Reklama

Reklama

REC 4: Apokalypsa

  • Španělsko [REC] 4: Apocalipsis (více)
Trailer 1

Další z řady úspěšné hororové série REC. Mladá reportérka je zachráněna z budovy a odvezena do ropného tankeru, který je třeba prozkoumat. Nikdo však neví, že sebou nese tajemný, démonický virus... (TV Horor Film)

Recenze (199)

misterz 

všechny recenze uživatele

Mám rád námet, kde skupinka ľudí bojuje v uzavretom priestore s nejakým zlom, atmosféra v tomto prípade má slušný základ na to, aby v priebehu deja pekne gradovala. To sa žiaľ však netýka tohto snímku. Nebolo to v tomto smere najhoršie, ale určite sa dalo urobiť viac. Najviac ma zaujali masky, tie boli na parádu. Škoda ale, že neprišlo aj na nejaké slušné gore. Ďalšou chybou je, že sa záver nevyhol obvyklej a štandardnej pointe s rozuzlením, nič nové pod slnkom, bez nápadu a so slabým napätím. Priemer. 60/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Horror fans návratu "zombíkárny," opět pod taktovkou technicky zdatného režiséra Jaume Balaguera, ovace ve stoje neprojeví, ale jejich hororový půst spojený s touto sérií je i tak u konce. Podvýživa nehrozí, protože po mizerné trojce se dostavil čtvrtý díl, jež by rád napravil reputaci. První půlhodina nenaznačuje markantní zlepšení, je nudná, a když ji přeskočíte, nic se nestane. Poté to už začne nabírat na obrátkách a film začne mít jasnější kontury sice ne příliš objevného příběhu, ale plní si zdatně, co si stanovil. S tv reportérkou Angelou (vrací se po pauze z prvního dílu) a spol. se ocitáme na lodi, jež slouží pro výzkum a izolaci krajně nebezpečného viru, který mezitím zmutoval a je stále těžší na něj vyvinout protilék. Jednou z novinek v řídkém ději je zjištění, že nositelem viru je neznámý druh parazita, který si s oblibou vyhlédne svého lidského hostitele. Scénář z toho ale neudělá napínavou tipovačku, kdo z přítomných na palubě lodi by mohl být jeho nynějším hostitelem a rovnou bez skrupulí určí toho nejpravděpodobnějšího možného nositele. Ono je vlastně dobře, že se z toho nestala druhá "Věc" po španělsku, protože i taková možnost se nabízela a jednu chvíli to i reálně hrozilo..Balagueró tomu včas zatnul tipec a rázem se vydal akční cestou, na které se toho moc nevymýšlelo, a především se pokosil příslušný počet zombies. Virus se rychle a nezastavitelně šířil. Vše odstartovala (digitálně vyvedená) opička, co uprchla z karantény a napadla lodního kuchtíka. Řetězová reakce na sebe nenechala dlouho čekat a do té doby bezpečná loď byla rázem plná svinstva a rozzuřených zombíků, jež měli kvalitní make-up. Plavba se stala zhusta akční. Litovat lze třeba málo využitých možností, které se nabízely. Hodil by se útok zmutovaných opiček ve velkém, uvítat se dala i větší jatka a také nápaditější využití lodních prostor. Scénář tedy nepřišel s ničím extra navíc. Technicky zdatný režisér však nedostatky ve scénáři, na němž se podílel, doháněl zběsilou akcí zabírající dvě třetiny filmu. A ta dosahovala vysokých technických kvalit a plnila nároky dynamicky pojaté jízdy. Kamera odvedla perfektní službu, kdy si dávala záležet na dynamických nájezdech, průletech, anebo zajímavě kroužila kolem málo charismatických herců. Velkou měrou se tak zasadila o příznivý dojem. Film, pokud jde o technické známky, je na tom výborně. Herecká sestava postrádala někoho charismatického. Ani jeden z účinkujících nebyl dostatečně zajímavý, a to včetně ženské hrdinky. Určitá nepřehlednost panovala v úmrtí postav. Rozhodně si přesně nevybavím, jak která postava zemřela. Je to dáno také hektičností, kterou film minutu od minuty nabíral. Nejvíc rušivá (pro mě osobně), byla španělština. Jazyk, co mě nezní a nikdy znít nebude. Po fiasku se třetím dílem, je následné pokračování hotový zázrak. Scénář nepřišel sice s ničím novým, a pro daný žánr zásadním, ale akční jízda plná hnusných monster, to je rozhodně zdatná. A o nic víc z mého pohledu ani nešlo. 70% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Po úděsné trojici předchozích dílů, kdy jsem si téměř třikrát překousal žíly dokonce i na nohou, jsem se stejně rozhodl uvidět i tu čtvrtou blamáž, protože mám zkrátka pro strach uděláno. Po poslechu zhruba 30 až 40 minut nezáživných dialogů, jsem měl sebevražedné choutky taky. Naštěstí, poté se to trošičku hnulo a kromě povídání se sem tam rozběhla nějaká ta mrtvolka klaustrofobickou chodbičkou ropného tankeru. Neuvěřitelně stupidní a prázdné dialogy snímek bohužel neopustily ani v dalším průběhu stopáže. Nějaká ta akcička ale dovede zážitek občas vylepšit. Docela jsem ocenil i to, že žádný šašek nikde nepobíhal s roztřepanou kamerkou a sem tam bylo tedy i něco málo vidět. Dohromady bych napočítal asi tak 2 hvězdy. Dalo se to strávit, a dokonce mě opustily sebevražedné myšlenky. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tohle se mi líbilo víc než 3, tedy svatba. Děj se přesouvá na loď, kde se vědci snaží najít lék na nebezpečný virus. Ten se opět rozšíří a posádka se infikuje. Kromě poslední naděje na nalezení léku se také snaží každý zachránit. Vysvětlí se tu pár věcí z 1. a 2. dílu. Opět je tu kouzelná Manuela Velasco. :) Snad už mají od viru konečně pokoj. Atmosféra už není tak dobrá, jako v tom domě... Docela se mi líbilo zajímavé využití příručního motoru. "Zvedni to!" :D ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Průser. Tady už není ani pořádný Gore, atmosféra, nic. Škoda, že je tahle série, zakončená pravě takto. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Takovej Titanic se zombíkama uvnitř a bez potápění a bez ledovcu a bez lásky mezi Jackem a Rose.. fajn lodní zombi vyvraždovačka.. po dlouuuhééééé době konečně jsem viděl snesitelnej zombie film KONEČNĚ!!! byl jsem spokojen proto lehce nadhodnocuji.. otázkou však zustava: KAM KURVA ZMIZEL TEN KAPITAN?? ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zkompletoval konečně tuhle kdysi nadějnou španělskou sérii a je mi z toho vlastně dost smutno.Rec byl v roce 2007 neskutečným hororovým zjevením, ještě nikdy jsem neviděl film o ''zombie'' který by byl tak neskutečně děsivý, krvavý a strhující.Okamžitě jsem si film oblíbil a jako hororovej nadšenec si ho hned zařadil do svých oblíbených žánrových filmů, no a potom už to šlo jenom dolu.Dvojka byla sice pořád slušná, ale napětí už bylo pryč a uječená policejní jednotka mě spíš rozesmívala a vše zachránil jen konec s démonickou Manuelou Velasco.Podle názvů pokračovaní jsme všichni čekali propuknutí viru do měst a totální společenský rozklad a ve čtyřce nějakou misi posledních lidí někde z Vatikánu na záchranu zbytků lidstva, jenže pánové Plaza a Balagueró asi chtěli šetřit a vydělávat, tak vznikla nejdřív nějaká podivná parodie od Plazy, která se bůh ví proč přesunula někam na svatbu a z hororu se stala komedie, kterou Plaza zničil hlavně tou imbecilní hudbou a po týhle ráně do zad jsme s obavami čekali na otce série jak jí zakončí a hle, z temného a originálního námětu se ve čtyřce stalo regulérní Halywůdský béčko, plný krve, akce a nulového napětí nebo byť jen náznaku nějaké hororové atmosféry.Scénář je místy plný totálních pičovin, všichni furt jen řvou a nesnesitelně a hystericky včetně nakažených, který mě připadali jako podebraný svině.Na Rec 4 může fandu jedničky potěšit jedině odkaz na první a snad i druhý díl, což je fajn začátek v domě, pár flashbacků a samozřejmě Manuela Velasco.Smutné je, že poslední dva díly měly být absolutním apokalyptickým a postapokalyptickým nářezem s temnou španělskou atmosférou a místo toho jsme se dočkali dvou bezduchých amerických béček, na kterých je nejlepší kundička ve svatebních šatech s motorovkou Leticia Dolera a kundička v bílém tričku s motorem od člunu Manuela Velasco a to je dost smutné.50%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po mizerné trojce, mírná reputace. Tento díl nejvíce těží z neokoukaného prostředí ropného tankeru, které je však nevyužito a ve výsledku se toho moc neděje a herci jsou opět z té nižší kategorie. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Když se někdo podívá, jak jsem hodnotila jednotlivé díly REC, asi neporozumí.. Prvnímu jsem málem dala plný počet, protože to prostě bylo ono, stísněná atmosféra, fajný dům, kamera-klapka- jedeem. Ale umírnila jsem se na čtyři, protože jsem to poměřovala s neméně drásavým Kruhem.. Druhý REC byl ovela slabší, ale i tak jsem mu dala čtyři, protože.. musím mít důvod? Ne? Tak dobře ;-). Třetí REC jsem vynechala ze zdravotních důvodů a hurá pojďme na čtvrtý, který je milým překvapením, byť zdejší hodnocení svědčí spíše o opaku. REC v hranatých závorkách značí, že nejedeme na plný plyn o jedné dvou kamerách, ale máme i "normální" záběry. Záběry na infikované lidičky s krví podlitýma očima, kteří mají jediné nové hobby- kousat do dalších lidí, kteří před nimi s jekem utíkají. Jelikož se děj odehrává na lodi, je patrné, že prostor je lehce omezený a plavání v rozbouřeném moři si necháte jako poslední alternativu. Za mě osobně 4*, ale jsou to jiné čtyři než za první díl a úplně jiné čtyři než za dvojku. Kapiš? ()

