Reklama

Reklama

REC 3: Počátek

  • Španělsko [REC]³: Génesis (více)
Trailer 1

Třetí díl slavné španělské hororové série REC. Na svatbu Kolda a Clary dorazí několik jejich příbuzných a přátel, mezi nimiž je jeden, kterého pokousal pes. Ten o pár chvil později začne napadat další hosty, čímž se virus začne nekontrolovaně šířit. To změní nádhernou svatební chvíli Kolda a Clary v noční můru plnou mrtvých... (TV Horor Film)

(více)

Recenze (475)

verbal 

všechny recenze uživatele

A je to. Jednička byla originální, dvojka excelentní a po trojce nezabučí ani býk, protože torero už mává jen zbytky otrhané mulety, která by nerozdráždila ani kulhavou, fialovou krávu... Tupá až blbá vybíjená s nemrtvými, co pokousali nějakého vaguse a chytli běhavku, jakých dnes produkují podřadná studia na populární vlně hnijícího masa dvanáct do tuctu. Ale co se divím, když je režisér Pako, co pro hrst Euro navíc pošle nějakou rychlokvaškou do kopru takový skvělý standard! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pokud platí [Rec] = Alien a [Rec]² = Aliens, pak [REC]³ Génesis = Alien: Resurrection. Je to jiné, no a co. Holt jsme nakonec místo očekávaného prequelu, který by vysvětlil původ viru (název je velmi ... lišácky ... zavádějící), dostali samostatně stojící a stylově velmi odlišný "zombie" survival, jehož pořádné propojení s prvním a druhým dílem tuším přijde až v závěru tetralogie. A osobně s tím nakonec nemám zdaleka takový problém, jako jsem čekal po prvních veskrze negativních ohlasech. Kreativity a originálních nápadů odminule sice ubylo - Paco Plaza je opravdu jiná váhová kategorie než Balagueró, čehož se bál každý, kdo o filmografiích obou pánů něco ví, ale i tady se pár zajímavých momentů najde a celkově se jedná o svižný, napínavý a zábavný (v určitých chvílích až moc - například sekvence s motorovkou mi přišla vyloženě over the top - a zrovna tyto chvíle jsou to, co mi na celém Genesis vadí zdaleka nejvíc) horor, který to ale u většiny fanoušků nebude mít vůbec lehké. Nedivím se tomu, ale k všeobecnému hejtu se tentokrát nepřipojím. U mne tedy relativně spokojená úleva za 75 % a jsem zvědavý, kam to ve finále dovede Jaume. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dafaq?! Dokonale zbytočný a nefunkčný film. Nie je to ani vtipné, ani napínavé, nefunguje ani rámcovanie srdcervúcou love story a found footage koncept tvorcovia po 20 minútach opustia a ukáže sa to ako zásadná chyba, pretože v tej chvíli film absolútne stratí úvodnú "uveriteľnosť". Zvyšok je trápna, zle natočená fraška, v ktorej aj tie lepšie nápady (Sponge John, zbroj svätého Juraja, agent španielskeho SOZA) čoskoro umrú na nevyužitie. A čo je najhoršie, je tam zúfalo málo gore a zombie kills sú lacné a neoriginálne. Ohromné sklamanie. Keď film, ktorý má čistého času 70 minút, túžite vypnúť už v polovici, niečo je zle. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Občas se objevují srovnání, která dávají sérii [REC] do paralely s Vetřelci. Chyba lávky přátelé, protože na těch prezentoval svou vizi pokaždé jiný tvůrce. Tohle není osobitý příspěvek k tématu, ale vydávení infikované krve do chřtánu dalšího dílu, kde Plaza ctí sérii jedině v tom, že nešetří červenou. Zbytek je sbírka ‚dafuq?‘ otázek nad dějem, chováním postav a i samotným tvůrčím přístupem, kdy naprosto selhávají pokusy o splatterovou komiku ve stylu Jacksonovy rané tvorby. Doufám, že Balagueró dá čtyřkou Plazovi alespoň ze tři výchovné pohlavky. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Od prvních dvou dílů určitě odklon, na druhou stranu je velmi patrné, že Paco Plaza dělá přesně to, co chce. Několik typických nástrojů (jedna kamera, zdroj obrazu, cílení na jednu úzkou skupinu lidí) pro tu pravou atmosféru a vyprávění se zbavuje (vtipně) už v prvních minutách. Proč ne, jen tím jasně ukazuje, že chce zkusit svou cestu, své pojetí. Jeho smysl pro černý humor je naroubován na útržky příběhu z předchozích dílů a přidává několik klišé a celý film působí přesně jako "radost a smutek na svatbě jednoho neuvěřitelně zamilovaného páru na pozadí rodící apokalypsy". Scény, kdy novomanželé brutálně vraždí své příbuzné je smutná, vtipná a krvavá současně. Jen ta jejich lehkost a přehnaná hrdinskost s telepatií ("Cítím, že žije") zavání přehnanou důvěrou v nadpozemské síly (?!). Sklon k křesťansky fanatickému pojetím jsem tak trochu očekával, ale ta atmosféra uzavřeného prostoru tomu výrazně ubrala na působivosti. Každému podle chuti, ale některé slušné scény jsou rychle zabity černý humorem (podle mě sahající až parodii samotné série). Jako sebeparodická výprava oddychové (i díky délce), jako horor plné klišé a humoru, podkopávajícího atmosféru. PS: tu ženskou chci domů:) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DLOUHÝ ŽIVOT PRO ŠŤASTNÝ PÁR!....