Reklama

Reklama

REC 4: Apokalypsa

  • Španělsko [REC] 4: Apocalipsis (více)
Trailer 1

Další z řady úspěšné hororové série REC. Mladá reportérka je zachráněna z budovy a odvezena do ropného tankeru, který je třeba prozkoumat. Nikdo však neví, že sebou nese tajemný, démonický virus... (TV Horor Film)

Recenze (199)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejslabší celovečerní Balagueró a současně nejslabší film ze série REC. A přestože s tím skoro nikdo nebude souhlasit, tak pro mě vlastně první slabý REC, protože trojku, která se hejtuje o sto šest, považuju za solidní film - hlavně z toho důvodu, že se nebála být jiná. Apocalipsis plus mínus navrací vážný tón, stísněné prostory, Angelu a krvavou akci, ale kouzlo prvních dvou dílů je pryč. Je to pro mě docela šokantní, protože Balaguera jsem téměř s jistotou považoval za motor režijního dua, ale teď se zdá, že to mohla být právě spolupráce dvou kreativců, kteří se předháněli v tom, kdo vymyslí lepší nápad, jež udělala z prvních dvou filmů to, čím jsou. Protože právě zajímavé nápady jsou to, co Apocalipsis strašně chybí. Působí to tuctově, genericky a líně. Zklamání, zbytečnost, byť hezky natočená. ()

RedAK odpad!