heyda 

všechny recenze uživatele

No s jedničkou ani dvojkou se to nedá srovnávat, značný propad dolů po dějové i hororové stránce. Nicméně nejsem sám, kdo asi očekával úplně něco jiného, že??? Tahle série začíná mít docela značné vady. Zaprvé se vůbec neměl točit 3. díl, který byl o ničem !!! A zadruhé, pokud tvůrci za každou cenu chtěli využít prostředí staré lodi, tak měl být tenhle díl třetí a nikoli až čtvrtý. Jenže kdy se konečně dočkáme té apokalypsy, která postihne celé lidstvo nebo alespoň město? Balaguero to technicky zvládl, bavil jsem se taky, ale po těch letech jsem čekal opravdu něco jiného a jsem zvědavý, jestli z tématu REC nebude nakonec natahovaná ždímačka peněz ve stylu SAW. 55% ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Kdo čekal klasický REC, bude asi hoooodně zklamaný. Balaguero nám totiž trošku zameričtěl a tak nám připravil něco, po čem máte pocit, jako by jste viděli další díl Úsvitu mrtvých. Atmosféra je pryč, lokalita je tak nějak nevyužita a celkově mám po filmu divnou pachuť. Je tu však jedno velké ALE. Stále mě to v rámci žánru bavilo a to dost. Už jsem nebral v potaz REC, ale jen zombie béčko a v tomhle směru jako jo, dobrý. Masky super, zvuky zombie taky cool a Anchela je kost, kterou bych hlodal od pondělí do pondělí. Takže Jakoby zklamání, ale v rámci možností fajn podívaná. ()

