Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Christina (Greta Garbo) se stala královnou již v 5-ti letech. Během její vlády se Švédsko stalo silnou evropskou dominantou. Jako anglická královna Elizabeth I., tak i Christina je nucena k politicky výhodnému sňatku se svým bratrancem, ale její srdce patří španělskému emisarovi Antoniovi (John Gilbert). Stejně jako u Elizabeth I. Se stane náboženství ohniskem protestů a nepochopení Španělů pro svazek jejich královny s katolíkem.. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Kass 

všechny recenze uživatele

Tradičně pojaté a romantickou linkou výrazně prodchnuté historické drama o sebevědomé ženě, svázané povinnostmi vůči svému majestátu, jež drasticky omezují její lidsky přirozené tužby a přání. "Královnu Kristýnu" provází okázalá výprava a na svou dobu přímo velkolepé dekorace, které ve své štědrosti dávají jasně na zřetel, že film byl natáčen pro širokou diváckou obec; čemuž nasvědčuje i lehce stravitelný děj nepostrádající zábavnost, čilý spád a srdceryvné finále. Lidem, kteří mají rádi romantické příběhy odehrávající se na půdorysu historických událostí bych tedy "Kristýnu" bez větších obav doporučil... a nemusí jít ani zdaleka jen o milovníky kinematografie počátku třicátých let. Co se týče okouzlující Garbo... svým místy teatrálním vystupováním a dramatickým herectvím sice nezapře "starou školu" ještě z dob němého filmu, ale právě to je na jejím projevu přece tak krásné, no ne? :-). ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Nevidím takřka pražádných důvodů pro to, aby měl tento film nějaké výsadnější postavení v historii filmu. Obyčejné romantické drámo. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