všechny recenze uživatele

Španělsky umím pasivně i aktivně, neboť jsem se narodil pod srpkem zářící luny v plážových docích pitoreskního městečka St. Susanna, neasi. Takže jsem s filmem neměl sebemenší problémy a jsem rád, že mi nic neuniklo, protože bez porozumění dialogům typu "Ticho!" - "Cože?" - "Ticho buď!" - "Aha, dobře." - "Pšššt!" - "Nepšti mě sakra!" - "Ticho!" - "Cože?"… bych byl asi úplně v prdeli. Nesnáším svoji nespavost, pak čumím na sračky a ani nevím proč. Z této série jsem kromě tohoto viděl pouze díl první a to jenom proto, že mě k tomu tenkráte v dávných mýtických časech donutila jedna z bejvalek, neboť si z nějakého nepochopitelného důvodu patologicky libovala v nudných, nezáživných kokotinách. Což byl nejspíš i důvod, když to tak zpětně zhodnotím, proč chodila zrovna se mnou. Z činžáku jsme se dekadentně přesunuli na loď, ukázková regrese nastala snad ve všech ohledech a atmosféra je hutná a napínavá stejně jak ta v pětihodinovém dokumentu o perspektivách hřebíku. Ač si to objektivně odpad! nezaslouží, již nehodlám být nadále pošetile smířlivý a tlačit ze sebe zchátralé hvězdy jen za to, že nějaká sotva vyučená kosmetička naplácala někomu na ksicht ideální vrstvu paštiky. Namrdat, přátelé! Abych si vynahradil všechny ty dlouhé roky nudných, užvaněných, směšných pseudohororů, z nichž mě ani jeden nedokázal dokonale vyděsit k onomu pověstnému posrání, rozhodl jsem si pravidelnou dávku zděšení vykompenzovat formou několika nejhorších možných situací, ve kterých se běžně ocitáme, a to hezky současně. Jen tak namátkou, lidé mívají strach z toho, že budou příliš brzy gravidní, že nestihnout koupit květinu drahé polovičce na narozeniny, že se v tom novém oblečení nebudou nikomu líbit a nebo že je někdo načapá při masturbaci nad něčím prapodivným. Když jsem si v Tescu v květinářství nacpán do růžových legín honil péro nad IKEA katalogem se zaraženým těhotenským testem v prdeli, tak to byla ta nejhorší noční můra, jakou jsem kdy zažil! Edit: Kokot RedAK zdraví Boha, pana Všehomíra, stvořitele Youtube, mistra vlogera, rodilého Španěla, Francouze i cigoše, nejvíc sexy chlapa databáze, Mastera of Koksšňup 2014 a vládce moří Flipnice, tvůj smysl pro sarkasmus je zkrátka brilantní. Eres un genio, amigo! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„SITUACE JE KOMPLIKOVANĚJŠÍ, NEŽ SI MYSLÍTE. UŽ SI NEMŮŽEME DOVOLIT VÍC CHYB.…“ /// Po povinný rekapitulaci z činžáku – páč si fakt hovno pamatuju, se ocitnem na lodi. Plovoucí laboratoř, na který je nakonec víc osazenstva, než bych čekal. Virus si furt mele tu svoji, takže o zábavu bude postaráno a není moc důležitý, kdo všechno zařve. Inteligenci a originalitu nechali na souši, ale nějaký krve se při honičkách mezi zdravejma a nemocnejma dočkáme. Situace se stává zoufalou a navíc to komplikuje časovej odpočet. Takže drama jako prase. Co vám budu vykládat! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Při francouzáku mi strčil(a) jazyk až do žaludku. 2.) Před virem zdrhám parníkem. 3.) Thx za titule ,,mirinkat“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Jaume Balagueró ma tentokrát sklamal. Nehovorím, že by pohorel úplne, pretože stále sa jedná o pomerne solídnu krvavú zábavu, ale všetky dobré nápady očividne vyčerpal v prvých dvoch častiach. Toto je len čistá akcia a lodná naháňačka s infikovanými. Vojačikovia, zombíci, streľba, krik, krv - a týmto to končí. Akurát infikované opice predtým chýbali, ale tie sa dali vidieť aj inde. Filmu chýba zaujímavý príbeh, strach a atmosféra. V koľkých lodných hororoch sme už totiž videli, ako skupinka ľudí bojuje o prežitie a napokon sa snaží odtiaľ vyhrabať skôr, ako to celé vyletí do vzduchu? Takže žiaľ, skĺzlo to do tuctového klišé. Ale stále lepšie ako hrdzavým drôtom do oka. Navyše, hlavná hrdinka sympatická ako vždy. Masky a gore myslím chváliť netreba, to som už režiséra čakal automaticky. Stiesnených pocitov, z ktorého temného kúta vyskočí nejaký zombík, sa však divák nedočká. Vlastne ani neviem, či sa mi to páčilo viac ako predchádzajúca časť. Asi nie... 5/10. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vskutku nejslabší Rec a co Balaguero dělal při natáčení netuším. Co potěší je opuštění konceptu Found Footage, co zamrzí je zanechání roztřepané kamery a špatného střihu, takže ve výsledku, jako by se nic nezměnilo. 40 minut nuda, pak se film alespoň slušně rozjede, ale nic jiného než napětí nenabídne, gore je pramálo ( Z trojky si pamatuji minimálně 3 úžasné gore efekty, ze čtverky si za týden nebudu pamatovat nic), stísněná atmosféra nefunguje, potěší jen Zombie opička a parádní masky, ale toť vše. Zhlédnout se Rec 4 dá, ale lepší než průměrné hodnocení si nezaslouží. 55% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Vidět to v BLUray verzi, asi by to byl zcela odlišnej zážitek kvůli těm scénám soubojů se vzteklýma zombíkama, ale i tak jsem přesvědčenej, že bych nehodnotil výš ... Režisér se veze na přeceňovaném úspěchu prvního dílu a místo na atmosféru, souboje se zombies, budování nejistoty a aspoň nějaké bližší souznění s hrdiny filmu, se soustředí na dialogy ... Samozřejmě nejen kokot RedAK ovládá španělštinu, na rozdíl od něj se tím tady nepotřebuju infantilně chlubit. Koukal sem na čas stopáže a skutečných 45 minut se na lacině působící lodi nestalo nic, jen se kecalo a kecalo, ale naprosto o ničem!! Těch 45 min, kdybyste si vystřihli, tak to na filmu vůbec nic nezmění ... Takže nuda. Pak se rozjede sice docela slušný peklo, kdy se začně posádka lodi řezat se zombíkama, ale na nějaký GORE scény zapomeňte ... Jsou zde asi dva záběry prokousnutí krku, jakási strunová sekačka jednou v akci, protože podruhý ji asi kvůli malýmu rozpočtu už prostě nedokážou nahodit, a to je všechno... Pokud už někdo upadne do spárů běsnících nakažených, kamera jde bokem, nebo se raději úplně vypne a raději sleduje další nezáživný dialog naprosto nedůležitých postav ... Co je špičkově provedeno, tak masky zombíků a jejich xichty, to je fakt na jedničku s hvězdičkou. Ale to je tak všechno. Prvnímu dílu jsem udělil krásné 3 ***, byl tajemný, byl nový, byl to "FOUND FOOTAGE" <-- což tohle není !!!! (další obrovská chyba, ta loď k tomu vyloženě vybízela ... ), měl atmosféru, kterou budoval, byl temný a tajemný. Zde práce s temnotou, stíny, klaustrofobií atd. naprosto chybí ... Vlastně zde chybí cokoliv, co by zde mohlo být a nebylo... a protože nebylo, tak se mi to nelíbilo a hlavně mne to nudilo. Celá série jde evidentně do kopru postupně co díl to další díl ... Neoblíbená "trojka" je proti tomuto skvost!! Film jsem shlídl spíš z pohnutek osobní povinnosti, abych předehnal v komentáři a hodnocení "sofistikovanýho" kokota J*A*S*M*A a utvrdil se v tom, že přece jen do toho stáda oveček, čekající na tohle rok jako etiopani na déšť z nebes, skutečně nepatřím ... 2/5 a to ještě z milosti ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nešťastný konec jedné krásně rozjeté série, aneb kde je ta posraná Apokalypsa?! Balagueró se z původně zamýšlených ulic velkoměsta přesunul raději na moře, kde nechal pobíhat po lodi skupinku (většinu otravných) postav, která sem tam zastřelí nějakou tu nakaženou svini, nebo se nechá pokousat. A dobře jim tak, jelikož diváka to počtvrté už zkrátka nudí. Stísněné lodní prostory jsou hrubě nevyužity, napětí nefunguje a fandit se dá snad jen Angele a Nicovi. Pochválit se dají určitě masky, digitální opičky a úplně poslední scéna v taxíku, ale to je na uzavření takhle důležité ságy trošku málo, ne? Koncept celé série se od trojky absolutně nikam neposunul, pouze dovysvětlil pár detailů z prvních dvou dílů. Nasranej však nejsem, od Génesis mé nadšení a očekávání opadlo. Naštěstí. (40%) ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Je až neskutečný jaký pokles kvality dokázala tahle série udělat od třetího dílu dál, přitom jí mají pod patronátem stejní tvůrci jako dokonalou jedničku, která se právoplatně a zcela překvapivě zařadila mezi špičku zombie žánru za posledních dvacet let. Čtyřka po absolutně zkurveném výstřelku Génesis, který zřejmě udělal Pako na fetu bez dozoru nadanějšího Balaguera, měla původně popisovat apokalypsu, únik viru do města a s tím spojené trable z rozkladu společnosti, jenže natáčení se protahovalo, premiéry oddalovaly a informace o čem má film vlastně být permanentně měnily. Po několikaletém čekání se fanoušci dočkali Génesis 2: Výlet na lodi. Chápu, že chlapáci chtějí především vydělat děsný prachy a investovat minimum, ale s tímhle ať jdou do prdele. Nejenom, že děj tohoto filmu je úplně o hovně a místo aby příběh posunul dál, pouze vyvařuje již třikrát viděné, a ještě k tomu v méně zajímavé podobě, ale nefunguje zde absolutně hororová stránka filmu a místo kousavé vybíjené se zde divák dočká zcela vážně podaného nakažení poloviny postav z jehněčí pečeně. Dříve dravé a nebezpečné zombies se mění na tupé karikatury sebe sama a jim sekundující hlavní postavy podávají místy až ochotnické výkony. Ke konci filmu tvůrci dávají jasně najevo, že původně vážnou hororovou pecku transformovali do tuctové a trapné hororové komedie, a jsou s tím děsně spokojení. Já s tím spokojený nejsem, takže vám na pátý díl zvysoka seru, vy diletanti! 20% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tak nějak na snesitelné úrovni trojky - a to jsme opravdu nečekali. Nevadí, každopádně Balagueró by mohl teď natočit spíš něco ve stylu výborného Zatímco spíš. V hororech už se asi kapánek vyčerpal. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Sice lepší než tragická trojka, ale pořád daleko za prvními dvěma díly, jichž je jen slabým odleskem. "Nesmíme si dovolit víc chyb", to tam padne několikrát, ale všichni dělají jednu blbost za druhou, což je rovněž rozdíl oproti jedničce a dvojce, kde v rámci možností dávalo jednání postav i smysl. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pvní dva díly mi přijdou jako z úplně jiné série než díl třetí a čtvrtý, a to hlavně kvalitativně. Found footage aspekt evidentně tvůrcům sedí daleko lépe než klasická vyvražďovačka. To jediné, co na čtvrtém dílu mohlo fungovat (přitažlivost hlavní představitelky, s čímž nesrovnatelně úspěšněji pracuje díl předchozí) není vůbec využito a spíše se zde hraje na uzavření jakéhosi pokusu o soudržnou tetralogii, na rádoby komplexní příběh a jeho epické završení a herecké snažení. Já se také snažil - užít si alespoň napínavé scény, ale když už bych musel, tak příště raději sáhnu po trojce (o prvních dvou dílech ani nemluvě). ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to nadpriemerný akčný horor, ktorý je záverečným dielom tejto slávnej série. Má pomerne dobrý príbeh o niekoľkých preživších, ktorým sa podarilo dostať z infikovaného domu vrátane moderátorky Angely a príslušníka zásahovej jednotky, pričom boli prevezení na špeciálnu loď ďaleko od ostatných ľudí. Tu sú izolovaní a strážení, aby sa predišlo prípadnej katastrofe, pričom vedci sa snažia získať liek na tento mimoriadne nebezpečný vírus, lenže všetko sa pokazí, keď je väčšina osadenstva lode nakazená a tak preživší musia bojovať o svoje životy. Spracovanie nie je zlé, ale aj tak som čakal o niečo viac. Síce ma určite trochu mrzí, že z pôvodného štýlu tu nezostalo takmer nič a toto pokračovanie už na prvý pohľad minimálne zápletkou pôsobí úplne bez nejakých ambícií, ale aj tak z toho stále mohlo byť kvalitné žánrové béčko, no ani toto nevyšlo úplne ideálne. Spočiatku mi to v rámci možností sadlo, úvod slušne prepojí s udalosťami prvého dielu, vráti do deja moderátorku Angelu, čo je rozhodne kladom, ale aj celkovo tá dlhá zoznamovania fáza pôsobí dobrým dojmom a keď sa to už rozbehne, je sa nejaký čas na čo pozerať, aj keď ten spôsob nakazenia väčšiny posádky mi príde vzhľadom na bezpečnostné opatrenia dosť mimo. A tiež by to chcelo opäť niečo zaujímavé ohľadne toho vírusu, tu sa vlastne nič nenájde. Ale po tej hodine ma to už prestalo baviť, síce nemôžem tvrdiť, že by sa znížila celková kvalita, alebo, že by sa nič nedialo, ale predsa len to upadne do úplného stereotypu, chýba nejaký lepší nápad, ktorý by to dokázal dlhšie oživiť a tak už je to len čakanie na koniec. Po hororovej stránke som tiež skôr sklamaný, o atmosféru tu už nejde, napätie som tiež vôbec nepocítil, všetko to ustúpilo akcii, lenže aj tá ma dosť rýchlo prestala baviť. Ešte v prvej hodine je akcia správne dávkovaná a tých niekoľko prvých naháňačiek a stretov s nakazenými pôsobí aspoň dynamicky a surovo, ale potom mi to už prišlo ako taký obyčajný survival, kde je tých lepších momentov alebo záberov len veľmi málo. Herecké obsadenie je na tom dobre, najviac poteší Manuela Velasco v hlavnej úlohe, bavil ma aj príslušník zásahovej jednotky, pričom spolu vytvorili sympatický žánrový pár, ale aj celkovo mi to zloženie prišlo pre potreby filmu úplne ideálne. A čo sa týka réžie a technickej stránky, potreby žánru to bez problémov spĺňa, ale Jaume Balagueró je predsa len iná úroveň a tak som od neho čakal viac. Škoda, prvý diel mám veľmi rád, považujem ho za jeden z vrcholov hororového žánru, ale všetky pokračovania boli už len také vlažné, iba mierne žánrové nadpriemery a to sa týka aj tohto záverečného dielu. Ale na jedno pozretie môže byť. 60% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Reportérku Angelu Vidal zachráni z domu množstva nainfikovaných ľudí skupinka vycvičených vojakov. Tí ju následne odvážajú do útrob obrovského tankeru. Nikto z cestujúcich vrátane lekárov či ochranky však netuší, že mladá žena už dávno nie je tým čím bývalá. Vďaka krátkej úvodnej scéne štvorka ľahko nadväzuje na prvé dva príbehy. Čo sa zombie subžánru týka, niet sa na čo sťažovať. Akonáhle sa na scéne objavuje prvý krvilačný "zmrd", nejeden milovník hororu si príde na svoje. Masky v kombinácii s gore sú proste na parádu! Niet pochýb o tom, že sa z pohľadu týchto prvkov jedná o kvalitatívny nad priemer. Ďalej musím vyzdvihnúť pomerne rýchly spád vďaka ktorému sa divák nenudí. Bohužiaľ, atmosféru ako pri prvých dvoch častiach sa nastoliť nepodarilo (no to snáď ani nikto nemôže očakávať). Záver síce len s malým prekvapením, bez neočakávaného rozuzlenie, no zato s jasným posolstvom - nežerte ryby! - 65%. ()

