Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chcete vědět, jestli je možné prolézt sqashovou pálkou? Kolik čtyřlístků musíte nasbírat, abyste překonali rekord? Kolik musíte sníst párků, abyste v tom byli nejlepší? A kam až se dá dojet na rotopedu? To vše zjistíte ve filmu Největší z Čechů.

Režisér (Jaroslav Plesl), jeho producentka (Simona Babčáková) a kameraman (Jiří Vyorálek) jsou živořící umělci, kteří už sice mají za sebou filmy, co dostaly ceny, lvy, dobré kritiky a hrály se s úspěchem na řadě festivalů. Ale nechodí na ně diváci. Jejich další spolupráce se řítí do ztracena, protože životní projekt režiséra nezískal grant, což znamená, že se nebude točit. Producentka s režisérem odjíždějí do Pelhřimova, do metropole českých rekordů a kuriozit, kam je zavolal šéf Agentury Dobrý den (Igor Bareš). Agentura má totiž jeden problém. Často se o ní a jejích rekordmanech mluví, ale nikdo to nebere vážně. A tak se rozhodnou najmout kritikou uznávaného režiséra, aby natočil film o nejvýjimečnějších lidech, kteří dosud mají jen nálepku bláznů a magorů, pouťové atrakce. Šéf Agentury má pro naše filmaře tři čtvrtě miliónu v hotovosti, jako zálohu na natáčení, což je tak významný argument, že další debata je celkem zbytečná. Zadání je jasné: Hluboce lidské příběhy lidí, co dokázali vlastní pílí něco, co nikdo jiný patrně na světě neumí. K utahané tvůrčí trojici se přidává sebevědomá zvukařka (Johana Švarcová), studentka FAMU, která na rozdíl od nich není spoutaná životními prohrami. Tak nějak ostatní štve, ale zároveň jim připomíná jejich „dávné“ začátky. Jak tohle všechno skončí? Dotočí spolu tenhle film a pomůžou změnit obraz Agentury? Odhodlají se ještě někdy dělat to, v čem vidí skutečně smysl? A o čem bude jejich příští film? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (226)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kuli kuli kuli. Sedláček se poučil a to co v Mužích v říji skřípalo bylo v Největším z Čechů odstraněno (hlavně to křečovité trapno). Snímek tak mnohem více drží pohromadě. Postav je méně a mají větší prostor což je super. Hlavní natáčecí štáb je typově perfektně obsazen a zbytek herců skvěle sekunduje (Taclík, Geislerová atd...). Šokem byla pro mne účast našeho předního kasteologa Tomáše Durdíka v porotě vedle Hřebejka :-). Ačkoliv jsem Polski film viděl dříve než toto, po shlédnutí Největšího z Čechů mám dojem, že si z něj Najbrt hodně vypůjčil a tím nemyslím jen herce. Toto bylo velmi neotřelé, velmi zajímavé, originální jen toho smíchu mohlo být na komedii více. On tam sice je, ale je to takový ten typický náš, český ironický humor. Je pravdou, že život je tak zajímavý právě proto, že každý jsme svým způsobem originál. Ale když jsem ty některé ,,originály'' s těmi jejich výkony viděl a to často s výkony jimiž zasvěcují svůj veškerý volný čas či dokonce život musel jsem se také v duchu usmát a říct si - kristapána to jsou ale magoři. * * * * ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Snad poprvé se hodí upřímně použít ten profláklý termín "malý český hřejivý film o obyčejných starostech obyčejných lidí", ikdyž jsou to lidi ze štábu a ty starosti až tak obyčejné nejsou. Sto minut uteče strašně rychle a já si říkal, že by vůbec nebylo špatné vidět klidně 200 min. verzi, která předvede víc rekordmanů a víc patálií štábu. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Udělat z nás Čechů (v přímém přenosu) idioty, na to už nestačí pouze samotný talent, ale člověk (na to) musí mít taky pořádné koule. Tohle je tragikomedie s velkým T, navíc řádně šmrcnutá prvky absurdna. Příběh snímku začíná ve chvíli, kdy je režisér odmítnut (pokolikáté už?!) se svým snímkem( že by lehká autobiografie a (satirická) reflexe současného podhoubí českého filmového průmyslu a stavu (v) naší společnosti, navíc řádně říznutá fikcí....?!) a tak kývne na nabídku jisté (Pelhřimovské) agentury, natočit snímek o „Největším z Čechů“. Tj. světových (resp. českých) rekordmanech. Přičemž obory jsou to (v drtivém počtu případů) roztodivné (čti bizarní) napříč celým spektrem, které si (ne)dovedete představit. Největší síla tohoto snímku spočívá právě v pohledu samotného režiséra (Sedláčka) na tyto lidi. Snaží? se je ukázat jako (ne)obyčejné lidi, kteří pouze propadli svému koníčku (to doslova) a stali se tak oběťmi své posedlosti, ale zároveň jsou ty situace tak absurdní, že sám režisér (vynikající J. Plesl) a s ním i samotný divák nejednou propadá v hlasitý smích.... (Ovšem pozor, pokud byste náhodou nabyli (mylného) dojmu, že R. Sedláček nenávidí lidi, tak jste se.... vlastně trefili. Jak ostatně „sám“ říká „Nesnáším lidi, ale mám rád člověka“. Že v tom není (nevidíte) rozdíl?! Je a zásadní!). .... A moje(i) „number one“? Jednoznačně Igor CHmela a jeho zapálený vazač pšenice. Hned v těsném závěsu je to potom „amatérský (kašnový) pivo-potapěč“ Marek Taclík. Nicméně i samotný filmový štáb jsou lidé z masa a kostí (potýkající se se svými osobními problémy), takže je na samotném divákově posouzení, zda Ti „šílení“ jsou místní rekordmani nebo Ti za kamerou, mikrofonem..... Jedinou výhradu k tomuto snímku