"Garbo se směje" je sice reklamní slogan na pozdější "Ninočku", ale i tady Greta Garbo smíchem rozhodně nešetří. Jinak je to takové pateticky hloupoučké, nicméně roztomilé. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velký triumf návratu božské Garbo po té, co chtěla odejít do důchodu už v roce 1932. Díky patří nikoli hlavounům z MGM, ale Salce Viertelové. Kongeniální shoda se posléze projevila i vůči Gilbertovi, bohužel pro něj už bylo pozdě. Garbo & Gilbert Forever! ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Svěží a divácky velice přístupná historická exkurze do dob těsně po Třicetileté válce, kdy se na švédský trůn po smrti Gustava II. Adolfa dostala jeho dcera - poněkud kontroverzní královna Kristýna. Tomuto filmu bezesporu vládne skvělá, výborná a úžasná Greta Garbo, která zvládá všechny myslitelné polohy, od rozverné a zamilované dívky až po žalem zdrcenou ex-královnu. Bohatá výprava a nákladné dekorace, romantika, svár, intriky, k tomu výborná hlavní představitelka, působivý příběh založený na skutečné události... film prostě obsahuje všechny ingredience, které dělají film atraktivním a současně poučným. I když se příběh v některých momentech odchyluje od skutečných událostí (viz např. důvody Kristininy abdikace), jde přesto o vynikající snímek, který rozhodně stojí za nejedno zhlédnutí! ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[5/10] (MGM) (Čb. /// Produkce: Walter Wanger /// Scénář: S.N. Behrman, H.M. Harwood, Salka Viertel, Margaret P. Levino /// Kamera: William H. Daniels /// Hudba: Herbert Stothart) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kráľovná Kristína je klasickým hollywoodskym romantizujúcim zobrazením histórie. Avšak natočeným v dobe, keď sa takýto prístup nepokladal za jej hanobenie, pretože sa jednalo o niečo nové. Tým novým by som tu nazval silný emancipačný prvok, čiže silnú ženskú osobnosť, ktorá si dokáže presadiť navzdory všetkému svoje a je schopná sa neprispôsobiť zdanlivo bezvýchodiskovej situácii. Takú postavu mohla v tej dobe zahrať možno ešte Marlene Dietrich, ale Greta Garbo je v úlohe kráľovny absolútne dokonalá. K vyššiemu hodnoteniu sa prikláňam vzľadom na to, že podobne silné ženské postavy sa v našej kinematografii objavili až niekedy v 60. rokoch. V Holyywode odpozorovali emancipáciu moderného sveta oveľa skôr, čoho výsledkom sú filmy ako tento, alebo Mildred Pierce. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tak slabý a historicky zavádzajúci scenár mi znehodnotil očakávaný zážitok. Niečo podobné som naposledy zažila pri Jakubiskovej Báthoryčke, kedy som bola znechutená, či nahnevaná - nielen na Jakubiska, ale aj na historika - poradcu a konzultanta, ktorý mu to odobril.. Tentoraz som mala pocit akoby autori chceli "rehabilitovať" Kristínu a romantickou láskou ospravedlniť jej "zradu", totiž nielen abdikáciu a odchod z krajiny, ale hlavne konverziu na katolícku vieru... SPOILER: Antonio Pimentel de Prado nezomrel v súboji, bol Kristininým spolupracovníkom, resp. zahraničným vyslancom ešte veľa rokov. Kristína dožila svoj život v Ríme a na jej hrobe je nápis: "Tu odpočíva kráľovná Kristína z ríše Švédov, ktorá sa dobrovoľne zriekla svojho kráľovstva z lásky k rímskemu náboženstvu a žila svoj život v Ríme“. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Dnes som si konečne našiel čas na GRETU GARBO, lebo som mal nabitý týždeň, a tak som videl od nej - dva filmy, ktoré sa podobajú svojimi názvami, ale našťastie, O-B-S-A-H-Y, sú rôzne, a to je dobré pre konečné vyznenie filmového diela. Už v úvode naznačím, že je prospešné, že švédsku kráľovnú - Kristínu, si zahrala - švédska herečka - Greta Garbo, ktorá svojej postave, vdýchla neuveriteľný zápal po veci, ale aj nebezpečnú D.I.L.E.M.U, čo teraz... Ako kráľovna má pod palcom svojich poddaných, ale i svojich - poradcov, čo nemá pod palcom, je láska, ktorú si nevie postrážiť, je nútená ísť do manželského zväzku, v ktorom ale byť, nechce, ani nie je, v prestrojení spoznáva - španielského veľvyslanca Antonia, do ktorého sa zamiluje, pričom On netuší, kto Ona, je ? Zistí to, keď príde ku koreňu veci, ale má to, čo dočinenia so spustením škandálu, ktorý organizuje, jeho sok, Magnus, ktorý sa dvorí, Kristíne, hucká poddaných, ktorí to majú momentálne v hlave, popletené, nenávidia - Španiela, ktorého chcú vyhnať, príde i k súboju, týchto dvoch mužov, či k abdikácii - kráľovnej, ale dámy a páni, to som už, aj tak veľmi veľa z deja, prezradil, neostáva vám nič iné, ako sa vrhnúť na film, v ktorom, žiari, GARBO ! Umelecký a majestátny romantický film, ktorým Greta, určite rozumela... PS : Všimol som si toho velikána - Johna Gilberta, ktorý svojou účasťou vo filme, bohužiaľ, neobnovil svoju umierajúcu kariéru, lebo ako vieme, hviezdil za čias, nemého filmu, do zvukového sa nepresadil, ani božská Garbo, nepomohla, ale aspoň, jedna vec, sa spochybniť, nedá, a to, že to medzi nimi dvomi, náramne iskrí, najlepšie vidieť v hostinci, kde to je, moja najobľúbenejšia časť filmu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Čtyř hvězdy dávám z nostalgie. Jinak, škoda, že Gilbert ve zvkukovém filmu moc neprorazil. Až na poněkud přehnané koulení očima, hrál určitě líp, než přehrávající Garbo. Měl ve sobě téměř carygrantovský šmrnc. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Královna Kristýna z roku 1932 vypráví o drsném osudu známé švédské královny. Je to poměrně afektované a divadelní, ale samotný příběh, vycházející z divadelní hry, má samozřejmě jistou sílu. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kvalitní historický romantický velkofilm o životě švédské královny Kristýny. Přestože většina příběhu neodpovídá historickým faktům, jedná se o vysoce kvalitní podívanou s hezkými kostýmy, kulisami a především skvělou Gretou Garbou v hlavní roli. Její love interest, španělský velvyslanec je ztvárněn hvězdou němých filmů Johnem Gilbertem. Film byl natočen ještě před vydáním nechvalně proslulého kodexu, a proto je tam ukázáno a naznačeno trochu více než by o rok později bylo možné, např. to, jak královna stráví s velvyslancem noc v pokoji v hospodě anebo to, jak políbí svou komornou. Určitě by však tomuto filmu prospěla trochu kratší stopáž a občas méně teatrálnosti. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Kráľovná. Prísna, spravodlivá, mocná. Žena. Človek. Predsa len bytosť, ktorá chce milovať a byť milovaná. Uhrančivá krása a herecký talent Grety Garbo dodáva postave život a reálnosť. Silné scény ( tie záverečné a celá dejová línia v hostinci ) robia z filmu nadpriemerný žánrový kúsok. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Greta Garbo je v tomhle filmu skutečně úchvatná a musím říct, že mi učarovala mnohem více než taková Marlene Dietrich. Kamera se na Gretu velmi soustředí, ale v žádném případě to není nucená obsese, ale je to zaujetí postavou a její krásou, stejně jako charismatem. Příběh není z nejlepších, ale rozhodně je to něco, co pořád dává smysl a zaujme, i když o nějaké historické věrohodnosti se skutečně mluvit nedá. ()

Reklama

Reklama