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Nehodlám tu soupeřit o nejvíc kokotskej komentář. Na to jsou tu jiní kadeti. Stačí když napíšu, že je to ten nejzbytečnější díl z té nejzbytečnější hororové série všech dob ok? Jednička se ještě dala přežít, dvojka, trojka už úplně mimo a kterej vocas může zafinancovat aby se natočila i čtyřka?! Nemám slov.5% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru vlastně neurážející žánrovka, která splní svůj účel a konečně nám snad uzavírá až zbytečně natahovanou story. Jenže s prvními dvěma díly se to prostě nemůže srovnávat a docela mě mrzí, že po těchto found footage peckách se musíme spokojit jen s hororovým průměrem. Ale oproti trojce je to klenot, to zase jo. ()

petero 

všechny recenze uživatele

No tak aj štvorka len potvrdila, že rozdelenie tvorcov nebolo dobrým riešením a séria končí ešte zbytočnejším pokračovaním ako bola trojka. Kvalitne natočené to je o tom žiadna pochybnosť, masky sú masakrálne len taká radosť ich študovať v detaile a Manuela Velasco nič nestratila zo svojho sexepílu, ale že s POV kamerou sa vyparilo aj akékoľvek napätie to už je zarážajúce. Paza zrejme dodával dobré nápady a Balagueró to vedel pôsobivo podať. Takto vznikli dve priemerné pokračovania, jedno divné a jedno bez nápadu. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Nějaký velký průser to podle mě není, každopádně po výtečné jedničce a dvojce asi všichni čekali finále, které bude někde jinde. A jinde je nejen kvalitou, ale i prostředím, což se dalo čekat, barcelonský barák si toho už zažil dost. Loď se nejevila zpočátku tak špatně, ale veškerý dění na ní bohužel nebylo nijak kulervoucí. Spíše naopak, dějově dost chaboučké, povedený momenty to určitě má, ale v celkovým pohledu tento závěr série není nic, co by nějak utkvělo v paměti. Kvalitativně bych to asi zařadil na úroveň trojky. 60% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Po třetím díle nebylo co očekávat, ale pořád žila naděje, že to vezme do rukou Jaume Balagueró a dočkáme se nějaké změny. To se bohužel nestalo a v průměrné zombie podívané není o co stát. Pár dobrých nápadů najdeme, jako jsou třeba například opice, takže oproti předchozímu dílu je lehké zlepšení. Jenže k čemu je nějaké zlepšení, když první dva díly nasadily laťku hodně vysoko? K ničemu! Jsem akorát tedy zvědavý, jestli se dočkáme dalšího pokračování nebo tohle byla konečná, ve kterou upřímně i pevně doufám .. 5/10 = 50% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jen ve zkratce - značka [REC] měla skončit druhým dílem a talentovaný Balagueró se měl věnovat peckám typu Zatímco spíš. Na čtyřce lze jen stěží pohledat jeho rukopis, takže přidanou hodnotu tohoto filmu vidím jen pramalou. Že nepůjde o žádnou velkolepou apokalypsu, se dalo čekat, ale že nedostanu ani nadprůměrnou hororovou zombies zábavu, to jsem teda nečekal. A na nějaký trapný dějový zakončování série, o předtitulkové scéně a zakomponování trojky nemluvě, nejsem zvědavěj. 45% ()

Reklama

Reklama