“ /// A byla svatba... svatební kameraman má parádní nádobíčko (prasáku!) a (naštěstí) vyhrožuje suprovým stabilizátorem(což je fajn, páč když tyhle věci vidím, tak se vždycky vorosím – kameraman, vole...). Roztřesenou už bych ji fakt nedal (jako co furt...?)! Za zmínku stojí strejda (bez nádobíčka), kterej má ,,bebí“ (ze špitálu pro hafíky) a taky to, že 18 minut je totálně vo hovně. Beru to tak, že když mám sledovat něčí domácí video – nebo třeba 300 fotek z dovolený u moře, tak je to taky horor. Takže mě strašej ,,HOME VIDEEM“ a já tajně doufám, že to strejda brzo rozjede. Aby bylo hnedle jasno: tohle má s těma předejšlejma filmama společný jen jakýsi filosofický vyblití píčovin o Soudným dnu. Jinak se to mohlo jmenovat třeba – ,,Já ti ho tam kousnu“ (nebo jinak...). Díky Bohu (DÍKY!) všichni amatérští kameramani ,,dostříkaj“, a tak můžu sledovat sice kretény, kteří moc důvtipu do vínku nedostali, ale aspoň u toho nemusím třepat televizí. Samo, že je to zoufalá nuda, ve který nefunguje vůbec nic. Ani vobjímačka s mrtvou mámou, ani zamilovaný pohledy do jakejkoliv vočí. A že jedině pravou láskou můžete vyléčit zombíka? Tak schválně... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Houpne mi jen když svítí to červený světýlko (na kameře). 2.) Dlouho jsem nikoho nesežral. 3.) Zjistím, že svisle řízlej zombík nekouše. 4.) Thx za titule ,,Jimbo“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Konečně REC, který není celý natočen ve stylu amatérské kamery. Sympatické herecké obsazení i když ta nevěsta s vypleštěným ksichtem.... Na prdel jsem nespadl a štěstím jsem nezatleskal. Ale dalo se na to dívat. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Keby sa ten film volal akokoľvek ináč, povedzme "Krvavá svatba", tak by sa mu určite dostalo spokojnejších ohlasov. Nemyslím si, že to Plaza zbabral, skôr sa vydal úplne inou cestou a nakrútil klasické, ľahko komediálne zombíkovské béčko bez ručnej kamery, a čo je asi najhoršie, bez strachu. Nakrútené je to podľa mňa v pohode, masky sú na veľmi vysokej úrovni, krvi a gore je dostatok, záver potešil. Lenže problém je v tom, že sa to volá REC 3, a tým pádom je divák pripravený na niečo úplne iné. Pretože zatiaľ čo prvé dve časti sú o atmosfére a napätí, toto je čisto len o krvi a zábave. Sklamaný ale nie som, podľa niektorých komentárov som čakal, že to bude ešte omnoho horšie. Vymeniť hlavnú hrdinku, ktorej vypúlený pohľad mi pripadal, akoby bez preháňadla zhebla každú chvíľu, a dal by som s čistým svedomím 4. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Negativní Ohlasy z Cela Nechápu.. Fanoušci mají zřejmě stejný problém jako u Piraně 3DD.. Zkratka to není to, co každý Očekávál.. Čert To Vem. .Já fanoušek Reců rozhodně Nejsem.. a Tohle je velice příjemné Koukatelné Krvavé Béčko.. Mně osobně Zmizení Třepající se kamery neuškodilo ba Naopak! Strejda Zombie byl Top Zombie of All Time! Našlo se tady Pár skvělých momentů.. Motorová Pila. Odhryznutí Jazyku.. Fight se Strejdou.. A celou dobu film Doprovázela Fajn Atmosféra.. Kde se nudit rozhodně Nedá.. Já si film pustil pro Zábavu Né, abych hledal nějaké Nedostatky z předešlých Dílů! Já jsem Potěšen a mile Překvapen! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Žiadny prequel, ale skôr resp. film odohrávajúci sa paralelne s jednotkou a dvojkou (v televízore dávajú správy o "istom činžiaku"). Hoci je film mierne odľahčený, určite nejde o žiadnu komédiu. Hoci treba dodať, že atmosféra už zďaleka nie je tak temne kvalitná, ako v prvých dvoch dieloch. Hlavná hrdinka fajn, ale na môj vkus príliš nezaujímavá hlavná zápletka. Útok nakazených na svadbe? Skutočne? No... nič moc. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

