Věřím, že kdo četl knihu, tak ho film velmi zaujme, neboť děj je s knižní předlohou podobný (nedošlo k velkým změnám, jenom kvůli zkrácení délky). Snímek táhnou sympatičtí herci v čele s Carice van Houten (nejen oblečená), dále zajímavá kamera a smutný, ale pravdivý příběh. 80 %. Knihu (Třetí poločas) jsem nečetl. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi hodnotí film, první jsem četla knihu a film samozřejmě neobsáhne vše, což mu ubírá na srozumitelnosti i poutavosti. V knize šlo o detailně a dramaticky popsaný osobní příběh velmi náročné zkoušky vztahu, kdy jeden z partnerů těžce onemocní. Stijn je chronický lehkovážný proutník, který sice svoji ženu a dceru miluje, ale zároveń se nedokáže vzdát požitkářství nemanželského sexu. Do toho vlítne Carmenina rakovina. Jeden by řekl, že po takové jobovce se Stijn okamžitě zcentruje, začne naplno fungovat jako opora a udrží si pod kontrolou svoje vedlejšáky. Jenže tenhle příběh napsal život a člověk se tak snadno nemění z hodiny na hodinu. Navíc závislost na jiné ženě ho uvolňuje od situace, s kterou se asi nikdo z nás nedokáže snadno vyrovnat. Útěk od nemocné Carmen k plnokrevné a milující Rose, tedy od smrti k životu, je na jednu stranu odsouzeníhodný, na druhou pochopitelný. Stijn se snaží na plné koule fungovat pro Carmen, ale psychicky sledovat krok za krokem umírání své ženy je víc, než dokáže zvládat. Tuhle roli ostatně podle mě vždycky lépe zvládaly ženy, se svým programem sebeobětování a pečovatelství. Postupně sledujeme, že krize, kterou prochází, mu pomáhá dozrát. Je to těžký příběh, v druhé půlce, kde se z romantické slaďárny prudce změní v boj o život, se na to nekouká dobře. Zpracování mi chvílemi přišlo dost televizní, ale herecky solidní, nutno dodat, že filmový Stijn je alespoň vzhledem rozhodně větší sympaťák, než skutečný Carmenin manžel, spisovatel Ray Kluun. Knižní Carmen mi ovšem přišla charismatičtější a i ostatní postavy mají v knize víc prostoru, proto všem doporučuji spíše knihu, pokud už se rozhodnete vnořit se do tak nepříjemného tématu. Otázka je, zda se do něj vůbec nořit, pokud vás tedy nežene zvědavost z konfrontace s knižní předlohou. Jedna zajímavá duchovní teorie tvrdí, že v určité fázi vývoje již nepotřebujeme hodně těžké a bolestné věci prožívat osobně, ale třeba jen jako svědci a diváci. Tak snad ještě proto. Každopádně heslo Carpe diem vám určitě tento film umocní. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jasně, je snadné soudit, pokud člověka něco podobného nepotká a chápu tu potřebu utéct od reality, ale čeho je moc, toho je příliš. Manžel mi v tomto případě přišel jako absolutní sráč a to i přes tu relativní partnerskou volnost, kterou od své ženy dostával. Vlastně tím větší hajzl to byl. To mi celý film docela zkazilo, protože jsem se nemohl donutit k tomu, abych s hlavní postavou sympatizoval. A to i přes výborný Atsmův výkon. Procenta nahoru, a to dost výrazně, tahala Carice van Houten, kvůli které jsem do toho vlastně šel a která mě ani tady nezklamala a dojmul mě i konec. Výsledek byl tudíž dobrý, ale přesto jsem čekal víc. 60% ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Podľa románu Tretí polčas. Keď som zistil, že mám dočinenia so spracovaním tohto bestselleru, bolo my jasné, že mám problém. Túto tému totiž nenávidím (depka, smrť). Ono ten film bol vizuálne perfektne a scenáristicky dobre zvládnutý a holandčina vždy bude mojou "femme fatale", ale neskonale túžim po tom, zažiť superpozitívny film či knižku, plnú krásnych slov z týchto končín. Musím hladať ďalej! ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Hm, postaviť celý film na manželskej dvojici, ktorú tvorí egoistický promiskuitný alibista Stijn a tolerantná na rakovinu umierajúca Carmen? Tak to človek fakt nevie, čo z toho môže vzniknúť. Nebol to jeden z tých mnohých filmov o rakovine, kde sa všetci snažia vytvoriť príjemné prostredie pre trápiaceho sa človeka - aj keď to na prvý pohľad tak vyzeralo. Celý ten priebeh choroby bol naozaj krutý a niektoré scény pôsobili aj celkom autenticky, čo výrazne pridávalo na kvalite spracovania. No z ľudí ako Stijn mi je fakt zle - neznášam egoistických a alibistických ľudí, čo sa správajú takýmto štýlom. Čo je horšie, takýchto ľudí je v dnešnej dobe pomerne mnoho, aj keď niektorí sami seba stávajú do polohy najvyššej obetavosti. Môj celkový dojem z tohto filmu je v podstate mierne podpriemerný, pretože som očakával naozaj niečo pôsobivejšie, aj keď v konečnom dôsledku to pôsobilo celkom realisticky - z čoho mi je ešte viac smutno. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

