Reklama

Reklama

Rozumné řešení

(festivalový název)
  • Švédsko Det enda rationella (více)

Obsahy(1)

Padesátiletý Erland žije se svou ženou v malém průmyslovém městě. Všechno klape jako na drátkách, ovšem pouze do té doby, než mu jeho kamarád Sven-Erik představí na party svou ženu. Vášeň která mezi nimi vzplane se nedá přehlédnout ani zastavit, a tak se všichni čtyři rozhodnou bydlet společně pod jednou střechou...
Dva nejlepší kamarádi - Erland a Sven-Erik žijí v malém průmyslovém městě na severu Švédska. Oba jsou šťastně ženatí a ve svém životě spokojení. Ve volném čase vede Erland se svou ženou May v místním kostele „školu manželství“, pro všechny, kteří chtějí mít tak dokonalý partnerský vztah jako oni, založený na vzájemném respektu, porozumění a otevřenosti. Jednoho dne ale Sven Erik přestaví Erlandovi svou manželku Karin a ten se do ní bláznivě zamiluje. Erland si chce promluvit mezi osmi očima a navrhne plán, jenž se mu jeví jako jediné možné řešení: všichni čtyři budou žít pod jednou střechou podle desatera, které společně sepíší. Netradiční experiment šokuje celou maloměstskou komunitu. Jak daleko jsou hrdinové připraveni jít ve jménu lásky? Zvítězí vášnivé vzplanutí nad vztahem po léta pečlivě budovaným? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Příjemné drama hraníčící s velmi, ale opravdu VELMI hořkou komedií. Humornost v těch nejabsurdnějších momentech je pojata skutečně velmi jemně, ale díky civilním hercům a nevykalkulovanému příběhu a zvratům to funguje takřka na výbornou. Škoda pomalejšího tempa a delší stopáže... 8/10 (45. MFF KV) ()

bassator 

všechny recenze uživatele

45th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010 - HORIZONS - Horizonty (Det enda rationella / A RATIONAL SOLUTION / Rozumné řešení) - To rozumné řešení bych dal raději do uvozovek. Zpočátku mi to vše přišlo vtipné, ale s přibývajícím časem jsem začal kroutit hlavou a říkal si, jak to můžou všichni tak dlouho vydržet, takto se přece žít nedá... Kam se poděla všechna jejich hrdost a sebeúcta?... - 3. 7. 2010 - kino Thermal - Velký sál - Karlovy Vary - 65% ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Situácia, ktorú nechcem nikdy riešiť v živote, ale "stretnúť" sa s ňou na filmovom festivale je výživné a poučné. A s monológom celkom na záver, ktorý ma rozplakal a na chvíľu mi zastavil malý krvný obeh ( a pridal jednu * ). Niet nad pokoru, súdnosť sebaúctu a nezávislosť. Nielen vo vzťahoch. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Režisér řekl, že se vedly spory o tom jestli se jedná o drama či komedii. Když se diváci budou smát, tak mu to prý vadit nebude... Projekce tohoto filmu přímo vybízí k nějaké sociologické studii. Není to legrační film, to jen některé scény jsou "úsměvné"... To ovšem český divák prostě musel ukázat, že je natolik inteligentní a smál se tedy úplně všemu, aby pan režisér věděl, že to chápe.. A to se dle mého názoru nehodí.. Směšnost některých scén je vlastně spíš tragikomická a smích v sále rozbil několikrát sílu dramatičnosti a tragičnosti a tedy i celkový dojem z filmu... Na druhou stranu nevěřím tomu, že se v rámci švédské kinematografie jedná o nějak unikátní počin. Je to prosté úsměvná a smutná sonda to problému, který občas lidé mohou pocítit. Avšak nemyslím si, že by film byl nějak převratný, osobitý, jedinečný, nebo důležity... Příjemné strávení trochy volného času... ()

Krosmen 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nenechte zmást žánrem filmu. Jedná se spíš o ryzí tragikomedii, jak o drama. A to skutečně ryzí s velkým R. Absurdnosti situací působí komicky a celá situace tragicky. Snaha se sblížit a přitom se nevzdálit, do toho všeho vstupuje jakýsi stud před ostatními. Přičemž snaha řešit nastálou situaci, tak jak je ukázáno v tomhle filmu, je sama o sobě dost NErozumným řešením. ()

Domec 

všechny recenze uživatele

Zajimavej pohled na "milostnej ctyruhelnik". Napad skvelej, ale me to prislo nedotazeny uplne do konce, postavy meli vykreslit o trochu lepe a vztahy by se taky daly udelat trochu lepe. Ale celkove to pusobilo jako jeden z lepsich filmu na MFF KV 45th. ()

Sandcrew 

všechny recenze uživatele

Jak sám řekl režisér tohoto snímku. Pokud vám to přijde vtipné, smějte se, mě to vadit nebude. V tomto duchu se nese celý film. Ze začátku máte opravdu nutkání se uculovat, postupem času vám však mrzne úsměv na rtech, ostatně jak to dost často u severských filmů bývá. Nakonec se přistihnete, že se jenom divíte. Celkově krásných 8/10. MFF KV ()

topvideo 

všechny recenze uživatele

Skvele podaná téma o ľuďoch v rokoch, ktorým deti vyleteli z hniezda. Zaľúbenosť pominula, prichádza láska. Absurdné, ale teoreticky možné. ()

MrD 

všechny recenze uživatele

Nikoliv drama ale komedie, tak tento film vnímám já. Nejhezčí chvíle ve filmu byly ty, při kterých jsem se smál - absurdní seznam pravidel společného soužití. Doplnění seznamu o nová pravidla. Jemný humor ve scéně s Erlandem milujícím se v autě s Karin (rozkutálená jablka), šťastný Sven-Erik veslující na člunu a dostávající kopačky. Trpějící Sven-Erik naslouchající milování své "přítelkyně" s Erlandem. Jemný guru přes partnerské vztahy Erlando, jeho noblesní návrhy, nadhled a ohleduplnost mne přiváděly ke smíchu docela často :-). Komedie za 4 * ()

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Nikdy nezapomenu, jak se tomu blonďákovi vždycky něco přecvakne a pak se s funěním vrhá na nejbližší ženu. Zlatý hřeb filmu. ()

Randalfien 

všechny recenze uživatele

Strašlivá severská depka u které se místy musíte smát. Navzdory skvělým hereckým výkonům (anebo právě kvůli nim), vám ani jedna z postav nebude sympatická, jen budete marně čekat, kdy už si o všem přestanou rozumně povídat a daj si do drštky. ()

Reklama

Reklama