První díl platil za zjevení. Sice to nebyl zdaleka první film využívající koncept předstírající záznam kamerou přítomnou určitému dění, ale dokázal ho nápaditě uplatnit ve skvěle budovaném hororu. Dvojka překročila veškerá očekávání a famózní jedničku předčila nejen z hlediska narativně-koncpečního uchopení, ale kupodivu i z hlediska formátu kamerového záznamu. Trojka tak stála v nelehké situaci, zatížená diváckými očekáváními a metami stanovenými filmaři v předchozích dílech. V tomto ohledu je na jednu stranu mrzuté, že tvůrci, potažmo polovina autorského dua, vlastní hozenou rukavici nezvedli, ale je třeba uznat, že ji nápaditě obešli. Místo bravurních kamerových hrátek, které bezchybně sugerovaly dojem autentického záznamu a současně byly promyšleně rámovanými obrazy, které maximalizovali efekt hranice rámu pro hororový účinek, tentokrát diváci dostanu jen jeden nápad či spíše vtípek stran svých očekávání (který měl být velkým překvapením, ale bohužel ho navzdory přání produkční společnosti vykecali nejen recenzenti v prvních ohlasech, ale i trailery zahraničních distributorů). Opuštění formátu by nebylo tak hrozné, kdyby film jinak měl co nabídnout, ale právě zde spočívá Achillova pata. Oproti drásavému napětí a dravě akčnímu stylu předchozích dílů nastupuje tuctová splatter řezničina odlehčená decentním nadhledem a půdorysem centrální svatby. Na jednu stranu lze ocenit, že vyprávění se v duchu reálných oslav sňatků ze začátku točí kolem pompézní hostiny a četných hostů, ale postupem času na vedlejší postavy zapomíná a zaměřuje se na ústřední pár novomanželů, jejich lásku a pouto mezi nimi. Bohužel v praxi to znamená, že snímek na začátku představí řadu postav, která zákonitě vyvolávají určitá očekávání, ale s výjimkou očividného nositele infekce jsou všechny figury trestuhodně nevyužité a doslova zabité. Výjimečné sekvence jako skvělá chvilka mezi nevěstou a její zahraniční kamarádkou pak navzdory svým kvalitám prostě působí jako z jiného filmu nebo ukazují trestuhodné nevyužití vedlejších charakterů. Výsledkem je jen přímočará a zapomenutelná "zombie" řežba, která příliš prvoplánově jede na první signální (ve své plakátové ikoničnosti až trapně očividná sekvence s motorovkou), je prostá koncepčních nápadů a nepřináší sérii nic nového (kromě nevyužitého motivu se zrcadly). Trojka "REC" je jen lehounce nadprůměrná žánrovka, což s ohledem na předchozí dva díly je tuze špatné hodnocení. Na druhou stranu ještě můžeme doufat, že hlavní studnou kreativity byl pro sérii Jaume Balagueró a že jeho "[REC] Apocalypse" tedy nebude takovým zklamáním. ___ 5/10 ___ (viděno na EFM Berlinale) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Je strašná škoda, že u takhle rozjeté série se Plaza rozhodl zatáhnout za ruční brzdu. A není to jen odhozenou kamerou, po které se film v 21. minutě přepne na klasickou formu. Stísněnou atmosféru uvnitř tmavého činžáku totiž vyměnil za slunečný den na malebném zámku, jenž se zvrhne v typický masakr plný řevu a kousanců. Hodně se hysterčí, utíká, a tuhle jaksi ohranou písničku zvelebí až motorová pila zařezávající se do ksichtů nakažených. Bohužel hodně krátce. Jinak bez napětí, atmosféry a snahy se někam posunout. Není ale všem dnům konec... uvidíme, jak to zafinišuje Balagueró. ()