vidím v určité roztříštěnosti (rozkolísanosti) a potom je to zejména (samozřejmě) fakt, že když už se někdo rozhodne natočit (pseudo)dokument o „Největším Čechovi“ a opomene toho NEJvětšího, je to neomluvitelné (čti neodpustitelné). ANO, tušíte zcela správně, na moje dveře nikdo nezazvonil resp. nezabouchal. A v čem, že já vynikám (jsem nejlepší)? Ve všem! A pokud by to snad nebylo (z tohoto komentáře) dostatečně patrné, ke všemu jsem ještě neskonale skromný a nechybí mi ani potřebná pokora. Protože jak říká („pan teoretik“ J. Csaplár) bez pokory a srdíčka to nejde. Nicméně v jedné věci přeci jenom vynikám nejvíc (námět pro tebe R. Sedláčku). V ochočení a následném vytrénování lučních kobylek. Dávám vám.... Tiumene, v sedle s J. Váňou, rok (max dva) a vítěz Velké pardubické se bude po delším čase (konečně) měnit. Co říci závěrem? Tady nelze jinak! Kuli, kuli, kuli..... 77,7% ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. Co se mi líbilo: Igor Chmela, sběratel čtyřlístků a a .. a a a a navíc si už nevzpomenu. Film se mi z hlavy vymazal během 24 hodin :o) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Plesl - režisér, Simona Babčáková - producentka, Jiří Vyorálek - kameraman, Johana Švarcová - zvukařka. Tato čtveřice nás provádí touto hořkou komedií Roberta Sedláčka - režiséra - a je to česká komedie jiná, originální, citlivá. Mám naději, že česká kinematografie má naději. :) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jist žánrem. Komedie? Jistě. Ale třeba i dokument, drama či road movie. Tolik ke škatulkám, jinak Robert Sedláček potvrdil pozici nejzajímavějšího z našich autorských režisérů a Jaroslav Plesl totéž v herecké kategorii. Spousta známých tváří je před kamerou pouze na chvilku, a připadá mi, že své drobné roličky zvládli často i lépe než některé role hlavní. Mírně podvratná zábava nejen o rekordmanech a kuriozitách. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na natáčení. Z počátku jsem díky skvělým ohlasům cítil mírné zklamání. Vlastně, možná i po doběhnutí stopáže jsem si říkal, že mi něco chybělo. Sice už jsem měl z filmu radost, ale pocit většího očekávání jsem nezaplašil. Trošku jsem se v té podivné road movie ztrácel. Ovšem v momentě, kdy jsem vyprávěl děj své přítelkyni, zjistil jsem, že si pamatuju téměř úplně vše a poté, co jsem 4x zopakoval větu "a nejlepší scéna byla, když.," mi došlo, že dojem se nakonec přeci jen dostavil. Hranice mezi třetí a čtvrtou hvězdičkou...můj věčný problém. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Robert Sedláček dokázal už podruhé natočit malý, milý a hlavně vtipný snímek. Největší z Čechů je po dlouhé době něco originálního z české produkce. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Váhám, jestli za tohle Sedláčka svatořečit, nebo vyškrtnout ze sledovaných. Na jednu stranu se přesně trefil do mého nevkusu, Plesla nemůžu vystát, Babčákovou jakbysmet, s Myšičkou (až na výjimku Občanského průkazu), Taclíka a Bareše taky zrovna nemusím. Ovšem výběr herců pro charakter postavy, kterou ztvárnili, je naprosto dokonalý a nelze mu nic vytknout (což ovšem tedy platí i o hereckých schopnostech výše jmenovaných). ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - CZECH FILMS 2010-2011 - České filmy 2010-2011 (Největší z Čechů / THE GREATEST CZECHS / Největší z Čechů ) ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Robert Sedláček dovede vést herce tak přesvědčivě, že jim ty neherecké pózy ala dokument věřím. Co rekordman, to hláška. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Deziluzivní film pro ty, kteří se chtějí uplatnit ve filmové branži, aneb nenápadná satira na český kinematografický průmysl a nejen na něj. Díky té vysoké míře sebeironie a odvážné kritice se divím, že ten film vůbec vznikl. Navíc jsem rád, že někdo oživil Formanovu poetiku "trapnosti", která dodává Největším z Čechů nezvyklou dávku civilního humoru. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Robert Sedláček mě vždycky dostane. Tolik skryté ironie, a přitom zajímavě natočený film... Každá scéna dává podnět k zamyšlení na různá témata, ale současně se to vztahuje k celému pojetí a hlavnímu tématu filmu. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ten film není povedený. Víte, jak jsem to poznal? Je tam napsáno "komedie", ale neni to legrační. A hrajou tam ti sami lidi, co prakticky ve všem. I když, to úplně nejhorší (Gajslerová, Pavel "Bohemia Energy nic na vás nehrajeme" Liška, Taťána) tu nejsou. Proto dvě hvězdičky. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Robert Sedláček má v současné české kinematografii svoje místo a to je pevně ukotveno. Nepotřebuje se nikomu podbízet, točí svým stylem a své fanoušky si určitě najde. Jen mám obavy, zda překoná Pravidla lží, protože těmi nastavil laťku opravdu vysoko. Největší z Čechů je netradiční film a určitě nesedne minimálně čtyřem lidem z deseti, kdo se ovšem oprostí od předsudků, patří mezi obdivovatele hereckého ansámblu Dejvického divadla a nečeká bláznivou komedii, ten bude určitě spokojen. Plesl, Chmela, Taclík a Myšička to jsou páni herci. ()

Reklama

Reklama