virus10 

všechny recenze uživatele

Po vynikajícím prvním a druhém snímku REC spatřil světlo světa díl třetí, nesoucí podtitul Génesis. Ten byl všemi kritizovaný a vcelku oprávněně, protože kouzlo série REC se úplně vytratilo. Zatímco první dva filmy natočili Jaume Balagueró a Paco Plaza spolu, další měl na starost každý zvlášť, a tak Plaza natočil Génesis a Balagueró Apocalipsis. Dost lidí mělo za to, že oním důvodem poklesu kvality série je právě post režisérské stoličky, a proto se mnohem více nadějí vkládalo do čtvrtého dílu. A i když se třetí REC moc nepovedl, tedy ohledně důstojného pokračování svých skvělých předchůdců, člověk se u toho aspoň slušně bavil a nebýt nálepky REC, nebylo by zklamání z filmu určitě tak velké. Naopak čtvrtý REC postrádá veškerou šťávu a hraje se spíš na kecy. Jasně, nějaký vysvětlení je důležitý, ale mohlo by se tam toho dít víc. Pro mě bohužel nejhorší díl. Největší plus je návrat Ángely Vidal. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

První REC, to je dnes už taková legenda (zaslouženě), dvojku (všeobecně chválenou) jsem nějak nepobral, trojku (aspoň prozatím) rovnou přeskočil, no a čtyřka... koukněme se na to, jaké příjemné překvapení se nám tu vylouplo. Zahodit všechny připomínky k ději (protože ten je... no, spíš ten není :-) a bavit se u horůrku, ze kterého adrenalin cáká víc než krev z hlavy nakaženého (btw asi nejlepší scéna z celýho filmu, kterak mu tam tu hlavu tak krásně rozjebali- lovely :-). Ono vůbec je čtvrté REC po technické stránce hódně vydařené, tím myslím hlavně hudbu, kameru a celkové vizuální vyznění- moc pěkně se na to kouká. A Ángela Vidal je novodobou španělskou Ripleyovou :-) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Když v roce 2007 natočila dvojice Jaume Balagueró, Paco Plaza první díl, doslova jsem si je zamiloval. A to i přesto že zombie žánr vůbec nemusím. Ona vlastně série REC ani není čistokrevná „zombárna“, ale od Romera nikdo nic pořádného nenatočil (tedy v mých očích). Zatímco první dva díly si mou přízeň získali a já se jim za to odměnil vysokým hodnocením, tak trojka se mi moc nelíbila. Plaza do ní vložil prvky komedie a to mi moc nevonělo. Proto jsem byl doslova nadržený na tento čtvrtý díl, protože jsem předpokládal, že Balagueró přijde s velkolepým finále a zakončí tak důstojně celou sérii, ale všechno bylo trochu jinak. Popravdě mě lehce zklamal i on. Očekával jsem mnohem víc, než mi bylo nabídnuto. Možná mám už za ty roky rozmlsaný jazýček, ale dle ohlasů na internetu nejsem jediný, kdo má k Apocalipsis výhrady. Změna prostředí by mi ještě ani tolik nevadila, vždyť po zpackané svatbě už to ani horší být nemohlo, ale ani z nákladní lodi nedokázal režisér vyždímat veškerý potenciál, který se mu nabízel. Příznivci Found Footage si musí rovněž nechat zajít chuť, protože Jaume se rozhodl natočit film „normálním“ způsobem. Tím pádem bylo jasné, že tímto musela razantně utrpět i samotná atmosféra. Teprve s digitálně upravenou opicí se atmosféra zase začala zlepšovat, ale Balagueró začal stále více sklouzávat k tuctové podívané, která už v dnešní době moc lidí nenadchne. To už opravdu všechny náboje vystřílel v prvních dvou dílech? Originální myšlenku aby tu člověk pohledal, hodně scén smrdělo šablonovitým klišé, které jsme měli možnost vidět už jinde a tak jediné s čím se musíme spokojit je ohraná vyvražďovačka lidí a nakažených. Snad jedině Manuela Velasco mi opravdu zlepšila náladu. Její návrat je však jen slabou náplastí. Jsem však rád, že si alespoň na chvíli odskočila od točení televizních seriálů a vrátila se k této sérii. Ona je totiž tím hlavním důvodem, proč tomu dám alespoň průměrné hodnocení. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Za prvé: nuda k uzoufání, tady už potřeboval jen někdo zaplatit složenky. Za druhé: dějové rozvedení prakticky nejhorší možné. Člověk by čekal alespoň trošku originality a ne další věcněvetřelecký klon. Za třetí: je to nudné k uzoufání. Za čtvrté: návrat Angely potěšil, ale vlastně nic nezachraňuje. Jen se na to dalo trochu koukat a nebylo to úplně nesnesitelné (tak jako Rec 2), i když to, za páté: byla strašná nuda k uzoufání. Za šesté: doufám, že tímhle to všechno skončilo. Za sedmé: pokud někdy rec repete, tak je liché díly, protože za osmé: dvojka je otřesná a čtyřka k uzoufání nudná. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