Zeck odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle bylo kurva co? Je evidentní, že u prvních dvou dílů dělal Pako Balaguerovi jen nosiče kafe, případně mu utíral mokrou prdel z režisérského křesla, protože když si už prosadil, že si třetí díl teda natočí sám a podle svých představ, dopadlo to jako céčková sračka, kterou si nikdo neodváží poslat ani na DVD. Netuším jakou tohle mělo mít návaznost na první dva díly, protože z akčních a dravých nakažených se stály regulérní ploužící se smradlavé mrtvoly jak vyšvihnuté z představ Romera a jeho filmů ze 70. let. Jak to celé mělo vyznít do teď nevím, protože film občas vypadá jako nepovedený pokus o Planetu teror (rytířská zbroj, motorová pila), jindy jako vážně se beroucí pokračování série REC a určitých pasážích jako parodie na sebe sama. I kdyby tento film nebyl nijak spojený se skvělou sérií, i přesto to bude sračka a odpad jak vyšitý, bez debat! Naprostý pokles kvality, na který může doplatit tak maximálně Balagueró se čtvrtým dílem, který budu považovat za právoplatný třetí díl série. Dokonce i Karanténa 2 je lepší než tohle "pokračování", což je skutečně žalostná vizitka. Táhni Pako! 10% ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