film se mi nelíbilStijn se choval jako obecní kozel. Vynikající dabing to zachránil jen z části.Čtyři jsou pouze a jen za soundtrack.Hudba se jim opravdu povedla a to kniha zase nemá.Tak si potom vyberte. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Nizozemský film, který začne jako rozverná romantická komedie se po deseti minutách změná v drama, kdy ona zbytek filmu umírá na rakovinu a on ji permanentně podvádí. Tak tyhle filmy fakt nemusím, ale dám dvě hvězdy za vizuál, který byl příjemnější než to téma a za odvážné milostné scény, ne že by ten film zachránily, ale zase mne donutily se zamyslet jak je současná česká kinematografie hrozně prudérní jak středostavovský americký seriál. Nizozemci jedou nahotu raz dva, žádná hra světel a stínů a náznaků ( a to nebyly žádný béčkový herečky, které by chtěli zaujmout na začátku kariéry, ale třeba Caprice van Houten, která točila s Cruisem nebo Verhoevenem ) Některé záběry byly sice přes čáru už softerotika, ale to nemění nic na tom, že to srovnání s tvorbou tady je rozdíl kontinentu. ()

Olczyk 

všechny recenze uživatele

Film o rakovině bez obalu a o tom, co se kolem ní i mimo ní odehrává - sice smutné, ale o to reálnější téma současnosti. Skvěle výkony hlavních protagonistů. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála realisticky natočených filmov na tému rakovina. Celý priebeh rakoviny vo vzťahu dvoch ľudí ktorý ju berú aj ako výzvu a nakoniec aj zmierenie. Film nehrá na city a drží si chladný odstup. Mimoriadne kvalitné herecké výkony plus dokonalá kamera a hudba robia z tohoto Holandského filmu skvostnú psychologickú perlu. ()

jupisova 

všechny recenze uživatele

Pro mě absolutní sračka...Scéna s lékařem , manželem a umírající ženou , jak lékař nad umírající pouští do éteru hlášky typu "Ještě minutu " , " je neskutečně silná!", protože se její srdce nechce zastavit , atd. mě totálně dostala . Místo aby jí manžel držel v náručí , popř alespoň za ruku , tak stojí o dva metry dál a čeká . Hlavní hrdina pro mě zcela nesympatický , příšerný dabing Geislerové . Celý ten příběh nepobral mnoho logiky . Ta jedna hvězda je za kameru a krásné lokace ... Ale raději bych na tento filmový počin zapomněla ...co nejdříve . ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Každý sa vyrovnáva s chorobou inak. Väčšinou si každý mylí, že to zvládne ako hrdina, ale opak je pravdou. Čím je to vážnejší tým máme väčší strach. A v tomto filme je toho utrpenia na jednoho veľa. Netreba sôdiť správanie človeka, pretože je dôležité niečo iné a to je pochopenie. Tento film skutočne nie je pre toho, kto je chorý, pretože je až neskutočne reálný a každý má šancu svoj boj vyhrať. Po zhliadnutí tohto filmu by mu bolo veľmi smutno, pretože i otrlému človeku to naštrbí sebavedomie. ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Spíše bych to pojmenoval děvkař vs manžel. Třetí poločas se totiž neustále točí v začarovaném kruhu, kdy se hlavní hrdina napravuje, aby se o pár desitek minut později znovu spustil s nějakou jinou ženskou. Z rodiného dramatu o souboji s rakovinou, tak vzniklo drama o radostech a slastech jednoho záletníka. Drama nezajimavé a nudné. Vzhledem k vážnosti situace, jenž se film snaží popisovat, jsem si ve třetím poločase s nepříjemnosti v srdci říkal, ať už to proboha všechno skončí. ()

DaleCoper 

všechny recenze uživatele

Nevíme dne ani hodiny. Tohle může potkat každou ženu a vlastně i kohokoli. Ne vždy to musí skončit tak jak v tomto smutném a depresivním filmu. 4 sochoking: tady jsem kameru ignoroval ten příběh je sám o sobě silný Po druhém shlédnutí plný počet ()

Reklama

Reklama