No ani těšil jsem se ale ze všech dílu a začátku kdy vše začalo v prvních minutách a vy pak dostanete tohle to jako vážně po všech těch věcech jen tohle zklamáni a taky nejslabší pokračování. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

(Jen pro pořádek - čtvrtý díl je v podstatě díl třetí, protože dějem přímo navazuje na jedničku a dvojku, kdežto trojka byla de facto filmem samostatným.) Moc nerozumím zdejšímu nízkému hodnocení - v brakovém B-žánru je REC 4 myslím hodně dobrá pecka. A nebýt zhovadile skákavé kamery, neměl bych příliš co vytknout. Působivé efekty, dobrá výprava i hudba, dobří herci, navíc Manuele to v tílku zatraceně sluší, zombie jsou správně drsní (a nejlepší z nich jsou naštvané zombie-opice), no a ke konci dojde trochu i na skrytý humor a nadsázku (rubací... totiž frézovací scény s lodním motorem). Trochu jiný šálek kafe než první dva RECy, ale chutnalo mi minimálně stejně dobře. "Vezmi ten hasičák!" "Nevím jak funguje!" "Jebni ho s ním po hlavě!" ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nejslabší z RECů- Balagueró tentokrát rezignoval na FF a ačkoliv fanouškem tohoto stylu natáčení nejsem, k sérii REC neodmyslitelně patřilo a dokonce bylo jednou z hlavních devíz. Čtyřka je tak obyčejnou zombie naháněčkou po lodi, která je sice dobrá, ale v rámci žánru okoukaná a nevyčnívající a je jedno, že charakteristika původce virusu je poměrně nezvyklá. REC tímto asi na dobro vyčpěl. 55% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Porovnávať s pôvodnou španielskou hororovou lahôdkou nemá vôbec zmysel. REC 4 sa pretransformoval na Resident Evil. A ako premena dopadla? No v porovnaní s jednotkou série RE dostáva na frak, ale ak by sa brali do úvahy len jej pokračovania, tak španielsky kečup nijako moc nezaostáva. Takže ak ste fandom nie REC, ale RES... série, tak tu máte k dispozícii európske placebo, ktoré vôbec nenudí a dobre vyzerá. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nie už také šťavnaté a výživné ako prvé dve časti, ale vďaka určitým vysvetleniam a postavy Angely Vidálovej je zase 4 lepšia ako zbytočná tretia časť. Sme na lodi a ideme po všetkých možných zaužívaných klišé čo ich len môže v zombie horore byť. Dokonca si tu na svoje prídu aj digitálne opice. Všetko to vlastne zachraňuje postava Nicka a už spomínaná Angela. Inak je to priemerný film bez invenčnosti a bez nejakého pamätnejšieho zvratu. Čo je škoda. Mohla to byť našľapaná séria. V tomto prípade bolo aj finále skôr na smiech, než aby vytvorilo potrebné napätie. Ale ako séria s viacej dielmi to mohlo dopadnúť aj horšie. Pozrel som bez výraznejšej ujmy. ()

Reklama

Reklama