První REC je excelentní, druhý výborný a třetí průměrný. Balagueró ve třetím díle velmi chyběl, jeho přidaná ruka do díla by přidala velkou dávku napětí a sofistikovaného parametru. Bez Balagueróa to nefunguje. I když nemáte rádi první dva díly, zkuste GÉNESIS - obsahuje kouzlo lásky a krvelačného splatteru, bez slitování. Závěr je působivý, ale předvídatelný. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jednou se na to dívat dá. Každopádně to potvrdilo to, co všichni tušili: že bez Balaguera je Plaza ztracenej. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První dvě REC se mi velmi líbily (ačkoliv se musím přiznat, že už si moc nepamatuju, o čem byly), proto mě velmi překvapilo, jak moc špatná je trojka. Nesmyslný dvacetiminutový náběh, kde poznáváme postavy, aniž by to bylo k něčemu dobré, pak standardní pobíhačka po rozlehlém komplexu a naprosto žádné zajímavé nápady. Zklamání nehorázných rozměrů! ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Už druhý diel zbytočne všetko vysvetľoval a tak odbúraval desivú atmosféru originálu. Tretie pokračovanie si ide vlastnou cestou, udalosti sa odohrávajú v tom istom čase ako originál, len na inom mieste. Zabehnutý štýl roztrasenej ručnej kamery sa opustí po úvodných 20 minútach a ukazuje filmovejšiu verziu nákazy. Opúšťa sa tým však aj atmosféra (strach z neznámeho tak príjemný v prvom diely) a miesto strachu sa pridáva na dynamike. Celý film ubehne rýchlo, ale človek sa nezbaví pocitu, že je to už len zanedbateľný prídavok do veľkého množstva zombie hororov, ktorý okrem krvavej svadby neukazuje nič zaujímavé. Chcelo to rozhodne viac humoru alebo viac hororu. Ostalo to niekde v strede a nič nie je poriadne. Tak trochu zbytočný film. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Svadobná hostina Kolda a Clary vyzerala zo začiatku ako výborná zábava pre celú rodinu, ale len do momentu, keď sa zvyčajne veselý strýko začína následkom poranenia meniť na krvilačného netvora. Na mieste nastáva obrovský chaos a každý sa snaží nájsť únikovú cestu, ktorá by mu pomohla prežiť. Nové manželstvo si prejde hneď počas prvej noci obrovským testom. - Som ohromne šokovaný z toho, ako mi druhé zhliadnutie tohto hororu sedelo. Už viac ako rok som nevidel celovečerný horor, ktorý by ma bavil viac, ako tento kúsok. Na mňa tu fungovalo všetko. Funguje to ako horor, funguje to ako komédia, funguje to ako dráma a funguje to aj ako romantika. Hlášky, soundtracky, gore, všetky situácie vyvolávajúce emócie kvôli extrémne sympatickým postavám a absolútna absencia akéhokolvek happy endu sú skomponované tak dobre, že tých 75 minút bolo úplne úžasných. Plus to situovanie na odviazanej svadbe plnej španielskych tradícií a switch z Found Footage na normálnu kameru tomu pridávajú nespočet plusových bodov, a keby sa na ČSFD rozšíri topka na viac ako 10 filmov, tak bude REC 3: Genesis prvým snímkom, ktoré si tam pridám. Nemôžem sa dočkať toho, s čím ešte príde pán Paco Plaza, pretože jeho hororová tvorba mi nesmierne vyhovuje. + Javier Botet + herečka z Verónica + herečka z Asmodexia + herečka z The Lodgers ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tolik promarněnýho potenciálu a nápadů. Přitom scéna "přestaň to kurva točit" mě vyloženě potěšila, protože se někdo konečně odvážil jít za hranice first person camera (známější pod názvem found footage, ale to první se mi zdá lepší). Jenže tím končí skoro všechna pozitiva. Máme tu docela sympatický pár ženich-nevěsta, ale většinu filmu se pohybujou odděleně. Máme tu brnění, jehož výhody nemáme šanci docenit. Máme tu mnohokrát v záběru meč na rozkrojení dortu, jehož ostrost však nakonec okusí jen děda s rozbitým naslouchátkem. Nemáme tu atmosféru ani intenzitu prvních dvou dílů. Tam se daly logický kiksy postav chápat díky stresovým situacím, tady se všichni chovají nelogicky i ve chvílích, kdy žádný nebezpečí nehrozí a zásadně se zbavujou zbraní a všeho, co by jim mohlo přinést výhodu. Škoda toho. ()

Reklama

Reklama